Постанова
від 21.01.2022 по справі 274/292/21
БЕРДИЧІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 274/292/21

УХВАЛА Провадження №1-кп/0274/320/22

І м е н е м У к р а ї н и

21.01.2022 року м. Бердичів

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області в складі:

головуючого судді . . . . . . . . . . . . . . ОСОБА_1

за участі

секретаря судового засідання . . . . ОСОБА_2

прокурора . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ОСОБА_3

захисника . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ОСОБА_4

обвинуваченого . . . . . . . . . . . . . . . ОСОБА_5 ,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні кримінальне провадження № 274/292/21 про обвинувачення

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Бердичева Житомирської області, громадянина України, з професійно-технічною освітою, неодруженого, працює неофіційно, зареєстрованого та проживаючого в АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

за ч. 1 ст. 358, ч. 4 ст. 358 КК України.

в с т а н о в и в :

Органом обвинувачення ОСОБА_5 обвинувачується в тому, що він у невстановлений слідством день, час та місці у 2018 році з метою уникнення від адміністративної відповідальності, передбаченої ч. 1 ст. 130 КУпАП, не перебуваючи у трудових відносинах з ТОВ «Укртрансресурс» (ідентифікаційний код юридичної особи 36229159, юридична адреса: Житомирська область, м. Бердичів, провулок Котляревського, 4 кв. 6), у якого відсутній трудовий колектив (працівники) та яке з 09.01.2014 перебуває у стані припинення, при невстановлених слідством обставинах, за допомогою невстановленої комп`ютерної та друкувальної техніки особисто виготовив пакет документів від імені ТОВ «Укртрансресурс», в тому числі з підписом від імені керівника ТОВ «Укртрансресурс» та відтиском печатки даного підприємства, а саме клопотання за вих. №83/18 від 05.11.2018 про звільнення ОСОБА_5 від адміністративної відповідальності з передачею матеріалів справи на розгляд трудового колективу даного підприємства, протокол загальних зборів трудового колективу ТОВ «Укртрансресурс» від 02.11.2018 та довідку-характеристику відносно ОСОБА_5 за вих. №82/18 без дати, у зміст яких вніс неіснуючі відомості про зазначені події та факти, а саме щодо наявності у нього трудових відносин із вказаним підприємством та розгляд колективом підприємства питання, щодо можливого звільнення його від адміністративної відповідальності з передачею матеріалів на розгляд трудового колективу, тобто підробив офіційні документи, які видаються підприємством і які надають права, з метою їх подальшого використання.

Реалізуючи свій злочинний умисел, направлений на звільнення від адміністративної відповідальності, 05.11.2018, у невстановлений слідством денний час, ОСОБА_5 надав вищевказані підроблені ним документи уповноваженій особі Бердичівського міськрайонного суду, що знаходиться по вул. Житомирській, 30-А в м. Бердичеві, на підставі яких 09.11.2018 суддею Бердичівського міськрайонного суду винесено постанову у справі № 274/4192/18 про визнання його винним у вчиненні правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 130 КУпАП, та звільнено від адміністративної відповідальності з передачею матеріалів на розгляд трудового колективу ТОВ «Укртрансресурс» для застосування до нього заходів громадського впливу, тобто використав завідомо підроблені документи.

Дії ОСОБА_5 органом обвинувачення кваліфіковані за ч. 1 ст. 358 КК України, як підроблення офіційних документів, які видаються підприємством і які надають права, з метою використання їх підроблювачем, за ч. 4 ст. 358 КК України, як використання завідомо підроблених документів, та 28.12.20 ОСОБА_5 повідомлено про підозру за вказаними вище статтями.

Обвинувачений звернувся з клопотанням про закриття кримінального провадження у зв`язку з закінченням строків давності, розуміє всі наслідки такого закриття, вину, фактичні обставини проступків визнає. Захисник також клопоче про закриття провадження з таких же підстав.

Прокурор проти задоволення клопотань не заперечив, вважає, що є всі підстави для закриття кримінального провадження та звільнення ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності у зв`язку з закінченням строків давності.

Судом встановлено, що ОСОБА_5 обвинувачується у вчиненні кримінальних правопорушень до 05 листопада 2018 року, тобто з дня вчинення правопорушень минуло понад три роки, за кримінальні правопорушення, передбачені частинами 1, 4 ст. 358 КК України, передбачено максимальне покарання у виді обмеження волі на строк до 2 років, тобто відповідно до вимог ст. 12 КК України з 01.07.20 (судом застосовуються положення ст. 5 КК України, згідно з якими закон прокримінальну відповідальність,що скасовуєкримінальну протиправністьдіяння,пом`якшуєкримінальну відповідальністьабо іншимчином поліпшуєстановище особи,має зворотнудію учасі,тобто поширюєтьсяна осіб,які вчиниливідповідні діяннядо набраннятаким закономчинності,у томучислі наосіб,які відбуваютьпокарання абовідбули покарання,але маютьсудимість) ці кримінальні правопорушення є кримінальними проступками, обвинувачений після скоєння проступків від слідства та суду не ухилявся, до кримінальної відповідальності не притягувався, а тому відповідно до п. 2) ч. 1 ст. 49 КК України підлягає звільненню від кримінальної відповідальності в зв`язку із закінченням строків давності.

Дані про процесуальні витрати матеріали провадження не містять.

Запобіжний захід щодо ОСОБА_5 не застосовувався та, враховуючи прийняте у провадженні рішення, підстави для обрання такого заходу відсутні.

На підставі наведеного, керуючись ст. 49 КК України, статтями 314 ч. 3 п. 2), 284, 369, 372 КПК України, суд

п о с т а н о в и в :

Звільнити ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності, передбаченої ч. 1 ст. 358, ч. 4 ст. 358 КК України, у зв`язку із закінченням строків давності.

Кримінальне провадження щодо ОСОБА_5 - закрити.

Речові докази у кримінальному провадженні після набрання ухвалою законної сили: справу про адміністративне правопорушення № 274/4192/18 стосовно притягнення ОСОБА_5 до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст. 130 КУпАП, яку приєднано до матеріалів провадження залишити в матеріалах кримінального провадження.

До набрання ухвалою законної сили щодо обвинуваченого ОСОБА_5 запобіжний захід не застосовувати.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо вона не скасована, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

На ухвалу може бути подана апеляційна скарга до Житомирського апеляційного суду через Бердичівський міськрайонний суд протягом 7 днів з дня її оголошення.

Головуючий-суддя ОСОБА_1

СудБердичівський міськрайонний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення21.01.2022
Оприлюднено16.01.2023
Номер документу102624187
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти авторитету органів державної влади, органів місцевого самоврядування, об'єднань громадян та злочини проти журналістів Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, а також збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів

Судовий реєстр по справі —274/292/21

Постанова від 21.01.2022

Кримінальне

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Яковлєв О. С.

Постанова від 18.01.2021

Кримінальне

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Яковлєв О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні