Ухвала
від 17.01.2022 по справі 206/160/22
САМАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 206/160/22

Провадження № 1-кс/206/18/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 січня 2022 року слідчий суддя Самарського районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 , при секретареві ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Дніпро клопотання слідчого СВ ВП № 4 ДРУП ГУНП в Дніпропетровській області лейтенанта поліції ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування кримінального провадження №62019170000000568, внесеного 04 липня 2019 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364, ч. 5 ст. 191 КК України,

за участю:

слідчого ОСОБА_3 ,

ВСТАНОВИВ:

17 січня 2022 року до Самарського районного суду м. Дніпропетровська надійшло клопотання слідчого СВ ВП № 4 ДРУП ГУНП в Дніпропетровській області лейтенанта поліції ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування.

Клопотання обґрунтовано тим, що в ході досудового розслідування встановлено, що на території міста Дніпра, за сприянням посадових осіб державних органів та установ Дніпропетровської області діє «конвертаційний» центр, який надає послуги підприємствам реального сектору економіки Дніпропетровської, Запорізької, Полтавської, Київської, Харківської та інших областей України з формування штучного податкового кредиту та переведення безготівкових коштів у готівку. Механізм конвертації полягає в тому, що на розрахункові рахунки транзитно-конвертаційних підприємств та системи головного депозитарію з ознаками «фіктивності» перераховувались безготівкові грошові кошти на нібито придбані товарно-матеріальні цінності. В подальшому, ці кошти перераховувались на розрахункові рахунки системи головного депозитарію реального сектору економіки, які займаються оптовою торгівлею (тютюнові вироби, продукти харчування) або імпортери за нібито придбані товарно-матеріальні цінності, основними постачальними є: ТОВ «Оптімус Конекшн» (ЄДРПОУ 40930702), ТОВ «Гермес Гранд Волмер» (ЄДРПОУ 37975821), ТОВ «СМОК» (ЄДРПОУ 41933149). Фактично вказані системи головного депозитарію реалізують товарно-матеріальні цінності за готівкові грошові кошти (які в подальшому передаються організаторам «конвертаційного» центру) та в документах податкового обілку відображають продаж товарно-матеріальних цінностей на системі головного депозитарію зі складу «конвертаційного» центру, при цьому формуючи податковий кредит з ПДВ.

Встановлено, що протягом 4 місяців 2019 року, з метою ухилення від сплати податків та надання послуг з мінімалізації податкових зобов`язань, було здійснено незаконну конвертацію грошових коштів з використанням рахунків підконтрольних підприємств, відкритих у банківських установах на загальну суму близько 200 млн. гривень.

В ході кримінального провадження проведено низку слідчих та процесуальних дій, допитано свідків, проведено вилучення документів, що мають значення для доведення вини осіб, причетних до вчинення кримінального правопорушення.

Обґрунтовуючи своє клопотання слідчий зазначає, що продовження строку досудового розслідування дозволить здійснити аналіз отриманих документів, які мають значний обсяг, допитати ряд свідків, встановити повні обставини вчинення кримінального правопорушення, а також повідомити особам, що його вчинили про підозру, водночас строк досудового розслідування у кримінальному провадженні закінчується 04 січня 2022 року, а тому просить продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні до шести місяців.

Слідча ОСОБА_3 в судовому засіданні підтримала клопотання, просила його задовольнити з наведених в ньому підстав.

Так, відповідно до ч. 1 ст. 219 КПК України строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Пунктом 2 частини 2 статті 219 КПК України визначено, що строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину становить вісімнадцять місяців.

Відповідно до ч. 4 ст. 219 КПК України строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4 глави 24 цього Кодексу. При цьому загальний строк досудового розслідування не може перевищувати: одного місяця з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку у випадках, передбачених пунктами 1 і 2 частини третьої цієї статті; шести місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні нетяжкого злочину; дванадцяти місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Згідно ч. 1 ст. 294 КПК України якщо досудове розслідування злочину до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений у частині другій статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути продовжений неодноразово слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 2 і 3 частини четвертої статті 219 цього Кодексу.

Відповідно до частини 1 статті 295-1 КПК України у випадках, передбачених статтею 294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Судом встановлено, що згідно витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про вчинене кримінальне правопорушення були внесені 04 липня 2019 року за №62019170000000568 за ознаками кримінальних правопорушень (злочинів), передбачених ч. 2 ст. 364, ч. 5 ст. 191 КК КПК України. Кримінальне правопорушення (злочин), передбачений ч. 5 ст. 191 КК України, відповідно до ст. 12 КК України, кваліфікується як особливо тяжкий злочин.

В рамках досудового розслідування вказаного кримінального провадження жодній особі не було повідомлено про підозру.

Так, слідчим зазначено, що строк досудового розслідування даного кримінального провадження закінчується 04 січня 2022 року, водночас із цим, останнє направлено до суду засобами поштового зв`язку 30 грудня 2021 року та фактично надійшло до суду 17 січня 2022 року, тобто вже після закінчення строку досудового розслідування.

Крім того, матеріали клопотання про продовження строку досудового розслідування не містять в собі відомостей про те, що строк досудового розслідування у даному кримінальному провадженні продовжувався раніше, зокрема у 2021 році.

Згідно долучених до клопотання матеріалів, досудове розслідування даного кримінального провадження здійснювалось Слідчим управлінням Територіального управління державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві, проте в матеріалах клопотання не міститься жодних документів про передачу даного кримінального провадження за підслідністю до Слідчого відділу Відділення поліції № 4 Дніпровського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області.

Враховуючи викладене, а також те, що в силу ч. 5 ст. 294 КПК України строк досудового розслідування, що закінчився, поновленню не підлягає, слідчий суддя приходить до висновку про відмову у задоволенні клопотання слідчого.

Керуючись ст. ст. 219, 294, 295-1, 309, 369-372 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні клопотання слідчого СВ ВП № 4 ДРУП ГУНП в Дніпропетровській області лейтенанта поліції ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування кримінального провадження №62019170000000568, внесеного 04 липня 2019 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364, ч. 5 ст. 191 КК України відмовити.

Ухвала слідчого судді, прийнята за результатами розгляду клопотання про продовження строку досудового розслідування у відповідності до ч. 9 ст. 265-1 КПК України оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення17.01.2022
Оприлюднено16.01.2023
Номер документу102584358
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку досудового розслідування кримінального провадження №62019170000000568, внесеного 04 липня 2019 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364, ч. 5 ст. 191 КК України,

Судовий реєстр по справі —206/160/22

Ухвала від 17.01.2022

Кримінальне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Кушнірчук Р. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні