Ухвала
від 18.01.2022 по справі 991/747/20
ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

Справа № 991/747/20

Провадження № 1-кп/991/15/20

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

У Х В А Л А

18 січня 2022 року м.Київ

Вищий антикорупційний суд колегією суддів в складі:

головуючої судді ОСОБА_1 ,

суддів ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

за участю учасників кримінального провадження:

секретаря судового засідання ОСОБА_4 ,

та сторін:

з боку обвинувачення: прокурора ОСОБА_5 ,

з боку захисту: обвинувачених ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 ,

захисників адвокатів ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 ,

представника потерпілого ОСОБА_19 ,

у кримінальному провадженні №52017000000000889 від 20 грудня 2017 року щодо: ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який народився в м. Одеса, громадянина України, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , який обвинувачується у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.27 ч.2 ст.28 ч.5 ст.191, ч.3 ст.27 ч.2 ст.28 ч.1 ст.366 КК України;

ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який народився в м. Ромни Сумської області, громадянина України, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , який обвинувачується у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.27 ч.2 ст.28 ч.5 ст.191, ч.2 ст.27 ч.2 ст.28 ч.1 ст.366 КК України;

ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , який народився в м. Кіровоград(м. Кропивницький), громадянина України, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_3 , який обвинувачується у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.27 ч.2 ст.28 ч.5 ст.191, ч.2 ст.27 ч.2 ст.28 ч.1 ст.366 КК України;

ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який народився в м. Київ, громадянина України, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_4 , який обвинувачується у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.27 ч.2 ст.28 ч.5 ст.191, ч.2 ст.27 ч.2 ст.28 ч.1 ст.366 КК України;

ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , який народився в м. Запоріжжя, громадянина України, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_5 , який обвинувачується у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.27 ч.2 ст.28 ч.5 ст.191, ч.2 ст.27 ч.2 ст.28 ч.1 ст.366 КК України,

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву захисника обвинуваченого ОСОБА_6 адвоката ОСОБА_12 про відвід прокурору,

установив:

18 січня 2022 року захисником ОСОБА_12 , який діє в інтересах обвинуваченого ОСОБА_6 , подано заяву про відвід прокурору САП Офісу Генерального прокурора ОСОБА_5 з посиланням на існування обставин, які викликають обґрунтовані сумніви в його неупередженості. Так, у квітні 2021 року стороною захисту до Офісу Генерального прокурора був направлений запит з проханням надати інформацію щодо кримінального провадження, з метою захисту прав обвинуваченого ОСОБА_6 . Натомість прокурор САП ОСОБА_5 від задоволення поданого запиту ухилився, запитувану інформацію не надав, що розцінюється захисником як факт перешкоджання стороні кримінального провадження збирати і подавати до суду докази невинуватості особи. Більш того, під час розгляду клопотань сторони захисту стосовно повернення обвинувального акта, прокурором порушено презумпцію невинуватості, виявлено необ`єктивність та дискримінаційне ставлення до обвинувачених. Також прокурором здійснено тиск на експерта, який проводив судово-економічну експертизу, шляхом внесення відомостей до ЄРДР за ст.384 КК України, за нібито винесення завідомо неправдивого висновку у кримінальному провадженні.

У судовому засіданні захисник ОСОБА_12 підтримав заяву про відвід прокурора ОСОБА_5 та просив її задовольнити, його підзахисний - обвинувачений ОСОБА_6 із доводами поданої заяви погодився, просив відвести прокурора від участі у розгляді даного кримінального провадження.

Прокурор ОСОБА_5 заперечив щодо задоволення заяви про відвід, вважає її необґрунтованою та такою, що не підтверджена належними доказами.

Представник потерпілого ОСОБА_19 заперечив відносно задоволення заявленого відводу.

Інші учасники кримінального провадження підтримали подану заяву про відвід, просили її задовольнити.

Заслухавши думки осіб, які беруть участь у кримінальному провадженні, дослідивши заяву про відвід та додані до неї матеріали, суд дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення заяви адвоката ОСОБА_12 , з огляду на таке.

Можливість неупередженого та об`єктивного розгляду справи є однією із фундаментальних засад здійснення правосуддя.

Відповідно до ч. 1 ст. 21 КПК України кожному гарантується право на розгляд та вирішення справи незалежним і неупередженим судом.

З метою дотримання цієї гарантії, учасники судового провадження наділені правом заявити прокурору відвід, який повинен бути вмотивованим (ст. 80 КПК України).

Перелік підстав, за наявності яких може бути заявлено відвід прокурору, передбачений статтею 77 КПК України.

Так, прокурор не має права брати участь у кримінальному провадженні:

1) якщо він є заявником, потерпілим, цивільним позивачем, цивільним відповідачем, членом сім`ї або близьким родичем сторони, заявника, потерпілого, цивільного позивача або цивільного відповідача;

2) якщо він брав участь у цьому ж провадженні як слідчий суддя, суддя, захисник або представник, свідок, експерт, спеціаліст, представник персоналу органу пробації, перекладач;

3) якщо він особисто, його близькі родичі чи члени його сім`ї заінтересовані в результатах кримінального провадження або існують інші обставини, які викликають обґрунтовані сумніви в його неупередженості (ч.1 ст.77 КПК України).

Таким чином, з аналізу ст.ст.77, 80 КПК України, вбачається, що заявник відводу має навести мотиви заявленого відводу та підстави для його задоволення.

За змістом заяви адвоката ОСОБА_12 підставою для відводу прокурору ОСОБА_5 є те, що останній створив перешкоди для реалізації права обвинуваченого ОСОБА_6 на захист; порушив презумпцію невинуватості ОСОБА_6 та здійснив тиск на експерта.

За частиною 1 статті 36 КПК України, прокурор, здійснюючи свої повноваження відповідно до вимог цього Кодексу, є самостійним у своїй процесуальній діяльності, втручання в яку осіб, що не мають на те законних повноважень, забороняється. За частиною 2 статті 36 КПК України прокурор виконує функцію нагляду за додержанням законів під час проведення досудового розслідування у формі процесуального керівництва досудовим розслідуванням та здійснює повноваження, передбачені цим Кодексом.

Таким чином, на прокурора покладається обов`язок організації процесу досудового розслідування, координації проведення процесуальних дій, сприяння створенню умов для нормального функціонування слідчих, прийняття відповідних процесуальних рішень, забезпечення дотримання під час кримінального провадження вимог законів України. Розгляд прокурором ОСОБА_5 запиту сторони захисту щодо надання окремої інформації та прийняття ним процесуального рішення за результатами такого розгляду (чи то відмови, чи задоволення, чи пропозиції звернутися до суду із клопотанням про ознайомлення з матеріалами, які цікавлять сторону захисту) не є належною підставою для висновку про його можливу упередженість, з огляду на вказані положення ст.36 КПК України. Більш того, суд вважає за доцільне зауважити, що із доданих до матеріалів заяви документів вбачається, що зазначені події відбулись у травні 2021 року, тобто 8 місяців тому, у зв`язку з чим складається ситуація, коли сторона захисту, стверджуючи про порушення фундаментальних прав учасника кримінального провадження, звертається до суду із такою заявою, для ухвалення на її думку справедливого рішення(щодо відводу), через такий значний період часу.

Так, суд вкотре повторює, що прокурори, як самостійні учасники кримінального провадження, на яких покладено обов`язок здійснювати підтримання державного обвинувачення та процесуальне керівництво в кримінальному провадженні, мають свої процесуальні цілі та професійну заінтересованість у розгляді кримінальних проваджень, в яких вони беруть участь, зокрема і даного провадження. Те саме стосується і сторони захисту, яка має свій професійний інтерес у результатах розгляду даного кримінального провадження. При цьому, кожна із сторін кримінального провадження є рівною у доведенні своєї позиції та досягненні своєї процесуальної мети.

Необхідно зауважити, що заявляючи відвід прокурору з підстави, передбаченої п.3 ч.1 ст.77 КПК України, заявник повинен не просто заявити про сумнів в неупередженості прокурора, а вказати на існування обставин, які викликають обґрунтований сумнів в його неупередженості. Ті обставини, на які посилається сторона захисту у своєму клопотанні (порушення прокурором ОСОБА_5 презумпції невинуватості ОСОБА_6 та здійснення тиску на експерта) належними доказами не підтверджені та по суті є суб`єктивними доводами сторони захисту про події, які вони сприймають тим чи іншим чином. Крім того, адвокат ОСОБА_12 пояснив, що у нього відсутні докази того, що саме прокурор ОСОБА_5 вчиняв тиск на експерта.

Відтак, дослідивши заяву захисника ОСОБА_12 , заслухавши думку інших учасників судового провадження, суд вважає, що стороною захисту не було наведено достатніх обставин, які викликають обґрунтовані сумніви в неупередженості прокурора ОСОБА_5 , а судом не встановлено обставин, які б викликали розумні, об`єктивно обґрунтовані сумніви в неупередженості прокурора, у зв`язку із чим у задоволенні заяви про відвід прокурору слід відмовити.

На підставі викладеного, керуючись статтями 77, 81, 372 КПК України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Відмовити в задоволенні заяви захисника обвинуваченого ОСОБА_6 адвоката ОСОБА_12 про відвід прокурора ОСОБА_5 .

Ухвала окремому оскарженню не підлягає. Заперечення проти ухвали можуть бути включені до апеляційної скарги на судове рішення, передбачене ч.1 ст.392 КПК України.

Головуюча: ОСОБА_1

Судді: ОСОБА_3

ОСОБА_2

Дата ухвалення рішення18.01.2022
Оприлюднено16.01.2023
Номер документу102623189
СудочинствоКримінальне
Сутьвідвід прокурору

Судовий реєстр по справі —991/747/20

Ухвала від 12.02.2024

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Задорожна Л. І.

Ухвала від 12.02.2024

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Задорожна Л. І.

Постанова від 23.11.2023

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Яновська Олександра Григорівна

Постанова від 23.11.2023

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Яновська Олександра Григорівна

Ухвала від 01.08.2023

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Задорожна Л. І.

Ухвала від 01.08.2023

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Задорожна Л. І.

Ухвала від 16.03.2023

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Яновська Олександра Григорівна

Ухвала від 02.03.2023

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Яновська Олександра Григорівна

Ухвала від 02.03.2023

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Яновська Олександра Григорівна

Ухвала від 20.02.2023

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Яновська Олександра Григорівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні