Ухвала
від 12.01.2022 по справі 308/131/22
УЖГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 308/131/22

1-кс/308/20/22

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 січня 2022 року м. Ужгород

Слідчий суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання старшого слідчого відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності СУ ГУНП в Закарпатській області капітана поліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором Закарпатської обласної прокуратури ОСОБА_4 , про продовження строку досудового розслідування у рамках кримінального провадження №32021070000000001, відомості про яке 14.01.2021 року внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 205-1 КК України,

В С Т А Н О В И В:

До слідчого судді Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області надійшло клопотання старшого слідчого відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності СУ ГУНП в Закарпатській області капітана поліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором Закарпатської обласної прокуратури ОСОБА_4 , про продовження строку досудового розслідування у рамках кримінального провадження №32021070000000001, відомості про яке 14.01.2021 року внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 205-1 КК України.

В обґрунтування клопотання слідчий посилається на те, що в ході досудового розслідування встановлено, що невстановлені особи внесли завідомо неправдиві відомості в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, та умисно подали їх державному реєстратору Ужгородської районної державної адміністрації Закарпатської області, для реєстрації ТОВ «Буд Ресурс Захід», код ЄДРПОУ: 43624062.

Слідчий зазначає, що працівниками УПЕП ГУ ДФС у Закарпатській області було здійснено виїзд за місцем реєстрації ТОВ «Буд Ресурс Захід», що знаходиться за адресою: вул. Гагаріна, 101, оф. 401, однак, встановлено, що по місцю реєстрації, таке товариство відсутнє.

Разом з цим, працівниками УПЕП ГУ ДФС у Закарпатській області було здійснено виїзд за місцем реєстрації засновника та одночасно керівника ТОВ «Буд Ресурс Захід», ОСОБА_5 . В ході отримання пояснень, останній повідомив, що на прохання свого знайомого він погодився за грошову винагороду у розмірі 150 доларів США підписати реєстраційні документи, необхідні для державної реєстрації ТОВ «Буд Ресурс Захід», та виступити засновником та керівником товариства, при цьому у нього не було на меті займатися підприємницькою діяльністю. Жодних первинних документів фінансово-господарської діяльності, документів бухгалтерського та податкового обліку, а також документів, які свідчать про подання податкової звітності до контролюючих органів ОСОБА_5 не підписував.

Слідчий повідомляє, що строк досудового розслідування у кримінальному провадженні закінчується 14.01.2022, однак завершити досудове розслідування до закінчення вищевказаного строку є неможливим у зв`язку з необхідністю проведення ряду слідчих та процесуальних дій, спрямованих на отримання доказів, які можуть бути використані під час досудового розслідування та судового розгляду, зокрема: встановити особу ОСОБА_6 ; встановити особу ОСОБА_7 ; встановити службових осіб підприємства; при необхідності виконати інші необхідні слідчі дії, необхідність в яких може виникнути в ході досудового розслідування по даному кримінальному правопорушенні.

На підставі наведеного, слідчий просить продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №32021070000000001 від 14.01.2021 за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст. 205-1 КК України, на дванадцять місяців, тобто до 14.01.2023 року.

Слідчий у судове засідання не з`явився, при цьому подав до суду заяву, згідно з якою просить провести розгляд поданого ним клопотання про продовження строку досудового розслідування без його участі, зазначивши, що клопотання підтримує в повному обсязі.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Слідчим суддею встановлено згідно з доданим до клопотання витягом з Єдиного реєструдосудових розслідувань за номером кримінального провадження №32021070000000001, сформованим станом на 04.01.2022, органомдосудового розслідуванняГоловним управлінням Національної поліції в Закарпатській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 14.01.2021 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 205-1 КК України.

Досудове розслідування розпочато за фактом того, що невстановлені особи внесли завідомо неправдиві відомості в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, та умисно подали їх державному реєстратору Ужгородської районної державної адміністрації Закарпатської області, що знаходиться за адресою: вул. Загорська, 10, м. Ужгород, для реєстрації ТОВ «Буд Ресурс Захід», код ЄДРПОУ: 43624062.

У даному кримінальному провадженні жодній особі про підозру не повідомлено.

Статтею 2 КПК України визначено, що завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Згідно з ч. 1 ст. 28 КПК України під час кримінального провадження кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані або прийняті в розумні строки.

Відповідно до ч. 1 ст. 219 КПК України строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

У відповідності до ч. 2 ст. 219 КПК України строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить: 1) дванадцять місяців у кримінальному провадженні щодо нетяжкого злочину; 2) вісімнадцять місяців у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Відповідно до вимог ч. 4 ст. 219 КПК України строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4 глави 24 цього Кодексу. При цьому загальний строк досудового розслідування не може перевищувати: 1) одного місяця з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку у випадках, передбачених пунктами 1 і 2 частини третьої цієї статті; 2) шести місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні нетяжкого злочину; 3) дванадцяти місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину.

За приписами ч. 1 ст. 294 КПК України, якщо досудове розслідування злочину до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений у частині другій статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути продовжений неодноразово слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 2 і 3 частини четвертої статті 219 цього Кодексу.

Згідно з ч. 5 ст. 294 КПК України клопотання про продовження строку досудового розслідування подається не пізніше п`яти днів до спливу строку досудового розслідування, встановленого статтею 219 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1 ст. 295-1 КПК України у випадках, передбачених статтею 294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Згідно з приписами ч. 3 ст. 295-1 КПК України слідчий суддя зобов`язаний розглянути клопотання про продовження строку досудового розслідування протягом трьох днів з дня його одержання, але в будь-якому разі до спливу строку досудового розслідування, за участю слідчого або прокурора, а також підозрюваного та його захисника, у разі розгляду клопотання про продовження строку досудового розслідування після повідомлення особі про підозру.

Злочин, передбачений ч. 2 ст. 205-1 КК України, відповідно до ст. 12 КК України відносяться до категорії нетяжких злочинів.

Проведення досудового розслідування у розумні строки забезпечує прокурор, слідчий суддя (в частині строків розгляду питань, віднесених до його компетенції), а судового провадження суд.

У контексті кримінального провадження, Конституційний Суд України у своєму рішенні від 30 січня 2003 року (справа про розгляд судом окремих постанов слідчого і прокурора) відзначив, що «поняття розумний строк досудового слідства є оціночним, тобто таким, що визначається у кожному конкретному випадку з огляду на сукупність усіх обставин вчинення і розслідування злочину». Визначення розумного строку досудового слідства залежить від багатьох факторів, включаючи обсяг і складність справи, кількість слідчих дій, число потерпілих та свідків, необхідність проведення експертиз та отримання висновків тощо. Але за будь-яких обставин строк досудового слідства не повинен перевищувати меж необхідності. Досудове слідство повинно бути закінчене у кожній справі без порушення права на справедливий судовий розгляд і права на ефективний засіб захисту, що передбачено ст. ст. 6, 13 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Згідно з практикою Європейського суду з прав людини розумність тривалості провадження повинна визначатись з урахуванням відповідних обставин справи та з огляду на такі критерії, як, зокрема, складність справи, поведінка заявника, а також органів влади, пов`язаних зі справою (рішення у справах «Пелісьє і Сассі проти Франції» та «Філіс проти Греції»).

Строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №32021070000000001 закінчується 14.01.2022 року, проте закінчити досудове розслідування у вказаний строк за об`єктивних причин неможливо, приймаючи до уваги доведення слідчим обставин, що обумовлюють необхідність продовження строку досудового розслідування, виходячи з завдань кримінального провадження, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання підлягає до часткового задоволення, а строк досудового розслідування продовженню до шести місяців, тобто до 14 липня 2022 року.

Керуючись ст. ст. 219, 294, 295-1, 309 КПК України, слідчий суддя,

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання старшого слідчого відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності СУ ГУНП в Закарпатській області капітана поліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором Закарпатської обласної прокуратури ОСОБА_4 , про продовження строку досудового розслідування у рамках кримінального провадження №32021070000000001, відомості про яке 14.01.2021 року внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 205-1 КК України задовольнити частково.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 32021070000000001, відомості про яке 14.01.2021 року внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 205-1 КК України, на шість місяців, тобто до 14 липня 2022 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Ужгородського міськрайонного суду

Закарпатської області ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення12.01.2022
Оприлюднено16.01.2023
Номер документу102531863
СудочинствоКримінальне
Сутьяке 14.01.2021 року внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 205-1 КК України

Судовий реєстр по справі —308/131/22

Ухвала від 13.01.2023

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Логойда І. В.

Ухвала від 11.07.2022

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Логойда І. В.

Ухвала від 12.01.2022

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Логойда І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні