Рішення
від 20.01.2022 по справі 127/24884/21
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 127/24884/21

Провадження № 2/127/4236/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 січня 2022 рокумісто Вінниця

Вінницький міський суд Вінницької області

в складі головуючого судді Бойко В.М.,

при секретарі Поперечної А.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні за правилами загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору Дарницький відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) про визнання шлюбу недійсним, суд, -

В С Т А Н О В И В:

В провадженні Вінницького міського суду Вінницької області перебуває вищевказана цивільна справа.

Позивачка зазначила, що між нею та відповідачем було зареєстровано шлюб 03.08.2021 року. Однак, з відповідачем її нічого не пов`язує, вони не ведуть спільного господарства, не підтримують подружніх відносин та проживають окремо. Підставою для фіктивної реєстрації шлюбу стало те, що позивачка брала участь у програмі Надання пільгових іпотечних кредитів внутрішньо переміщеним особам , та потреба у реєстрації шлюбу з відповідачем була зумовлена додатковими пільгами для отримання даного кредиту. Дані обставини свідчать про відсутність реального наміру створити сім`ю, набути права та обов`язки подружжя та вказують на дійсну мету реєстрації шлюбу - отримання кредиту на придбання квартири більшої площі без додаткових доплат для задоволення потреб позивачки.

Ухвалою суду від 08.10.2021 року позовну заяву залишено без руху та надано термін на усунення недоліків.

19.10.2021 року на адресу суду надійшла заява про усунення недоліків.

Ухвалою суду від 20.10.2021 року заяву прийнято до провадження та відкрито провадження за правилами загального позовного провадження з призначенням підготовчого судового засідання.

Сторони в судове засідання не з`явилися, про дату час та місце судового засідання повідомлялися належним чином. Позивачка подала до суду заяву про розгляд справи у її відсутність, позовні вимоги підтримала у повному обсязі, просила задовольнити. Судові витрати просила залишити за нею. У свою чергу, від відповідача на адресу суду надійшла заява про визнання позовних вимог.

Згідно ч.ч. 3, 4 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем. Ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі відмови від позову, визнання позову, укладення мирової угоди проводиться в порядку, встановленому статями 206, 207 цього Кодексу.

Відповідно до ч.4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову, суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Судом встановлено наступні фактичні обставини справи, яким відповідають правовідносини, врегульовані нормами СК України щодо визнання шлюбу недійсним.

Відповідно до Свідоцтва про шлюб ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , 03.08.2021 року зареєстрували шлюб у Дарницькому відділі державної реєстрації актів цивільного стану у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції, про що складено відповідний актовий запис № 1312 (а.с.12).

Судом встановлено, що сторони перебували у шлюбі раніше та від даного шлюбу у них народилася дочка ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується Свідоцтвом про народженння Серія НОМЕР_1 (а.с.13).

09.08.2021 року ОСОБА_2 , та ОСОБА_1 уклали шлюбний договір, відповідно до якого сторони погодились, що все майно, в тому числі рухоме і нерухоме, придбане та/або набуте подружжям з моменту укладання шлюбного договору є особисти майном і належить на праві особистої приватної власості тому з подружжя, на чиє ім`я воно було придбане чи набуте (а.с. 14-17).

Листом №495 від 20.08.2021 року ОСОБА_1 було повідомлено, що їй відмовлено в надані пільгового іпотечного кредиту, як внутрішньо переміщеній особі на придбання житла за кошти, передбачені у державному бюджеті за програмою Надання пільгового іпотечного кредитування внутрішньо переміщеним особам (а.с. 18-19).

Згідно із частиною другою статті 40 СК України, суд шлюб визнається недійсним за рішенням суду у разі його фіктивності; шлюб є фіктивним, якщо його укладено жінкою та чоловіком або одним із них без наміру створення сім`ї та набуття прав та обов`язків подружжя.

При вирішенні справи суд враховує наступне.

З дати укладення шлюбу, сторони разом не проживали жодного дня, спільного господарства не вели, реєстрація шлюбу була зумовлена необхідністю поліпшення житлових умов позивачки. Отже, суд переконався, що сторони уклали шлюб між собою без наміру створення сім`ї та набуття прав та обов`язків подружжя.

Встановлені судом обставини взаємовідносин сторін вказують на те, що вони не вели спільного господарства, не проживали разом жодного дня і не мали спільного побуту, не цікавились життям один одного та не відносились один до одного як чоловік і дружина між якими існує почуття кохання, поваги і взаємодопомоги.

У пункті 13 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 21.12.2007 року № 11 Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним та поділ спільного майна подружжя роз`яснено, що судам слід брати до уваги те, наскільки цим шлюбом порушено права та інтереси особи, тривалість спільного проживання подружжя, характер їх взаємин, а також інші обставини, що мають істотне значення.

Таким чином, сукупність усіх встановлених судом обставин та правовідносин, що склалися між сторонами, їх характер та зміст пояснень сторін по справі, вказують на той факт, що шлюб між сторонами укладено ними без наміру створення сім`ї та набуття прав та обов`язків подружжя.

Отже, суд приходить до висновку, що укладений між сторонами шлюб є фіктивним, а тому, на підставі частини другої статті 40 СК України, його слід визнати недійсним.

Норми статті 206 ЦПК України передбачають, що відповідач може визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві; у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову; якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд. Обставин, які б свідчили, що визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, судом не встановлено. Таким чином, позов є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 21, 24, 40, 56 СК України, ст. ст. 1 - 13, 19, 23, 27, 34, 76 - 83, 89, 95, 133, 141, 142, 197, 198, 206, 258, 259, 263 - 265, 273 ЦПК України,

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити.

Шлюб між ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який зареєстровано 03.08.2021 року у Дарницькому відділі державної реєстрації актів цивільного стану у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції, актовий запис №1312 - визнати недійсним з моменту реєстрації, тобто з 03.08.2021 року.

Актовий запис №1312 від 03.08.2021 року вчинений Дарницьким відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції - анулювати.

Судові витрати залишити за позивачкою.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його складення. Учасник справи, якому повне рішення суду не були вручені у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження , якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Учасники справи:

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП - НОМЕР_2 , адреса: АДРЕСА_1 .

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП - НОМЕР_3 , адреса: АДРЕСА_2 .

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору: Дарницький відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ), код ЄДРПОУ - 26089084, адреса: м.Київ, вул.Заслонова, буд.16.

Повний текст судового рішення складено 21.01.2022 року.

Суддя:

Дата ухвалення рішення20.01.2022
Оприлюднено26.01.2022

Судовий реєстр по справі —127/24884/21

Рішення від 20.01.2022

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Бойко В. М.

Ухвала від 20.10.2021

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Бойко В. М.

Ухвала від 08.10.2021

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Бойко В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні