Ухвала
від 13.01.2022 по справі 202/276/22
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 202/276/22

Провадження № 1-кс/202/245/2022

УХВАЛА

13 січня 2022 року м. Дніпро

Слідчий суддя Індустріального районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

слідчого ОСОБА_3 ,

розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду м.Дніпра клопотання слідчого СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором групи прокурорів у кримінальному провадженні ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення обшуку, -

ВСТАНОВИВ:

У провадженні СУ ГУНП в Дніпропетровській області знаходиться кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12021040000000835 від 12.11.2021 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 239 КК України.

13.01.2022 року до Індустріального районного суду м. Дніпропетровська надійшло клопотання слідчого СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором групи прокурорів у кримінальному провадженні ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення обшуку.

Дане клопотання, згідно з протоколом автоматичного визначення слідчого судді, було передано слідчому судді 13.01.2022 року.

Згідно з матеріалами клопотання, в ході проведення досудового розслідування встановлено, що УЗІСД ГУНП в Дніпропетровській області задокументовано факт забруднення земельної ділянки відходами виробництва гальванічної обробки металів підприємством ТОВ «ПРОБЛИСК» (код ЄДРПОУ 43634222), що знаходиться за адресою: с. Партизанське Дніпропетровської області, вул. Заводська, 25.

Так на території підприємства ТОВ «ІНДУСТРІЯ», яке розташоване на земельній ділянці з кадастровим номером 1221486600:01:005:0126, за адресою: вул. Заводська, 25 в с. Партизанське Дніпропетровської області, здійснює свою діяльність по гальванічній обробці металів ТОВ «ПРОБЛИСК», засновником та директором якого є ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В ході досудового розслідування встановлено, що гальванічна обробка металів яка здійснюється ТОВ «ПРОБЛИСК», за адресою: вул. Заводська, 25 в с. Партизанське Дніпропетровської області, проходить в промисловому приміщені цеху гальваніки при використанні реактивів для покриття металів. Здебільшого при очищенні деталей від забруднень в спеціальних ваннах перед їх гальванізацією використовується сірчана кислота, що є прекурсором. Після використання відпрацьована рідина повинна проходити складний процес утилізації при наявності всіх необхідних умов та дозволів. Після гальванічного виробництва на підприємстві ТОВ «ПРОБЛИСК» відпрацьована рідина (відходи виробництва) зливаються у вигрібну яму та каналізацію, створюючи небезпеку для життя, здоров`я людей та довкілля.

В ході виконання доручення по вказаному кримінальному провадженню, співробітниками УЗІСД ГУНП в Дніпропетровській області встановлено та допитано в якості свідка особу, яка підтвердила вище вказаний факт забруднення земель речовинами, відходами чи іншими матеріалами, шкідливими для життя, здоров`я людей або довкілля, внаслідок порушення спеціальних правил ТОВ «ПРОБЛИСК» (код ЄДРПОУ 43634222).

В подальшому, в ході виконання доручення по вказаному кримінальному провадженню, співробітниками УЗІСД ГУНП в Дніпропетровській області, 15.11.2021 року за вих. № 8/440-2021 направлено запит до Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області з метою встановлення факту видачі дозвільних документів ТОВ «ПРОБЛИСК» (код ЄДРПОУ 43634222) щодо встановлення меж санітарно-захисних зон та видачі дозволів на викиди в атмосферне повітря при здійсненні господарської діяльності.

17.11.2021 року за вих. № 6.4/8487 з Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області надійшов інформаційний лист на запит в якому повідомляється, що Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області було утворене відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 16.12.2015 року № 1092 та зареєстроване в Єдиному реєстрі юридичних осіб 22.03.2016 року.

Так, за період з 22.03.2016 року і по теперішній час, Головним управлінням Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області під час виконання своїх обов`язків передбачених чинним законодавством відносно суб`єкта господарювання ТОВ «ПРОБЛИСК» (код ЄДРПОУ 43634222), за адресою: Дніпропетровська область, с. Партизанське, вул. Заводська, 25, відповідно до ЗУ від 05.04.2007 № 877 «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» (зі змінами від 03.11.2016 № 1726-VIII, № 1728- VIII), не було проведено планових чи позапланових заходів державного нагляду (контролю) з питань дотримання суб`єктом господарювання вимог законодавства у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення та будь-яких дозвільних документів не видавалось.

Згідно отриманих відомостей з Єдиного державного реєстру речових прав на нерухоме майно та реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкту нерухомого майна, право власності за адресою: Дніпропетровська область, с. Партизанське, вул. Заводська, 25, зареєстровано Територіальною громадою в особі Партизанської сільської ради Дніпропетровського району Дніпропетровської області (код ЄДРПОУ 23078051).

В обґрунтування клопотання слідчий зазначив, що досудовим розслідуванням встановлений факт забруднення земельної ділянки відходами виробництва гальванічної обробки металів підприємством ТОВ «ПРОБЛИСК» (код ЄДРПОУ 43634222), що знаходиться за адресою: с. Партизанське Дніпропетровської області, вул. Заводська, 25, у зв`язку з чим виникла необхідність у проведенні обшуку за адресою: Дніпропетровська область, с. Партизанське, вул. Заводська, буд. 25, право власності якої зареєстроване за Територіальною громадою в особі Партизанської сільської ради Дніпропетровського району Дніпропетровської області (код ЄДРПОУ 23078051), з метою документування факту забруднення земель речовинами, відходами чи іншими матеріалами, шкідливими для життя, здоров`я людей або довкілля, які вчиняються ТОВ «ПРОБЛИСК» (код ЄДРПОУ 43634222).

Слідчий у судовому засіданні клопотання підтримав та просив задовольнити. Слідчому судді надав пояснення аналогічні тим, що викладені в клопотанні.

Заслухавши думку слідчого, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Відповідно до ч. 1 ст. 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді.

Згідно з ч. 3 ст. 233 КПК України слідчий, прокурор має право до постановлення ухвали слідчого судді увійти до житла чи іншого володіння особи лише у невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину. У такому випадку прокурор, слідчий за погодженням із прокурором зобов`язаний невідкладно після здійснення таких дій звернутися з клопотанням про проведення обшуку до слідчого судді.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно з ч. 5 ст. 236 КПК України обшук на підставі ухвали слідчого судді повинен проводитися в обсязі, необхідному для досягнення мети обшуку.

На підставі вищевикладеного, слідчий суддя вважає, що на слідчого покладається обов`язок доведення наявності достатніх підстав для проведення обшуку, однак із доданих слідчим до клопотання матеріалів не вбачається наявності достатніх, належних, допустимих та переконливих доказів в обґрунтування клопотання, а також підтвердження того, що потреби кримінального провадження пропорційні рівню процесуального примусу, а обшук є найбільш доцільним та ефективним способом виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, у зв`язку із чим клопотання слідчого не підлягає задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 233-235, 309 КПК України, слідчий

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні клопотання слідчого СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором групи прокурорів у кримінальному провадженні ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення обшуку, відмовити.

Ухвала є остаточною та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення13.01.2022
Оприлюднено23.01.2023
Номер документу102573985
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку

Судовий реєстр по справі —202/276/22

Ухвала від 01.02.2022

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Ісаєва Д. А.

Ухвала від 01.02.2022

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Ісаєва Д. А.

Ухвала від 13.01.2022

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Ісаєва Д. А.

Ухвала від 13.01.2022

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Ісаєва Д. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні