Рішення
від 11.01.2022 по справі 944/2555/21
ЯВОРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 944/2555/21

Провадження №2/944/312/22

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11.01.2022 рокум.Яворів

Яворівський районний суд Львівської області в складі:

головуючої судді - Швед Н.П.

з участю секретаря - Василиці Н.В.

представника позивача - ОСОБА_1

відповідачки- ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Яворові цивільну справу за позовними вимогами ОСОБА_3 до ОСОБА_2 про поділ майна, що є об`єктом права спільної сумісної власності,-

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_3 звернувся до суду з позовними вимогами до ОСОБА_2 про поділ майна, що є об`єктом права спільної сумісної власності.

В обґрунтуванні своїх позовних вимог покликається на те, що він перебував у зареєстрованому шлюбі із відповідачкою ОСОБА_2 .

Під час шлюбу відповідачці на підставі рішення Шклівської селищної ради Яворівського району Львівської області №862 від 23.12.2005 рок, у була надана земельна ділянка для будівництва та обслуговування житлового-будинку, господарських будівель та споруд за кадастровим номером 4625856500:07:001:0038. На даній земельній ділянці вони за спільні кошти, за рахунок спільних зусиль збудували житловий будинок.

Після завершення будівництва житлового будинку, на підставі рішення виконавчого комітету Шклівської селищної ради Яворівського району Львівської області №105 від 24.09.2019 року, даному житловому будинку було присвоєно адресу: АДРЕСА_1 .

В подальшому Обласним комунальним підприємством Львівської обласної ради Бюро технічної інвентаризації та експертної оцінки , було виготовлено технічний паспорт (інвентаризаційна справа № 357/2019) та зареєстровано право приватної власності на житловий будинок за адресою: АДРЕСА_1 за відповідачем ОСОБА_2 16.12.2019 року.

Рішенням Яворівського районного суду Львівської області від 14.04.2020 року шлюб між ними було розірвано.

Зважаючи на те, що відповідачка категорично не бажає здійснити поділ житлового будинку, що є об`єктом права спільної сумісної власності у позасудовому порядку, він змушений звернутися до суду з метою реалізації свого права.

Просить суд, постановити рішення, яким здійснити поділ майна, що є спільною сумісною власністю подружжя. Визнати за ним, право власності на 1/2 частину житлового будинку АДРЕСА_1 . Визнати за ОСОБА_2 право власності на 1/2 частину житлового будинку АДРЕСА_1 . Стягнути з відповідачки понесені ним судові витрати.

В судовому засіданні представник позивача заявлені позовні вимоги підтримав. Просить такі задовольнити.

Відповідачка в судовому засіданні позовні вимоги визнала. Просила такі задовольнити.

Заслухавши пояснення учасників судового розгляду, дослідивши подані сторонами документи і матеріали, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини справи, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд прийшов до наступного.

Відповідно до ст.4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Згідно з вимогами ст.13 ЦПК України, суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

За вимогами ст.81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків встановлених цим Кодексом.

Судом встановлено, що сторони перебували у зареєстрованому шлюбі з 29.12.2004року.

За час перебування у шлюбі у них народилося двоє дітей: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Відповідно до рішення Шклівської селищної ради Яворівського району Львівської області Про надання земельної ділянки у власність для індивідуального будівництва №862 від 23.12.2005 року ОСОБА_2 була надана земельна ділянка для будівництва та обслуговування житлового-будинку, господарських будівель та споруд за кадастровим номером 4625856500:07:001:0038.

Відповідно до державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯД №518301, земельна ділянка, площею 0,2500га з кадастровим номером 4625856500:07:001:0038, умежах згідно з планом, за адресою: село Стадники Яворівського району Львівської області на праві приватної власності належить ОСОБА_2 .

Як встановлено в ссудовому засіданні, у період шлюбу за спільні кошти позивачем ОСОБА_3 та відповідачкою ОСОБА_2 як подружжям на земельній ділянці, яка знаходиться у селі Стадники Яворівського району Львівської області, було збудовано житловий будинок.

Згідно рішення виконавчого комітету Шклівської селищної ради Яворівського району Львівської області №105 від 24.09.2019 року Про присвоєння адреси житловому будинку ОСОБА_2 , житловому будинку,який знаходиться на земельній ділянці з кадастровим номером 4625856500:07:001:0038, присвоєно адресу: АДРЕСА_1 .

З інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта за №256829625 від 17.05.2021 року вбачається, що житловий будинок АДРЕСА_1 , на праві приватної власності належить ОСОБА_2 .

На підставі рішення Яворівського районного суду Львівської області від 14.04.2020 року шлюб між позивачем ОСОБА_3 та відповідачкою ОСОБА_2 , розірвано.

Відповідно до частин 1 та 2 статті 60 СК України, майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу). Вважається, що кожна річ, набута за час шлюбу, крім речей індивідуального користування, є об`єктом права спільної сумісної власності подружжя.

Згідно статті 70 СК України, у разі поділу майна, що є об`єктом права спільної сумісної власності подружжя, частки майна дружини та чоловіка є рівними, якщо інше не визначено домовленістю між ними або шлюбним договором. При вирішенні спору про поділ майна суд може відступити від засади рівності часток подружжя за обставин, що мають істотне значення, зокрема якщо один із них не дбав про матеріальне забезпечення сім`ї, приховав, знищив чи пошкодив спільне майно, витрачав його на шкоду інтересам сім`ї. За рішенням суду частка майна дружини, чоловіка може бути збільшена, якщо з нею, з ним проживають діти, а також непрацездатні повнолітні син, дочка, за умови, що розмір аліментів, які вони одержують, недостатній для забезпечення їх.

Відповідно ч.3 ст.368 ЦК України майно, набуте подружжям за час шлюбу, є їхньою спільною сумісною власністю, якщо інше не встановлено договором або законом.

Як зазначено у ст.61 СК України, об`єктом спільної сумісної власності подружжя може бути будь-яке майно, за винятком виключеного з цивільного обороту.

Згідно ч.1,2 ст.65 СК України дружина, чоловік розпоряджаються майном, що є об`єктом права спільної сумісної власності подружжя, за взаємною згодою. При укладенні договорів одним із подружжя вважається, що він діє за згодою другого з подружжя.

Таким чином, вищевказаний житловий будинок, який є нерухомим майном у сенсі положень статті 60, частини 2 статті 65 СК України є спільною сумісною власністю подружя ОСОБА_3 та ОСОБА_2 .

Відповідно до ст.69 СК України, дружина і чоловік мають право на поділ майна, що належить їм на праві спільної сумісної власності, незалежно від розірвання шлюбу.

Оскільки, взаємної згоди при реалізації права на поділ майна колишні дружина та чоловік не досягли, тому спір підлягає вирішенню за позовом одного із подружжя, так як шлюбний контракт між сторонами не укладено, доказів попередньої домовленості щодо визначення розміру часток майна ненадано, тому слід виходити з принципу рівності часток майна дружини та чоловіка при поділі майна, що презумується ч.1 ст.70 СК України.

До вимоги про поділ майна, заявленої після розірвання шлюбу, застосовується позовна давність у три роки. Позовна давність обчислюється від дня, коли один із співвласників дізнався або міг дізнатися про порушення свого права власності.

Беручи до уваги постанови пленуму Верховного суду України від 21 грудня 2007 року №11 Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним та поділ спільного майна подружжя вирішуючи спори між подружжям про майно, необхідно встановлювати обсяг спільно нажитого майна, наявного на час припинення спільного ведення господарства, з`ясовувати джерело і час його придбання. Спільною сумісною власністю подружжя, що підлягає поділу, відповідно до частин 2, 3 ст.325 ЦК України можуть бути будь-які види майна, за винятком тих, які згідно із законом не можуть їм належати (виключені з цивільного обороту), незалежно від того, на ім`я кого з подружжя вони були придбані чи внесені грошовими коштами, якщо інше не встановлено шлюбним договором чи законом.

Згідно вимог статті 321 ЦК України право власності є непорушним, ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Відповідно до статті 328 ЦК України право власності набувається на підставах, які не заборонені законом, зокрема із правочинів.

Беручи до уваги вищенаведене, суд приходить до висновку, що заявлені вимоги підлягають задоволенню.

Судові витрати слід слід стягнути відповідно до вимог ст.141 ЦПК України .

На підставі викладеного, керуючись ст.4, 7, 12, 13, 141, 247, 258-259, 263-265, 354 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги ОСОБА_3 до ОСОБА_2 про поділ майна, що є об`єктом права спільної сумісної власності-задовольнити.

Здійснити поділ житлового будинку АДРЕСА_1 , що є об`єктом спільної сумісної власності ОСОБА_3 та ОСОБА_2 .

Визнати за ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 право власності на 1/2 частину житлового будинку за адресою: АДРЕСА_1 .

Стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_3 судові витрати в сумі 2117(дві тисячі сто сімнадцять)грн 50коп.

Рішення може бути оскаржене до Львівського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення, а для осіб, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, в цей же строк з дня його отримання.

Рішення виготовлене в нарадчій кімнаті в одному примірнику.

Позивач: ОСОБА_3 ,проживає за адресою:

АДРЕСА_2 .

Відповідач: ОСОБА_2 , проживає за адресою: АДРЕСА_3 .

СУДДЯ: Швед Н.П.

Дата ухвалення рішення11.01.2022
Оприлюднено24.01.2022

Судовий реєстр по справі —944/2555/21

Ухвала від 31.01.2022

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Швед Н. П.

Рішення від 11.01.2022

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Швед Н. П.

Рішення від 11.01.2022

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Швед Н. П.

Ухвала від 27.09.2021

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Швед Н. П.

Ухвала від 30.06.2021

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Швед Н. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні