Постанова
від 19.01.2022 по справі 401/3981/21
СВІТЛОВОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 401/3981/21

Провадження 3/401/35/22

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 січня 2022 року Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області, в складі: головуючого судді Іващенко В.М., за участю секретаря судових засідань Сулими І.І., прокурора Єднєва В.О., захисника Пащенко Л.В., розглянувши матеріали про адміністративне правопорушення, які надійшли від Управління стратегічних розслідувань в Кіровоградській області про притягнення до адміністративної відповідальності ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , працюючого на посаді секретаря Світловодської міської ради,-

За ч.2 ст.172-4 КУпАП.

ВСТАНОВИВ:

30 листопада 2021 року до Світловодського міськрайонного суду Кіровоградської області від Управління стратегічних розслідувань в Кіровоградській області надійшли матеріали про адміністративне правопорушення про притягнення ОСОБА_1 до адміністративної відповідальності за ч.2 ст.172-4 КУпАП.

Відповідно до вимог ст.278 КУпАП, орган (посадова особа) при підготовці до розгляду справи про адміністративне правопорушення, зокрема, вирішує питання стосовно того чи правильно складено протокол та інші матеріали справи про адміністративне правопорушення та чи витребувано необхідні додаткові матеріали.

Відповідно до ст.256 КУпАП у протоколі про адміністративне правопорушення зазначаються: дата і місце його складення, посада, прізвище, ім`я, по батькові особи, яка склала протокол; відомості про особу, яка притягається до адміністративної відповідальності (у разі її виявлення) ; місце, час вчинення і суть адміністративного правопорушення; нормативний акт, який передбачає відповідальність за дане правопорушення; прізвища, адреси свідків і потерпілих, прізвище викривача (за його письмовою згодою) , якщо вони є; пояснення особи, яка притягається до адміністративної відповідальності ; інші відомості, необхідні для вирішення справи. Якщо правопорушенням заподіяно матеріальну шкоду , про це також зазначається в протоколі. Протокол підписується особою, яка його склала, і особою, яка притягається до адміністративної відповідальності ; при наявності свідків і потерпілих протокол може бути підписано також і цими особами. У разі відмови особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, від підписання протоколу, в ньому робиться запис про це. Особа, яка притягається до адміністративної відповідальності , має право подати пояснення і зауваження щодо змісту протоколу, які додаються до протоколу, а також викласти мотиви свого відмовлення від його підписання. При складенні протоколу особі, яка притягається до адміністративної відповідальності, роз`яснюються його права і обов`язки, передбачені статтею 268 цього Кодексу , про що робиться відмітка у протоколі.

До того ж згідно ст.245 КУпАП копія протоколу під розписку вручається особі, яка притягується до адміністративної відповідальності.

Захисник звернувся до суду із заявою про закриття провадження за відсутності події та складу адміністративного правопорушення, посилаючись на те, що протокол про адміністративне правопорушення не відповідає вимогам ст.256 КУпАП. Зокрема у протоколі відсутня дата його складання, на вказану обставину, ще до направлення справи до суду, звернув увагу прокурор обласної прокуратури у своєму листі від 23 листопада 2021 року. Крім того вказує про доцільність закриття справи оскільки в діях ОСОБА_1 відсутній склад адміністративного правопорушення.

Прокурор в судовому засіданні заперечив проти закриття справи, оскільки клопотання захисника є передчасним так як розгляду справи по суті не було. Разом з тим вказав про доцільність направлення справи для належного оформлення, оскільки дійсно у протоколі про адміністративне правопорушення є певні неточності стосовно дати складання протоколу.

У матеріалах справи міститься лист Кіровоградської обласної прокуратури від 23 листопада 2021 року, який адресований Управлінню стратегічних розслідувань в Кіровоградській області стосовно виправлення помилок у тексті протоколу та виконання у повному обсязі вимог ст.256 КУпАП.

Протокол про адміністративне правопорушення не містить належних відомостей про дату складання протоколу, що в свою чергу породжує відсутність можливості чітко визначити початок перебігу строків притягнення до відповідальності, визначених ст.38 КУпАП.

У тексті протоколу про адміністративне правопорушення вказано дату 25 листопада 2021 року, як дату виявлення вчиненого ОСОБА_1 правопорушення та як дату отримання ним другого примірника протоколу, однак суд не повинен ухвалювати рішення на припущеннях.

З огляду на викладене та при відсутності у протоколі про адміністративне правопорушення дати його складання, суд позбавлений можливості прийняти законне та обґрунтоване рішення.

Відповідно до п.2 Постанови ВСУ № 13 від 25.05.1998 року «Про практику розгляду судами справ про адміністративні правопорушення» , у випадках складення протоколу не уповноваженою на те особою або без додержання вимог ст.256 КУпАП, суддя зобов`язаний своєю постановою повернути протокол відповідному правоохоронному органу для належного оформлення.

Керуючись ст.ст. 254, 256, 278, 280 КУпАП України, -

ПОСТАНОВИВ:

Матеріали про адміністративне правопорушення про притягнення ОСОБА_1 до адміністративної відповідальності за ч.2 ст.172-4 КУпАП повернути до Управління стратегічних розслідувань в Кіровоградській області, для належного оформлення.

Постанова оскарженню не підлягає.

Суддя Світловодського

міськрайонного суду В.М.Іващенко

19.01.2022

Дата ухвалення рішення19.01.2022
Оприлюднено21.01.2022
Номер документу102589263
СудочинствоАдмінправопорушення

Судовий реєстр по справі —401/3981/21

Постанова від 21.06.2022

Адмінправопорушення

Кропивницький апеляційний суд

Гончар В. М.

Постанова від 19.05.2022

Адмінправопорушення

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області

Іващенко В. М.

Постанова від 19.05.2022

Адмінправопорушення

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області

Гармаш Т. І.

Постанова від 06.04.2022

Адмінправопорушення

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області

Іващенко В. М.

Постанова від 19.01.2022

Адмінправопорушення

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області

Іващенко В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні