Ухвала
від 31.12.2021 по справі 127/35761/21
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №127/35761/21

Провадження №1-кс/127/15240/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31 грудня 2021 року м. Вінниця

Слідчий суддя Вінницького міського суду Вінницької області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , представника ТОВ «Поділля-Асистанс» - адвоката ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Вінниці клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю «Поділля-Асистанс» про скасування арешту майна в рамках кримінального провадження №42020020000000061 від 19.02.2020 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України,-

В С Т А Н О В И В:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Поділля-Асистанс» звернулося до Вінницького міського суду Вінницької області з клопотанням про скасування арешту майна в рамках кримінального провадження №42020020000000061 від 19.02.2020 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України. В обгрунтування своїх вимог заявник зазначив, що 23 грудня 2020 року слідчим суддею Вінницького міського суду Вінницької області постановлено ухвалу, якою клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах слідчого відділу Управління СБУ у Вінницькій області ОСОБА_4 про арешт майна, належного ТОВ «Поділля-Асистанс», в рамках кримінального провадження №42020020000000061 від 19.02.2020 задоволено, накладено арешт на медичне обладнання за переліком. Товариство з обмеженою відповідальністю «Поділля-Асистанс» вважає, що наявні підстави для скасування арешту належного йому медичного обладнання, оскільки арешт накладено необгрунтовано та в застосуванні арешту наразі відпала потреба.

Так, згідно з вищезазначеною ухвалою слідчого судді Вінницького міського суду Вінницької області накладено арешт на майно, яке перебуває у власності ТОВ «Поділля-Асистанс» згідно переліку та надано дозвіл комунальним медичним закладам м. Вінниці на використання за призначенням арештованого майна, відповідно до переліку.

Кримінальне провадження №42020020000000061 було зареєстровано 19 лютого 2020 року, а тому досудове розслідування у ньому триває уже майже два роки. За цей час будь-яких зрушень у кримінальному провадженні не здійснено, підозри нікому не оголошені, однак майно все ще перебуває під арештом та закріплене за відповідними комунальними медичними закладами, що позбавляє можливості ТОВ «Поділля-Асистанс» належним чином обслуговувати медичне обладнання, проводити поточні і капітальні ремонти, обмін обладнання, яке перебуває на гарантійному обслуговуванні тощо. Більш того, фактично ТОВ «Поділля-Асистанс» позбавлене можливості замінити медичне обладнання, оновити його на сучасніше, перемістити між медичними закладами в залежності від їх потреб і задля забезпечення проведення реформ, які відбуваються в медицині. Таким чином, накладений арешт на майно порушує інтереси не лише ТОВ «Поділля-Асистанс», але й комунальних медичних закладів та пацієнтів, яким гарантоване право проходити обстеження на сучасному, якісному обладнанні, яке справно працює, вчасно пройшло всі технічні огляди та відповідає усім вимогам безпеки. ТОВ «Поділля-Асистанс» не може гарантувати справність та безпечність медичного обладнання, яким не володіє, не розпоряджається та не користується у зв`язку із застосуванням судом арешту. Заявник також звертає увагу слідчого судді, що під час досудового розслідування, слідством не вчинялось жодних процесуальних дій, пов`язаних із арештованим медичним обладнанням, яке належить ТОВ «Поділля-Асистанс», як то проведення експертиз, оглядів, досліджень тощо. Таким чином, за вимогою слідства права ТОВ «Поділля-Асистанс» обмежені, однак слідство не вживає жодних заходів, спрямованих на припинення обмеження прав власності товариства на медичне обладнання.

Так, у 2013 році задля можливості реалізації політики соціально - економічного захисту населення Приватним акціонерним товариством «Страхова компанія «Місто» (ЄДРПОУ 33295475) було прийнято рішення створення власної асистуючої компанії Товариства з обмеженою відповідальністю «Поділля-Асистанс». Частка ПрАТ «СК «Місто» в даному товаристві становить 100 %. ТОВ «Поділля-Асистанс» створене для надання комплексної сервісної підтримки фізичним та юридичним особам, майнові інтереси яких застраховані в ПрАТ «СК «Місто». Товариство спеціалізується на наданні послуг з інформаційної та організаційної підтримки, допомоги в дорозі, медичного, страхового та юридичного асистансу. Метою діяльності даного товариства є досягнення економічних і соціальних результатів, а також одержання прибутку від провадження господарської діяльності. ТОВ «Поділля-Асистанс» є соціально-відповідальною компанією, що дотримується концепції соціальної відповідальності, функціонує для досягнення своїх фінансових цілей і при цьому не залишається осторонь суспільних негараздів, здійснюючи діяльність спрямовану на принесення користі суспільству. Стратегія компанії грунтується на небайдужому ставленні до проблем громади, поетапному і цілеспрямованому впровадженні власних ініціатив та має на меті не швидкий результат, а комплексну, докорінну зміну життя за різними сферами: медичне обслуговування, соціальна інфраструктура, збереження навколишнього середовища тощо. З метою забезпечення розвитку підприємства, а також з огляду на брак у місті високоякісного медичного обладнання, задля забезпечення можливості проходження клієнтами товариства зокрема та жителями міста Вінниці загалом, якісного лікувального та діагностичного процесу, представниками ТОВ «Поділля-Асистанс» було проаналізовано та придбано найбільш важливе та необхідне обладнання, що буде мати вирішальну роль у забезпеченні здоров`я населення. Відповідне обладнання було передано в тимчасове користування медичним закладам міста Вінниці і вже протягом декількох років рятує життя людей. Для ефективної боротьби з коронавірусною інфекцією товариство бажає безкоштовно передати у власність лікарням міста Вінниці дороговартісне медичне обладнання, устаткування та сучасні медичні меблі, на яке було накладено арешт. Чинний арешт на медичне обладнання, яке належить ТОВ «Поділля-Асистанс», суперечить завданням кримінального провадження, оскільки право власності товариства обтяжено без урахування особливостей використання, обслуговування та ремонту такого обладнання, без урахування інтересів ТОВ «Поділля-Асистанс», яке не є юридичною особою, відносно якої здійснюється кримінальне провадження.

В судовому засіданні представник заявника ТОВ «Поділля-Асистанс» адвокат ОСОБА_3 , пославшись на вищезазначені обставини, клопотання підтримала та просила скасувати арешт медичного обладнання, накладений згідно з ухвалою слідчого судді Вінницького міського суду Вінницької області від 23 грудня 2020 року.

Старший слідчий в ОВС слідчого відділу УСБУ у Вінницькій області ОСОБА_4 в судове засідання не з`явився, суду надав клопотання, в якому просив відкласти розгляд справи на іншу дату, оскільки він зайнятий у проведенні ряду слідчих дій у м. Козятині Вінницької області у іншому кримінальному провадженні.

Слідчий суддя, ознайомившись зі змістом вищевказаного клопотання, вважав за можливе розглянути клопотання про скасування арешту майна у відсутність старшого слідчого ОСОБА_4 , оскільки суду не надано доказів зайнятості усіх слідчих, які входять в групу слідчих, які проводять досудове розслідування у кримінальному провадженні №42020020000000061 від 19.02.2020.

Заслухавши пояснення представника заявника ТОВ «Поділля-Асистанс» адвоката ОСОБА_3 , дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя вважає, що клопотання слід задоволити з наступних підстав.

Статтями 7, 16 КПК України встановлено, що загальною засадою кримінального провадження є недоторканість права власності, позбавлення або обмеження права власності під час кримінального провадження здійснюється лише на підставі вмотивованого судового рішення, ухваленого в порядку, передбаченим цим Кодексом.

Статтею 22 КПК України передбачено, що кримінальне провадження здійснюється на основі змагальності, що передбачає самостійне обстоювання стороною обвинувачення і стороною захисту їхніх правових позицій, прав, свобод і законних інтересів засобами, передбаченими цим Кодексом. Сторони кримінального провадження мають рівні права на збирання та подання до суду речей, документів, інших доказів, клопотань, скарг, а також на реалізацію інших процесуальних прав, передбачених цим Кодексом. Суд, зберігаючи об`єктивність та неупередженість, створює необхідні умови для реалізації сторонами їхніх процесуальних прав та виконання процесуальних обов`язків.

За змістом ст. 26 КПК України сторони кримінального провадження є вільними у використанні своїх прав у межах та у спосіб, передбачених цим Кодексом. Слідчий суддя, суд у кримінальному провадженні вирішують лише ті питання, що винесені на їх розгляд сторонами та віднесені до їх повноважень цим Кодексом.

Слідчий суддя при вирішенні даного клопотання, враховує приписи статті 1 Протоколу №1 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, якою передбачено, що кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

Під час вирішення питання про арешт майна для прийняття законного та обґрунтованого рішення слідчий суддя, згідно з ст. ст. 94, 132, 173 КПК України, повинен врахувати існування обґрунтованої підозри щодо вчинення злочину та достатність доказів, що вказують на вчинення злочину, правову підставу для арешту майна, можливий розмір шкоди, завданої злочином, наслідки арешту майна для третіх осіб, розумність і співмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження.

В судовомузасіданні встановлено,що слідчим відділом УСБУ у Вінницькій області проводиться досудове розслідування кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42020020000000061 від 19.02.2020, за ознаками вчинення злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

Досудовим розслідуванням установлено, що групою осіб з числа керівництва Вінницької міської ради, Департаменту фінансів Вінницької міської ради, Департаменту охорони здоров`я Вінницької міської ради, ПрАТ «СК «Місто» та ряду комерційних структур організовано протиправний механізм з виведення у «тіньовий» сектор економіки та привласнення коштів місцевого бюджету під прикриттям муніципальної страхової діяльності та закупівлі медичного обладнання у м. Вінниці.

За результатом проведених дій, станом на 2011 рік викуплено акції ПрАТ «СК «Місто» зі статутним капіталом 14 000 000 грн. (обліковувався у цінних паперах) - територіальною громадою м. Вінниці (98% на суму 1395 тис. грн) та КП «Вінницька транспортна компанія» (1% - на суму 2500 грн.), МКП «Вінницязеленбуд»(1% - на суму 2500 грн.).

Також, у ході досудового розслідування встановлено, що ПрАТ «Страхова компанія «Місто» з квітня 2013 року є засновником ТОВ «Поділля-Асистанс».

Зокрема, відповідно до протоколу установчих зборів засновників ТОВ «Поділля-Асистанс» від 17.04.2013, ПрАТ «Страхова компанія «Місто» як єдиний засновник прийняло рішення про внесення у статутний фонд ТОВ «Поділля-Асистанс» 13680000 грн.

Також установлено, що бюджетом територіальної громади м. Вінниці на 2016 рік по лінії Департаменту охорони здоров`я ВМР передбачено видатки по КЕКВ 3110 «Придбання обладнання та предметів довгострокового користування по галузі «Охорона здоров`я» у сумі 32 млн. грн.

27.03.2016 на позачергових Загальних зборах акціонерів ПрАТ «Страхова компанія «Місто» (протокол № 1) прийнято рішення про збільшення статутного капіталу Товариства за рахунок додаткових внесків акціонерів на суму 32 млн. грн. з метою докапіталізації підприємства у відповідності до вимог закону України «Про страхування» (мінімальний розмір статутного капіталу для страхової компанії встановлюється в сумі, еквівалентній 1 млн. євро, при чому має бути сплачений у грошовій формі).

Відразу по тому, 12.04.2016 листом № 16-00-019-25275 Департамент охорони здоров`я ВМР відмовився від річного об`єму фінансування програми «Придбання обладнання та предметів довгострокового користування по галузі «Охорона здоров`я» на суму 32 млн. грн., який був передбачений бюджетом м. Вінниці на 2016 рік.

Рішенням ВМР від 29.04.2016 № 213 Департаменту фінансів Вінницької міської ради було надано дозвіл на перерахування коштів у сумі 32 млн. грн. на поповнення статутного капіталу ПрАТ «Страхова компанія «Місто».

Рішенням ВМР від 29.04.2016 № 216 у міському бюджеті на 2016 рік (по спеціальному фонду) було передбачено кошти в сумі 32 млн. грн. для поповнення статутного капіталу зазначеної страхової компанії та 64 тис. грн. на оплату послуг депозитарної установи (по загальному фонду).

Зокрема, платіжними дорученнями № 52 від 10.05.2016 на суму 31,360 млн. грн. та № 63 від 26.05.2016 р. на суму 640 тис. грн. вказані бюджетні кошти перераховано ПрАТ «Страхова компанія «Місто».

Після надходження грошових коштів від додаткової емісії акцій, у супереч основній меті проведення додаткової емісії акцій, що була задекларована і погодження Регулятором у проспекті емісії акцій, відповідно до Протоколу № 4 від 15.08.2016 позачергових загальних зборів акціонерів ПрАТ «Страхова компанія «Місто» прийнято рішення про перерахунок коштів у сумі 32 млн. грн. в якості довгострокових фінансових інвестицій для поповнення статутного капіталу ТОВ «Поділля-Асистанс».

У свою чергу, отримані від ПрАТ «Страхова компанія «Місто» кошти ТОВ «Поділля-Асистанс» упродовж 2016-2017 років спрямувало на придбання медичного обладнання, яке, як власник, використовує у медичних закладах м.Вінниці на підставі договорів про тестування, оренду або договорів про спільну діяльність.

Також установлено, що у власності ТОВ «Поділля-Асистанс» перебуває наступне медичне обладнання, що використовується у комунальних медичних закладах м. Вінниці:

- в КНП "Вінницька міська клінічна лікарня № 1 (договора про тестування, власник медобладнання ТОВ "Поділля-Асистанс") - мобільна рентгенографічна система TMS 320, Technix S.p.a., Італія; апарат штучної вентиляції легенів Savina 300 у комплекті Draegerwerk AG Co.KGaA, Німеччина; апарат штучної вентиляції легенівEvita V 300 у комплекті Draegerwerk AG Co.KGaA, Німеччина; апарат штучної вентиляції легенів Carina у комплекті Draegerwerk AG Co.KGaA. Німеччина; апарат штучної вентиляції легенів Oxylog 2000 plus у комплекті Draegerwerk AG Co.KGaA. Німеччина; система нагляду за станом пацієнта Vista 120 у комплекті Draegerwerk AG Co.KGaA. Німеччина; апарат наркозно-дихальний FabiusTiro у комплекті Draegerwerk AG Co.KGaA, Німеччина; світильник операційний у комплекті: Світильник операційний Polaris 100, світильник операційний Polaris 200 Draegerwerk AG Co.KGaA, Німеччина; світильник операційний Polaris 100 у комплекті Draegerwerk AG Co.KGaA, Німеччина; операційний стіл AlphaclassicPro у комплекті MaquetGmbH, Німеччина; система нагляду за станом пацієнта, Vista 120 у комплекті Draegerwerk AG Co.KGaA, Німеччина; система нагляду за станом пацієнта, Vista 120 у комплекті Draegerwerk AG Co.KGaA, Німеччина; центральна станція моніторингу INFINITY CentralStation у комплекті Draegerwerk AG Co.KGaA, Німеччина; система підігріву і зберігання у теплому вигляді інфузійних розчинів Barkey II DTM BarkeyGmbH, Німеччина; система ультразвукова діагностична ACUSONX150™ у комплекті Siemens AG MedicalSolutions, Німеччина; потолочна консоль до системи подачі медичних газів Ponta у комплекті Draegerwerk AG Co.KGaA, Німеччина; настінна консоль до системи подачі, медичних газів Gemina DUO у комплекті Draegerwerk AG Co.KGaA, Німеччина; настінна консоль до системи подачі медичних газів Gemina DUO у комплекті Draegerwerk AG Co.KGaA, Німеччина; потолочна консоль до системи подачі медичних газів Ponta у комплекті Draegerwerk AG Co.KGaA, Німеччина; потолочна консоль до системи подачі медичних газів Movita у комплекті Draegerwerk AG Co.KGaA, Німеччина; потолочна консоль до системи подачі медичних газів Agila у комплекті Draegerwerk AG Co.KGaA, Німеччина; пульсоксиметр Rad 8 MasimoCorporation, США; електрокардіологічний прилад , BTL 08 MT Plus BTL Industries LTD, Об`єднане Королівство; дефібрилятор ТЕС 5521К, в комплекті NihonKohden, Японія; насос шприцевий інфузійний, SEP 10S Plus UAB Viltechmeda, Литва; помпа інфузійнаAitecs DF 12M UAB Viltechmeda, Литва; аспіратор ATMOS С 161 Aspirator DDS ATMOS MedizinTechnikGmbHCo. KG, Німеччина, Інгалятор ультразвук LD 250 U LittleDoctorInternational (S) Pte., Ltd, Сінгапур, 03.51020.011; набір ларингоскопічний, WL для дорослих KirchnerWilhelm GmbH+Co.KG, Німеччина; апарат сорбційний АС В 02 Підприємство з іноземними інвестиціями у формі товариства з обмеженою відповідальністю "Киулонг", Україна; світильник оглядовий Mach LED 130F пересувна модель із шарнірним тримачем, чотирипромінна стійка, трансформатор у рукоятці Dr. MachGmbHCo. KG, Німеччина; опромінювач рециркуляторбактерецидний ОРБ 2 30 «Фиолет Т04» НВПП, "Медпромсервіс", Україна; опромінювач рециркулятор бактерицидний ОРБПе 5 30 НВПП, "Медпромсервіс", Україна; ліжко лікарняне Vida в комплекті з: матрац з холодної піни, PU покриття, 2000x870x120 мм 1 шт., стійка інфузійна, з гачками, миється 1 шт., пристрій для підняття пацієнта, овальної форми без ручки 1 шт.; рукоятка для регулювання Soft, Touch 1 шт. Joh. StiegelmeyerGmbHCo. KG, Німеччина, OSD QDC 300; система протипролежнева в комплекті GuangdongYuehua, MedicalInstrumentFactoryCo., Ltd (China), Китай; флоуметр кисню FlowSelector з прямим перехідником стандарту DIN (5540606), + Зволожувач Н 795, що стерилізується 5530000 HERSILL S.L., Іспанія, Стандартний набір екстренної допомоги VBM MedizintechnikGmbH, Німеччина, Набір силіконового реанімаційного мішка для дорослих у прозорому кейсі VBM Medizintechnik, GmbH, Німеччина; каталкаMobilo в комплекті з: матрац з холодного пінополіефіру Mobilo Стандарт 1 шт., бічні огородження для Mobilo 1 шт., інфузійна стійка для ліжка Mobilo 1 шт. Joh. StiegelmeyerGmbHCo. KG, Німеччина; столик медичний СМ К 04 ІУП «МединдустрияСервис», Республіка Білорусь, Негатоскоп медичний НМ 2 ІУП «Мединдустрия, Сервис», Республіка Білорусь; бронхоскоп FB 15V HOYA Corporation, Японія, EasyStatAnalyzer,Russian., pH/PCO2/PO2/Na+/K+/Ca++ Аналізатор газів крові та електролітів , pH/РСО2/PO2/Na+/K+/Ca++ EasyStat російськомовна версія MedicaCorporation, США, LabLine 018; аналізатор біохімічний WestMedicaProduktions undHandels GmbH, Австрія, КоагулометрCoagChrom 3003 Bio KselSp. z o.o., Польща; кріоскопичений осмометр, Osmomat 3000, 3000 GonotecGmbH, Німеччина, Мікроскоп PrimoStar CarlZeissMicroscopyGmbH, Німеччина; термостат сухоповітряний ТС 80 Товариство з обмеженою відповідальністю "Медико інструментальний завод медапарат", Україна; центрифуга лабораторна СМ 6М , з ротором 6М SIA "ELMI", Латвія, Аквадистилятор електричний ДЭ 10М Приватнепідприємство, "ЗАПОВІТ", Україна; стерилізатор повітрянний ГП 40 Товариство з обмеженою відповідальністю "Медикоінструментальний завод медапарат", Україна; шафа для одягу ШЛ 08.2; стіл маніпуляцій ний СА 4.1; шафа медична ШфМ 4 1; стіл лабораторний СЛ 06.6 (31 01.012); стілець лабораторний Regal GTS; стілець лабораторний Prestige GTS; стілець ISO ш/з чорний; стіл робочий СЛ 23.2 (03 01.112); стіл лабораторний СЛ 06.4 (31 01.502); стіл лабораторний СЛ 06.6 (31 01.512); стіл інструментальний СА 3.2; шафа для одягу ШЛ 09.1 (33 07.801); стіл робочий СЛ 23.3 (03 01.126); стіл робочий СЛ 23.2 (03 01.116; стіл журнальний; стіл робочий СЛ 24.1 (03 01.141); шафа для документів ШЛ 13.2; шафа для посуду ШЛ 06.2; шафа для одягу ШЛ 09.1 (33 07.301); пост сестринський ПС 2.0; пост сестринський ПС 3.0;

- в КНП "Вінницька міська клінічна лікарня "Центр матері та дитини" (договір про тестування, власник медобладнання ТОВ "Поділля-Асистанс") - монітор фетальний Sonicaid TEAM DUO, HuntleighHealtheare Limited, Велика Британія; апарат штучної вентиляції легенів Babylog 8000 plus, Draegerwerk AG Co.KGaA, Німеччина; інкубатор для новонароджених Isolette C 2000, Draeger Medical Systems Inc., США; датчик внутрішньо-порожнинний IC5-9-D;

- в КНП "Вінницький міській клінічний пологовий будинок № 1"(договір про тестування, власник медобладнання ТОВ "Поділля-Асистанс") - система ультразвукова діагностична SSA-790A (APLIOXG), s/n 99С07Х2969 в комплекті з датчиками: лінійний датчик, лінійний датчик, конвексний датчик, ендокавітарний датчик, Toshiba Medical Systems Corporation, Японія Фетальний монітор L8 LED+LCD display; каталка для перевозки пацієнтів; бокові огородження; насос шприцевий Benefusion SP1; ноші медичні Біомед В15;

- в КНП "Вінницький регіональний клінічний лікувально-діагностичний центр серцево-судинної патології"(договір про тестування, власник медобладнання ТОВ "Поділля-Асистанс") - монітор пацієнта М-9, виробництва EdanInstrumentsInc; електрокардіограф ЕСG600G (Contec medical systems Co, LTD, 9018 11 00 00); відсмоктувач медичний «Біомед» 7А-23D:; апарат високочастотний електрохірургічний «Надія-4»;

- в КП "Міський лікувально-діагностичний центр" (використання придбаного медобладнання (КТ - 10 млн грн) в рамках дії ДСГД (90%-ТОВ+10%-КП) - томограф комп`ютерний Brivo CT 385 GE Hangwei Medical Systems Co. Ltd., Китай;

- в КП "Вінницька міська клінічна лікарня швидкої медичної допомоги - пересувний рентгенапарат Model E-100RHFXR03C serial number 02/18-29700 X-Ray Tube IMD XR03 serial number 1734191, IMD Generators, Italy; гастроскоп FG- 29V в комплекті.

- в КНП "Вінницький міській клінічний пологовий будинок № 2 (договір про тестування, власник медобладнання ТОВ "Поділля-Асистанс") - система ультразвукова діагностична SSA-7980A (APLIO XG), s/n 99F0924410 в комплекті з датчиками с/н:№99А0543717, №99А0922472, №99В0624458, №99А0855985, Японія; фетальний монітор L8 Р 12.1 PRO укомплектований контролем матері та датчиком FHR2 та стрічкою, (Китай); ультразвукова діагностична система Volusion S8 в комплекті, Корея.

Згідно з ухвалою слідчого судді Вінницького міського суду Вінницької області від 23 грудня 2020 року в рамках даного кримінального провадження на вищезазначене майно було накладено арешт.

Згідно зі ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

За змістом ч. 2 ст. 170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів; спеціальної конфіскації; конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

У випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної чи юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу (ч. 3 ст. 170 КПК України).

Відповідно до ст. 98 КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Аналізуючи вищезазначені обставини, слідчий суддя вважає, що сторона обвинувачення не надала доказів про те, що майно ТОВ «Поділля-Асистанс», на яке згідно з ухвалою слідчого судді Вінницького міського суду Вінницької області від 23 грудня 2020 року накладено арешт, відповідають ознакам речових доказів.

Під час досудового розслідування слідством жодних процесуальних дій ( проведення експертиз, оглядів, досліджень тощо) пов`язаних з медичним обладнанням, яке належить ТОВ «Поділля-Асистанс», не вчинялось.

Відповідно до ч. 2 ст. 174 КПК України, арешт майна може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

У даному кримінальному провадженні правові підстави для застосування арешту майна відсутні, чинний арешт на медичне обладнання, яке належить ТОВ «Поділля-Асистанс», суперечить завданням кримінального провадження, досудове розслідування у кримінальному провадженні №42020020000000061проводиться майжедва роки,письмове повідомленняпро підозрунікому невручено, кримінальне провадження не здійснюється відносно ТОВ «Поділля-Асистанс», медичне обладнання не є речовим доказом, у кримінальному провадженні не визначено потерпілого і розміру можливої шкоди.

Отже, враховуючи вищевикладене, вважаю, що арешт на медичне обладнання, яке належить ТОВ «Поділля-Асистанс», був накладений необгрунтовано, а тому клопотання слід задоволити.

Крім того, по тексту в ухвалі слідчого судді Вінницького міського суду Вінницької області від 23 грудня 2020 року, як підставу для накладення арешту на вищевказане медичне обладнання, вказано, що об"єкти права власності ТОВ "Поділля - Асистанс" є об"єктом вчиненого кримінального правопорушення, оскільки службові особи, використовуючи підроблені документи, вчиняють дії направлені на позбавлення ТОВ "ФРУКТОНА-ВН" власності, що є власністю трьох окремих засновників у трьох рівних частках, чим порушують законні права співвласника здійснювати надалі законно господарську діяльність, що також відображено в ухвалі Вінницького апеляційного суду від 05 січня 2021 року. Однак, дане обгрунтування щодо ТОВ "ФРУКТОНА-ВН" є ймовірно опечаткою в ухвалах суду, оскільки ТОВ «ФРУКТОНА ВН» взагалі не має відношення до даного кримінального провадження.

Крім того, іншою підставою накладення арешту на медичне обладнання в ухвалі слідчого судді Вінницького міського суду Вінницької області від 23 грудня 2020 року зазначено: "... з метою конфіскації майна, як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи, оскільки санкцією ч. 5 ст. 191 КК України, яка інкримінується ОСОБА_5 , передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років з конфіскацією майна". Однак, дане обгрунтування є також ймовірною опискою в ухвалі слідчого судді від 23 грудня 2020 року, оскільки ОСОБА_5 по даному кримінальному провадженню взагалі не проходить.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 98, 170, 174, 309 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю «Поділля-Асистанс» задоволити.

Скасувати арешт, який був накладений згідно з ухвалою слідчого судді Вінницького міського суду Вінницької області від 23 грудня 2020 року в рамках кримінального провадження №42020020000000061 від 19.02.2020 на майно, яке перебуває у власності Товариства з обмеженою відповідальністю «Поділля-Асистанс», а саме:

-мобільна рентгенографічна система TMS 320, Technix S.p.a., Італія,

-апарат штучної вентиляції легенів Savina 300 у комплекті Draegerwerk AG Co.KGaA, Німеччина,

-апарат штучної вентиляції легенівEvita V 300 у комплекті Draegerwerk AG Co.KGaA, Німеччина,

-апарат штучної вентиляції легенів Carina у комплекті Draegerwerk AG Co.KGaA. Німеччина,

-апарат штучної вентиляції легенів Oxylog 2000 plus у комплекті Draegerwerk AG Co.KGaA. Німеччина,

-система нагляду за станом пацієнта Vista 120 у комплекті Draegerwerk AG Co.KGaA. Німеччина,

-апарат наркозно-дихальний FabiusTiro у комплекті Draegerwerk AG Co.KGaA, Німеччина,

-світильник операційний у комплекті: світильник операційний Polaris 100, світильник операційний Polaris 200 Draegerwerk AG Co.KGaA, Німеччина,

-світильник операційний Polaris 100 у комплекті Draegerwerk AG Co.KGaA, Німеччина,

-операційний стіл AlphaclassicPro у комплекті MaquetGmbH, Німеччина,

-система нагляду за станом пацієнта, Vista 120 у комплекті Draegerwerk AG Co.KGaA, Німеччина,

-система нагляду за станом пацієнта, Vista 120 у комплекті Draegerwerk AG Co.KGaA, Німеччина,

-центральна станція моніторингу INFINITY CentralStation у комплекті Draegerwerk AG Co.KGaA, Німеччина,

-система підігріву і зберігання у теплому вигляді інфузійних розчинів Barkey II DTM BarkeyGmbH, Німеччина,

-система ультразвукова діагностична ACUSONX150™ у комплекті Siemens AG MedicalSolutions, Німеччина,

-потолочна консоль до системи подачі медичних газів Ponta у комплекті Draegerwerk AG Co.KGaA, Німеччина,

-настінна консоль до системи подачі, медичних газів Gemina DUO у комплекті Draegerwerk AG Co.KGaA, Німеччина,

-настінна консоль до системи подачі медичних газів Gemina DUO у комплекті Draegerwerk AG Co.KGaA, Німеччина,

-потолочна консоль до системи подачі медичних газів Ponta у комплекті Draegerwerk AG Co.KGaA, Німеччина,

-потолочна консоль до системи подачі медичних газів Movita у комплекті ІНФОРМАЦІЯ_1 , Німеччина,

-потолочна консоль до системи подачі медичних газів Agila у комплекті Draegerwerk AG Co.KGaA, Німеччина,

-пульсоксиметр Rad 8 MasimoCorporation, США,

-електрокардіологічний прилад , BTL 08 MT Plus BTL Industries LTD, Об`єднане Королівство,

-дефібрилятор ТЕС 5521К, в комплекті NihonKohden, Японія,

-насос шприцевий інфузійний, SEP 10S Plus UAB Viltechmeda, Литва,

-помпа інфузійнаAitecs DF 12M UAB Viltechmeda, Литва,

-аспіратор ATMOS С 161 Aspirator DDS ATMOS MedizinTechnikGmbHCo. KG, Німеччина,

-інгалятор ультразвук LD 250 U LittleDoctorInternational (S) Pte., Ltd, Сінгапур, 03.51020.011,

-набір ларингоскопічний, WL для дорослих KirchnerWilhelm GmbH+Co.KG, Німеччина,

-апарат сорбційний АС В 02 Підприємство з іноземними інвестиціями у формі товариства з обмеженою відповідальністю "Киулонг", Україна,

-світильник оглядовий Mach LED 130F пересувна модель із шарнірним тримачем, чотирипромінна стійка, трансформатор у рукоятці Dr. MachGmbHCo. KG, Німеччина,

-опромінювач рециркуляторбактерецидний ОРБ 2 30 «Фиолет Т04» НВПП, "Медпромсервіс", Україна,

-опромінювач рециркулятор бактерицидний ОРБПе 5 30 НВПП, "Медпромсервіс", Україна,

-ліжко лікарняне Vida в комплекті з:

-матрац з холодної піни, PU покриття, 2000x870x120 мм 1 шт.,

-стійка інфузійна, з гачками, миється 1 шт.,

-пристрій для підняття пацієнта, овальної форми без ручки 1 шт.,

-рукоятка для регулювання Soft, Touch 1 шт. Joh. StiegelmeyerGmbHCo. KG, Німеччина, OSD QDC 300,

-система протипролежнева в комплекті GuangdongYuehua, MedicalInstrumentFactoryCo., Ltd (China), Китай,

-флоуметр кисню FlowSelector з прямим перехідником стандарту DIN (5540606), + Зволожувач Н 795, що стерилізується 5530000 HERSILL S.L., Іспанія,

-стандартний набір екстренної допомоги VBM MedizintechnikGmbH, Німеччина,

-набір силіконового реанімаційного мішка для дорослих у прозорому кейсі VBM Medizintechnik, GmbH, Німеччина,

-каталка Mobilo в комплекті з:, Матрац з холодного піно поліефіру Mobilo Стандарт 1 шт.,

-бічні огородження для Mobilo 1 шт.,

-інфузійна стійка для ліжка Mobilo 1 шт. Joh. StiegelmeyerGmbHCo. KG, Німеччина,

-столик медичний СМ К 04 ІУП «МединдустрияСервис», Республіка Білорусь, негатоскоп медичний НМ 2 ІУП «Мединдустрия, Сервис», Республіка Білорусь,

-бронхоскоп FB 15V HOYA Corporation, Японія, EasyStatAnalyzer,Russian., pH/PCO2/PO2/Na+/K+/Ca++ Аналізатор газів крові та електролітів , pH/РСО2/PO2/Na+/K+/Ca++ EasyStat російськомовна версія MedicaCorporation, США, LabLine 018,

-аналізатор біохімічний WestMedicaProduktions undHandels GmbH, Австрія, КоагулометрCoagChrom 3003 Bio KselSp. z o.o., Польща,

-кріоскопичений осмометр , Osmomat 3000, 3000 GonotecGmbH, Німеччина, Мікроскоп PrimoStar CarlZeissMicroscopyGmbH, Німеччина,

-термостат сухоповітряний ТС 80 Товариство з обмеженою відповідальністю "Медико інструментальний завод медапарат", Україна,

-центрифуга лабораторна СМ 6М , з ротором 6М SIA "ELMI", Латвія, Аквадистилятор електричний ДЭ 10М Приватнепідприємство, "ЗАПОВІТ", Україна,

-стерилізатор повітрянний ГП 40 Товариство з обмеженою відповідальністю "Медико, інструментальний завод медапарат", Україна,

-шафа для одягу ШЛ 08.2,

-стіл маніпуляцій ний СА 4.1,

-шафа медична ШфМ 4 1,

-стіл лабораторний СЛ 06.6 (31 01.012),

-стілець лабораторний Regal GTS,

-стілець лабораторний Prestige GTS,

-стілець ISO ш/з чорний,

-стіл робочий СЛ 23.2 (03 01.112),

-стіл лабораторний СЛ 06.4 (31 01.502),

-стіл лабораторний СЛ 06.6 (31 01.512),

-стіл інструментальний СА 3.2,

-шафа для одягу ШЛ 09.1 (33 07.801),

-стіл робочий СЛ 23.3 (03 01.126),

-стіл робочий СЛ 23.2 (03 01.116),

-стіл журнальний,

-стіл робочий СЛ 24.1 (03 01.141),

-шафа для документів ШЛ 13.2,

-шафа для посуду ШЛ 06.2,

-шафа для одягу ШЛ 09.1 (33 07.301),

-пост сестринський ПС 2.0,

-пост сестринський ПС 3.0,

-монітор фетальний Sonicaid TEAM DUO,HuntleighHealtheare Limited, Велика Британія,

-апарат штучної вентиляції легенівBabylog 8000 plus, Draegerwerk AG Co.KGaA, Німеччина,

-інкубатор для новонароджених Isolette C 2000,Draeger Medical Systems Inc., США,

-датчик внутрішньо-порожнинний IC5-9-D,

-система ультразвукова діагностична SSA-790A (APLIOXG), s/n 99С07Х2969 в комплекті з датчиками:- лінійний датчик;- лінійний датчик;- конвексний датчик;- ендокавітарний датчик,Toshiba Medical Systems Corporation, Японія Фетальний монітор L8 LED+LCD display,

-каталка для перевозки пацієнтів ,

-бокові огородження,

-насос шприцевий Benefusion SP1,

-ноші медичні Біомед В15,

-монітор пацієнта М-9, виробництва EdanInstrumentsInc.

-електрокардіограф ЕСG600G (Contec medical systems Co, LTD, 9018 11 00 00),

-відсмоктувачмедичний «Біомед» 7А-23D,

-апарат високочастотний електрохірургічний «Надія-4»,

-томограф комп`ютерний Brivo CT 385 GE Hangwei Medical Systems Co. Ltd., Китай,

-пересувний рентгенапарат Model E-100RHFXR03C serial number 02/18-29700 X-Ray Tube IMD XR03 serial number 1734191, IMD Generators, Italy,

-гастроскоп FG- 29V в комплекті,

-система ультразвукова діагностична SSA-7980A (APLIO XG), s/n 99F0924410 в комплекті з датчиками с/н:№99А0543717, №99А0922472, №99В0624458, №99А0855985, Японія,

-фетальний монітор L8 Р 12.1 PRO укомплектований контролем матері та датчиком FHR2 та стрічкою, (Китай),

-ультразвукова діагностична система Volusion S8 в комплекті, Корея.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення31.12.2021
Оприлюднено13.02.2023
Номер документу102638653
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про скасування арешту майна

Судовий реєстр по справі —127/35761/21

Ухвала від 31.12.2021

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Клапоущак С. Ю.

Ухвала від 31.12.2021

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Клапоущак С. Ю.

Ухвала від 31.12.2021

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Клапоущак С. Ю.

Ухвала від 31.12.2021

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Клапоущак С. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні