Ухвала
від 21.01.2022 по справі 570/2075/20
РІВНЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 570/2075/20

Номер провадження 2/570/45/2022

УХВАЛА

"21" січня 2022 р.

Рівненський районний суд Рівненської області в особі судді Штогуна О.С.

за участю секретаря судового засідання Ковалець М.М.

прокурора Ковальчук Л.В.,

представника відповідача Головного управління Держгеокадастру у Рівненській області - Кириченко О.В.,

представника відповідача ОСОБА_1 - адвоката Левченко К.В.,

представника відповідача ОСОБА_2 - адвоката Остапчука Б.П.

у відкритому судовому засіданні, в залі судових засідань Рівненського районного суду Рівненської області, по цивільній справі за позовом Заступника керівника Рівненської місцевої прокуратури Грисюк Ю. в інтересах державидо Головного управління держгеокадастру у Рівненській області , ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про визнання недійсним наказу, витребування земельної ділянки, скасування запису про державну реєстрацію, -

в с т а н о в и в :

Заступник керівника місцевої прокуратури звернувся з вказаною позовною заявою, в якій просить:

-визнати недійсним наказ Головного управління Держгеокадастру у Рівненській області від 17 жовтня 2019 року № 2640, яким затверджено проект землеустрою та надано у власність ОСОБА_1 земельну ділянку площею 2 га (кадастровий номер 5624689800:01:003:0017), що знаходиться на території Шубківської сільської ради Рівненського району;

-скасувати запис №34642091 про державну реєстрацію права власності на земельну ділянку площею 2 га, кадастровий номер 5624689800:01:003:0017 за ОСОБА_2 ;

-витребувати у ОСОБА_2 на користь держави в особі ГУ Держгеокадастру у Рівненській області земельну ділянку загальною площею 2 га кадастровий номер 5624689800:01:003:0017 для ведення особистого селянського господарства із земель сільськогосподарського призначення державної власності, що розташована на території Шубківської сільської ради Рівненського району.

15 вересня 2021 року прокурор звернувся з клопотанням про залучення до участі у даній справі Білокриницьку сільську раду Рівненського району Рівненської області як правонаступника Головного управління Держгеокадастру у Рівненській області в частині володіння, розпорядження і користування спірним майном, а саме земельною ділянкою площею 2 га, кадастровий номер 5624689800:01:003:0017.

В обґрунтування заявленого клопотання прокурор посилається на те, що в зв`язку із змінами до Земельного кодексу України, які набули чинності 27 травня 2021 року при задоволенні позовних вимог, спірна земельна ділянка має бути передана державі в особі територіальної громади Білокриницької сільської ради Рівненського району Рівненської області, а не Головному управлінню Держгеокадастру у Рівненській області.

В судовому засіданні прокурор Рівненської окружної прокуратури Ковальчук Л.В. зазначене клопотання про залучення правонаступника підтримала, просила задоволити.

Представники відповідачів щодо клопотання прокурора чіткої позиції не висловили, при його вирішенні поклалися на розсуд суду.

Ознайомившись із вказаним клопотанням, заслухавши обґрунтування прокурора та думку представників відповідачів, суд приходить до наступних висновків.

Відповідно до ч.1 ст. 55 ЦПК України у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу.

В силу положень ст. 122 Земельного кодексу України, після внесення до неї змін Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин" від 28 квітня 2021 року №1423-ІХ, повноваження щодо розпорядження категорією земель, до яких відноситься спірна земельна ділянка, перейшли від Головного управління Дежгеокадастру у Рівненській області до Білокриницької сільської ради Рівненського району Рівненської області, а відповідно вона стала правонаступником Головного управління Держгеокадастру у Рівненській області в зазначених правовідносинах.

Як вбачається із змісту позовної заяви Головне управління Держгеокадастру у Рівненській області являється відповідачем по даній справі, оскільки на його адресу сформована перша позовна вимога, а саме: визнати недійсним наказ Головного управління Держгеокадастру у Рівненській області від 17 жовтня 2019 року № 2640, яким затверджено проект землеустрою та надано у власність ОСОБА_1 земельну ділянку площею 2 га (кадастровий номер 5624689800:01:003:0017), що знаходиться на території Шубківської сільської ради Рівненського району.

Стосовно двох інших позовних вимог, Головне управління Держгеокадастру у Рівненській області, на момент звернення прокурором із даним позовом до суду не могло бути та не може бути на даний час відповідачем. Більше того, на момент звернення прокурором з даним позовом до суду, в межах наданих ст. 122 Земельного кодексу України Головному управлінню Держгеокадастру у Рівненській області повноважень щодо розпорядження спірною земельною ділянкою, воно мало би виступати у них позивачем, однак таким не являється.

Враховуючи, що за першою позовною вимогою не відбулося процесуального правонаступництва та приймаючи до уваги, що за другою і третьою позовними вимогами Головне управління Держгеокадастру у Рівненській області не може бути відповідачем та не являється позивачем або третьою особою, суд приходить до переконання про відсутність підстав для залучення Білокриницької сільської ради Рівненського району Рівненської області, як правонаступника вказаної юридичної особи.

Поряд з цим, враховуючи, що рішення по справі може вплинути на права та обов`язки Білокриницької сільської ради Рівненського району Рівненської області, суд керуючись ч.3 ст.53 ЦПК України вважає за необхідне залучити її до участі у даній справі як третю особу, яка не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 53, 55, 222, 353 ЦПК України, суд, -

п о с т а н о в и в :

У задоволені клопотання прокурора про залучення правонаступника - відмовити.

Залучити Білокриницьку сільську раду Рівненського району Рівненської області (вул. Рівненська, буд. 94, с. Біла Криниця, Рівненського району Рівненської області) до участі у справі за позовом Заступника керівника Рівненської місцевої прокуратури Грисюк Ю. в інтересах держави до Головного управління держгеокадастру у Рівненській області, ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про визнання недійсним наказу, витребування земельної ділянки, скасування запису про державну реєстрацію, як третю особу, яка не заявляє самостійні вимоги щодо предмету спору на стороні позивача.

В судовому засіданні по цивільній справі за позовом Заступника керівника Рівненської місцевої прокуратури Грисюк Ю. в інтересах держави до Головного управління держгеокадастру у Рівненській області, ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивача: Білокриницька сільська рада Рівненського району Рівненської області про визнання недійсним наказу, витребування земельної ділянки, скасування запису про державну реєстрацію оголосити перерву до 14 год. 00 хв. 01 березня 2022 року.

Копію ухвали направити усім учасникам справи.

Визначити третій особі п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання письмових пояснень щодо позову або відзиву, і всіх доказів, що підтверджують заперечення проти позову або відзиву, з одночасним надісланням їх копій іншим учасникам справи.

Інші учасники справи мають право надати відповідь на такі пояснення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Штогун О.С.

СудРівненський районний суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення21.01.2022
Оприлюднено24.01.2022
Номер документу102625396
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —570/2075/20

Ухвала від 04.09.2022

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Штогун О.С.

Ухвала від 29.08.2022

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Штогун О.С.

Рішення від 20.06.2022

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Штогун О.С.

Рішення від 20.06.2022

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Штогун О.С.

Ухвала від 21.01.2022

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Штогун О.С.

Ухвала від 23.06.2021

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Штогун О.С.

Ухвала від 06.01.2021

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Штогун О.С.

Ухвала від 25.06.2020

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Гладишева Х.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні