Ухвала
від 28.12.2021 по справі 759/21834/21
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 грудня 2021 року колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Київського апеляційного суду у складі:

головуючого судді ОСОБА_1

суддів ОСОБА_2 , ОСОБА_3

секретаря судового засідання ОСОБА_4

розглянула у відкритому судовому засіданні в м. Києві апеляційну скаргу представника ПОГ Енерго-спектр» ГО «ХООВОСОІУ» адвоката ОСОБА_5 на ухвалу слідчого судді Святошинського районного суду м. Києва від 28 вересня 2021 року,-

В с т а н о в и л а:

Цією ухвалою частково задоволено клопотання прокурора групи прокурорів у кримінальному провадженні №42021000000000833 - прокурора другого відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтриманням публічного обвинувачення управління процесуального керівництва досудовим розслідуванням у кримінальних провадженнях щодо організованої злочинності Департаменту нагляду за додержанням законів Національною полі цієї України та органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю та транснаціональною злочинністю Офісу Генерального прокурора ОСОБА_6 про арешт майна та накладено арешт на грошові кошти в межах суми завданих збитків, а саме: в сумі 37 823 750, 00 грн., що знаходяться на банківських рахунках ПІДПРИЄМСТВА ОБ`ЄДНАННЯ ГРОМАДЯН «ЕНЕРГО-СПЕКТР» ГРОМАДСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ «ХАРКІВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ВСЕУКРАЇНСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ СОЮЗ ОСІБ З ІНВАЛІДНІСТЮ УКРАЇНИ» (код ЄДРПОУ 38775337), відкритих в наступних банківських установах, а саме:

АТ «АЛЬФА-БАНК» (МФО 300346), за адресою: м. Київ, вул. Велика Васильківська, 100:

- № НОМЕР_1 (українська гривня);

АТ «СБЕРБАНК» (МФО 320627), за адресою: м. Київ, вул. Володимирська, буд. 46:

- № НОМЕР_2 (українська гривня);

- № НОМЕР_3 (українська гривня);

- № НОМЕР_4 (українська гривня);

АТ КБ «ПРИВАТБАНК» (МФО 305299), за адресою: м. Київ, вул. Грушевського, ІД:

- № НОМЕР_5 (українська гривня);

- № НОМЕР_6 (долар СІЛА);

- № НОМЕР_7 (українська гривня);

- № НОМЕР_8 (українська гривня);

- № НОМЕР_9 (українська гривня);

ПАТ «МЕГАБАНК» (МФО 351629), за адресою: м. Харків, вул. Алчевських, 30:

- № НОМЕР_10 (українська гривня), із забороною службовим особам ПІДПРИЄМСТВА ОБ`ЄДНАННЯ ГРОМАДЯН «ЕНЕРГО-СПЕКТР» ГРОМАДСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ «ХАРКІВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ВСЕУКРАЇНСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ СОЮЗ ОСІБ З ІНВАЛІДНІСТЮ УКРАЇНИ» (код ЄДРПОУ 38775337), іншим особам за довіреністю чи дорученням проводити будь-які банківські операції, що призведуть до зменшення залишку грошових коштів на рахунках, відкритих в АТ «АЛЬФА-БАНК» (МФО 300346), АТ «СБЕРБАНК» (МФО 320627), АТ КБ «ПРИВАТБАНК» (МФО 305299), ПАТ «МЕГАБАНК» (МФО 351629) крім обов`язкових платежів до бюджету та для виплат заробітної плати.

Не погоджуючись з таким рішенням слідчого судді, представник власника майна подав апеляційну скаргу, в якій просить поновити строк на апеляційне оскарження, скасувати ухвалу слідчого судді Святошинського районного суду м. Києва від 28 вересня 2021 року, постановити нову ухвалу, якою відмовити в задоволенні клопотання про арешт майна.

Мотивуючи свою апеляційну скаргу вказує на те, що в наданих матеріалах справи відсутні відомості про вручення повідомлення про підозру у кримінальному провадженні №42021000000000833 від 13.04.2021 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 212 КК України, в рамках якого внесено клопотання про арешт майна, будь-кому. В тому числі, посадовим особам ПОГ «ЕНЕРГО-СПЕКТР», а так само, що підприємство у зазначеному кримінальному провадженні є юридичною особою, щодо якої здійснюється провадження. Крім того, посилання в клопотанні на те, що вказані грошові кошти, які знаходяться на рахунках підприємства, є доказом кримінальних правопорушень необґрунтовані. Окрім цього, грошові кошти перебувають на банківських рахунках у безготівковій формі, а тому ніяк не можуть відповідати ознакам речових доказів.

Щодо пропущення строку на апеляційне оскарження, то, як зазначає апелянт, розгляд клопотання проводився у відсутність представника підприємства, копія оскаржуваного рішення отримана лише 22.10.2021 року, у зв`язку з чим просить поновити строк на апеляційне оскарження.

Заслухавши доповідь судді, вивчивши матеріали судового провадження, обговоривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів дійшла наступного висновку.

Враховуючи ті обставини, що розгляд клопотання сторони обвинувачення про арешт майна відбувсябез повідомлення представника власника майна, колегія суддів, виходячи з положеньст. 395 КПК України, погоджується з доводами апелянтащодо своєчасного оскарження ухвали слідчого судді.

В судове засідання прокурор та представник власника майна не з`явились, хоча про дату, час та місце розгляду апеляційної скарги були повідомлені завчасно та належним чином, що дає суду апеляційної інстанції підстави розглядати справу у їх відсутність.

Розглядаючи клопотання про накладення арешту на майно, в порядку статей 170-173 КПК України, для прийняття законного та обґрунтованого рішення, слідчий суддя повинен з`ясувати всі обставини, які передбачають підстави для арешту майна або відмови у задоволенні клопотання про арешт майна.

Як вважає колегія суддів, вказані норми закону слідчим суддею дотримані в повному обсязі.

Так, відповідно до наданих апеляційному суду матеріалів справи вбачається, що слідчими третього відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Офісу великих платників податків ДФС проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №42021000000000833 від 13.04.2021 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 212 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що організована група осіб, використовуючи реквізити підприємств: ПОГ «ЕНЕРГО-СПЕКТР», ГО «ХОО ВО СОІУ» (ЄДРПОУ:38775337), ПОГ «ТЕЦМ-АЛЬЯНС ГО «ХОО ВО СОІУ» (ЄДРПОУ:37659532), ПОГ «МЕГАПОЛІС» ГО «ХОО ВО СОІУ» (ЄДРПОУ: 37762175), ПОГ "ТЕМП" ГО "ХОО ВО СОІУ" (ЄДРПОУ:40227718), неправомірно використовують податкову пільгу з оподаткування, яка передбачена Податковим кодексом України для підприємств та громадських організацій інвалідів, де кількість осіб з інвалідністю, які мають там основне місце роботи, становить протягом попереднього звітного періоду не менше 50 відсотків середньооблікової кількості штатних працівників, шляхом документального оформлення безтоварних операцій та безпідставної реєстрації податкових накладних у Єдиному реєстрі податкових накладних, надають послуги підприємствам реального сектору економіки, а саме: ТОВ «ЖИТОМИРСЬКИЙ КАРТОННИЙ КОМБІНАТ» (ЄДРПОУ: 33644098) та ТОВ «ВИРОБНИЧЕ ОБ`ЄДНАННЯ «ПАПІР-МАЛ» (ЄДРПОУ :41312809) по схемному формуванню податкового кредиту з ТТДВ, ухиленню останніми від сплати податків, зборів та загальнообов`язкових платежів, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету грошових коштів у особливо великих розмірах.

Так, до вищевказаної групи СГД, які неправомірно користуються пільгою в оподаткуванні, входять наступні підприємства:

- ПОГ «ЕНЕРГО-СПЕКТР» ГО «ХОО ВО СОІУ» (ЄДРПОУ: 38775337), зареєстроване за адресою: м. Харків, проспект Науки, буд. 36, директор - ОСОБА_7 , засновник - громадська організація «Харківська обласна організація всеукраїнської організації союз осіб інвалідністю України», основний вид діяльності - виробництво м`яса свійської птиці;

- ПОГ «ТЕЦМ-АЛЬЯНС ГО «ХОО ВО СОІУ» (ЄДРПОУ:37659532), зареєстроване за адресою: м. Харків, проспект Науки, буд. 36, директор - ОСОБА_7 , засновник - громадська організація «Харківська обласна організація всеукраїнської організації союз осіб з інвалідністю України», основний вид діяльності - виробництво духових шаф, печей і пічних пальників;

- ПОГ «МЕГАПОЛІС» ГО «ХОО ВО СОІУ» (ЄДРПОУ:37762175), зареєстроване за адресою: м. Харків, проспект Науки, буд. 36, директор - ОСОБА_8 , засновник - громадська організація «Харківська обласна організація всеукраїнської організації союз осіб з інвалідністю України», основний вид діяльності - оптова торгівля іншими проміжними продуктами;

- ПОГ «ТЕМП» ГО «ХОО ВО СОІУ» (ЄДРПОУ:40227718), зареєстроване за адресою: м. Харків, проспект Науки, буд. 36, директор - ОСОБА_8 , засновник - громадська організація «Харківська обласна організація всеукраїнської організації союз осіб з інвалідністю України», основний вид діяльності - виробництво м`яса.

Вищевказані підприємства згідно ст. 14-1 Закону України «Про основи соціального захисту інвалідів в Україні» від 21.03.1991 №875-ХІІ користуються податковими пільгами, які надають дозвіл на використання нульової ставки з оподаткування для підприємств та організацій інвалідів, затвердженою Постановою Кабінету Міністрів України від 08.08.2007 №1010.

У ході досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_7 ІНФОРМАЦІЯ_1 є організатором протиправної схеми, яка полягає в наступному: ПОГ «ЕНЕРГО-СПЕКТР» ГО «ХОО ВО СОІУ», ПОГ «ТЕЦМ- АЛЬЯНС» ГО «ХОО ВО СОІУ» користуються податковими пільгами, які надають дозвіл на використання нульової ставки з оподаткування для підприємств та організацій інвалідів. Дані підприємства формують податковий кредит за рахунок придбання м`ясної продукції.

Так, використовуючи вказані пільги з оподаткування ПОГ «ЕНЕРГО- СПЕКТР» ГО «ХОО ВО СОІУ», ПОГ «ТЕЦМ-АЛЬЯНС» ГО «ХОО ВО СОІУ», за даними податкового обліку відображають значні обсяги реалізації продукції, яка начебто виконується робітниками, інвалідами, вказаних підприємств, а саме: здійснюють фасування супових наборів, обвалку курячих тушок та реалізовують дану продукції користуючись пільгами нульової ставки з оподаткування на неплатників.

Встановлено, що за місцем реєстрації ПОГ «ЕНЕРГО-СПЕКТР» ГО ХОО ВО СОІУ», ПОГ «ТЕЦМ-АЛЬЯНС ГО «ХОО ВО СОІУ», ПОГ МЕГАПОШС» ГО «ХОО ВО СОІУ» та ПОГ «ТЕМП» ГО «ХОО ВО СОІУ», за адресою: м. Харків, Шевченківський район, проспект Науки, б. 36, вказані підприємства фактично не знаходяться, за вказаною адресою розташована лише скринька для прийому поштової кореспонденції.

У ході досудового розслідування встановлено, що особи з інвалідністю, які працевлаштовані на підприємствах ПОГ «ЕНЕРГО-СПЕКТР» ГО «ХОО ВО СОІУ», ПОГ «ТЕЦМ-АЛЬЯНС ГО «ХОО ВО СОІУ» та ПОГ «ТЕМП» ГО «ХОО ВО СОІУ» жодних робіт не виконують, а придбані тушки курчат та інша м`ясна продукція без переробки та сортування осіб з інвалідністю, прямують до складів, які в своїй діяльності використовує ОСОБА_9 ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Вказана особа є керівником та засновником підприємств ТОВ^ «ТОРГСЕРВІС ПЛЮС» (СДРПОУ:39245000), ТОВ «ЕКСПЕРТ ТРЕИДЕНТ» (СДРПОУ:42119623) та контролює діяльність наступних юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, а саме: ТОВ «МІТВІЛ» код СДРПОУ 40232246), ТОВ «НІМБ» (код СДРПОУ 24490405), ТОВ «АГРО ФУД ІНВЕСТ» (СДРПОУ:34952753), ФОП ОСОБА_9 ШН НОМЕР_11 ), ФОП ОСОБА_10 (ІПН НОМЕР_12 ), ФОП ОСОБА_11 (ІПН НОМЕР_13 ), ФОП ОСОБА_12 (ІПН НОМЕР_14 ).

Встановлено ряд підприємств, які реалізовували м`ясну продукцію на підконтрольних ОСОБА_13 та ОСОБА_9 юридичних осіб, а саме: ТОВ «КОМПЛЕКС АГРОМАРС» (СДРПОУ: 30160757), ТОВ КУРГАНСЬКИЙ БРОЙЛЕР» (СДРПОУ: 30773272), ТОВ «УКРАЇНСЬКА СПЕЦІАЛІЗОВАНА М`ЯСОПЕРЕРОБНА КОМПАНІЯ» (СДРПОУ: 37896122), ТОВ «ПТАХОФАБРИКА «ПРОСЯНЕ»» (СДРПОУ: 31847986), ПРАТ КОМПЛЕКС БЕЗЛЮДІВСЬКИЙ М`ЯСОКОМБІНАТ» (СДРПОУ 22722461), TOB «MIT ДІСТРІБЮШН» (СДРПОУ: 42112738), ТОВ «МАЛИНСЬКИЙ ДЕРЕВОПЕРЕРОБНИЙ КОМПЛЕКС» (СДРПОУ: 40379878) та інші.

Дані підприємства, документально оформляють первинні документи щодо реалізації (податкові, видаткові, товарно-транспортні накладні та інші документи) в адресу ПОГ «ЕНЕРГО-СПЕКТР» ГО «ХОО ВО СОІУ», ПОГ ТЕЦМ-АЛЬЯНС» ГО «ХОО ВО СОІУ». Однак, фактично зазначену продукцію отримують фізичні та юридичні особи підконтрольні ОСОБА_9 ( ОСОБА_12 та інші невстановлені особи), яка у подальшому без належного відображення в бухгалтерському та податковому обліках реалізується за готівкові кошти.

Крім того, встановлено, що за адресою розвантаження м`ясної продукції для ПОГ «ЕНЕРГО-СПЕКТР» ГО «ХОО ВО СОІУ» та ПОГ «ТЕЦМ-АЛЬЯНС» ГО «ХОО ВО СОІУ» відсутні інваліди, які працевлаштовані на даних підприємствах. Розвантаження та реалізація м`ясної продукції здійснюється невстановленими особами, які не працевлаштовані на ПОГ «ЕНЕРГО-СПЕКТР» ГО «ХОО ВО СОІУ» та ПОГ «ТЕЦМ-АЛЬЯНС» ГО «ХОО ВО СОІУ».

Роботу з прийому та реалізації продукції контролює ОСОБА_12 ІНФОРМАЦІЯ_3 , який є керівником на підконтрольному ОСОБА_9 підприємстві ТОВ "МІТВІЛ" та відповідно до відомостей 1ДФ працевлаштований на підконтрольному ОСОБА_9 підприємстві ТОВ «ЕКСПЕРТ ТРЕЙДЕНТ». ОСОБА_12 відповідальний за реалізацію м`ясної продукції за готівку без належного відображення в бухгалтерському та податковому обліках підприємств.

Після реалізації м`ясної продукції особами, які підконтрольні ОСОБА_9 , не облікована готівка, яка отримана від реалізації продукції та документи від продавців передаються ОСОБА_14 .

У подальшому ОСОБА_15 , вносить недостовірні відомості до податкової звітності підприємств чим формує схемний податковий кредит підконтрольним ПОГ «ЕНЕРГО-СПЕКТР» ГО «ХОО ВО СОІУ» та ПОГ «ТЕЦМ-АЛЬЯНС» ГО «ХОО ВО СОІУ».

Відповідно до інформаційно-аналітичних баз ДПС встановлено, що сформований раніше податковий кредит з ПДВ за рахунок придбання тушок курчат та іншої м`ясної продукції реалізується під виглядом товарів (робіт, послуг) з ПДВ незаконно використовуючи пільгу в оподаткуванні.

Підприємства ПОГ «ЕНЕРГО-СПЕКТР» ГО «ХОО ВО СОІУ» та ПОГ ТЕЦМ-АЛЬЯНС» ГО «ХОО ВО СОІУ» формують схемний податковий кредит ТОВ «ЖИТОМИРСЬКИЙ КАРТОННИЙ КОМБІНАТ», ТОВ ВИРОБНИЧЕ ОБ`ЄДНАННЯ "ПАПІР-МАЛ", під виглядом сортування, перевалки та пакування макулатури, виробництва теплової енергії та інших робіт послуг, використовуючи пільгу в оподаткуванні.

Дані роботи виконуються робітниками ТОВ «ЖИТОМИРСЬКИЙ ІАРТОННИЙ КОМБІНАТ», ТОВ «ВИРОБНИЧЕ ОБ`ЄДНАННЯ «ПАПІР- МАЛ», які з метою приховання обставин вчинення кримінального правопорушення одночасно працевлаштовані на ПОГ «ЕНЕРГО-СПЕКТР» ГО «ХОО ВО СОІУ» та ПОГ "ТЕЦМ-АЛЬЯНС ГО "ХОО ВО СОІУ".

Крім того, встановлено, що з метою мінімізації податкових зобов`язань та ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах службові особи ТОВ «ЖИТОМИРСЬКИЙ КАРТОННИЙ КОМБІНАТ», ТОВ «ВТО ПРОМБУД», ТОВ «ТОРГОВИЙ ДІМ «ПАПІР-МАЛ» уклали з ПОГ «ЕНЕРГО-СПЕКТР» ГО «ХОО ВО СОІУ», ПОГ «ТЕЦМ-АЛЬЯНС ГО «ХОО ВО СОІУ» уклали ряд фіктивних договорів, які фактично не виконуються, а саме: оренда обладнання, майна та нежитлових приміщень, площадок для прийому макулатури, тощо.

Відповідно до зазначених договорів, орендовані об`єкти та обладнання нібито використовуються працівниками ПОГ «ЕНЕРГО-СПЕКТР» ГО «ХОО ВО СОГУ» та ПОГ «ТЕЦМ-АЛЬЯНС» ГО «ХОО ВО СОІУ» для виконання : готування, перевалки та пакування макулатури, виробництва теплової енергії та інших робіт, проте вказані роботи виконуються самостійно працівниками ТОВ «ЖИТОМИРСЬКИЙ КАРТОННИЙ КОМБІНАТ» та ТОВ «ВИРОБНИЧЕ : Б ЄДНАННЯ «ПАШР-МАЛ».

Відповідно до п. 14.1.36, п.14.1 статті 14 ПКУ «мета отримання доходу як кваліфікуюча ознака господарської діяльності кореспондує з вимогою щодо наявності розумної економічної (ділової мети) під час здійснення господарської діяльності. Оскільки господарська діяльність складається із сукупності господарських операцій платника податку, які є формою здійснення господарської діяльності, то розумна економічна причина має бути наявною в кожній господарській операції. Лише в такому разі та чи інша операція може вважатись вчиненою в межах господарської діяльності платника податку та лише за таких умов платник має право на врахування в податковому обліку наслідків відповідних господарських операцій.»

Таким чином, у взаємовідносинах ТОВ «ЖИТОМИРСЬКИИ 1АРТОННИЙ КОМБІНАТ» та ТОВ «ВИРОБНИЧЕ ОБ`ЄДНАННЯ «ПАПІР-МАЛ» з ПОГ «ЕНЕРГО-СПЕКТР» ГО «ХОО ВО СОІУ», ПОГ «ТЕЦМ-АЛЬЯНС» ГО «ХОО ВО СОІУ» відсутній факт економічної доцільності укладення таких договорів.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ТОВ «ЖИТОМИРСЬКИИ КАРТОННИЙ КОМБІНАТ» входить до складу групи компаній ТОВ «КОМПАНІЯ ЕФЕКТИВНІ ІНВЕСТИЦІЇ» (код СДРПОУ 35058159), засновником якої є ОСОБА_16 ІНФОРМАЦІЯ_4 , який контролює цільність всієї групи.

Так, у ході досудового розслідування проведено ряд обшуків за адресами здійснення фінансово-господарської діяльності ПОГ «ЕНЕРГО-СПЕКТР» ГО ХОО ВО СОІУ» та ПОГ «ТЕЦМ-АЛЬЯНС» ГО «ХОО ВО СОІУ».

За результатами обшуків, вилучено первину фінансово-господарську документацію, в тому числі договори (додатки до них), товарно-транспортні накладні, тощо.

Детальним аналізом товарно-транспортних накладних встановлено, що ясна продукція від підприємств-постачальників, яка реалізована в адресу ЛОГ «ЕНЕРГО-СПЕКТР» ГО «ХОО ВО СОІУ» та ПОГ «ТЕЦМ-АЛЬЯНС» ГО ХОО ВО СОІУ» прямує виключно за адресою: м. Харків, проїзд Зерещаківський ЗО.

В ході обшуку за вказаною адресою, вилучено первинні фінансово-господарські документи, які підтверджують факт реалізації м`ясної продукції, однак, за вказаною адресою не встановлено жодного працівника з інвалідністю. За вказаною адресою (складських приміщеннях) в день проведення обшуку перебувало 5 осіб, яких допитано в якості свідків. Останні в ході допиту повідомили, що інвалідами не являються та ніколи ними не були.

Враховуючи викладене, ПОГ «ЕНЕРГО-СПЕКТР» ГО «ХОО ВО СОІУ» та ПОГ «ТЕЦМ-АЛЬЯНС ГО «ХОО ВО СОІУ» незаконно використовують податкову пільгу з оподаткування, яка передбачена Податковим кодексом України для підприємств та громадських організацій інвалідів, де кількість осіб з інвалідністю, які мають там основне місце роботи, становить протягом попереднього звітного періоду не менше 50 відсотків середньооблікової кількості штатних працівників. Фактично фасування супових наборів, обвалка курячих тушок, тощо, здійснюється найманими працівниками без інвалідності.

Зазначені псевдо господарські взаємовідносини були направлені на формування витрат для зменшення сум, з якої необхідно сплачувати податки та отримання від невстановлених осіб, готівкових коштів, які були отримані шляхом їх обготівкування після документального оформлення вищезазначених операцій.

Вищезазначена злочинна схема забезпечує незаконне виведення безготівкових коштів підприємств реального сектору економіки у тіньовий неконтрольований державою обіг, минаючи при цьому систему оподаткування, органи Державного контролю та фінансового моніторингу що призводить до ненадходження податків до бюджету Держави коштів в особливо великих розмірах.

За таких обставин, підприємствами - вигодонабувачами по підробленим документам відбувається незаконне формування технічного податкового кредиту та як наслідок мінімізація податкових зобов`язань з ПДВ, що призводить до умисного ухилення від сплати податків.

Крім того, у ході досудового розслідування отримано висновки економічних досліджень № 08/04/21-1 та № 5/28-97-04-02, відповідно до яких посадові особи ТОВ «ЖИТОМИРСЬКИЙ КАРТОННИЙ КОМБІНАТ», шляхом документального відображення безтоварних операцій з підприємствами-контрагентами: ПОГ «ЕНЕРГО-СПЕКТР» ГО «ХОО ВО СОІУ» та ПОГ «ТЕЦМ-АЛЬЯНС» ГО «ХОО ВО СОІУ», які мають ознаки «ризиковості», завищили податковий кредит у деклараціях з податку на додану вартість у сумі37823 750, 00 грн., у зв`язку з чим ймовірно ухилились від сплати податку на т і гану вартість у загальній сумі 37 823 750, 00 грн.

Постановою старшого слідчого з ОВС третього відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Офісу великих платників податків ДФС ОСОБА_17 від 23.09.2021 року вказане в клопотанні майно визнано у кримінальному провадженні №42021000000000833 від 13.04.2021 речовим доказом.

24.09.2021 року прокурор групи прокурорів у кримінальному провадженні №42021000000000833 - прокурора другого відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтриманням публічного обвинувачення управління процесуального керівництва досудовим розслідуванням у кримінальних провадженнях щодо організованої злочинності Департаменту нагляду за додержанням законів Національною полі цієї України та органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю та транснаціональною злочинністю Офісу Генерального прокурора ОСОБА_18 звернувся до слідчого судді Святошинського районного суду міста Києва з клопотанням про арешт майна, а саме грошових коштів в межах суми завданих збитків 37 823 750, 00 грн., що знаходяться на банківських рахунках ПІДПРИЄМСТВА ОБ`ЄДНАННЯ ГРОМАДЯН «ЕНЕРГО-СПЕКТР» ГРОМАДСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ «ХАРКІВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ВСЕУКРАЇНСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ СОЮЗ ОСІБ З ІНВАЛІДНІСТЮ УКРАЇНИ» (код ЄДРПОУ 38775337), відкритих в наступних банківських установах, а саме:

АТ «АЛЬФА-БАНК» (МФО 300346), за адресою: м. Київ, вул. Велика Васильківська, 100:

- № НОМЕР_1 (українська гривня);

АТ «СБЕРБАНК» (МФО 320627), за адресою: м. Київ, вул. Володимирська, буд. 46:

- № НОМЕР_2 (українська гривня);

- № НОМЕР_3 (українська гривня);

- № НОМЕР_4 (українська гривня);

АТ КБ «ПРИВАТБАНК» (МФО 305299), за адресою: м. Київ, вул. Грушевського, ІД:

- № НОМЕР_5 (українська гривня);

- № НОМЕР_6 (долар СІЛА);

- № НОМЕР_7 (українська гривня);

- № НОМЕР_8 (українська гривня);

- № НОМЕР_9 (українська гривня);

ПАТ «МЕГАБАНК» (МФО 351629), за адресою: м. Харків, вул. Алчевських, 30:

№ НОМЕР_10 (українська гривня), посилаючись на наявність правової підстави, передбаченої ч. 3 ст. 170 КПК України, а також заборонити службовим особам ПІДПРИЄМСТВА ОБ`ЄДНАННЯ ГРОМАДЯН «ЕНЕРГО-СПЕКТР» ГРОМАДСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ «ХАРКІВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ВСЕУКРАЇНСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ СОЮЗ ОСІБ З ІНВАЛІДНІСТЮ УКРАЇНИ» (код ЄДРПОУ 38775337), іншим особам за довіреністю чи дорученням проводити будь-які банківські операції, що призведуть до зменшення залишку грошових коштів на рахунках, відкритих в АТ «АЛЬФА-БАНК» (МФО 300346), АТ «СБЕРБАНК» (МФО 320627), АТ КБ «ПРИВАТБАНК» (МФО 305299), ПАТ «МЕГАБАНК» (МФО 351629) крім обов`язкових платежів до бюджету та для виплат заробітної плати, зобов`язати службових осіб вказаних банківських установ надати інформацію про залишок коштів на рахунках у формі довідки на момент накладення арешту на майно.

Ухвалою слідчого судді Святошинського районного суду м. Києва від 28 вересня 2021 року клопотання сторони обвинувачення задоволено частково.

Відповідно до ч. 1 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

Згідно ч. 2 ст. 170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Крім того, ч. 3 ст. 170 КПК України визначено, що у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

Під час апеляційного розгляду колегією суддів встановлено, що зазначені вимоги закону слідчим суддею дотримані.

Задовольняючи дане клопотання сторони обвинувачення, внесене в межах кримінального провадження №42021000000000833 від 13.04.2021 року, про накладення арешту на майно, слідчий суддя, дослідивши матеріали додані до клопотання, прийшов до правильного висновку про необхідність накласти арешт на вказане майно, при цьому слідчим суддею було враховано розумність і співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження.

Під час розгляду клопотання сторони обвинувачення слідчий суддя вірно встановив, що є достатні підстави вважати, що майно, на яке сторона обвинувачення просить накласти арешт відповідає вимогам ч. 2, 3ст. 170 КПК України, а тому потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи власника майна, про який йдеться в клопотанні сторони обвинувачення.

З огляду на положення ч. 2, 3 ст. 170 КПК України, майно, яке має ознаки речового доказу повинно вилучатися та арештовуватися незалежно від того, хто є його власником, у кого і де воно знаходиться, незалежно від того чи належить воно підозрюваному чи іншій зацікавленій особі, оскільки в протилежному випадку не будуть досягнуті цілі застосування цього заходу - запобігання можливості протиправного впливу (відчуження, знищення, приховання) на певне майно, що, як наслідок, перешкодить встановленню істини у кримінальному провадженні.

Арешт майна з підстав передбачених ч. 2, 3 ст. 170 КПК України по суті являє собою форму забезпечення доказів і є самостійною правовою підставою для арешту майна поряд з забезпеченням цивільного позову та конфіскацією майна та, на відміну від двох останніх правових підстав, не вимагає оголошення підозри у кримінальному провадженні і не пов`язує особу підозрюваного з можливістю арешту такого майна, тому доводи апеляційної скарги про відсутність повідомленої підозри у кримінальному провадженні, а тому неможливості арешту майна, є необґрунтованими.

З огляду на наведене та враховуючи, що в засіданні суду першої інстанції ретельно перевірено майно, на яке сторона обвинувачення просить накласти арешт і його відношення до матеріалів кримінального провадження, колегія суддів вважає, що слідчий суддя дійшов правильного висновку про наявність правових підстав для задоволення клопотання сторони обвинувачення та накладення арешту на вказане майно, оскільки не застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження може зумовити труднощі та перешкоджатиме встановленню істини у кримінальному провадженні №42021000000000833 від 13.04.2021 року, спричинити втрату інформації, яка має доказове значення в ході здійснення досудового розслідування.

Доводи апеляційної скарги про неможливість арешту вказаного майна, з підстав того, що вказані грошові кошти перебувають на банківських рахунках у безготівковій формі, також не заслуговують на увагу, оскільки відповідно вимог ч. 10 ст. 170 КПК України, арешт може бути накладений, зокрема, на гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі.

Підстав сумніватися в співрозмірності обмеження права власності завданням кримінального провадження колегія суддів не вбачає.

З урахуванням викладеного, колегія суддів вважає, що рішення суду прийнято у відповідності до вимог закону, слідчий суддя при розгляді клопотання з`ясував всі обставини, з якими закон пов`язує можливість накладення арешту на майно, а тому ухвалу слідчого судді про накладення арешту на майно необхідно залишити без змін, а апеляційну скаргу - без задоволення.

Керуючись ст.ст. 170, 173, 376, 404, 405, 407, 422 КПК України, колегія суддів, -

П о с т а н о в и л а:

Ухвалу слідчого судді Святошинського районного суду м. Києва від 28 вересня 2021 року, якою частково задоволено клопотання прокурора групи прокурорів у кримінальному провадженні №42021000000000833 - прокурора другого відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтриманням публічного обвинувачення управління процесуального керівництва досудовим розслідуванням у кримінальних провадженнях щодо організованої злочинності Департаменту нагляду за додержанням законів Національною полі цієї України та органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю та транснаціональною злочинністю Офісу Генерального прокурора ОСОБА_6 про арешт майна та накладено арешт на грошові кошти в межах суми завданих збитків, а саме: в сумі 37 823 750, 00 грн., що знаходяться на банківських рахунках ПІДПРИЄМСТВА ОБ`ЄДНАННЯ ГРОМАДЯН «ЕНЕРГО-СПЕКТР» ГРОМАДСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ «ХАРКІВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ВСЕУКРАЇНСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ СОЮЗ ОСІБ З ІНВАЛІДНІСТЮ УКРАЇНИ» (код ЄДРПОУ 38775337), відкритих в наступних банківських установах, а саме:

АТ «АЛЬФА-БАНК» (МФО 300346), за адресою: м. Київ, вул. Велика Васильківська, 100:

- № НОМЕР_1 (українська гривня);

АТ «СБЕРБАНК» (МФО 320627), за адресою: м. Київ, вул. Володимирська, буд. 46:

- № НОМЕР_2 (українська гривня);

- № НОМЕР_3 (українська гривня);

- № НОМЕР_4 (українська гривня);

АТ КБ «ПРИВАТБАНК» (МФО 305299), за адресою: м. Київ, вул. Грушевського, ІД:

- № НОМЕР_5 (українська гривня);

- № НОМЕР_6 (долар СІЛА);

- № НОМЕР_7 (українська гривня);

- № НОМЕР_8 (українська гривня);

- № НОМЕР_9 (українська гривня);

ПАТ «МЕГАБАНК» (МФО 351629), за адресою: м. Харків, вул. Алчевських, 30:

№ НОМЕР_10 (українська гривня), із забороною службовим особам ПІДПРИЄМСТВА ОБ`ЄДНАННЯ ГРОМАДЯН «ЕНЕРГО-СПЕКТР» ГРОМАДСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ «ХАРКІВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ВСЕУКРАЇНСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ СОЮЗ ОСІБ З ІНВАЛІДНІСТЮ УКРАЇНИ» (код ЄДРПОУ 38775337), іншим особам за довіреністю чи дорученням проводити будь-які банківські операції, що призведуть до зменшення залишку грошових коштів на рахунках, відкритих в АТ «АЛЬФА-БАНК» (МФО 300346), АТ «СБЕРБАНК» (МФО 320627), АТ КБ «ПРИВАТБАНК» (МФО 305299), ПАТ «МЕГАБАНК» (МФО 351629) крім обов`язкових платежів до бюджету та для виплат заробітної плати, залишити без змін, а апеляційну скаргу представника ПОГ Енерго-спектр» ГО «ХООВОСОІУ» адвоката ОСОБА_5 , без задоволення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

СУДДІ:




ОСОБА_1 ОСОБА_2 ОСОБА_3

Справа № 11-сс/824/6390/2021 Категорія ст. 170 КПК України

Слідчий суддя суду 1-ї інстанції: ОСОБА_19

Доповідач: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення28.12.2021
Оприлюднено13.02.2023
Номер документу102459690
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —759/21834/21

Ухвала від 28.12.2021

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Рибак Іван Олексійович

Ухвала від 28.12.2021

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Рибак Іван Олексійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні