Ухвала
від 12.01.2022 по справі 127/202/22
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа 127/202/22

Провадження 1-кс/127/101/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 січня 2022 року м. Вінниця

Слідчий суддя Вінницького міського суду Вінницької області ОСОБА_1 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду клопотання старшого слідчого СУ ГУНП у Вінницькій області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_2 , про продовження строку досудового розслідування в кримінальному провадженні № 42020020000000103 внесеному до ЄРДР 08.04.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 272 КК України, за відсутності фіксації судового розгляду технічними засобами, -

ВСТАНОВИВ:

До Вінницького міського суду Вінницької області надійшло вищевказане клопотання старшого слідчого СУ ГУНП у Вінницькій області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_2 , яке погоджене з прокурором, про продовження строку досудового розслідування в кримінальному провадженні № 42020020000000103 внесеному до ЄРДР 08.04.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 272 КК України.

Клопотання мотивовано тим, що слідчим провадиться досудове розслідування кримінального провадження № 42020020000000103 внесеному до ЄРДР 08.04.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 272 КК України, в ході розслідування якого виникла необхідність у продовженні строку досудового розслідування.

В ході розгляду, з матеріалів клопотання встановлено, що посадові особи ТОВ «Поділлянафтозбут» налагодили схему функціонування на території регіону потенційно небезпечних об`єктів АГЗП за відсутності дозвільних документів на їх експлуатацію.

Відділом КЗЕ у ході виконання завдань із посилення захисту об`єктів критичної інфраструктури Вінницького регіону отримано інформацію щодо запровадження посадовими особами ТОВ «Поділлянафтозбут» (код ЄДРПОУ 39843507, м. Вінниця, Бульвар Свободи, 8, приміщення 74) незаконної схеми функціонування на території регіону потенційно небезпечних об`єктів без відповідних дозвільних документів, діяльність яких може призвести до настання надзвичайних подій техногенного характеру.

Встановлено, що розташовані у м. Вінниці (вул. Костянтина Василенка, 21а, вул. Батозька, 2д, вул. Черкаське шосе, 2) та Вінницькій області (м. Козятин, вул. Довженка, 107, м. Козятин, Куликівського, 1а, Могилів- Подільський р-н, с. Вендичани, вул. Вінницька, 21а, смт. Томашпіль, вул. І.Гаврилюка, 155, Стрижавська сільська рада, траса М-12, АДРЕСА_1 , м. Бершадь, вул. Марії Заньковецької, 36, м. Іллінці, вул. Незалежності, 120, м. Шаргород, вул. Ватутіна, 15 смт. Вапнярка, вул. Незалежності, 270, смт. Чернівці, вул. Святомиколаївська, 169а, Тиврівський р-н, смт. Сутиски, вул. Соборна, 1а, Томашпільський р-н, с. Яришівка, вул. Черняхівського, 3) АЗС, облаштовані газозаправними модулями та у відповідності до п. 16 постанови Кабінету Міністрів України від 11.07.2002 №956 «Про ідентифікацію та декларування безпеки об`єктів підвищеної небезпеки» належать до об`єктів підвищеної небезпеки.

Враховуючи те, що автомобільні газозаправні пункти належать до вказаної категорії, у відповідності до п. 4.16 ДСТУ-НБ В.1.2-16:2013 вони відносяться до класу наслідків (відповідальності) ССЗ, що передбачає, при введенні їх в експлуатацію, отримувати у Державній архітектурно-будівельній інспекції України сертифікати про готовність об`єктів до експлуатації.

Проте, за наявними даними, службові особи ТОВ «Поділлянафтозбут», з метою ухилення від обов`язкових процедур, передбачених чинним законодавством, при отриманні відповідних ліцензій на торгівлю та зберігання палива, надали недостовірні дані до уповноваженого органу ДФС.

Окрім того, в ході аналізу матеріалів фінансово-господарської звітності ТОВ «Поділлянафтозбут» встановлено факт причетності посадових осіб товариства до протиправної схеми, направленої на отримання послуг фіктивних підприємств по незаконному виведенню безготівкових коштів у «тіньовий», тобто неконтрольований державою обіг та, як наслідок, умисне ухилення від сплати податків до державного бюджету. Дана незаконна діяльність полягає у документальному оформленні ТОВ «Поділлянафтозбут» «фіктивних» господарських взаємовідносин по придбанню/продажу товарів/послуг у суб`єктів підприємницької діяльності з ознаками фіктивності.

В дійсності, зазначені підприємства ніяких товарів/послуг в адресу ТОВ «Поділлянафтозбут» не поставляють/реалізують, а отримані кошти за домовленістю зі службовими особами товариства, шляхом перерахування їх через ланцюг інших фіктивних підприємств, незаконно переводять в готівку та присвоюють через поточні банківські рахунки.

Встановлено, що частина нафтопродуктів реалізується на автозаправочних станціях за готівку, а з метою надання незаконній схемі вигляду легальної, посадові особи ТОВ проводять операції з придбання/продажу податкового кредиту та продажу готівки для подальшого спрямування в тіньовий сектор економіки.

Так, протягом січня 2019 - лютого 2020 ТОВ «Поділлянафтозбут» здійснило ряд удаваних операцій із ТОВ «ФАСТІВСЬКА НАФТОБАЗА» (ЄДРПОУ 41011443) на суму 22,2 млн грн., ТОВ «ГРІН ХАУС ОЙЛ» (ЄДРПОУ 42854205) на суму 17,9 млн грн., ТОВ «БІЗНЕС СОЛЮШЕН» (ЄДРПОУ 39325060) на суму 13 млн грн, ТЗОВ «КОМПАНІЯ ЗЕННЕС» (ЄДРПОУ 30556575) на суму 7,4 млн грн, ТОВ «БПП ОЙЛ» (ЄДРПОУ 42121229) на суму 48,7 млн грн, ТОВ «В-ІНТЕР ГРУП» (ЄДРПОУ 41077970) на суму 30,6 млн грн. та ін.

Таким чином, реквізити вказаних, а також інших підприємств використовуються у наданні незаконних послуг по мінімізації податкових зобов`язань шляхом формування «штучного» податкового кредиту при проведенні безтоварних операцій, і як наслідок ухилення від сплати податків до державного бюджету, в інтересах ТОВ «Поділлянафтозбут».

В результаті, протягом вказаного періоду державі нанесено матеріальних збитків у вигляді несплати ПДВ на суму понад 25 млн грн.

22.12.2020 вказане кримінальне провадження було закрито у зв`язку з встановленням відсутності в діянні складу кримінального правопорушення.

15.04.2021 Постанова про закриття кримінального провадження від 22.12.2020 скасована.

Ухвалою слідчого судді Вінницького міського суду продовжено строк досудового розслідування кримінального провадження до 31.10.2021.

Ухвалою слідчого судді Вінницького міського суду продовжено строк досудового розслідування кримінального провадження до 31.01.2022.

Після скасування постанови про закриття кримінального провадження виконано наступне:

- Отримано відповідь на запит з Управління Держпраці у Вінницькій області з додатками, а саме ряд копій дозволів на експлуатацію устаткування підвищеної небезпеки, термін дії яких дійсний на даний час та акт перевірки суб`єкта господарювання.

- Отримано відповідь на запит з ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області.

- На підставі ухвали слідчого судді Вінницького міського суду проведено тимчасовий доступ у ГУ ДПС у Вінницькій області, а саме до документів податкової звітності ТОВ «Поділлянафтозбут»;

- Ухвалою слідчого судді Вінницького міського суду продовжено строк досудового розслідування кримінального провадження до 31.10.2021.

- Отримано відповідь на запит з АТ «Райффайзен Банк», а саме рух коштів по запитуваним рахункам, які належать ТОВ «Поділлянафтозбут» за період часу з 01.01.2019 по 01.07.2021;

- Отримано відповідь на запит з АТ КП «Приват Банк», а саме рух коштів по запитуваним рахункам, які належать ТОВ «Поділлянафтозбут» за період часу з 01.01.2019 по 01.07.2021;

- Отримано відповідь на запит з ТОВ «Карпаттехноальянс» з додатками, а саме копія висновку експертизи та копії документів, на підставі яких проведений висновок експертизи;

- Отримано відповідь на запит з Державної екологічної інспекції у Вінницькій області з додатками, а саме матеріали перевірок ТОВ «Поділлянафтозбут», проведених протягом 2018-І півряччя 2021 року;

- Отримано відповідь на запит з ТОВ «Науково-технічний центр експертизи об`єктів нафтогазової промисловості» з додатками, а саме висновок експертизи ТОВ «Поділлянафтозбут», акт прийому та повернення документів;

- Отримано відповідь на запит з ДП «Вінницький експертно-технічний центр Дердпраці» з додатками, а саме висновоки експертиз ТОВ «Поділлянафтозбут», а також документів, на підставі яких було складено висновки;

- Подано до суду клопотання про тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні Департаменту Державної архітектурно-будівельної інспекції у Вінницькій області;

- Подано до суду клопотання про тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні виконавчого комітету Вінницької міської ради;

- Подано до суду клопотання про тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні ТОВ «Поділлянафтозбут»;

- Встановлено та долучено до матеріалів кримінального провадження витяги з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно відносно земельних ділянок, на яких знаходяться виробничі потужності ТОВ «Поділлянафтозбут».

- Надано доручення оперативним співробітникам з метою встановлення та допиту у якості свідків виключного кола осіб з числа працівників ТОВ «Поділлянафтозбут» відповідальних за охорону та безпеку праці на об`єктах, а також за протипожежну безпеку, засновників, керівників та уповноважених осіб ТОВ «Поділлянафтозбут».

Строки досудового розслідування у кримінальному провадженню завершуються 31.01.2022, однак у зв`язку із відсутністю достатнього часу, у кримінальному провадженні не проведені усі необхідні та можливі слідчі дії, які забезпечать проведення повного, всебічного та неупередженого досудового розслідування, зокрема необхідно: здійснити ряд тимчасових доступів до документів, здійснити їх аналіз, призначити відповідні експертизи, повести допити свідків, провести інші необхідні слідчі дії.

Виконання вищевказаних слідчих (процесуальних) дій необхідне для досудового розслідування кримінального провадження №42020020000000103 від 08.04.2020 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 272 КК України, потребуватиме тривалого часу, з урахуванням особливої складності, має важливе значення для повного, об`єктивного та неупередженого досудового розслідування даного кримінального провадження, отримання належних та допустимих доказів, а також прийняття законного та обґрунтованого рішення.

Враховуючи, що провести вищезазначені слідчі та процесуальні дії у встановлений КПК строк, тобто до 31.01.2022, неможливо з об`єктивних причин, з метою забезпечення здійснення всебічного, повного та неупередженого досудового розслідування, керуючись ст. 219, 294, 295-1 КПК України, слідчий просила слідчого суддю клопотання задовольнити.

Слідчий в судове засідання не з`явилася, завчасно подала заяву про розгляд клопотання у її відсутність.

Слідчий суддя дослідивши та проаналізувавши матеріали клопотання дійшов наступного висновку.

Відповідно до ч. 4 ст. 107 КПК України фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Враховуючи наведене, судовий розгляд клопотання здійснювався за відсутності фіксації судового процесу технічними засобами.

Відповідно до ч. 1 ст. 295-1 КПК України продовження строку досудового розслідування кримінального правопорушення, у випадку, визначеному пунктом 1 частини третьої статті 294 цього Кодексу, здійснюється за клопотанням слідчого або прокурора, який здійснює нагляд за додержанням законів під час проведення цього досудового розслідування.

Згідно ч. 1 ст. 294 КПК України Якщо досудове розслідування злочину або кримінального проступку до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений в абзаці другому частини першої статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 1-3 частини другої статті 219 цього Кодексу.

На даний час завершити досудове розслідування не представляється можливим, оскільки органу досудового розслідування необхідно провести ряд слідчих та процесуальних дій.

Крім того, слідчим в судовому засіданні було доведено те, що вказані дії не могли бути виконанні в строк передбачений ст. 219 КПК України, оскільки органами досудового розслідування станом на час звернення до суду не проведено усіх слідчих дій без проведення яких неможливо належним чином дослідити обставини кримінального правопорушення, надати належну кваліфікацію, дослідити наявні всі докази у їх сукупності та надати їм відповідну правову оцінку.

З огляду на викладене, враховуючи ступінь тяжкості та складності злочину, слідчий суддя вважає за доцільне клопотання задовольнити частково та продовжити строк досудового розслідування по кримінальному провадженні.

На підставі наведеного, керуючись ст. 294, 295 1 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого СУ ГУНП у Вінницькій області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_2 задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування по кримінальному провадженні № 42020020000000103 внесеному до ЄРДР 08.04.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 272 КК України, на три місяці, тобто до 31 квітня 2022 року.

Ухвала слідчого судді є остаточною та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

СудВінницький міський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення12.01.2022
Оприлюднено16.01.2023
Номер документу102522054
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про продовження строку досудового розслідування

Судовий реєстр по справі —127/202/22

Ухвала від 12.01.2022

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Ковбаса Ю. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні