Ухвала
від 13.01.2022 по справі 333/7746/21
КОМУНАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЗАПОРІЖЖЯ

Справа № 333/7746/21

Провадження № 1-кс/333/48/22

УХВАЛА

Іменем України

13 січня 2022 року м. Запоріжжя

Слідчий суддя Комунарського районного суду м. Запоріжжя ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні, у залі Комунарського районного суду м. Запоріжжя, клопотання слідчого СВ відділу поліції № 4 Запорізького РУП ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Шевченківської окружної прокуратури м. Запоріжжя ОСОБА_4 , про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12021080000000021 від 15 січня 2021 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 319 КК України,-

В С Т А Н О В И В:

11 січня 2022 року до слідчого судді Комунарського районного суду м. Запоріжжя надійшло клопотання слідчого СВ відділу поліції № 4 Запорізького РУП ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Шевченківської окружної прокуратури м. Запоріжжя ОСОБА_4 , про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12021080000000021 від 15 січня 2021 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 319 КК України.

В обґрунтування клопотання вказано, що у провадженні ВП №4 ЗРУП ГУНП в Запорізькій області перебувають матеріали досудового розслідування, відомості за якими внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12021080000000021 від 15 січня 2021 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 319 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що медичні працівники ТОВ «Центр практичної наркології», за адресою: м. Запоріжжя, вул. Сергія Серікова, буд. 5, за готівкові грошові кошти в розмірі 350 гривень в супереч п.п.6-8 Наказу Міністерства охорони здоров`я України №158/417 від 16.06.1998 «Про затвердження порядку проведення медичного огляду та медичного обстеження осіб, які зловживають наркотичними засобами або психотропними речовинами», п. 26, п. 27 постанови КМУ № 333 від 13.05.2013 «Про затвердження Порядку придбання, перевезення, зберігання, відпуску, використання та знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів у закладах охорони здоров`я», а також п.п. 3.4.4 наказу МОЗ № 645 від 10.11.2008 «Про затвердження методичних рекомендацій Замісна підтримувальна терапія в лікуванні із синдромом залежності від опіоїдів»; п. 9 Наказу МОЗ № 863 від 17.12.2015 року «Про внесення змін до наказу МОЗ України від 27.03.2012 № 200, незаконно видають рецептурні бланки форми № 3 (ф3) на право придбання наркотичного засобу «Метадон». Вказана інформація підтверджується матеріалами кримінального провадження, а саме: рапортом старшого слідчого СУ ГУНП в Запорізькій області, протоколами допиту свідків, висновками експерта, протоколами огляду та іншими матеріалами кримінального провадження. Таким чином, працівники ТОВ «Центр практичної наркології», що розташоване за адресою: м. Запоріжжя, вул. Сєрікова, буд. 5, код ЄДРПОУ 43531015, з корисливих мотивів незаконно видають рецептурні бланки форми № 3 (ф3) на право придбання наркотичного засобу «Метадон».

Строк досудового розслідування по кримінальному провадженню закінчується 15 січня 2022 року, однак завершити досудове розслідування по вказаному кримінальному провадженню не є можливим, оскільки внаслідок складності досудове розслідування неможливо закінчити у зазначений строк, оскільки для цього потрібно провести ряд процесуальних та слідчих дій, а саме: долучити до матеріалів кримінального провадження висновки всіх призначених судових експертиз; провести допити директора та працівників ТОВ «Центр практичної наркології»; провести тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні комунального підприємства «Примула», а саме до наступних документів з можливістю їх вилучення: оригіналів рецептурних бланків ФЗ, які були використані в аптечних закладах КП «Примула», з метою придбання наркотичних лікарських засобів, які були виписані працівниками ТОВ «Центр практичної наркології»; провести тимчасовий доступ до речей та документів, а саме до належним чином завірених копій документів щодо найманих працівників, які в період часу з 2020 року по теперішній час рахувалися у ТОВ «Центр практичної наркології» та розміру сплачених обов`язкових платежів вказаним суб`єктом господарювання до Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області в розрізі місяців; провести тимчасовий доступ до речей та документів, а саме до належним чином завірених копій документів про кінцевого бенефіціарного власника (вигодоотримувача), директора, бухгалтера, найманих працівників та банківських розрахункових рахунків ТОВ «Центр практичної наркології», з моменту заснування вказаного товариства по теперішній час, які перебувають у володінні Головного управління ДПС у Запорізькій області; провести інші слідчі та процесуальні дії, направлені на повне і всебічне проведення досудового розслідування. Зазначені слідчі та процесуальні дії не було проведено раніше, оскільки під час розслідування проведена значна кількість слідчих (розшукових) дій, за результатами яких виникла потреба у проведенні додаткових та нових слідчих розшукових дій.

Слідчі та процесуальні дії, які потрібно провести, необхідні для повного і неупередженого розслідування і їх результати матимуть значення для судового розгляду.

Слідчий просить продовжити строк досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні до вісімнадцяти місяців, тобто до 15 липня 2023 року.

У судовому засіданні слідчий клопотання підтримав з підстав, викладених у ньому, наполягав на задоволенні клопотання.

Прокурор, повідомлений своєчасно та належним чином, у судове засідання не прибув, причини його неявки суду не відомі.

Вислухавши пояснення слідчого, дослідивши матеріали справи в їх сукупності, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Відповідно до положень п. 5 ч. 1 ст. 3 КПК України досудове розслідування стадія кримінального провадження, яка починається з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань і закінчується закриттям кримінального провадження або направленням до суду обвинувального акту, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотання про звільнення особи від кримінальної відповідальності.

Частиною 1 ст. 219 КПК України, строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

15 січня 2021 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесені відомості про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 319 КК України за наслідками чого заведене кримінальне провадження за № 12021080000000021.

Оскільки санкцією ч. 2 ст. 319 КК України передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від двох до п`яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, що відповідно до ст. 12 КК України віднесено до нетяжкого злочину.

Слідчим суддею встановлено, що по вказаному кримінальному провадженню повідомлення про підозру з жодній з осіб не було вручено.

Згідно ізп.1ч.2ст.219КПК України,строк досудовогорозслідування змоменту внесеннявідомостей прокримінальне правопорушеннядо Єдиногореєстру досудовихрозслідувань додня повідомленняособі пропідозру становитьдванадцятьмісяців у кримінальному провадженні щодо нетяжкого злочину.

Згідно з п. 2 ч. 2 ст. 219 КПК України строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4 глави 24 цього Кодексу.

Відповідно доч.1ст.294КПК України,якщо досудоверозслідування злочинудо моментуповідомлення особіпро підозрунеможливо закінчитиу строк,зазначений участині другійстатті 219цього Кодексу,вказаний строкможе бутипродовжений неодноразовослідчим суддеюза клопотаннямпрокурора абослідчого,погодженого зпрокурором,на строк,встановлений пунктами2і 3частини четвертоїстатті 219цього Кодексу.Строк досудового розслідування злочину може бути продовжений до трьох місяців, якщо його неможливо закінчити внаслідок складності провадження, до шести місяців - внаслідок особливої складності провадження, до дванадцяти місяців - внаслідок виняткової складності провадження. Клопотання про продовження строку досудового розслідування подається не пізніше п`яти днів до спливу строку досудового розслідування, встановленого статтею 219 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1 ст. 295-1 КПК України у випадках, передбачених ст. 294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Конституційний Суд України в рішенні №3-рп/2003 від 30 січня 2003 року (справа №1-12/2003) вказав наступне. Згідно з пунктом 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини та основних свобод 1950 року кожен при вирішенні питання щодо його цивільних прав та обов`язків або при встановленні обґрунтованості будь-якого кримінального обвинувачення, висунутого проти нього, має право на справедливий і відкритий розгляд упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом. Поняття «розумний строк досудового слідства» є оціночним, тобто таким, що визначається у кожному конкретному випадку з огляду на сукупність усіх обставин вчинення і розслідування злочину (злочинів). Визначення розумного строку досудового слідства залежить від багатьох факторів, включаючи обсяг і складність справи, кількість слідчих дій, число потерпілих та свідків, необхідність проведення експертиз та отримання висновків тощо. Але за будь-яких обставин строк досудового слідства не повинен перевищувати меж необхідності. Досудове слідство повинно бути закінчено у кожній справі без порушення права на справедливий судовий розгляд і права на ефективний засіб захисту, що передбачено статтями 6, 13 Конвенції про захист прав людини та основних свобод.

Обов`язковість урахування цілого ряду конкретних обставин справи при визначенні розумності строку зумовила також необхідність вироблення Європейським судом з прав людини переліку взаємопов`язаних критеріїв. Згідно з практикою Європейського суду з прав людини розумність тривалості провадження повинна визначатись з урахуванням відповідних обставин справи та з огляду на такі критерії, як, зокрема, складність справи, поведінка заявника, а також органів влади, пов`язаних зі справою (рішення у справах «Пелісьє і Сассі проти Франції» від 25 березня 1999 року та «Філіс проти Греції» від 27 серпня 1991 року).

Слідчий суддявважає,що клопотанняслідчого,погоджене прокурором,підлягає частковомузадоволенню,а самепродовженню строкудосудового розслідуваннядо дванадцятимісяців,оскільки відповіднодо ст.219КПК Українистрок досудовогорозслідування змоменту внесеннявідомостей прокримінальне правопорушеннядо Єдиногореєстру досудовихрозслідувань додня повідомленняособі пропідозру становить дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо нетяжкого злочину.

На даний час не вичерпано усі можливості, передбачені КПК України, спрямовані на отримання інформації, яка може мати значення доказу у даному кримінальному провадженні.

При цьому, слідчий суддя зауважує, що вимоги щодо проведення розслідування не є обов`язком досягнення результату, але обов`язком вжиття заходів. Іншими словами, державні органи повинні вживати усіх розумних і доступних їм заходів для забезпечення збирання доказів, що стосуються події.

Враховуючи викладене, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання слідчого, погоджене прокурором, підлягає частковому задоволенню, а строк досудового розслідування продовженню до дванадцяти місяців.

Відповідно до ч. 3 ст. 219 КПК України, строк ознайомлення з матеріалами досудового розслідування сторонами кримінального провадження в порядку, передбаченому статтею 290 цього Кодексу, не включається у строки, передбачені цією статтею.

Згідно з ч. 9 ст. 295-1 КПК України, ухвала слідчого судді, прийнята за результатами розгляду клопотання про продовження строку досудового розслідування, оскарженню не підлягає.

Керуючись ст. ст. 219, 294, 295-1, 372 КПК України, слідчий суддя,-

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання слідчого СВ відділу поліції № 4 Запорізького РУП ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Шевченківської окружної прокуратури м. Запоріжжя ОСОБА_4 , про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12021080000000021 від 15 січня 2021 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 319 КК України задовольнити частково.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12021080000000021 від 15 січня 2021 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 319 КК України до дванадцяти місяців, тобто до 15 січня 2023 року, у строк якого не входить строк ознайомлення сторін із матеріалами досудового розслідування.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Комунарського районного суду

м. Запоріжжя ОСОБА_1

СудКомунарський районний суд м.Запоріжжя
Дата ухвалення рішення13.01.2022
Оприлюднено16.01.2023
Номер документу102653673
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про продовження строку досудового розслідування

Судовий реєстр по справі —333/7746/21

Ухвала від 31.05.2022

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Дадашева С. В.

Ухвала від 13.01.2022

Кримінальне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Дмитрієва М. М.

Ухвала від 12.01.2022

Кримінальне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Дмитрієва М. М.

Ухвала від 06.01.2022

Кримінальне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Дмитрієва М. М.

Ухвала від 04.01.2022

Кримінальне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Дмитрієва М. М.

Ухвала від 04.01.2022

Кримінальне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Дмитрієва М. М.

Ухвала від 06.01.2022

Кримінальне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Дмитрієва М. М.

Ухвала від 07.12.2021

Кримінальне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Дмитрієва М. М.

Ухвала від 07.12.2021

Кримінальне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Дмитрієва М. М.

Ухвала від 07.12.2021

Кримінальне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Дмитрієва М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні