Ухвала
від 10.01.2022 по справі 192/817/21
СОЛОНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 192/817/21

Провадження № 1-кс/192/6/22

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10 січня 2022 року слідчий суддя Солонянського районного суду Дніпропетровської області ОСОБА_1 , розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду в смт Солоне Солонянського району Дніпропетровської області клопотання начальника сектору дізнання відділення поліції №9 Дніпровського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області майора поліції ОСОБА_2 , погоджене прокурором Правобережної окружної прокуратури м. Дніпра ОСОБА_3 по внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань кримінальному провадженню №12021046570000071 від 30 квітня 2021 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 358 КК України, про тимчасовий доступ до речей та документів,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_4 ,

начальника сектору дізнання ОСОБА_2 ,

В С Т А Н О В И В :

Начальник сектору дізнання звернувся до суду по кримінальному провадженню №12021046570000071 з клопотанням про тимчасовий доступ до речей та документів, посилаючись на наступне.

У провадженні сектору дізнання Відділення поліції № 9 Дніпровського районного управління поліції ГУНП в Дніпропетровській області перебувають матеріали кримінального провадження за фактом того, що 29 квітня 2021 року до Відділення поліції № 9 Дніпровського районного управління поліції ГУНП в Дніпропетровській області надійшли заяви від громадян ОСОБА_5 , 1983 р.н., ОСОБА_6 , 1958 р.н., ОСОБА_7 , 1986 р.н., ОСОБА_8 , 1960 р.н., ОСОБА_9 , 1948 р.н., ОСОБА_10 , 1969 р.н., ОСОБА_11 , 1957 р.н., ОСОБА_12 , 1955 р.н. та ОСОБА_13 , 1984 р.н. про те, що посадові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » підробили договори оренди земельних ділянок, які перебувають у власності заявників.

Відомості про дане кримінальне правопорушення внесені до ЄРДР за № 12021046570000071 від 30 квітня 2021 року, а дії посадових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » кваліфіковано за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст.358 КК України підроблення іншого офіційного документа, який видається чи посвідчується підприємством, і який надає права, з метою використання його підроблювачем чи іншою особою.

З допиту потерпілих стало відомо, що вони є власниками земельних ділянок, розташованих на території Новопокровської селищної територіальної громади Солонянського району Дніпропетровської області. Такі земельні ділянки раніше були передані в оренду СТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », а на цей час оренда припинена, що підтверджується записом в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Разом з тим на цей час земельні ділянки потерпілих незаконно обробляються сторонніми особами, а після отримання витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно потерплим стало відомо, що в реєстр протиправно внесено запис щодо іншого речового права права оренди земельної ділянки іншою особою - ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

З огляду на те, що потерпілі жодного договору оренди з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » не підписували, то 06 серпня 2021 року дізнавачем в ході проведення дізнання було винесено постанову про призначення судової почеркознавчої експертизи по вказаному кримінальному провадженню, а директор ОСОБА_14 на запит слідчого примірники оригіналів договорів оренди землі не надав.

Тому начальник сектору дізнання просить надати дозвіл на тимчасовий доступ з можливістю ознайомлення з ними та вилучення оригіналів договорів оренди землі, які були укладені між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та фізичними особами: ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 та ОСОБА_13 з метою проведення експертизи, а також просить надати дозвіл на тимчасовий доступ до оригіналів установчих документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »: Статуту, свідоцтва про реєстрацію, документів про призначення на посаду директора ОСОБА_14 з можливістю ознайомлення та зняття з них копій.

Прокурор в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду клопотання повідомлений належним чином.

Згідно з ч.4 ст.163 КПК України, розгляд клопотання здійснювався за відсутності представника ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », оскільки володілець речей та документів, будучи належним чином повідомленим про час та місце розгляду клопотання, в судове засідання не з`явився, причини неприбуття не повідомив.

З`ясувавши думку начальника сектору дізнання, суд постановив здійснювати розгляд клопотання за відсутності належним чином повідомлених осіб, оскільки їх неявка не перешкоджає розгляду клопотання.

Начальник сектору дізнання в судовому засіданні просив клопотання задовольнити.

Розглянувши клопотання та дослідивши надані до нього додатки, приходжу до висновку про те, що клопотання підлягає задоволенню за наступних підстав.

Частиною 4 ст. 132 КПК України передбачено, що для оцінки потреб досудового розслідування, слідчий суддя або суд зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Відповідно до ч. 1ст. 159 КПК Українитимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Так, з клопотання та матеріалів кримінального провадження з`ясовано, що в провадженні сектору дізнання Відділення поліції № 9 Дніпровського районного управління поліції ГУНП в Дніпропетровській області перебувають матеріали кримінального провадження №12021046570000071, відомості про що внесені до ЄРДР 30 квітня 2021 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1ст. 358 КК України за фактом того, що 29 квітня 2021 року до Відділення поліції № 9 Дніпровського районного управління поліції ГУНП в Дніпропетровській області надійшли заяви від громадян ОСОБА_5 , 1983 р.н., ОСОБА_6 , 1958 р.н., ОСОБА_7 , 1986 р.н., ОСОБА_8 , 1960 р.н., ОСОБА_9 , 1948 р.н., ОСОБА_10 , 1969 р.н., ОСОБА_11 , 1957 р.н., ОСОБА_12 , 1955 р.н. та ОСОБА_13 , 1984 р.н. про те, що посадові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » начебто підробили договори оренди земельних ділянок, які перебувають у власності заявників.

Згідно ч. 5,6ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1)перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2)самі пособі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3)не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

З протоколів допитів потерпілих ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 та ОСОБА_13 та з Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно з`ясовано, що кожному з них на праві приватної власності належать земельні ділянки, які розташовані на території Новопокровської селищної територіальної громади Солонянського району Дніпропетровської області, що підтверджується інформацією, яка міститься в державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, та всі ці земельні ділянки раніше перебували в оренді СТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

Також слідчим суддею встановлено, що після отримання витягів з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно потерпілим стало відомо, що до нього без їх відома та укладення відповідних договорів оренди були внесені відомості про те, що між потерпілими та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » було укладено договори оренди земельних ділянок у 2019-2020 роках.

Ухвалою слідчого судді від 24 червня 2021 року було надано дозвіл на тимчасовий доступ до інформації, яка знаходиться у матеріалах реєстраційних справ щодо земельних ділянок, які належать потерпілим, та зберігаються в ІНФОРМАЦІЯ_3 , за адресою: АДРЕСА_1 .

Слідчим суддею встановлено, що згідно протоколу допиту керівника ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ОСОБА_14 , договори оренди перебувають на підприємстві, підписувалися особисто ним, від імені орендаря. На запит дізнавача про надання примірників договорів, останні надані не були, а за результатами виконання ухвали слідчого судді від 24 червня 2021 року було встановлено, що оригінали договорів оренди відсутні в реєстраційних справах, оскільки там містяться лише їх скан-копії.

З урахуванням того, що постановою від 06 серпня 2021 року було призначено проведення почеркознавчої експертизи, яка відповідно до п.1.2 методичних рекомендації Наказу Міністерства юстиції України №53/5 від 08.10.1998 року «Про затвердження інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень та науково методичних рекомендації з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень» проводиться по оригіналам документів, а на запит дізнавача, який був отриманий особисто керівником ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » 07 серпня 2021 року та до цього часу не задоволений, не було надано примірники таких договорів оренди, тому клопотання в цій частині підлягає задоволенню, оскільки для встановлення справжності підписів орендодавців необхідно провести експертизу.

Також слідчий суддя вважає, що клопотання в частині надання дозволу на тимчасовий доступ до оригіналів установчих документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » з можливістю ознайомлення та зняття з них копій буде сприяти повному та всебічному досудовому слідству та не позбавить можливості юридичну особу здійснювати свою діяльність, оскільки дізнавач не просив надати дозвіл на вилучення оригіналів таких документів.

Оцінивши доводи клопотання та додані до нього документи, слідчий суддя вважає, що начальником сектору дізнання доведено, що оригінали договорів оренди, укладені між потерпілими та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », а також копії установчих документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєвезначення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні,а такожте,що документи,доступ дояких проситьнадати слідчийне становлятьсобою і не включають, документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Тому клопотання підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 159-166, 309, 369, 370-372 КПК України, слідчий суддя

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання начальника сектору дізнання відділення поліції №9 Дніпровського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області майора поліції ОСОБА_2 , погоджене прокурором Правобережної окружної прокуратури м. Дніпра ОСОБА_3 по внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань кримінальному провадженню №12021046570000071від 30 квітня 2021 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 358 КК України, про тимчасовий доступ до речей та документів, задовольнити.

Надати начальнику сектору дізнання відділення поліції №9 Дніпровського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області майору поліції ОСОБА_2 по внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань кримінальному провадженню №12021046570000071 від 30 квітня 2021 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 358 КК України дозвіл на тимчасовий доступ до оригіналів:

-Договору оренди землі, укладеного між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та ОСОБА_5 від 03 листопада 2019 року;

-Договору оренди землі, укладеного між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та ОСОБА_6 від 12 грудня 2020 року;

-Договору оренди землі, укладеного між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та ОСОБА_7 від 04 листопада 2019 року,

-Договору оренди землі, укладеного між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та ОСОБА_13 від 03 листопада 2019 року;

-Договору оренди землі, укладеного між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та ОСОБА_12 від 12 грудня 2020 року;

-Договору оренди землі, укладеного між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та ОСОБА_11 від 23 грудня 2019 року;

-Договору оренди землі, укладеного між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та ОСОБА_9 від 04 листопада 2019 року;

-Договору оренди землі, укладеного між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та ОСОБА_10 від 04 листопада 2019 року;

-Договору оренди землі, укладеного між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та ОСОБА_15 від 03 листопада 2019 року з наданням можливості вилучити вказані оригінали документів;

-та до оригіналів установчих документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »: Статуту, свідоцтва про реєстрацію, документів про призначення на посаду директора ОСОБА_14 з можливістю ознайомлення та зняття з них копій.

Строк дії ухвали встановити по 10 лютого 2022 року включно.

Відповідно до ч. 1ст. 166 КПК Україниу разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Повне судове рішення складене 11 січня 2022 року.

Головуючий: слідчий суддя: ОСОБА_1

СудСолонянський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення10.01.2022
Оприлюднено20.05.2024
Номер документу102483234
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —192/817/21

Ухвала від 10.01.2022

Кримінальне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Щербина Н. О.

Ухвала від 10.01.2022

Кримінальне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Щербина Н. О.

Ухвала від 24.06.2021

Кримінальне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Кітов О. В.

Ухвала від 24.06.2021

Кримінальне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Кітов О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні