Ухвала
від 20.01.2022 по справі 758/841/22
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Подільський районний суд міста Києва

Справа № 758/841/22

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20 січня 2022 року Слідчий суддя Подільського районного суду м.Києва ОСОБА_1 за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі Подільського районного суду м. Києва клопотання старшого слідчого СВ Подільського УП ГУНП в м. Києві капітан поліції ОСОБА_3 , яке погоджене прокурором Подільської окружної прокуратури м. Києва ОСОБА_4 , у кримінальному провадженні № 12021100070000111 від 21.01.2021 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України,

В С Т А Н О В И В :

До Подільського районного суду м. Києва звернувся з клопотанням старший слідчий СВ Подільського УП ГУНП в м. Києві капітан поліції ОСОБА_3 про продовження строків досудового розслідування, у кримінальному провадженні № 12021100070000111 від 21.01.2021 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України.

В обґрунтування клопотання вказав, що у провадженні слідчого відділу Подільського УП ГУНП в м. Києві знаходиться кримінальне провадження № 12021100070000111 від 21.01.2021 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України.

Досудовим розслідування встановлено, що до Подільського УП ГУНП у м. Києві надійшла Ухвала Подільського районного суду м. Києва щодо відомостей до ЄРДР з приводу привласнення паливно-мастильних матеріалів посадовими особами ТОВ «ОРО НЕРО» (ЄДРПОУ 37508926).

В ході досудового розслідування було допитано в якості потерпілого ОСОБА_5 , який пояснив, що підприємством ТОВ «ІНТЕР РОЯЛ» 05.03.2018 року укладено договір з ТОВ «ОРО НЕРО» № 3Б-05/03 в особі директора ОСОБА_6 про відповідальне зберігання нафтопродуктів. Відповідно до п.2.7 зазначеного договору ТОВ «ОРО НЕРО» зобов`язано забезпечити зберігання нафтопродуктів у відповідності до вимог для зберігання нафтопродуктів, які встановленні в України. Зберігання нафтопродуктів організується на території складу ПММ, розташованого за адресою: м. Київ, вул. Електриків 26. Зазначені нафтопродукти нами придбано на Мозирському НПЗ Республіка Білорусь, які в подальшому було транспортовано залізничним транспортом на територію України, та проведено процедуру розмитнення на Коростенський митниці, та у подальшому, зазначені цистерні, спрямованні до вузлової станції Київ Почайна у місті Києві та в подальшому переміщено на під`їзну колію ПРАТ «Завод «Кузня На Рибальському» де розташована склад ПММ ТОВ «ОРО НЕРО» за адресою м. Київ, вул. Електриків 26». Так, 01.07.2019 року ТОВ «ІНТЕР РОЯЛ» відповідно до умов цього договору відвантажило на територію складу ПММ, розташованого за адресою: м. Київ, вул. Електриків 26, що належить ТОВ «ОРО НЕРО», 50 696 кг. бензину неетильованого АИ-92-К5-Євро, про що складено Акт приймання передачі нафти або нафтопродуктів від № 43 від 01.07.2019, який підписано обома сторонами. 04.07.2019 року ТОВ «ІНТЕР РОЯЛ» відповідно до умов договору відвантажило на територію складу ПММ, розташованого за адресою: м. Київ, вул. Електриків 26, що належить ТОВ «ОРО НЕРО», 51 900 кг. бензину неетильованого АИ-92-К5-Євро, про що складено Акт приймання передачі нафти або нафтопродуктів № 45 від 04.07.2019, який підписано обома сторонами. Всього 102 596 кг. бензину неетильованого АИ-92-К5-Євро на загальну суму 2 783 963, 16 грн. Зазначені паливно мастильні матеріали зберігалися на ТОВ «ОРО НЕРО» тривалий час, оскільки нами велися судові спори з ДФС України щодо оплати акцизи, у зв`язку з чим ми були позбавлені права реалізувати зазначені нафтопродукти. Десь у серпні 2020 року мною було за телефоновано ОСОБА_7 матеріально відповідальна особа, з метою проведення інвентаризації наших ПММ, оскільки повинна була прийти перевірка представників ДФС з метою підтвердження наявності нафтопродуктів. Однак останній близько місяця уникав проведенню зазначеної інвентаризації під різними приводами. Все ж таки 22.09.2020 разом з представником ТОВ «ОРО НЕРО» ОСОБА_7 здійснено інвентаризацію ємкостей з пальним під час якого виявлено відсутність останнього. Таким чином ОСОБА_7 привласнив майно , ТОВ «ІНТЕР РОЯЛ» майна а саме: 102 596 кг. бензину неетильованого АИ-92-К5Євро та 675 725 кг. дизельного палива ДТ-Л-К5, сорт С, завдав матеріальної шкоди на загальну суму 18 224 917,92 грн., разом з ПДВ 21869 що є особливо великим розміром.

Крім того, допитаний в якості свідка ОСОБА_8 , пояснив, що прийом паливно-мастильних речовин в ТОВ «ОРО НЕРО» відбувається в двох випадках, а саме: 1. Через залізничні колії (залізничні автоцистерни), а саме через зупинку Почайна, що в м. Києві. 2. Через автоцистерни. В першому випадку, черговий по залізничній станції Почайна повідомляє директора ТОВ «ОРО НЕРО», що до території ОСОБА_9 прибули цистерни з паливом, в подальшому директор ОСОБА_7 телефонує мені та повідомляє про необхідність прибути та здійснити прийом-вигрузку палива. Прибувши на територію ОСОБА_9 свідок зустрічався з працівниками транспортного цеху ОСОБА_9 , які безпосередньо подають залізничні цистерни на безпосередньо територію ОСОБА_9 , а саме до місця складу ТОВ «ОРО НЕРО». В подальшому під час приймання-вигрузки палива, завжди присутній представник власника палива та директор ТОВ «ОРО НЕРО» - ОСОБА_7 . Роль свідка як оператора ТОВ «ОРО НЕРО» полягає в наступному, після огляду представника власника палива та дозволу на відвантаження палива ОСОБА_7 здійснює підключення зливного пристрою з цистерни в підземну ємкість для зберігання палива ТОВ «ОРО НЕРО», потім здійснюється замір рівня палива, закривається цистерна на замок та опломбовується, при цьому всі ключі від цистерн зберігаються у кабінеті ОСОБА_7 . Щодо заповнення документів під час прийому палива мені нічого не відомо, всі документи заповнює ОСОБА_7 . В другому випадку, через автоцистерну прийом палива здійснюється аналогічно, лише проїзд автомобіля здійснюється через центральний в`їзд на територію ОСОБА_9 , під час в`їзду автомобіля на територію документи не заповнюються. Щодо відпуску палива, і в першому і в другому випадку обов`язково присутній директор ТОВ «ОРО НЕРО» - ОСОБА_7 , який надає дозвіл на відпуск палива, при цьому він самостійно заповнює документи. Крім того, в разі виїзду транспорту грозового за територію ОСОБА_9 , в охоронця лишається перепустка, в якій зазначається дата, номер автомобіля, кількість палива, прізвище водія та пункт призначення, дану перепустку виписує ОСОБА_7 . В жодному разі відпуск палива без ОСОБА_7 не здійснюється, оскільки виїзд грозового транспорту з паливом за територію Ленінської Кузні не можливий.

Так, 22.01.22 року строк досудового слідства у кримінальному провадженні №12021100070000111, дані щодо якого внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 22.01.2021 за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст.191 України, закінчується, оскільки відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесені 22.01.2022 року, однак закінчити розслідування у встановлений законом строк не видається за можливе, оскільки існує необхідність в проведенні низки слідчих (розшукових) дій, зокрема: встановити та допитати свідків у вказаному кримінальному провадженні та провести економічну експертизу для визначення розміру завданих збитків.

Під час проведення слідчих (розшукових) дій по вказаному кримінальному провадженню, не виконані всі можливі слідчі та розшукові дії по встановленню особи, яка вчинила кримінальне правопорушення, на даний час не здобуто достатньо фактичних даних для того, щоб повідомити про підозру особі у вчиненні вказаних кримінальних правопорушень.

Як передбачено ст. 2 КПК України завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 190 КК України, є нетяжким злочином та передбачає покарання у вигляді позбавленням волі до 3 років..

Згідно ст. 219 КПК України строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить:

1) дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо нетяжкого злочину;

2) вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Просить продовжити строк досудового розслідування на 6 (шість) місяців, тобто до 22.07.2022.

В судове засідання слідчий не з`явився, подав заяву про розгляд клопотання у його відсутності.

За таких обставин, слідчий суддя розглядає клопотання у відсутності слідчого на підставі наявних у клопотанні доказів.

Фіксування судового засідання за допомогою технічних засобів не здійснювалася на підставі ч. 4 ст. 107 КПК України, у зв`язку із неприбуттям у судове засідання особи, яка бере участь у судовому провадженні.

Дослідивши клопотання та додані матеріали кримінального провадження, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Частиною 1 ст. 219 КПК України встановлено, що строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Як передбачено ст. 2 КПК України завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Згідно з ч. 1 ст. 219 КПК України строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Згідно з частинами 1, 3 ст. 294 КПК України, якщо досудове розслідування злочину або кримінального проступку до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений в абзаці другому частини першої статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 1-3 частини другої статті 219 цього Кодексу.

Як визначено ч. 1 ст. 295-1 КПК України у випадках, передбачених статтею 294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

На цей час, з метою виконання завдань кримінального провадження, виникла необхідність у продовженні строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12021100070000111 від 21.01.2021 на 6 (шість) місяців.

З врахуванням викладеного, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання є достатньо обґрунтованим та доведеним і підлягає задоволенню, і тому необхідно продовжити строк досудового розслідування по даному провадженню на 6 місяців.

Керуючись ст. 219, 294, 295-1, 309, 372 КПК України, слідчий суддя,

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання старшого слідчого СВ Подільського УП ГУНП в м. Києві капітан поліції ОСОБА_3 , яке погоджене прокурором Подільської окружної прокуратури м. Києва ОСОБА_4 , у кримінальному провадженні № 12021100070000111 від 21.01.2021 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні, яке перебуває в провадженні слідчого відділу Подільському УП ГУНП у м. Києві, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань №12021100070000111, дані щодо якого внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 22.01.2021, за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 191 КК України до шести місяців, а саме до 22.07.2022 року.

Ухвала в апеляційному порядку оскарженню не підлягає.

Слідчий суддяОСОБА_1

Дата ухвалення рішення20.01.2022
Оприлюднено16.01.2023
Номер документу102626385
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про продовження строку досудового розслідування

Судовий реєстр по справі —758/841/22

Ухвала від 20.01.2022

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Головчак М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні