Рішення
від 13.01.2022 по справі 922/4592/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"13" січня 2022 р.м. ХарківСправа № 922/4592/21

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Сальнікової Г.І.

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження справу

за позовом Державного підприємства "Оператор ринку" (01032, м. Київ, вул. Симона Петлюри, буд. 27) до Товариства з обмеженою відповідальністю "Харківобленергозбут" (61037, м. Харків, вул. Морозова, буд. 2/4) про стягнення 3619,43 грн. без виклику учасників справи

ВСТАНОВИВ:

Позивач, Державне підприємство "Оператор ринку" звернулось до Господарського суду Харківської області з позовом до відповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю "Харківобленергозбут" про стягнення 3619,43 грн.

На обґрунтування позовних вимог позивач вказує про неналежне виконання з боку відповідача своїх зобов`язань за договором про участь у ринку "на добу наперед" та внутрішньодобовому ринку №46/01 від 27.06.2019 в частині здійснення відповідачем своєчасної та повної сплати фіксованого платежу за участь у РДН/ВДР за послуги ДП "Оператора ринку" за липень 2021 р. у встановлені договором строки.

За попереднім (орієнтовним) розрахунком судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи, витрати складаються з суми сплаченого судового збору за подання даного позову до суду у розмірі 2270,00 грн.

Ухвалою господарського суду Харківської області від 24.11.2021 позовну заяву прийнято судом до розгляду та відкрито провадження у справі. Приймаючи до уваги малозначність справи в розумінні частини 5 статті 12 ГПК України, враховуючи ціну позову, характер спірних правовідносин та предмет доказування, господарським судом вирішено розгляд справи здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін, у зв`язку з чим надано відповідачу строк для подання відзиву на позовну заяву, позивачу - для подання відповіді на відзив, а відповідачу - заперечення на відповідь на відзив.

Відповідно до частини 5 статті 252 ГПК України, суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше.

Будь-яких заяв або клопотань від учасників про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін відповідно до статті 252 ГПК України на адресу суду не надходило.

16.12.2021 в системі діловодства господарського суду Харківської області від позивача зареєстрована заява (вх. №7840), яку досліджено та долучено разом із доданими до неї документами до матеріалів справи.

21.12.2021 в системі діловодства господарського суду Харківської області від позивача зареєстрована заява (вх. №30143), яку досліджено та долучено разом із доданими до неї документами до матеріалів справи.

04.01.2022 в системі діловодства господарського суду Харківської області від Акціонерного товариства "Оператор ринку" зареєстровано заяву про заміну сторони (вх. №52), в якій просить суд постановити ухвалу про заміну державного підприємства "Оператор ринку" на акціонерне товариство "Оператор ринку" у справі №922/4592/21.

Ухвалою господарського суду Харківської області від 05.01.2022 заяву Акціонерного товариства "Оператор ринку" про заміну сторони (вх. №52 від 04.01.2022) задоволено та замінено позивача у справі № 922/4592/21, а саме Державне підприємство "Оператор ринку" (01032, м. Київ, вул. Симона Петлюри, буд. 27, код ЄДРПОУ 43064445) на його правонаступника - Акціонерне товариство "Оператор ринку" (01032, м. Київ, вул. Петлюри Симона, буд. 27, код ЄДРПОУ 43064445)

Відповідач у строк, встановлений частиною 1 статті 251 ГПК України, не подав до суду відзив на позов, тобто не скористався наданим йому процесуальним правом, передбаченим статтею 178 ГПК України. При цьому, суд зазначає, що копія ухвали господарського суду Харківської області про відкриття провадження у справі від 24.11.2021, яку було надіслано на належну адресу відповідача, що вказана у позовній заяві та яка підтверджена відомостями з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань повернулась на адресу суду без доказів вручення адресату з довідкою відділення оператора поштового зв`язку Ф.20, в якій значиться причина повернення: "адресат відсутній за вказаною адресою".

Згідно із частиною 1 статті 10 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань", якщо відомості, які підлягають внесенню до Єдиного держаного реєстру, були внесені до нього, то такі відомості вважаються достовірними і можуть бути використані в спорі з третьою особою, доки до них не внесено відповідних змін.

Беручи до уваги вищевказане суд зауважує, що у разі якщо ухвалу про вчинення відповідної процесуальної дії або судове рішення направлено судом рекомендованим листом за належною поштовою адресою, яка була надана суду відповідною стороною, і судовий акт повернуто підприємством зв`язку з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то необхідно вважати, що адресат повідомлений про вчинення відповідної процесуальної дії або про прийняття певного судового рішення у справі. Направлення листа рекомендованою кореспонденцією на дійсну адресу є достатнім для того, щоб вважати повідомлення належним, оскільки отримання зазначеного листа адресатом перебуває поза межами контролю відправника, у даному разі суду.

Аналогічний правовий висновок викладено у постановах Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 02.08.2021 у справі №914/1191/20, від 13.01.2020 у справі №910/22873/17, від 14.08.2020 у справі № 904/2584/19, Великої Палати Верховного Суду від 25.04.2018 у справі № 800/547/17, постановах Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 27.11.2019 у справі № 913/879/17, від 21.05.2020 у справі № 10/249-10/19 та від 15.06.2020 у справі №24/260-23/52-б.

Разом з тим, за змістом статей 2, 4 Закону України "Про доступ до судових рішень" кожен має право на доступ до судових рішень у порядку, визначеному цим Законом. Судові рішення є відкритими та підлягають оприлюдненню в електронній формі не пізніше наступного дня після їх виготовлення і підписання. Судові рішення, внесені до Реєстру, є відкритими для безоплатного цілодобового доступу на офіційному веб-порталі судової влади України.

Ухвала господарського суду Харківської області про відкриття провадження у справі від 24.11.2021 була оприлюднена в Єдиному державному реєстрі судових рішень, що вбачається за веб-адресою: https://reyestr.court.gov.ua/

Таким чином, матеріали справи свідчать про те, що судом було створено всім учасникам судового процесу належні умови для доведення останніми своїх правових позицій, надання ними доказів, які, на їх думку, є достатніми для обґрунтування своїх вимог та заперечень.

З урахуванням наведеного, оскільки відповідачем не було надано суду відзиву на позов, справа розглядається за наявними матеріалами, відповідно до частини 2 статті 178 ГПК України.

Згідно із частиною 4 статті 240 ГПК України у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи суд підписує рішення без його проголошення.

Дослідивши матеріали справи, з`ясувавши обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши в сукупності докази, які мають значення для розгляду справи та вирішення спору по суті, судом встановлено наступне.

Закон України "Про ринок електричної енергії" визначає правові, економічні та організаційні засади функціонування ринку електричної енергії, регулює відносини, пов`язані з виробництвом, передачею, розподілом, купівлею-продажем, постачанням електричної енергії для забезпечення надійного та безпечного постачання електричної енергії споживачам з урахуванням інтересів споживачів, розвитку ринкових відносин, мінімізації витрат на постачання електричної енергії та мінімізації негативного впливу на навколишнє природне середовище.

За змістом пункту 2 частини 2 статті 2 Закон України "Про ринок електричної енергії" основні умови діяльності учасників ринку електричної енергії та взаємовідносин між ними визначаються нормативно-правовими актами, що регулюють впровадження вищевказаного Закону, зокрема, правилами ринку "на добу наперед" та внутрішньодобового ринку.

Відповідно до пункту 4 статті 2 Закону України "Про ринок електричної енергії" правила ринку "на добу наперед" та внутрішньодобового ринку визначають, зокрема, порядок реєстрації учасників ринку "на добу наперед" та внутрішньодобового ринку, порядок та вимоги до забезпечення виконання зобов`язань за договорами купівлі-продажу електричної енергії на цих ринках, порядок організації та проведення торгів, порядок визначення ціни на електричну енергію, у тому числі у разі неконкурентної поведінки, порядок проведення розрахунків на цих ринках, порядок визначення вартості послуг оператора ринку та порядок її оплати, порядок розкриття інформації та оприлюднення інформації, порядок врегулювання спорів між оператором ринку та учасниками ринку "на добу наперед" та внутрішньодобового ринку, порядок внесення змін до правил ринку "на добу наперед" та внутрішньодобового ринку.

Згідно з пунктом 54 частини 1 статті 1 Закону України "Про ринок електричної енергії" оператор ринку - юридична особа, яка забезпечує функціонування ринку "на добу наперед" та внутрішньодобового ринку та організацію купівлі-продажу електричної енергії на цих ринках.

Відповідно до статті 51 Закону України "Про ринок електричної енергії" оператор ринку забезпечує функціонування ринку "на добу наперед" та внутрішньодобового ринку, а також здійснює організацію купівлі-продажу електричної енергії для доби постачання на підставі ліцензії. Крім того, оператор ринку створює організаційні, технологічні, інформаційні та інші умови для здійснення регулярних торгів за правилами ринку "на добу наперед" та внутрішньодобового ринку, укладання і виконання договорів та розрахунків за ними, зокрема визначає уповноважений банк або клірингову установу.

З матеріалів справи вбачається, постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 № 324 утворено Державне підприємство "Оператор ринку". Наказом Міністерства енергетики України від 09.09.2021 року №204 затверджено Статут Державного підприємства "Оператор ринку" в новій редакції.

Відповідно до пункту 2.1 Статуту ДП "Оператор ринку", затвердженого наказом Міністерства енергетики України від 09.09.2021 №204, підприємство утворено з метою забезпечення функціонування ринку електричної енергії "на добу наперед" та внутрішньодобового ринку електричної енергії, організації купівлі-продажу електричної енергії та отримання прибутку від провадження господарської діяльності.

Пунктом 2.2. Статуту передбачено, що предметом діяльності підприємства є, зокрема забезпечення функціонування ринку "на добу наперед" та внутрішньодобового ринку, організація купівлі-продажу електричної енергії на ринках електричної енергії; реєстрація учасників ринку «на добу наперед» та внутрішньодобовому ринку; ведення та оприлюднення реєстру таких учасників на офіційному веб-сайті підприємства.

Разом з тим, частиною 2 пунктом 3 статті 51 Закону закріплено, що Оператор ринку реєструє учасників ринку "на добу наперед" та внутрішньодобового ринку, забезпечує ведення та оприлюднення відповідного реєстру.

Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі - НКРЕКП) від 14.03.2018 №308 затверджено "Правила ринку "на добу наперед" та внутрішньодобового ринку» (далі - Правила РДН/ВДР).

Відповідно до пункту 2.1.1 Правил РДН/ВДР учасники ринку, що бажають стати учасниками РДН/ВДР, повинні: надати оператору ринку (далі - ОР) заяву про участь у РДН та ВДР; укласти договір про участь у РДН та ВДР.

Із обставин справи вбачається, що на виконання пункту 2.1.1 Правил РДН/ВДР відповідач звернувся до позивача із заявою на участь у ринку "на добу наперед" та внутрішньодобовому ринку (а.с. 12-13).

Абзацами 2 та 3 частини 1 статті 67 Закону передбачено, що для участі на ринку "на добу наперед" та внутрішньодобовому ринку учасники ринку укладають з оператором ринку договір про участь у ринку "на добу наперед" та внутрішньодобовому ринку, типова форма якого є невід`ємною частиною правил ринку "на добу наперед" та внутрішньодобового ринку. Оператор ринку не має права відмовити в укладенні договору про участь у ринку "на добу наперед" та внутрішньодобовому ринку, якщо учасник ринку належним чином виконав усі умови правил ринку "на добу наперед" та внутрішньодобового ринку щодо доступу до ринку "на добу наперед" та внутрішньодобового ринку.

Пунктом 2.1.2. 2.1.8 Правил РДН/ВДР передбачено, що учасник ринку набуває статусу учасника РДН/ВДР з дати набрання чинності договором про участь у РДН та ВДР. Договір про участь у РДН та ВДР набирає чинності з дати, зазначеної у ньому.

Частиною 5 пункту 1.7.10 Правил РДН/ВДР визначено, що Оператор ринку зобов`язаний оприлюднювати інформацію, що не є конфіденційною, в тому числі, реєстр учасників РДН/ВДР.

Відповідно до умов пункту 2.1.7 Правил РДН/ВДР, аісля підписаного із сторони заявника договору про участь у РДН та ВДР у двох примірниках ОР за 1 робочий день: 1) підписує, реєструє та повертає один примірник договору заявнику; 2) реєструє учасника РДН/ВДР; 3) інформує Регулятора та інших учасників РДН/ВДР про реєстрацію нового учасника РДН/ВДР шляхом розміщення відповідної інформації на власному вебсайті.

Із наведених положень слідує, що реєстрація нового учасника РДН/ВДР здійснюється ДП "Оператор ринку" шляхом включення інформації про Учасника до реєстру учасників РДН/ВДР.

В той же час, відповідно до п. 2.1.7 Правил РДН/ВДР, повідомлення інших учасників про реєстрацію нового учасника здійснюється шляхом оприлюднення реєстру Учасників РДН/ВДР на вебсайті ДП "Оператор ринку".

Судом встановлено, що станом на день подання позовної заяви участь відповідача у РДН/ВДР було припинено, а тому учасник відсутній в реєстрі Учасників РДН/ВДР розміщеному/оприлюдненому на вебсайті ДП "Оператор ринку" (посилання в мережі Internet: ttps://www.oree.com.ua/index.php/main/register).

Окрім того, із матеріалів справи слідує, що 27.06.2019 між ДП "Оператор ринку" та Товариством з обмеженою відповідальністю "Харківобленергозбут" укладено договір про участь у ринку "на добу наперед" та внутрішньо добовому ринку №46/01, відповідно до умов п. 1.1. якого Оператор ринку забезпечує функціонування ринку "на добу наперед" (далі - РДН) та внутрішньодобового ринку (далі - ВДР), створює організаційні, технологічні, інформаційні та інші умови для здійснення регулярних торгів за Правилами ринку "на добу наперед" та внутрішньодобового ринку, затвердженими постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 14 березня 2018 року № 308 (далі - Правила РДН/ВДР), укладання і виконання договорів про купівлю-продаж електричної енергії на РДН/ВДР та розрахунків за ними, а Учасник використовує такі умови з метою участі у торгах, купівлі-продажу електричної енергії та врегулювання відповідних фінансових зобов`язань згідно з Правилами РДН/ВДР.

Умовами п.п. 1 п. 2.3 Договору визначено, що учасник зобов`язаний дотримуватися вимог чинного законодавства України, виконувати Правила РДН/ВДР, Правила ринку, умови договорів, що укладатимуться на РДН/ВДР, та інших нормативно-правових актів, що регулюють функціонування ринку електричної енергії.

Поряд з цим, п. п. 8 п. 2.3 Договору закріплено обов`язок Учасника оплачувати послуги ОР у встановлені цим Договором строки.

Згідно з п. 3.1 Договору, оплата послуг ДП "Оператор ринку", що надаються за цим Договором і пов`язані із провадженням діяльності зі здійснення функцій оператора ринку, складається з фіксованого платежу за участь у РДН/ВДР та платежу за здійснення операцій купівлі-продажу на РДН/ВДР.

Пунктом 3.2 Договору закріплено, що ДП "Оператор ринку" розраховує розміри фіксованого платежу за участь у РДН/ВДР та тарифу на здійснення операцій купівлі-продажу на РДН/ВДР відповідно до Правил РДН/ВДР та повинен оприлюднити їх на власному веб-сайті не пізніше 30 днів до введення в дію.

Відповідно до п. 4.4.3 Правил РДН/ВДР Оператор ринку розраховує та погоджує з Регулятором (Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг) розміри фіксованого платежу за участь на РДН/ВДР та тарифу на здійснення операцій купівлі-продажу на РДН/ВДР.

Як встановлено судом та вбачається з матеріалів справи, на виконання п. 4.4.3 Правил ринку РДН/ВДР Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі - НКРЕКП) постановою від 18.11.2020 №2124 погоджено фіксований платіж за участь на ринку "на добу наперед" та внутрішньодобовому ринку на 2021 рік у розмірі 3 016,19 грн. (без ПДВ), що з урахуванням ПДВ становить 3 619,43 грн. (а.с. 22)

Відповідно до ст. 188.1 Податкового кодексу України від 02.12.2010 № 275 5-VI, база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів.

Враховуючи вищевикладене, вартість послуг ДП "Оператор ринку" (фіксованого платежу за участь у РДН/ВДР), що підлягає оплаті відповідно до умов Договору становить 3619,43 грн. з розрахунку: 3016,19 грн. (без ПДВ, фіксований платіж за участь у РДН/ВДР погоджений Постановою НКРЕКП від 18.11.2020 №2124) * 1,2 (ПДВ) = З 619.43 грн.

Відповідно до п. 3.3 Договору, фіксований платіж за участь у РДН/ВДР оплачується щомісяця шляхом здійснення повної попередньої оплати. ДП "Оператор ринку" у перший робочий день кожного календарного місяця надає Учаснику рахунок на сплату фіксованого платежу за участь у РДН/ВДР за відповідний місяць.

Аналогічна за своїм змістом вимога закріплена у п. 4.4.4 Правил РДН/ВДР, відповідно до якого, фіксований платіж за участь на РДН/ВДР оплачується щомісяця у вигляді повної попередньої оплати. ОР у перший робочий день кожного календарного місяця надає учасникам РДН/ВДР рахунки на сплату фіксованого платежу за участь на РДН/ВДР за відповідний календарний місяць.

Окрім того, абз. 3 п. 4.4.4 Правил РДН/ВДР передбачено, що у випадках, коли набуття, відновлення, призупинення або припинення участі у РДН/ВДР відбулося не з першого числа календарного місяця, оплата фіксованого платежу за участь у РДН/ВДР здійснюється у повному обсязі (за повний місяць).

Пунктом 3.5 Договору передбачено, що учасник зобов`язаний оплатити рахунки, що надаються ОР відповідно до пункту 3.3 цього Договору, протягом трьох робочих днів з дати їх формування.

Відповідні умови закріплені у п. 4.4.6 Правил РДН/ВДР, а саме учасники РДН/ВДР зобов`язані оплатити рахунки, що формуються відповідно до пункту 4.4.4 цієї глави, протягом трьох робочих днів з дати їх формування.

Частинами 1 та 4 пункту 1.6.1 Правил РДН/ВДР передбачено, що обмін інформацією між ОР та учасниками РДН/ВДР здійснюється через програмне забезпечення ОР із застосуванням КЕП та поштою.

Відповідно до Витягу з програмного комплексу оператора ринку - ХМtrade®|РХ рахунок-фактура на оплату послуг (фіксований платіж за участь РДН/ВДР) від 01.07.2021 № 0418710740 за липень 2021 року в розмірі 3 619,43 грн. з ПДВ був сформований 01.07.2021 та скріплений електронним цифровим підписом. (а.с. 23-25).

Щодо допустимості вищезазначених електронних доказів суд зазначає, що стаття 42 ГПК України передбачає, що документи можуть подаватися до суду в електронній або паперовій формі. При цьому в першому випадку такі документи скріплюються електронним цифровим підписом, у другому - власноручним підписом учасника справи (його представника). Відповідно до частини 2 статті 96 ГПК України, електронні докази подаються в оригіналі або в електронній копії, засвідченій електронним цифровим підписом.

Судом встановлено, що на виконання п. 3.3 Договору позивачем направлено на адресу відповідача вимогу про сплату фіксованого платежу за участь на РДН/ВДР № 01-51/2721 та повторно рахунок-фактура від 01.07.2021 № 0418710740 за послуги Оператора ринку (фіксований платіж за участь у РДН/ВДР) за липень 2021 р., що підтверджується наявним в матеріалах справи описом вкладення в цінний лист № 0103277376010 та фіскальним чеком (а.с. 26-29).

Згідно з пунктом 3.5 Договору учасник зобов`язаний оплатити рахунки, що надаються ОР відповідно до пункту 3.3 цього Договору, протягом трьох робочих днів з дати їх формування.

Пунктом 4.4.7 Правил РДН/ВДР визначено, що ОР до п`ятого числа кожного місяця формує та надає учасникам РДН/ВДР у паперовому вигляді акти наданих послуг на РДН/ВДР за попередній (звітний) місяць, підписані уповноваженою особою ОР. Учасник РДН/ВДР після отримання акта наданих послуг на РДН/ВДР повинен його підписати та повернути ОР не пізніше ніж до 25 числа місяця, наступного за звітним.

Із матеріалів справи убачається, що на виконання п. 3.7 Договору ДП "Оператор ринку" підготовлено Акт приймання-передачі наданих послуг за липень 2021 р., який згідно з п. 1.6.11 Правил РДН/ВДР був направлений відповідачу рекомендованим листом від 02.08.2021 № 02-21/1948 за липень 2021 р. (а.с. 30-33).

Вартість послуг Оператора ринку (фіксований платіж за участь у РДН/ВДР за липень 2021 року) відображена в зазначеному вище Акті приймання-передачі наданих послуг за липень 2021 року та складає 3 619,43 грн. за місяць, що відповідає сумі зазначеній в рахунку-фактурі від 01.07.2021 № 0418710740 та сумі погодженій Постановою НКРЕКП від 18.11.2020 №2124.

Таким чином, позивачем наголошено на належному виконанні взятих на себе зобов`язання за договором, в тому числі вимог Правил РДН/ВДР.

Надаючи правову кваліфікацію викладеним обставинам, суд виходить із наступного.

Відповідно до ст. 509 ЦК України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку. Зобов`язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу.

Згідно з п. 2 ст. 11 ЦК України підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Відповідно до ст. 626 ЦК України, договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків. Договір є двостороннім, якщо правами та обов`язками наділені обидві сторони договору.

Статтею 627 ЦК України передбачено, що сторони є вільними в укладанні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Укладений між сторонами договір про участь у ринку "на добу наперед" та внутрішньодобовому ринку" №46/01 від 27.06.2019 за своєю правовою природою є договором про надання послуг.

Загальні положення про послуги визначені главою 63 ЦК України.

Відповідно до частини 1 статті 901 ЦК України за договором про надання послуг сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

За правилами частини 1 статті 903 ЦК України якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов`язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

Відповідно до ст. 628 ЦК України, зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Статтею 610 ЦК України передбачено, що порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

У відповідності до ч. 1 ст. 193 ГК України, суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов`язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов`язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором.

Також, вимогами ст. 526 ЦК України встановлено, що зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цих Кодексів, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (ст. 525 ЦК України, ч. 7 ст. 193 ГК України).

Нормами ч.1 ст. 202 ГК України визначено, що господарське зобов`язання припиняється, окрім іншого виконанням, проведеним належним чином.

Договір, відповідно до ст. 629 ЦК України, є обов`язковим для виконання сторонами.

Частиною 1 ст. 612 ЦК України встановлено, що боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Пунктом 1 ст. 530 ЦК України врегульовано, що якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Пунктом 3.5 Договору передбачено, що учасник зобов`язаний оплатити рахунки, що надаються ОР відповідно до пункту 3.3 цього Договору, протягом трьох робочих днів з дати їх формування.

Враховуючи вищенаведене, господарський суд встановив, що строк здійснення оплати відповідачем грошового зобов`язання є таким, що настав.

Натомість відповідач не виконав своїх зобов`язань за договором, чим порушив умови п. 3.5 Договору щодо сплати фіксованих платежів за участь у РДН/ВДР, внаслідок чого виникла заборгованість за послуги ДП "Оператор ринку" за липень 2021 на загальну суму 3619,43 грн., докази сплати якої в матеріалах справи відсутні.

Відповідно до частини 1 статті 74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Згідно з вимогами ст. 73 ГПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

За приписами статті 86 ГПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Відповідно до статті 17 Закону України "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини", суди застосовують при розгляді справ Конвенцію та практику Суду як джерело права.

У Рішенні Європейського суду з прав людини у справі "Надточий проти України" від 15.05.2008р. зазначено, що принцип рівності сторін передбачає, що кожна сторона повинна мати розумну можливість представляти свою сторону в умовах, які не ставлять її в суттєво менш сприятливе становище в порівнянні з опонентом. Змагальність означає таку побудову судового процесу, яка дозволяє всім особам - учасникам певної справи відстоювати свої права та законні інтереси, свою позицію у справі. Принцип змагальності є процесуальною гарантією всебічного, повного та об`єктивного з`ясування судом обставин справи, ухвалення законного, обґрунтованого і справедливого рішення у справі.

Однак всупереч вимог статей 13, 74 ГПК України (судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій) доказів на спростування наведеного відповідачем не надано.

З урахуванням наведеного, оцінивши подані докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на повному, всебічному і об`єктивному розгляді усіх обставин справи в їх сукупності, та враховуючи, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог і заперечень, суд дійшов висновку, що заявлені позивачем вимоги про стягнення з відповідача заборгованості у розмірі 3619,43 грн. є обґрунтованими, підтвердженими матеріалами справи та такими, що підлягають задоволенню.

Здійснюючи розподіл судових витрат за наслідками розгляду справи, враховуючи вимоги ст. 129 ГПК України, а також висновки суду про задоволення позову, судові витрати по сплаті судового збору у даній справі покладається на відповідача в розмірі 2270,00 грн.

На підставі викладеного, керуючись статтями 124, 129-1 Конституції України, статтями 4, 12, 20, 73, 74, 76-79, 86, 129, 231, 236-238 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Харківобленергозбут" (61037, м. Харків, вул. Морозова, буд. 2/4, код ЄДРПОУ 41303878) на користь Акціонерного товариства "Оператор ринку" (01032, м. Київ, вул. Петлюри Симона, буд. 27, код ЄДРПОУ 43064445) заборгованість у розмірі 3619,43 грн. та витрати зі сплати судового збору у розмірі 2270,00 грн.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення Господарського суду Харківської області може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги в порядку, встановленому статтями 254, 256-259 Господарського процесуального кодексу України.

Повне рішення складено "13" січня 2022 р.

Суддя Г.І. Сальнікова

Дата ухвалення рішення13.01.2022
Оприлюднено17.01.2022

Судовий реєстр по справі —922/4592/21

Рішення від 13.01.2022

Господарське

Господарський суд Харківської області

Сальнікова Г.І.

Ухвала від 05.01.2022

Господарське

Господарський суд Харківської області

Сальнікова Г.І.

Ухвала від 24.11.2021

Господарське

Господарський суд Харківської області

Сальнікова Г.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні