Ухвала
від 13.01.2022 по справі 759/635/22
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. КИЄВА

пр. № 1-кс/759/211/22

ун. № 759/635/22

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 січня 2022 року слідчий суддя Святошинського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участі слідчого ОСОБА_3 , розглянувши в закритому судовому засіданні клопотання Старшого слідчого СВ Святошинського УП ГУНП у м. Києві капітан поліції ОСОБА_3 про проведення обшуку у кримінальному провадженні внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42020101040000132 від 04.09.2020 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190, ч. 2 ст. 364 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

13.01.2022 року до Святошинського районного суду м. Києва надійшло клопотання Старшого слідчого СВ Святошинського УП ГУНП у м. Києві капітан поліції ОСОБА_3 про проведення обшуку в нежитловому приміщенні за адресою: АДРЕСА_1 , право власності на яке згідно відомостей з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна, належить ТОВ «Лікон Україна» ( код ЄДРПОУ 37447345) в якому здійснює діяльність ФОП ОСОБА_4 .

Слідчим відділом Святошинського УП ГУНП у м. Києві проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42020101040000132 від 04.09.2020 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190, ч. 2 ст. 364 КК України.

У ході досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_5 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець м. Луцьк Волинської області, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 ), спільно з іншими особами, перебуваючи у змові з співробітниками Міністерства соціальної політики України, Львівської, Волинської та Координаційно-моніторингової митниць Держмитслужби та іншими невстановленими особами, діючи у складі організованої групи, налагодили функціонування незаконної схеми заволодіння чужим майном шляхом обману та зловживання довірою в особливо великих розмірах, ухилення від сплати податків та зборів під час ввезення на митну територію України комерційних вантажів під виглядом гуманітарної допомоги.

Для визнання вантажів гуманітарною допомогою вищевказаними особами підроблюються документи від окремих іноземних донорів (нерезидентів), по яким вантаж ввозиться на митну територію України як благодійна допомога, а вивозиться з території Європейського союзу по справжнім документам, як комерційний вантаж для суб`єктів господарювання України. Частина іноземних донорів добровільно надсилає вантажі на адресу соціально незахищених верств населення України через благодійні організації фігурантів, однак шляхом введення в оману представників іноземних донорів, вказані вантажі реалізовуються в магазинах роздрібної торгівлі.

Після визнання вантажів гуманітарною допомогою, на підставі наказів Мінсоцполітики, вищевказані вантажі розмитнюються без сплати будь-яких податків та митних зборів, передаються ОСОБА_5 комерційним структурам для їх продажу.

Встановлено, що фігурантами справи здійснюються заходи з ввезення на митну територію України великої кількості вантажів в режимі «транзит», які не розмитнюються, серед яких ввозяться незареєстровані лікарські засоби серцево-судинної та онкологічної групи, вироблені фармацевтичними компаніями на території Російської Федерації, Республіки Туреччина та країн Європи.

Так встановлено, що ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , (ІПН НОМЕР_1 , користується мобільним телефоном з номером НОМЕР_2 ) організував протиправний механізм збуту на території України лікарських засобів сумнівної якості, що можуть завдати шкоди життю та здоров`ю населенню.

До протиправної діяльності можливо причетний ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (ІПН НОМЕР_3 , користується мобільним телефон з номером НОМЕР_4 ) та ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_4 (ІПН НОМЕР_5 , користується мобільним телефоном з номером НОМЕР_6 ), які використовують автомобілі Reno Logan з державними номерними знаками НОМЕР_7 та НОМЕР_8 (зареєстровані на ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ІПН НОМЕР_9 ) для розвезення лікарських засобів до аптечних закладів у м. Києві, а саме: ТОВ «Аліса. Лінія життя» (ЄДРПОУ 39251192, аптека № 17, м. Київ, вул. Пітерська, 2) та ТОВ «Гуд Лайф Фармація» (ЄДРПОУ 43745922, аптека № 2, м. Київ, вул. Парково-Сирецька, 11), власник приміщень-ГуптаПрія ІНФОРМАЦІЯ_6 (ІПН НОМЕР_10 ).

Крім того, вказані лікарські засоби сумнівної якості зберігаються в приміщенні аптеки (ліцензіат ФОП ОСОБА_4 ), розташованої за адресою: АДРЕСА_1 (власники приміщення: ТОВ «Лікон Україна», ЄДРПОУ 37447345).

Таким чином, група осіб налагодила постачання в Україну незареєстрованих лікарських засобів невідомої якості з Російської Федерації, Республіки Туреччина та країн Європи, які можуть становити загрозу для життя та здоров`я населення України. З метою подальшої реалізації незареєстрованих лікарських засобів створено ряд інтернет-магазинів, які спеціалізуються на продажу вказаних препаратів на адресу покупців та аптечних закладів. Вказані дії можуть призвести до настання тяжких наслідків.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав, посилаючись на обставини викладені в матеріалах клопотання.

Розглянувши дане клопотання, долучені до нього матеріали, слідчий суддя, дійшов висновку про необхідність часткового задоволення зазначеного клопотання, виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 3 ст. 233 КПК України «Проникнення до житла чи іншого володіння особи», слідчий, прокурор має право до постановлення ухвали слідчого судді увійти до житла чи іншого володіння особи лише у невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину. У такому випадку прокурор, слідчий за погодженням із прокурором зобов`язаний невідкладно після здійснення таких дій звернутися з клопотанням про проведення обшуку до слідчого судді.

Згідно з вимогами ч.1 ст. 234 КПК України встановлено, що обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. Дозвіл на обшук не може бути наданий слідчим суддею, якщо клопотання про обшук не відповідає встановленим у ч. 3 ст. 234 КПК України вимогам. Згідно із зазначеною нормою клопотання про обшук повинно містити, в тому числі, підстави для обшуку. Частиною п`ятою статті 234 КПК України визначено обставини, які підлягають обов`язковому доказуванню під час розгляду названого клопотання. Відповідно до п.6 ч.3ст.234 КПК України, клопотання про проведення обшуку повинно містити відомості про особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходяться. У відповідності до п.3 ч.5 ст.234 КПК України, слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що відшукувані речі, документи або особи знаходять у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи. Відповідно до ст. 30 Конституції України не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

Відшукувані речі і документи матимуть значення для досудового розслідування, а відомості, які у них містяться, в сукупності з іншими матеріалами слідства, будуть мати суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, можуть бути використані як докази під час судового розгляду і потребують подальшого дослідження при призначенні відповідних експертиз, допитах свідків та проведенні інших слідчих дій.

Пунктом 45 рішення Європейського суду з прав людини «Бук проти Німеччини» від 28.04.2005 року, (Buck v. Germany), заява № 41604/98, ECHR 2005-IV) встановлено, що держави можуть за необхідності вдаватися до проведення обшуку з метою отримання доказів на підтвердження факту вчинення певних правопорушень. При цьому, суду необхідно оцінювати, чи підстави, наведені на обґрунтування проведення обшуку житла та виїмки з нього, є належними та достатніми і чи принцип пропорційності дотриманий (див.: зазначене рішення у справі «Функе проти Франції», пункти 55-57; рішення від 25 лютого 1993 р. «Крем`є проти Франції», № 11471/85, пункти 38-40 тощо).

Враховуючи викладене, слідчий суддя дійшов висновку про необхідність часткового задоволення вказаного клопотання.

Керуючись ст. ст. 92, 94, 110, 234-235, 371, 372 КПК України,

УХВАЛИВ:

Клопотання Старшого слідчого СВ Святошинського УП ГУНП у м. Києві капітан поліції ОСОБА_3 про проведення обшуку у кримінальному провадженні внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42020101040000132 від 04.09.2020 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190, ч. 2 ст. 364 КК України - задовольнити частково.

Надати дозвіл прокурорам Святошинської окружної прокуратури м. Києва ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 та іншим прокурорам групи прокурів в кримінальному провадженні, старшим слідчим СВ Святошинського УП ГУНП у м. Києві ОСОБА_14 , старшому слідчому СВ Святошинського управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві ОСОБА_3 , старшому слідчому СВ Святошинського управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві ОСОБА_15 , слідчому СВ Святошинського управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві ОСОБА_16 , слідчому СВ Святошинського управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві, ОСОБА_17 , слідчому СВ Святошинського управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві, ОСОБА_18 , слідчому СВ Святошинського управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві, ОСОБА_19 , та іншим слідчим групи слідчих в кримінальному провадженні на проведення обшуку в нежитловому приміщенні за адресою: АДРЕСА_1 , яке на праві власності належить ТОВ «Лікон Україна» код ЄДРПОУ 37447345 в яких здійснює діяльність ФОП ОСОБА_4 , з метою відшукання та вилучення: речей та документальних матеріалів, які підтверджують ввезення на митну територію України з метою подальшої реалізації, незареєстрованих лікарських засобів, а саме: інвойси, пакувальні листи, митні декларації, дарчі листи, транспортні накладні, відповідні сертифікати, печатки та факсиміле іноземних компаній, українських благодійних організацій; документальні матеріали, які б підтверджували роботу мережі аптечних закладів: ТОВ «Аліса. Лінія життя», ТОВ «Гуд Лайф Фармація» ФОП ОСОБА_4 та іншої мережі аптечних закладів, матеріали щодо оформлення постачання товарів від фізичних осіб-підприємців, матеріали щодо використання фізичних осіб-підприємців з метою ухилення від сплати податків, банківські розрахунки, чорнові записи щодо реалізації та постачання товарів, медичних препаратів; документи обліку транспортних засобів, якими постачається товар на склад та подальший розподіл мережею роздрібної торгівлі - мережі аптечних закладів: ТОВ «Аліса. Лінія життя», ТОВ «Гуд Лайф Фармація» ФОП ОСОБА_4 та інших аптечних закладів; необліковані ТМЦ, ліки, препарати, в тому числі: таблетки, порошки, капсули, драже, гранули, карамель, лікарські олівці, мазі, креми, пасти, гелі, ТТС, супозиторії, розчини, настоянки, суспензії, емульсії, краплі, сиропи, Аерозоліелектронна техніка, гаджети, чорнові записи, бухгалтерські, фінансово-господарські документи тощо, накладні, рахунки - фактури, платіжні доручення; сертифікати якості (відповідності) на придбані ТМЦ, а також інші бухгалтерські, банківські та фінансові документи, комп`ютерної техніки, на якій виготовлялись вказана документація, можливу переписку із пов`язаними особами, переписку із особами інших причетних до вчинення правопорушення осіб, електронних носіїв інформації, чорнові записи, які використовувались у ході злочинної діяльності; електронні ключі доступу до системи клієнт-банк та подання електронної звітності в електронній формі, печатки, штампи, кліше, факсиміле підпису, установчі та реєстраційні документи, договори оренди, банківські картки, договори про банківське обслуговування підприємств з ознаками «фіктивності»; довіреності на отримання готівкових коштів в установах банків, бланки з відбитками печаток та інші фінансово-господарські документи, які використовувались за для вчинених вказаних кримінальних правопорушень, які можуть мати важливе доказове значення під час досудового розслідування

Ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук з підстав, зазначених у клопотанні слідчого, надає право проникнути до приміщення лише один раз протягом одного місяця з дня постановлення цієї ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Заперечення на дану ухвалу може бути подано під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення13.01.2022
Оприлюднено20.01.2023
Номер документу102566817
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку у кримінальному провадженні внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42020101040000132 від 04.09.2020 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190, ч. 2 ст. 364 КК України

Судовий реєстр по справі —759/635/22

Ухвала від 13.01.2022

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

П`ятничук І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні