Рішення
від 14.01.2022 по справі 331/1055/21
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

14.01.2022

Справа № 331/1055/21

Провадження № 2/331/86/2022

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 січня 2022 року м. Запоріжжя

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя у складі

головуючого судді: Антоненко М.В.

за участю секретаря: Федорової К.Д.

розглянувши в спрощеному позовному провадженні справу за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Гоголя 171 до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за внесками,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з вказаним позовом, в якому просив стягнути з відповідача заборгованість за внесками у розмірі 6033,46 грн., а також судовий збір у розмірі 2270,00 грн.

Ухвалою судді Жовтневого районного суду м. Запоріжжя від 30 березня 2021 року по справі відкрите провадження та ухвалено справу розглядати в порядку спрощеного позовного провадження.

В судове засідання представник позивача надав заяву про розгляд справи у його відсутність, наполягав на задоволенні позову. Просив винести заочне рішення.

За клопотанням представника позивача, суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст. 280 ЦПК України.

Відповідач, будучи належним чином повідомлена про час та місце розгляду справи, до судового засідання не з`явилася, відзив на позов не надала, в зв`язку з чим, на підставі ч. 3 ст. 223 ЦПК України справу розглянуто у її відсутність, на підставі доказів наявних в матеріалах справи.

Згідно зі ст. 280 ЦПК України у разі неявки в судове засідання відповідача, який належним чином, повідомлений про дату, час і місце судового засідання і від якого не надійшло повідомлення про причини неявки, суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів, якщо позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

У зв`язку із неявкою в судове засідання сторін, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписуючого пристрою не здійснювалося.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню виходячи з наступного.

За змістом ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до вимог ст.15 ЦК України , кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання; кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Судом встановлено, що відповідач ОСОБА_1 зареєстрована та проживає в квартирі АДРЕСА_1 .

Для управління, утримання і використання спільного майна в вищевказаному будинку створене Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Гоголя 171 .

Відносини з приводу створення та діяльності об`єднань співвласників багатоквартирних об`єднань регулюються Законом України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку , Законом України Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку їх статутом.

Відповідно до ст. 10 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку , до компетенції загальних зборів співвласників багатоквартирного будинку визначення порядку сплати, переліку та розмірів внесків і платежів співвласників, та згідно зі ст. 16 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку , Об`єднання має право відповідно до законодавства та статуту об`єднання: встановлювати порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахування до резервного та ремонтного фондів.

25 серпня 2018 року загальними зборами Об`єднання (протокол загальних зборів від 25 серпня 2018 року) був затверджений розмір внеску 7 грн. за м. кв. з 01.09.2018 року.

Відповідно до ст. 15 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку співвласник зобов`язаний своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески платежі. Згідно зі ст. 17 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку для забезпечення виконання власниками приміщень своїх обов`язків об`єднання має право вимагати від співвласників своєчасної та у повному обсязі сплати всіх встановлених цим економ та статутом об`єднання внесків та платежів, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів, а також звертатися до суду в разі відмови співвласника відшкодувати заподіяні збитки.

Відповідно до ч. 6 ст. 22 вищезазначеного Закону для фінансування самозабезпечення об`єднання співвласники сплачують відповідні внески і платежі в розмірах, установлених загальними зборами об`єднання.

Станом на 03.03.2021 року у відповідача ОСОБА_1 виникла заборгованість по внескам що спрямовується на утримання будинку та прибудинкової територій у сумі 6033,46 грн.

Відповідно до ч. 1 ст. 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Аналізуючи наведені норми матеріального права, зібрані у справі докази, суд приходить до висновку, що позовні вимоги Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Гоголя 171 є законними, обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до ч. 1 ст. 141 ЦПК України , судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

При подачі позовної заяви до суду позивач по справі сплатив судові витрати при розгляді справи: а саме судовий збір у сумі 2270,00 грн., а тому, оскільки позов задоволено в повному обсязі сплачений судовий збір підлягає стягненню з відповідача на користь позивача по справі.

Крім того, підлягають стягненню з відповідача на користь позивача витрати пов`язані з наданням правничої допомоги у розмірі 700,00 грн.

Керуючись ст. ст. 3 , 4 , 11-13 , 19 , 263 , 265 , 279 , 280-282 ЦПК України , ст. 526 ЦК України , суд,-

ВИРІШИВ :

Позов Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Гоголя 171 до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за внесками - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІПН: НОМЕР_1 , зареєстрованої та фактично мешкаючої за адресою: АДРЕСА_2 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Гоголя 171 (р/р НОМЕР_2 ЄДРПОУ 40869261) заборгованість по внескам у розмірі 6033 (шість тисяч тридцять три) гривні 46 копійок.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІПН: НОМЕР_1 , зареєстрованої та фактично мешкаючої за адресою: АДРЕСА_2 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Гоголя 171 (р/р НОМЕР_2 ЄДРПОУ 40869261) витрати на правничу допомогу у розмірі 700 (сімсот) гривень 00 копійок.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення .

Суддя: М.В. Антоненко

СудЖовтневий районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення14.01.2022
Оприлюднено24.01.2022
Номер документу102652476
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —331/1055/21

Рішення від 21.07.2022

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Антоненко М. В.

Рішення від 14.01.2022

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Антоненко М. В.

Ухвала від 11.11.2021

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Антоненко М. В.

Ухвала від 30.03.2021

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Антоненко М. В.

Ухвала від 04.03.2021

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Антоненко М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні