Ухвала
від 15.12.2021 по справі 757/65683/21-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/65683/21-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 грудня 2021 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання слідчого про проведення обшуку, -

В С Т А Н О В И В :

09.12.2021 в провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 надійшло клопотання сторони кримінального провадження - старшого слідчого в ОВС Головного слідчого управління Національної поліції України підполковник поліції ОСОБА_4 , за погодженням із прокурором, про надання дозволу на проведення обшуку.

У судовому засідання слідчий внесене клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Згідно норми ч. 1 ст. 107 КПК України здійснювалась фіксація за допомогою технічних засобів під час розгляду клопотання слідчим суддею.

Вивчивши клопотання, заслухавши обгрунтування представника сторони обвинувачення, дослідивши його матеріали, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Так, судовим розглядом встановлено, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42020000000000360 від 28.02.2020 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 212, ч. 2 ст. 367 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що у період 2019-2020 років службові особи акціонерного товариства «Українська Залізниця» (ЄДРПОУ 40075815), та його відокремлених підрозділів, зокрема регіональної філії «Південно-Західна залізниця» (ЄДРПОУ 40081221), за попередньою змовою зі службовими особами комерційних суб`єктів господарської діяльності, серед яких товариство з обмеженою відповідальністю «Геліос Інвест Груп» (ЄДРПОУ 39823941) в особі директора ОСОБА_5 та приватного підприємства «Тойнбі» (попередня назва - ПП «Тейкіт», ЄДРПОУ 39259689) в особі директора ОСОБА_6 , ТОВ «Юнікол» (ЄДРПОУ 37032352), ТОВ «БК Магнус» (ЄДРПОУ 419211259), ТОВ «Стройленд Груп» (ЄДРПОУ 40355752) в особі директора ОСОБА_7 , які діють за сприяння невстановлених посадових осіб Державної фіскальної служби України (у подальшому - Державної податкової служби України), Державної митної служби України, а також Міністерства інфраструктури України, зловживаючи своїм службовим становищем, заволоділи державними коштами в особливо великих розмірах, призначеними для ремонту рухомого складу, який перебуває на балансі АТ «Українська залізниця», шляхом завищення вартості робіт та наданих послуг із постачання недоброякісної продукції сумнівного походження, не стягнення обов`язкових платежів в інтересах комерційних структур, з подальшим їх виведенням до тіньового обігу через підприємства з ознаками фіктивності, тим самим завдавши державним інтересам матеріальної шкоди в особливо великих розмірах.

Крім того, протягом 2019 року службові особи АТ «Українська залізниця» та його відокремлених підрозділів, зокрема регіональної філії «Південно-західна залізниця», ухилилися від сплати податків що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів в особливо великих розмірах.

Під час досудового розслідування встановлено, що до вказаного кримінального правопорушення безпосередньо причетний ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який являється начальником депо Київ-Пасажирський, в теперішній час виконує обов`язки першого заступника начальника служби локомотивного господарства регіональної філії «Південно-Західна залізниця» акціонерного товариства «Українська залізниця». ОСОБА_8 безпосередньо відповідальний за приховування безтоварних операцій шляхом списання неіснуючих запчастин в локомотивному депо ст. Київ-Пасажирський (ТЧ-1).

Сторона обвинувачення вказує, що є достатні підстави вважати, що ОСОБА_8 , фактично проживає за адресою: АДРЕСА_1 , де можуть зберігатися речі і документи, які мають значення для досудового розслідування та містять відомості, що можуть бути доказами під час досудового розслідування.

Інформація з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно за адресою: АДРЕСА_1 , відсутня.

Відповідно до інформації, наданої КП КМР «КМ БТІ» квартира АДРЕСА_2 на праві власності зареєстрована за ОСОБА_9 на підставі свідоцтва про право власності, виданого 14.01.2010.

Відповідно до ст. 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь - якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Враховуючи обставини вчинення ймовірного кримінального правопорушення, так як вони викладені в клопотанні сторони обвинувачення, його правове обґрунтування, приходжу до висновку, що є достатні підстави вважати, що у вказаному майні, можуть знаходитись відшукувані речі, предмети та документи, які мають значення для досудового розслідування, а також те, що відомості, які містяться у відшукуваних речах, предметах та документах, можуть бути доказами під час судового розгляду.

Так, що стосується вилучення мобільних телефонів, ноутбуків, комп`ютерів, планшетних комп`ютерів, то в даній частині слідчим не доведено, що їх надання разом з інформацією, що на них міститься, є необхідною умовою проведення експертного дослідження, або якщо такі об`єкти отримані в результаті вчинення кримінального правопорушення чи є засобом або знаряддям його вчинення, а відтак підстави для вилучення вказаного майна відсутні, проте з метою забезпеченння виконання завдання кримінального провадження, слідчий суддя вбачає можливість надання представнику сторони обвинувачення зняття копії інформації з мобільних телефонів, ноутбуків, комп`ютерів, планшетних комп`ютерів, на яких містяться фото або сканкопії перелічених вище документів та які використовувались як знаряддя вчинення злочину.

Разом з цим, слідчим в судовому засіданні доведено, що за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи, а відтак приходжу до висновку про наявність підстав для надання дозволу на проведення обшуку.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 107, 167, 233 - 235, 309 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В :

Клопотання - задовольнити частково.

Надати старшому слідчому в ОВС Головного слідчого управління Національної поліції України підполковнику поліції ОСОБА_4 та іншим слідчим групи слідчих та прокурорам зі складу групи прокурорів у кримінальному провадженні № 42020000000000360 від 28.02.2020 дозвіл на проведення обшуку квартири за адресою: АДРЕСА_1 , де проживає ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка на праві власності зареєстрована за ОСОБА_9 , з метою відшукання і вилучення: нотаріальних довіреностей, документів, що містять зразки підпису та почерку ОСОБА_8 , печаток, штампів та їх частин, нотаток, чорнових записів, оптичних, магнітних, електронних та паперових носіїв інформації, що містять відомості про вчинені кримінальні правопорушення, банківських карток, внутрішніх нормативних актів, що регулюють ведення господарської діяльності РФ ПЗЗ, наказів, протоколів нарад, документів, що стосуються ремонту, обслуговування, технічної документації, актів приймання та виконання робіт, протоколів виробничих нарад з питань експлуатації, обслуговування, виконання ремонтів рейкових автобусів PESA, листів погодження, заявок, рахунків суб`єктів господарської діяльності, протоколів зборів про закупівлю запчастин, доповідних та службових записок, запитів постачальникам, іншої документації, що стосується рейкових автобусів PESA, сім-карток та зняття копії інформації з мобільних телефонів, ноутбуків, комп`ютерів, планшетних комп`ютерів, на яких містяться фото або сканкопії перелічених вище документів та які використовувались як знаряддя вчинення злочину.

В іншій частині вимоги клопотання залишити без задоволення.

Визначити строк дії ухвали, який не може перевищувати одного місяця з дня постановлення ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення15.12.2021
Оприлюднено16.01.2023
Номер документу102545171
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку

Судовий реєстр по справі —757/65683/21-к

Ухвала від 15.12.2021

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Ільєва Т. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні