Ухвала
від 05.01.2022 по справі 335/8172/20
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1Справа № 335/8172/20 1-кс/335/132/2022

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 січня 2022 року м. Запоріжжя

Слідчий суддя Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні у залі суду у м. Запоріжжі клопотання старшого слідчого в ОВС СУ ГУНП в Запорізькій області, майора поліції ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12020085060000051 від 09.07.2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий звернувся до слідчого судді з клопотанням про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12020085060000051 від 09.07.2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, досудове розслідування у якому проводиться СУ ГУНП в Запорізькій області, в обгрунтування якого зазначив наступне.

Досудовим розслідуванням встановлено, що посадові особи ТОВ «Спецстрой Україна» (ЄРДПОУ №40446252) протягом 2018 2020 років, здійснювали привласнення бюджетних коштів шляхом укладення договорів на проведення ремонтно будівельних робіт в приміщеннях бюджетних установ, а саме управління Державної міграційної служби України в Запорізькій області, Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області, Комунального некомерційного підприємства «Вільнянський центр первинної медико-санітарної допомоги» Вільнянської районної ради та Комунального некомерційного підприємства «Вільнянська районна багатопрофільна лікарня» Вільнянської районної ради. В подальшому підписано акти приймання виконаних будівельних робіт на підставі яких на розрахунковий рахунок ТОВ «Спецстрой Україна» були перераховані бюджетні кошти.

На теперішній час у кримінальному провадженні проведено ряд слідчих (розшукових) дій, копії протоколів проведення яких виділені з кримінального провадження №12020085060000051 від 09.07.2020, зокрема:

- проведений тимчасовий доступ до інформації, яка міститься у системі персоніфікованого обліку відомостей ГУ ПФУ в Запорізькій області, згідно якої підприємством ТОВ «Спецстрой Україна» заробітна плата була нарахована протягом 2018-2020 років ОСОБА_4 , ОСОБА_5 та ОСОБА_6

- отримано інформацію з Головного управління Державної податкової служби України в Запорізькій області /форма № 1 ДФ «Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку»/ директором ТОВ «Спецстрой Україна» ОСОБА_4 ;

- проведено огляд приміщення Заводського РВ УДМС України в Запорізькій області;

- допитаний як свідок директор «Спецстрой» ОСОБА_4 ;

- допитаний як свідок начальник УДМС України в Запорізькій області ОСОБА_7 ;

- отримано інформацію з ГУ Державної казначейської служби в Запорізькій області, щодо закупівлі матеріалів для виконання робіт УДМС України в Запорізькій області у приватного підприємця ОСОБА_8 ;

- проведено огляд приміщень Заводського районного відділу у місті Запоріжжі Управління Державної міграційної служби України в Запорізькій області;

- проведено обшук офісного приміщення ТОВ «Спецстрой»;

- призначено комплексну судову товарознавчу експертизу;

- призначено судову будівельну експертизу для визначення суми збитків.

Строк досудового розслідування у кримінальному провадженні спливає 09.01.2022 року, однак, внаслідок складності провадження, досудове розслідування неможливо закінчити у зазначений строк, оскільки для цього потрібно провести ряд процесуальних та слідчих дій, а саме:

- отримати висновок раніше призначеної комплексної судової товарознавчу експертизи;

- отримати висновок раніше призначеної судової будівельної експертизи;

- з урахуванням отриманих висновків судових товарознавчої та будівельної експертиз призначити судову економічну експертизу для визначення суми завданої кримінальним правопорушенням майнової шкоди;

- з урахуванням отриманих висновків судових товарознавчої та будівельної експертиз призначити судову почеркознавчу експертизу підписів службових осіб, причетних до вчинення кримінального правопорушення.

Зазначені слідчі та процесуальні дії не було проведено раніше, оскільки під час розслідування проведена значна кількість слідчих (розшукових) дій, за результатами яких виникла потреба у проведенні додаткових та нових слідчих розшукових дій.

Слідчі та процесуальні дії, які потрібно провести, необхідні для повного і неупередженого розслідування і їх результати матимуть значення для судового розгляду.

У зв`язку з викладеним слідчий звернувся до слідчого судді із вказаним клопотанням, у якому просить продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12020085060000051 на дванадцять місяців.

Слідчий підтримав подане клопотання, надавши відповідну заяву.

Відповідно до ч. 4 ст. 107 КПК України, розгляд клопотання слідчого проведено без фіксації судового процесу.

Перевіривши матеріали клопотання та дослідивши надані докази, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Відповідно до ст.2КПК України завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Згідно з ч. 1 ст.28КПК України під час кримінального провадження кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані або прийняті в розумні строки.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 219 КПК України, строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить: дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо нетяжкого злочину; вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Відповідно до ч. 4 ст. 219 КПК України, строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4 глави24цього Кодексу.При цьомузагальний строкдосудового розслідуванняне можеперевищувати: 1)одного місяцяз дняповідомлення особіпро підозруу вчиненнікримінального проступкуу випадках,передбачених пунктами1і 2частини третьоїцієї статті; 2)шести місяцівіз дняповідомлення особіпро підозруу вчиненнінетяжкого злочину; 3) дванадцяти місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Відповідно до ч. 1 ст. 294 КПК України, якщо досудове розслідування злочину до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений у частині другій статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути продовжений неодноразово слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 2 і 3 частини четвертої статті 219 цього Кодексу.

Як передбачено ч. 1 ст. 295-1 КПК України, у випадках, передбачених статтею 294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Виходячи із правової кваліфікації кримінального правопорушення, у даному кримінальному провадженні досудове розслідування може бути продовжено на дванадцять місяців.

Проте, на переконання слідчого судді, обставини, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, не є обтяжливими для їх доказування, а процесуальні дії, про які йдеться у клопотанні та які необхідно виконати слідству, з урахуванням строку, протягом якого триває досудового розслідування, можуть бути завершені протягом шести місяців.

Враховуючи, що матеріалами клопотання підтверджується вагомість наявних доказів про те, що завершення досудового розслідування до 09.01.2022 року об`єктивно є неможливим, оскільки на теперішній час органу досудового розслідування необхідно провести слідчі (розшукові) дії, направлені на встановлення осіб причетних до вчинення даного кримінального правопорушення, з урахуванням обсягу слідчих дій, які необхідно провести, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання підлягає частковому задоволенню, та вважає за необхідне продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12020085060000051 на шість місяців до 09.07.2022 року.

Керуючись ст.ст. 294, 295-1, 372, 376 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого про продовження строку досудового розслідування задовольнити частково.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12020085060000051 від 09.07.2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, на шість місяців строком до 09.07.2022 року включно.

В іншій частині в задоволенні клопотання відмовити.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудОрджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення05.01.2022
Оприлюднено16.01.2023
Номер документу102542250
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про продовження строку досудового розслідування

Судовий реєстр по справі —335/8172/20

Ухвала від 05.01.2022

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Калюжна В. В.

Ухвала від 29.10.2021

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Калюжна В. В.

Ухвала від 29.10.2021

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Калюжна В. В.

Ухвала від 28.10.2021

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Калюжна В. В.

Ухвала від 28.10.2021

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Калюжна В. В.

Ухвала від 28.10.2021

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Калюжна В. В.

Ухвала від 12.05.2021

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Калюжна В. В.

Ухвала від 26.02.2021

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Крамаренко І. А.

Ухвала від 05.01.2021

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Калюжна В. В.

Ухвала від 05.01.2021

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Калюжна В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні