Ухвала
від 13.01.2022 по справі 296/1509/21
КОРОЛЬОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа № 296/1509/21

1-кп/296/29/22

У Х В А Л А

Іменем України

13 січня 2022 року.Житомир

Корольовський районний суд м.Житомира в складі :

головуючого судді ОСОБА_1

секретаря ОСОБА_2

прокурора ОСОБА_3

обвинуваченого ОСОБА_4

захисника адвоката ОСОБА_5

розглядаючи у підготовчому судовому засіданні в залі суду в м.Житомирі кримінальне провадження №32020060000000034 по обвинуваченню ОСОБА_4 за ч.2 ст. 205-1 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Корольовського районного суду м.Житомира перебуває кримінальне провадження провадження №32020060000000034 по обвинуваченню ОСОБА_4 за ч.2 ст. 205-1 КК України.

ОСОБА_4 обвинувачується в тому, що діючи умисно, за попередньою змовою з невстановленою особою, вніс у документи, які відповідно до п.5 ч.1 та п.3 ч.4 ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» (із змінами та доповненнями) подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдиві відомості щодо місцезнаходження ТОВ «Стар Партнерс» (код ЄДР 42272610), тобто у вчиненні ним кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 205-1 КК України (в редакції від 14.06.2018р.).

Так, ОСОБА_4 , за попередньою змовою з невстановленою слідством особою, посягаючи на встановлений законодавством України порядок здійснення господарської (підприємницької) діяльності, порядок державної реєстрації суб`єкта підприємницької діяльності і права власності, не маючи наміру здійснювати діяльність пов`язану з виробництвом, продажем товарно- матеріальних цінностей, виконанням робіт та наданням послуг за місцезнаходженням юридичної особи ТОВ «Стар Партнерс» м. Житомир, вул. Ольжича, буд. 9, в порушення встановленого законодавством порядку здійснення підприємницької діяльності, діючи в порушення законодавчих актів України, що регулюють діяльність суб`єктів підприємництва, а саме:

- ст. 42 Господарського кодексу України, якою передбачено, що «підприємництво - це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб`єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку» (ч.1 ст. 42 в редакції Закону № 436-IV від 16.08.2020р.);

- ст. 81 Цивільного Кодексу України, за якою юридична особа приватного права створюється на підставі установчих документів відповідно до статті 87 цього Кодексу (абзац 2 ч.2 ст. 81 зі змінами, внесеними згідно із Законом УЬ 3262-VI від 21.04.2011 р.);

- ст. 87 Цивільного кодексу України якою встановлено, що для створення юридичної особи її учасники (засновники) розробляють установчі документи Установчим документом товариства є затверджений учасниками статут або засновницький договір між учасниками, якщо інше не встановлено законом (Законом № 3262-VI від 21.04.2011р.);

- ст. 57 Господарського кодексу України якою встановлено, що установчими документами суб`єкта господарювання є рішення про його утворення або засновницький договір, а у випадках, передбачених законом, статут (положення) суб`єкта господарювання. Статут суб`єкта господарювання повинен містити відомості про його найменування, мету і предмет діяльності, а також інші відомості, пов`язані з особливостями організаційної форми суб`єкта господарювання, передбачені законодавством;

- п. 4 ст. 53 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» (в редакції, яка діяла на момент створення підприємства), якою визначено, що особи винні у внесенні до установчих документів або інших документів, які подаються державному реєстратору, завідомо неправдивих відомостей, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру юридичних осіб-підприємців, несуть відповідальність, встановлену законом;

- Порядку державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб- підприємців та громадських формувань, що не мають статусу юридичної особо (затвердженого наказом Міністерства юстиції України № 359/5 від 09.02.2016р.), зокрема:

- пункту 5 Порядку, згідно якого: «Державна реєстрація юридичних осіб, громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, на підставі документів, поданих у паперовій формі, проводиться в межах Автономної Республіки Крим, області, міст Києва та Севастополя за місцезнаходженням юридичної особи чи громадського формування, що не має статусу юридичної особи».

Разом з тим, відповідно до частини 1 статті 9 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» (із змінами та доповненнями) відомості про юридичну особу, громадське формування, що не має статусу юридичної особи, та фізичну особу - підприємця вносяться до Єдиного державного реєстру на підставі: відповідних заяв про державну реєстрацію та документів, що подаються для проведення інших реєстраційних дій», відповідно до пункту 6 частини 1 статті 15 рішення уповноваженого органу управління юридичної особи, що подається для державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі, викладається у письмовій формі, прошивається, пронумеровується та підписується засновниками (учасниками), уповноваженими ними особами або головою та секретарем загальних зборів (у разі прийняття такого рішення загальними зборами). Справжність підписів на такому рішенні нотаріально засвідчується з обов`язковим використанням спеціальних бланків нотаріальних документів, крім рішень, створених на порталі електронних сервісів та підписаних з використанням кваліфікованого електронного підпису, а також інших випадків, передбачених законом.

Так, 02.07.2018р. ОСОБА_4 не маючи навиків ведення господарської діяльності, за попередньою змовою з невстановленою слідством особою, яка підготувала документи необхідні для реєстрації Товариства з обмеженою відповідальність «Стар Партнерс» в Виконавчому комітету Житомирської міської ради Житомирської області, переслідуючи умисел на вчинення злочину у сфері господарської діяльності, перебуваючи по вул. Перемоги в м. Житомирі, за невстановлених слідством обставинах, час та місці, усвідомлюючи те, що у нього як засновника підприємства відсутнє приміщення, де можна було б здійснювати підприємницьку діяльність, а також можливість його орендувати чи іншим чином використовувати, не маючи укладених договорів оренди із власником приміщень чи усних домовленостей про їх укладення, усвідомлюючи протиправність своїх дій, особисто вніс до рішення № 1 від 02.07.2018р. установчих зборів засновників ТОВ «Стар Партнерс» і заяви про державну реєстрацію створення юридичної особи від 02.07.2018р., які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдиві відомості щодо місцезнаходження юридичної особи за адресою: м. Житомир, вул. Ольжича, 9, при цьому не маючи мети та наміру здійснювати господарську діяльність за вказаною адресою.

В подальшому, з метою надання вказаним документам офіційного значення, перебуваючи в офісному приміщенні приватного нотаріуса Житомирського міського нотаріального округу ОСОБА_6 , що розташований за адресою: м. Житомир, Богунський район, вул. Перемоги, буд. 3, ОСОБА_4 за попередньою змовою з невстановленою слідством особою особисто підписав рішення № 1 від 02.07.2018р. установчих зборів засновників ТОВ «Стар Партнерс» та статут, затверджений установчими зборами засновників товариства, як одноособовий засновник.

У свою чергу приватний нотаріус Житомирського міського нотаріального, округу ОСОБА_6 , не будучи обізнаним про незаконність дій ОСОБА_4 , посвідчив справжність його підпису на вказаних документах.

У послідуючому, у той же день 02.07.2018р., ОСОБА_4 , за попередньою змовою з невстановленою слідством особою достовірно знаючи про те, що реєстраційні документи ТОВ «Стар Партнерс» містять неправдиві відомості щодо місцезнаходження юридичної особи, умисно подав їх уповноваженим особам Виконавчого комітету Житомирської міської ради Житомирської області, що знаходиться за адресою: майдан ім. С.П. Корольова, 4/2 у місті Житомирі (Корольовський район м. Житомира), таким чином здійснив державну реєстрацію Товариства з обмеженою відповідальність «Стар Партнерс» (код ЄДРПОУ 42272610).

Як наслідок таких протиправних дій, ОСОБА_4 , за попередньою змовою з невстановленою слідством особою при внесенні завідомо неправдивих вищевказаних відомостей до рішення №1 від 02.07.2018р. установчих зборів засновників ТОВ «Стар Партнерс», затвердження вказаним рішенням статуту даного товариства, призначення себе директором та уповноваження директора товариства проводити державну реєстрацію створення юридичної особи, набув визначеної можливості документального оформлення проведених операцій щодо купівлі-продажу товарів (надання послуг, виконання робіт) від імені ТОВ «Стар Партнерс».

Таким чином, ОСОБА_4 за попередньою змовою з невстановленою слідством особою, своїми умисними діями, які виразились у внесенні в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, а також умисне подання для проведення такої реєстрації документів, які містять завідомо неправдиві відомості, вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч.2 ст. 205-1 КК України.

Під час підготовчого судового засідання по даному кримінальному провадженню захисник обвинуваченого ОСОБА_7 , адвокат ОСОБА_5 , заявив клопотання про звільнення ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності у даному кримінальному провадженні на підставі п.2 ч.1 ст. 49 КК України та закриття даного кримінального провадження.

Обвинувачений ОСОБА_4 в підготовчому судовому засіданні підтримав клопотання свого захисника.

Прокурор в підготовчому судовому засіданні не заперечував щодо задоволення клопотання захисника обвинуваченого.

Суд, вислухавши думки учасників кримінального провадження, дійшов висновку про можливість закриття даного кримінального провадження по обвинуваченню ОСОБА_4 за ч.2 ст. 205-1 КК України в зв`язку із закінченням строків давності та звільнення ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності за даною статтею, оскільки з дня вчинення кримінального правопорушення у вчиненні якого обвинувачується ОСОБА_4 до теперішнього часу минув трирічний термін, відповідно до ст. 49 КК України строки давності притягнення до кримінальної відповідальності закінчилися.

Згідно вимог п.2 ч.1 ст. 49 КК України, які діють на даний час, особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею кримінального правопорушення і до дня набрання вироком законної сили минуло три роки, у разі вчинення кримінального проступку, за який передбачено покарання у виді обмеження волі, чи у разі вчинення нетяжкого злочину, за який передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк не більше двох років.

Відповідно до ст. 12 КК України кримінальне правопорушення передбачене ч.2 ст.205-1 КК України відноситься до нетяжких злочинів.

Санкція ч.2 ст.205-1 КК України (ред. закону №642-VII від 10.10.2013, із змінами внесеними згідно із Законом №835-VIII від 26.11.2015р.) за якою обвинувачується ОСОБА_4 передбачає покарання у виді штрафу від тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк від трьох до п`яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такої.

З обвинувального акту вбачається, що ОСОБА_4 вчинив вищевказане кримінальне правопорушення 02.07.2018 р., а саме, пройшло понад три роки до дня винесення рішення по даному кримінальному провадженню.

Раніше ОСОБА_4 несудимий у відповідності до ст. 89 КК України.

На підставі вище викладеного, керуючись ст. ст. 284 286, 314 КПК України, ст. 49 КК України суд, -

ПОСТАНОВИВ:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м.Зугдіді Грузія, громадянина України, зареєстрованого за адресою АДРЕСА_1 , звільнити від кримінальної відповідальності за ч.2 ст. 205-1 КК України, в зв`язку із закінченням строків давності.

Кримінальне провадження №32020060000000034 по обвинуваченню ОСОБА_4 за ч.2 ст. 205-1 КК України закрити в зв`язку із закінченням строків притягнення до кримінальної відповідальності, відповідно до ст. 49 КК України.

Речові докази по даному кримінальному провадженню, після набрання ухвалою законної сили, копії документів реєстраційної справи ТОВ «Стар Партнерс», документи банківської справи ТОВ «Стар Партнерс» - залишити на подальше зберігання при матеріалах досудового розслідування даного кримінального провадження.

Стягнути з ОСОБА_4 на користь держави судові витрати на проведення судових експертиз в даному кримінальному провадженні в сумі 1634 (одна тисяча шістсот тридцять чотири) грн. 50 коп.

Ухвала може бути оскаржена протягом семи діб до Житомирського апеляційного суду через Корольовський районний суд м. Житомира.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію ухвали. Копія ухвали негайно після її проголошення вручається обвинуваченому та прокурору. Копія ухвали не пізніше наступного дня після її ухвалення надсилається учасникам судового провадження, які не були присутніми в судовому засіданні.

Головуючий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення13.01.2022
Оприлюднено16.01.2023
Номер документу102580003
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —296/1509/21

Ухвала від 13.01.2022

Кримінальне

Корольовський районний суд м. Житомира

Аксьонов В. Є.

Ухвала від 25.11.2021

Кримінальне

Корольовський районний суд м. Житомира

Аксьонов В. Є.

Ухвала від 12.10.2021

Кримінальне

Корольовський районний суд м. Житомира

Аксьонов В. Є.

Ухвала від 02.07.2021

Кримінальне

Корольовський районний суд м. Житомира

Аксьонов В. Є.

Ухвала від 25.02.2021

Кримінальне

Корольовський районний суд м. Житомира

Скрипка О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні