Рішення
від 28.12.2021 по справі 235/6509/21
КРАСНОАРМІЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2-о/235/622/21

Справа № 235/6509/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 грудня 2021 року м. Покровськ

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

у складі: головуючого судді Назаренко Г.В.

присяжних Харченко Я.О., Давидова П.Ю.

за участю секретаря судового засіданняОвчаренко В.В.

представника заявника ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за заявою ОСОБА_2 про оголошення фізичної особи померлою, заінтересовані особи: Червоногвардійський районний у місті Макіївці відділ державної реєстрації актів цивільного стану Східного міжрегіонального управління юстиції (м. Харків), Макіївська міська рада Донецької області, -

ВСТАНОВИВ:

У вересні 2021 року ОСОБА_2 звернувся до суду із заявою про оголошення фізичної особи померлою, заінтересовані особи: заінтересовані особи: Червоногвардійський районний у місті Макіївці відділ державної реєстрації актів цивільного стану Східного міжрегіонального управління юстиції (м. Харків), Макіївська міська рада Донецької області.

В обґрунтуваннядоводів заявизазначив, що він є племінником ОСОБА_3 , який проживав у с. Сергіївка Покровського (колишнього Красноармійського) району Донецької області, але був знятий з реєстрації 28.03.2007 року у зв`язку із вибуттям у будинок-інтернат у м. Макіївка. ОСОБА_3 має другу групу інвалідності безстроково у зв`язку із психічним захворюванням.

Після 2007 року про долю та подальше життя ОСОБА_3 він не має ніякої інформації.

У зв`язку із розпочатим збройним конфліктом на сході України є підстави вважати що ОСОБА_3 помер, так як жодних відомостей про те, що він живий, відсутні більше 14 років.

З метою оформлення спадщини на земельну ділянку площею 7,5437 га, що знаходиться на території Сергіївської сільської ради Покровського району Донецької області, на підставі заповіту від 22.09.2007 року, складеного в Сергіївській сільській раді Красноармійського району Донецької області, просив оголити ОСОБА_3 померлим, днем смерті ОСОБА_3 вважати день набрання рішенням законної сили.

Заявник в судове засідання не з`явився, про дату, час і місце судового розгляду повідомлений належним чином, не повідомив про причини неявки.

В судовому засіданні представник заявника ОСОБА_1 підтримав заяву, просив оголосити ОСОБА_3 померлим.

Заінтересована особа - Червоногвардійський районний у місті Макіївці відділ державної реєстрації актів цивільного стану Східного міжрегіонального управління юстиції (м. Харків) про дату, час і місце судового розгляду повідомлена належним чином шляхом розміщення оголошення про виклик до суду на офіційному веб-сайті Красноармійського міськрайонного суду Донецької області, її представник в судове засідання не з`явився, не повідомив про причини неявки.

Заінтересована особа - Макіївська міська рада Донецької області про дату, час і місце судового розгляду повідомлена належним чином шляхом розміщення оголошення про виклик до суду на офіційному веб-сайті Красноармійського міськрайонного суду Донецької області, її представник в судове засідання не з`явився, не повідомив про причини неявки.

Заслухавши пояснення представника заявника, допитавши свідків, а також дослідивши письмові докази по справі, суд вважає, що заява підлягає задоволенню.

Згідно ст.46 ЦК України фізична особа може бути оголошена судом померлою, якщо у місці її постійного проживання немає відомостей про місце її перебування протягом трьох років, а якщо вона пропала безвісті за обставин, що загрожували їй смертю або дають підставу припускати її загибель від певного нещасного випадку, - протягом шести місяців, а за можливості вважати фізичну особу загиблою від певного нещасного випадку або інших обставин внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру протягом одного місяця після звернення роботи спеціальної комісії, утвореної внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру (ч.1).

Фізична особа оголошується померлою від дня набрання законної сили рішенням суду про це. Фізична особа, яка пропала безвісті за обставин, що загрожували їй смертю або дають підстави припускати її загибель від певного нещасного випадку або у зв`язку з воєнними діями, збройним конфліктом, може бути оголошена померлою від дня її вірогідної смерті (ч.3).

Відповідно до ст.47 ЦК України правові наслідки оголошення фізичної особи померлою прирівнюються до правових наслідків, які настають у разі смерті.

Спадкоємці фізичної особи, яка оголошена померлою, не мають права відчужувати протягом п`яти років нерухоме майно, що перейшло до них у зв`язку з відкриттям спадщини.

Нотаріус, який видав спадкоємцеві свідоцтво про право на спадщину не нерухоме майно, накладає на нього заборону відчуження.

У відповідності до п.3 ч.2 ст.293ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою.

Положеннями ст.308 ЦПК України передбачено, що суд розглядає справу за участю заявника, свідків, зазначених у заяві, та осіб, яких сам суд визнає за потрібне допитати, і ухвалює рішення про визнання фізичної особи безвісно відсутньою або про оголошення її померлою.

Після набрання законної сили рішенням про оголошення фізичної особи померлою суд надсилає рішення відповідному органу державної реєстрації актів цивільного стану для реєстрації смерті фізичної особи, а також до нотаріуса за місцем відкриття спадщини, а в населеному пункті, де немає нотаріуса, - відповідного органу місцевого самоврядування для вжиття заходів щодо охорони спадкового майна. За наявності в населеному пункті кількох нотаріусів, а також у випадках, коли місце відкриття спадщини невідоме, рішення надсилається до державного нотаріального архіву з метою передачі його за належністю уповноваженому нотаріусу для вжиття заходів з охорони спадкового майна.

Оголошення особи померлою має своїм призначенням необхідно для усунення невизначеності, яка склалася щодо правовідносин за участю особи, яка тривалий час є відсутньою за місцем свого постійного проживання і місце перебування якої невідоме.

Рішення про оголошення фізичної особи померлою приймається судом за наявності таких підстав: 1) відсутність особи в місці її постійного проживання; 2) відсутність відомостей про місце її перебування протягом трьох років, а якщо вона зникла безвісті за обставин, що загрожували їй смертю або дають підставу припускати її загибель від певного нещасного випадку,- протягом шести місяців.

Особливістю цієї категорії справ є те, що висновок суду про оголошення громадянина померлим ґрунтується на юридичному припущені смерті особи.

Пункт 13 Постанови ПленумуВерховного СудуУкраїни №5від 31.03.1995року «Просудову практикув справахпро встановленняфактів,що маютьюридичне значення» звертає увагу суду на необхідність відрізняти оголошення особи померлою від встановлення факту смерті особи. Оголошення фізичної особи померлою - це ствердження судовим рішенням припущення про смерть даної особи, тобто констатація високого ступеня ймовірності смерті. Встановлення факту смерті можливо, якщо суд на підставі незаперечних доказів ствердить, тобто доведе обставини, які вірогідно свідчать про смерть особи у точно визначений час, обставини, за яких настала смерть і факт неможливості реєстрації органом державної РАЦС факту смерті.

У цих справах суд визнає днем смерті громадянина, оголошеного померлим, день його гаданої смерті, якщо він пропав безвісті за обставин, які загрожували смертю або давали підстави припускати його загибель від певного нещасного випадку, а в інших випадках днем смерті вважається день набрання законної сили рішення суду про оголошення громадянина померлим.

При цьому заявник має мати особисту цивільну правову зацікавленість у зміні правового стану особи, яку він просить оголосити померлою. Для підтвердження цього повинні бути наведені обставини, які свідчать про те, що між заявником та особою, яку він просить оголосити померлою існують особисті або майнові правовідносини, матеріально-правовий зв`язок або за відсутності такого зв`язку дані про те, що відсутність фізичної особи є для заявника перешкодою у реалізації суб`єктивних прав або виконання обов`язків.

Заявник є племінником ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.12-14).

Згідно заповіту, посвідченого 12.09.2007 року секретарем виконавчого комітету Сергіївської сільської ради Красноармійського району Донецької області, ОСОБА_3 заповів ОСОБА_2 належну йому земельну ділянку 7,5437 га, розташовану на території Сергіївської сільської ради (а.с.20).

Згідно копії довідки Обласної психіатричної МСЕК серія ДОН-05 № 007013 від 28.08.2007 року ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнано інвалідом 2 групи за загальним захворюванням безстроково (а.с.17).

Згідно копії довідки Удачненської селищної ради Покровського району Донецької області № 1/393 від 27.07.2021р. ОСОБА_3 був знятий з місця реєстрації с. Сергіївка Покровського (колишнього Красноармійського) району Донецької області 28.03.2007 року у зв`язку із вибуттям у будинок-інтернат у м. Макіївка Донецької області (а.с.15).

Згідно повідомлення Департаменту соціального захисту населення Донецької обласної державної адміністрації від 06.08.2021 № 01-20/5733/0/201-21 інтернатний заклад «Макіївський психоневрологічний інтернат» не здійснив перереєстрацію на території підконтрольній українській владі, оскільки при зміні місцезнаходження фактично не мав можливості здійснювати свою діяльність. На даний час відсутній будь-який зв`язок з інтернатним закладом відсутній та будь-яка інформація щодо ОСОБА_3 (а.с.18-19).

Згідно відповіді Управління виконавчої дирекції фонду в Донецькій області фонду соціального страхування України від 21.09.2021р. № 34.06-06/1952 за даними Централізованої інформаційно-аналітичної системи Фоду ОСОБА_3 як отримував страхових виплат на обліку не перебуває (а.с.34).

Відповідно до відповіді Покровського відділу в Донецькій області Головного управління державної міграційної служби України в Донецькій області від 22.09.2021 № 1402.51-1695/1405.51.1-21 ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , з приводу оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон не звертався і паспортом для виїзду за кордон не документувався (а.с.35).

Згідно довідки Удачненської селищної ради Покровського району Донецької області № 1/124/01-19 від 23.09.2021р. ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , проживав за адресою: с. Сергіївка Покровського району Донецької області, з 1958 року по 28.03.2007 року. Вибув у будинок-інтернат м. Макіївка Донецької області. На теперішній час місцезнаходження ОСОБА_3 невідоме (а.с.36).

Згідно відповіді Покровського відділення судово-медичної експертизи № 204 від 23.09.2021р. згідно даних обліку Покровського відділення КЗОЗ «Донецьке обласне бюро судово-медичної експертизи» експертиза трупа ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , в період часу з 2007 року по теперішній час в морзі Покровського відділення КЗОЗ «Донецьке обласне бюро судово-медичної експертизи» не проводилася (а.с.38).

У відповіді Покровського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Покровському районі Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) № 20.20-5-99 від 21.09.2021 зазначено, що актові записи про зміну імені, шлюб, смерть відносно ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , відсутні (а.с.39).

Відповідно до відповіді Покровського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Донецькій області № 34464/301 від 28.08.2021 ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , у державному розшуку не перебуває та у період з 2007 року по теперішній час із заявою про зникнення останнього в поліцію ніхто не звертався, до кримінальної та адміністративної відповідальності не притягувався (а.с.40).

Згідно відповіді Головного центру обробки спеціальної інформації Державної прикордонної служби України № 91-36843/0/15-21 від 22.09.2021 відомостей про перетинання державного кордону України ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , у період з 22.09.2016 по 21.09.2021 в базі даних не виявлено (а.с.43).

Згідно відповіді Покровського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки № 07/2131 від 20.09.2021 ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , не перебуває на військовому обліку в Покровському РТЦК та СП 19 лютого 1075 року був виключений з військового обліку за станом здоров`я (а.с.45).

Згідно до відповіді Управління соціального захисту населення Покровської районної державної адміністрації Донецької області від 22.09.2021 р. № 01-2446-10, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 не перебуває на обліку у відділі та виплати не отримує (а.с.47)

Згідно відповіді КНП «Покровська клінічна лікарня інтенсивного лікування» Покровської міської ради Донецької області № 0.1-17/3333 від 07.10.2021р. ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , на стаціонарному лікуванні у період часу 2008- 2021 та на теперішній час не перебував, до приймального відділення за наданням медичної допомоги не звертався (а.с.49).

Згідно відповіді КНП «Обласна клінічна психіатрична лікарня м. Слов`янськ» № 2615 від 06.10.2021р. ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , неодноразово перебував на стаціонарному лікуванні, останній раз з 20.07.2005 по 05.09.2005 з діагнозом: деменція внаслідок епілепсії з частими поліморфними припадками (а.с.50).

Згідно відповіді КП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Покровської міської ради Донецької області № 01-17/1462 від 15.10.2021 ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , до структурних підрозділів Центру не звертався, на амбулаторному лікуванні не перебував, декларація про надання первинної медичної допомоги відсутня (а.с.53).

У відповідності до відповіді Територіального сервісного центру МВС № 1444 в Донецькій області № 31/5-1444-2961 від 01.10.2021р. відповідно до інформації Єдиного державного реєстру транспортних засобів станом на 29.09.2021 року за ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , транспортні засоби не зареєстровано (а.с.64).

У відповідності до відповіді Головного управління пенсійного фонду України в Донецькій області, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , перебував на обліку в управлінні, як отримувач пенсії по інвалідності по 02.03.2007 року. З 01.04.2007 року закінчено строк виплати пенсії (а.с.67).

Допитані в судовому засіданні свідки ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 підтвердили, що з 2013 року ОСОБА_3 не бачили, по даний час місцезнаходження його невідомо.

Таким чином, на підставі сукупності досліджених доказів суд приходить до висновку про те, що у місці постійного проживання ОСОБА_3 немає відомостей про місце його проживання протягом трьох років, на підставі чого він може бути оголошений судом померлим.

Заявник у своїй заяві зазначив, що оголошення його дядька померлим йому необхідно для оформлення спадщини.

Наведені заявником обставини та мета, з якою заявнику необхідно оголосити особу померлою, свідчать про наявність між заявником та особою, яку він просить оголосити померлою, такого матеріально-правового зв`язку.

За наведених обставин, вимоги заяви є обґрунтованими, а тому підлягають задоволенню в повному обсязі.

При цьому, суд вважає за необхідне роз`яснити заявнику, що у випадку, якщо фізична особа, яка була оголошена померлою, з`явилася або якщо одержано відомості про місце її перебування, суд за місцем перебування цієї особи або суд, що постановив рішення про оголошення її померлою, за заявою цієї особи або іншої заінтересованої особи скасовує рішення суду про оголошення фізичної особи померлою.

Відповідно до ст.ст.46, 47 ЦК України, керуючись ст.ст.4, 19, 81, 263-265, 308-309 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_2 ( АДРЕСА_1 РНОКПП НОМЕР_1 ), заінтересовані особи: Червоногвардійський районний у місті Макіївці відділ державної реєстрації актів цивільного стану Східного міжрегіонального управління юстиції (м. Харків) (м. Маріуполь Донецької області, вулиця Нахімова, 158, код ЄДРПОУ 33364648), Макіївська міська рада Донецької області (м. Макіївка Донецької області, площа Радянська, будинок 1, код ЄДРПОУ 26040617), про оголошення фізичної особи померлою задовольнити.

Оголосити ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Сергіївка Красноармійського району Донецької області, померлим від дня набрання законної сили рішенням суду.

Після набрання законної сили рішенням надіслати його копію відповідному органу державної реєстрації актів цивільного стану для реєстрації смерті фізичної особи, а також до нотаріуса за місцем відкриття спадщини.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закритті апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного розгляду.

Рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку учасниками справи, а також особами, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, повністю або частково безпосередньо до Донецького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України.

Згідно п.3 Розділу ХІІ «Прикінцеві положення» ЦПК України в редакції Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо перебігу процесуальних строків під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» № 731-ІХ від 18.06.2020 року під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), суд за заявою учасників справи та осіб, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки (у разі наявності у них права на вчинення відповідних процесуальних дій, передбачених цим Кодексом), поновлює процесуальні строки, встановлені нормами цього Кодексу, якщо визнає причини їх пропуску поважними і такими, що зумовлені обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином. Суд може поновити відповідний строк як до, так і після його закінчення. Суд за заявою особи продовжує процесуальний строк, встановлений судом, якщо неможливість вчинення відповідної процесуальної дії у визначений строк зумовлена обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином.

Дата складання повного судового рішення 10 січня 2022 року.

Суддя Г.В. Назаренко

Присяжні Я.О. Харченко

П.Ю. Давидов

Вступна та резолютивна частини рішення проголошені у судовому засіданні 29 грудня 2021 року. Повне рішення складене 10 січня 2022 року.

Суддя Г.В. Назаренко

Присяжні Я.О. Харченко

П.Ю. Давидов

Дата ухвалення рішення28.12.2021
Оприлюднено24.08.2022
Номер документу102505718
СудочинствоЦивільне
Сутьоголошення фізичної особи померлою, заінтересовані особи: Червоногвардійський районний у місті Макіївці відділ державної реєстрації актів цивільного стану Східного міжрегіонального управління юстиції (м. Харків), Макіївська міська рада Донецької області

Судовий реєстр по справі —235/6509/21

Рішення від 28.12.2021

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Назаренко Г. В.

Рішення від 29.12.2021

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Назаренко Г. В.

Рішення від 29.12.2021

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Назаренко Г. В.

Ухвала від 12.09.2021

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Назаренко Г. В.

Ухвала від 13.09.2021

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Назаренко Г. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні