Ухвала
від 04.01.2022 по справі 760/33178/21
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №760/33178/21

1-м/760/3/22

УХВАЛА

іменем України

04 січня 2022 року слідчий суддя Солом`янського районного суд м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання слідчого СВ Солом`янського УП ГУ НП у м. Києві ОСОБА_3 , за погодженням із прокурором Cолом`янської окружної прокуратури м. Києва ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів, у зв`язку із зверненням із запитом компетентних органів Російської Федерації про надання міжнародної правової допомоги у кримінальній справі №11902870002048766 від 30.12.2019, -

ВСТАНОВИВ:

слідчий звернувся до слідчого судді за погодженням з прокурором із вищезазначеним клопотанням про тимчасовий доступ до речей та документів, які знаходяться у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », що розташований за адресою: АДРЕСА_1 .

Клопотання обґрунтовується тим, що до Солом`янської окружної прокуратури м. Києва надійшли матеріали запиту компетентнихорганів Російської Федерації про надання міжнародної правової допомоги у кримінальній справі №11902870002048766 від 30.12.2019 в частині отримання тимчасового доступу до документів, що знаходяться у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », що розташований за адресою: АДРЕСА_1 .

Також із матеріалів клопотання встановлено, що слідчим відділом по місту Сиктивкар слідчого управління Слідчого комітету Російської Федерації по Республіці Комі розслідується кримінальна справа №11902870002048766, порушена 30.12.2019 за ознаками злочину, передбаченого п. «б» ч. 4 ст. 132 Кримінального кодексу Російської Федерації (далі КК РФ).

Орган кримінального переслідування також зазначено, що в ході досудового розслідування, було з`ясовано, що в період часу з 23 години 18 хвилин 21.12.2019 року по 08 годину 47 хвилин 23.12.2019 року невстановлена слідством особа, користуючись особистою сторінкою в соціальної мережі «ВКонтакте» під ім`ям « ОСОБА_5 » (ІНФОРМАЦІЯ_2 ), знаходячись не встановленому слідстві місці, ступив в листування з малолітньою ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_3 , використовуючи особисту сторінку в соціальні мережі «ВКонтакте» під ім`ям « ОСОБА_7 » (ІНФОРМАЦІЯ_4 , і вів з нею листування на сексуальні теми цинічного характеру, також просив зняти і відправити фото і відео еротичного змісту за участі ОСОБА_6 , тим самим здійснив розпусні дії без застосування насилля щодо останньої, із використанням її безпорадного стану в стан віку, що може негативно позначитися на її фізичному та моральному розвитку.

За результатами проведених слідчих дій отримано інформацію, що при реєстрації сторінки в соціальній мережі «ВКонтакте» користувачем « ОСОБА_8 » ( ІНФОРМАЦІЯ_2 був зазначений абонентський номер телефону НОМЕР_1 , зареєстрований на території України.

Органом досудового слідства також встановлено, що при відвідуванні сайту соціальної мережі «ВКонтакте» користувачем зазначеної соціальної мережі під ім`ям « ОСОБА_8 » були використані IP-адреси, що належать діапазону IP-адрес, що надаються на території України.

Вжитими заходами встановлено, що IP-адреса НОМЕР_2 належить інтернет - провайдеру LanetNetworkLtd ( АДРЕСА_2 ).

Органом слідства отримано рішення Сиктивкара міського суду Республіки Комі від 12.03.2020 про дозвіл отримання у оператор мобільного зв`язку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ( АДРЕСА_3 ), зареєстрованих на території України, відомостей про вихідних (вхідних) телефонні з`єднання, СМС-повідомленнях, відомості про власників вказаних номерів, відомостей про використані IMEI,в тому числі інформації з технічних каналів зв`язку базових станцій, через які проходив сигнал під час зв`язку, а також відомостей про дату, час, тривалість Інтернет-з`єднань, присвоєння IP-адрес, адреси веб-сайтів абонентського номера НОМЕР_1 , за період з 00 годин 00 хвилин 01 червня 2019 року до 23 годин 59 хвилин 10 березня 2020 року.

В ході попереднього слідства прийняті заходи щодо збереження відомостей про вихідних (вхідних) телефонні з`єднання, СМС-повідомленнях, відомостей про власників вказаних номерів, відомостей про використані IMEI, в тому числі Інформації з технічних каналів зв`язку базових станцій, через які проходив сигнал під час зв`язку, а також відомостей про дату, час, тривалість інтернет з`єднань, присвоєнь IP-адрес,адрес відвіданих Інтернет-вузлів. абонентського номера НОМЕР_1 , за період з 00 годин 00 хвилин 01 червня 2019 року до 23 годин 59 хвилин 10 березня 2020 року, а також відомостей про надання IP-адрес НОМЕР_3 , НОМЕР_2 , НОМЕР_4 , НОМЕР_5 , НОМЕР_6 , НОМЕР_7 , НОМЕР_8 в вищевказані періоди часу шляхом направлення запитів операторам стільникового зв`язку та інтернет-провайдерам

На теперішній час у слідства виникла необхідність в допиті в якості свідків користувачів вищевказаних IP-адрес і особи, на яких зареєстрований абонентський телефонний номер НОМЕР_1 , а також у проваджені інших процесуальних дій на території України, а саме: отримання від відповідних уповноважених органів України відомостей про осіб, які здійснювали доступ в інформаційно телекомунікаційну мережу «Інтернет» з IP-адрес НОМЕР_3 , НОМЕР_2 , НОМЕР_4 , НОМЕР_5 , НОМЕР_6 , 46.211 .142.221, НОМЕР_8 (прізвище, ім`я, по батькові, рік і місце народження, адреса реєстрації та проживання; завірену копію договору з клієнтом на послуги з надання інтернет-доступу, а такожзміни і доповнення до нього, фізичну адресу, з якого про з`єднання з зазначених IP-адрес в вищевказані періоди часу);

Отримання в ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » відомостей про вихідні (вхідних) телефонні з`єднання, СМС-повідомлення, відомостей про власників вказаних номерів відомостей про використані IMEI, в тому числі інформації з технічних каналів зв`язку базових станцій, через які проходив сигнал під час зв`язку, а також відомостей про дату, час, тривалість інтернет-з`єднань, присвоєння IP адрес, адреси веб-вузлів абонентського номера НОМЕР_1 , за період з 00 годин 00 хвилин 01 червня 2019 року до 23 годин 59 хвилин 10 березня 2020 року;Отримання в відповідних уповноважених органах України копії документів, що засвідчують особу користувачів вищевказаних IP-адрес і абонентського телефонного номера, з фотографією.

У зв`язку із встановленням обставин у кримінальному провадженні, з метою проведення повного та всебічного розслідування провадження, компетентні органи Російської Федерації звернулись до правоохоронних органів України з клопотанням про надання міжнародної правової допомоги, зокрема, у наданні тимчасового доступу до речей та документів, що становлять охоронювану законом таємницю, які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », та має суттєве значення для встановлення важливих обставин у даній кримінальній справі і полягає у тому, що особа може бути причетною до вчинення даного кримінального правопорушення, або володіти важливою для розслідування інформацією про обставини його вчинення.

В судове засідання слідчий не з`явилася, проте надіслала заяву, в якій підтримала доводи, викладені в клопотанні та просила розглядати клопотання у її відсутності.

Тому, відповідно до вимог ст.163КПК України слідчий суддя ухвалив проводити судовий розгляд у її відсутності.

Крім того, слідчий просив розглянути подане клопотання про надання тимчасового доступу до зазначених речей та документів без виклику представників особи, у володінні якої вони знаходяться, оскільки існує реальна загроза зміни або знищення документів.

Слідчий суддя на підставі ч. 2 ст.163КПК України вважає за можливе провести розгляд даного клопотання без виклику представників особи, у володінні якої вони знаходяться, за наведених прокурором підстав.

Згідно ч. 4 ст.107КПК України фіксування судового засідання за допомогою технічних засобів кримінального провадження, не здійснювалось, у зв`язку з неприбуттям у судове засідання осіб, які беруть участь у судовому провадженні.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя вважає, що клопотання прокурора підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно з ч. 1 ст.131КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Пунктом 5 ч. 2 ст.131КПК України передбачений такий вид заходів забезпечення кримінального провадження як тимчасовий доступ до речей і документів.

Відповідно до ст.561КПК України на території України з метою виконання запиту про надання міжнародної правової допомоги можуть бути проведенні будь-які процесуальні дії, передбачені цим Кодексом або міжнародним договором.

Вказані відомості, отримані в результаті виконання запиту про міжнародну правову допомогу, можуть бути використані в порядку ст.ст. 558, 562КПК України як докази для підтвердження обставин, що мають значення для кримінального провадження.

Відсутність вказаної інформації та документів унеможливить належне розслідування кримінального провадження, оскільки в інший осіб неможливо встановити обставини кримінального правопорушення.

Згідно з ч. 1 ст.159КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч. 1 ст.562КПК України у разі якщо для виконання запиту компетентного органу іноземної держави необхідно провести процесуальну дію, виконання якої в Україні можливе лише з дозволу прокурора або суду, така дія може запитуватися лише за умови отримання відповідного дозволу в порядку, передбаченому цим Кодексом, навіть якщо законодавство запитуючої сторони цього не передбачає. Підставою для вирішення питання щодо надання такого дозволу є матеріали звернення компетентного органу іноземної держави.

Враховуючи зазначене, слідчий суддя приходить до висновку, що у клопотанні наведенні достатні підстави вважати, що в ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » може міститься інформація по наданому мобільному номеру, яка у свою чергу надасть можливість встановити осіб, які вчинили вказане кримінальне правопорушення, чи осіб, що можуть бути до цього причетними, та використати, як доказ відомості, що містяться в цих речах і документах та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

За таких обставин, клопотання підлягає задоволенню.

Керуючись статтями 107, 131, 132, 159-164, 166, 309, 372, 558, 562 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчогозадовольнити.

Надати слідчим Солом`янського управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві ОСОБА_3 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , тимчасовий доступ до речей та документів, які знаходяться у володінні оператора мобільного зв`язку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_9 ), що за адресою: АДРЕСА_1 , а саме: до відомостей про осіб, які здійснювали доступ в інформаційно телекомунікаційну мережу «Інтернет» з IP-адрес НОМЕР_3 , НОМЕР_2 , НОМЕР_4 , НОМЕР_5 , НОМЕР_6 , НОМЕР_7 , НОМЕР_8 (прізвище, ім`я, по батькові, рік і місце народження, адреса реєстрації та проживання; завірену копію договору з клієнтом на послуги з надання інтернет-доступу, а також зміни і доповнення до нього, фізичну адресу, з якого про з`єднання з зазначених IP-адрес у період часу з 00 годин 00 хвилин 01 червня 2019 року до 23 годин 59 хвилин 10 березня 2020 року, а також до відомостей про вихідні (вхідних) телефонні з`єднання, СМС-повідомлення, відомостей про власників вказаних номерів відомостей про використані IMEI, в тому числі інформації з технічних каналів зв`язку базових станцій, через які проходив сигнал під час зв`язку, а також відомостей про дату, час, тривалість інтернет-з`єднань, присвоєння IP адрес, адреси веб-вузлів абонентського номера НОМЕР_1 , за період з 00 годин 00 хвилин 01 червня 2019 року до 23 годин 59 хвилин 10 березня 2020 року.

Строк дії ухвали два місяці з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення04.01.2022
Оприлюднено16.01.2023
Номер документу102567190
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання міжнародної правової допомоги у кримінальній справі №11902870002048766 від 30.12.2019

Судовий реєстр по справі —760/33178/21

Ухвала від 04.01.2022

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Макуха А. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні