Ухвала
від 24.01.2022 по справі 522/19371/21
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа №522/19371/21

Провадження №1-кс/522/733/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 січня 2022 року місто Одеса

Слідчий суддя Приморського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , підозрюваного ОСОБА_4 , захисника ОСОБА_5 , розглянувши у судовому засіданні клопотання слідчого СУ ГУНП в Одеській області ОСОБА_6 , погоджене з прокурором відділу Одеської обласної прокуратури ОСОБА_7 про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою стосовно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,уродженця с.Котовка,Гайворонського району,Кіровоградської області,українця,громадянина України,маючого неповнолітнюдитину ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ,зареєстрованого заадресою: АДРЕСА_1 ,раніше несудимого,підозрюваного увчинені кримінальногоправопорушення,передбаченого ч.2ст.27,ч.3ст.28, ч.4 ст.246 КК України, -

УСТАНОВИВ:

В провадженні СВ ВП №2 ОРУ №1 ГУНП в Одеській області знаходиться кримінальне провадження №42020161340000093від 20.10.2020за скоєннякримінального правопорушення,передбаченого ч.2ст.27,ч.3ст.28, ч.4 ст.246 КК України, за наступних обставин.

Досудовим розслідуванням встановлено, що приблизно на початку 2020 року (більш точну дату та час не встановлено), ОСОБА_9 , з метою незаконного збагачення та отримання матеріальних благ, шляхом скоєння злочину проти довкілля, розробив план злочинної діяльності, пов`язаної з незаконною порубкою дерев у лісових насадженнях, перевезенням, зберіганням та збутом незаконно зрубаних дерев на території Балтського та Подільського районів Одеської області.

Усвідомивши для себе обставини та умови, що можуть сприяти або заважати вчиненню злочину, а також визначивши ряд необхідних заходів, що будуть ускладнювати викриття кримінального правопорушення правоохоронними органами, ОСОБА_9 встановив для себе спосіб отримання незаконного збагачення за рахунок скоєння триваючої та систематичної незаконної порубки дерев, з метою подальшої переробки, обробки та збуту.

Розуміючи, що реалізація злочинного плану, направленого на систематичну незаконну порубку, перевезення та зберігання незаконно зрубаних деревна території Одеської області, потребує залучення інших осіб, які будуть діяти за вказівками організатора незаконної діяльності та будуть об`єднанні загальною метою отриманням незаконного прибутку, ОСОБА_9 , в січні 2020 року, залучив як виконавців ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_6 .

Після чого, об`єднавшись у групу з розподілом ролей та функції кожного з її учасників, зазначені особи, дали свою добровільну згоду на участь у протиправній діяльності під керівництвом ОСОБА_9 .

У подальшому, ОСОБА_9 , з метою розширення своєї протиправної діяльності, а також збільшення незаконного прибутку за рахунок більшого об`єму незаконно зрубаної деревини, діючи відповідно до визначеної собі ролі керівника, прийняв рішення розвинути створену ним групу, шляхом залучення до її складу в якості виконавців інших осіб, а також розділення підпорядкованих йому спільників на окремі групи з централізованим підпорядкуванням.

Так, реалізуючи свої злочинні наміри, ОСОБА_9 , діючи спільно з ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 та ОСОБА_13 , приблизно у серпні 2020 року, більш точної дати не встановлено, також залучив як виконавців: ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , ОСОБА_15 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яким довів деталі плану протиправної діяльності, пов`язаної із незаконною порубкою, перевезенням, зберіганням та збутом незаконно зрубаних дерев на території Одеської області, визначив функції кожного співучасника, розподілив між ними ролі та обов`язки, встановив їх підпорядкованість залежно від визначених ролей, які дали свою добровільну згоду на участь разом із ОСОБА_9 у протиправній діяльності під його безпосереднім керівництвом.

Згідно розробленого ОСОБА_9 плану, утворена ним у серпні 2020 року організована група, мала чітку визначену структуру та поділялось на дві структурні частини, а саме: ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 та ОСОБА_13 входили до групи, яка постійно перебувала в Балтському районі Одеської області, склад якої визначав ОСОБА_10 , залучаючи періодично також інших осіб, а ОСОБА_14 , ОСОБА_15 та ОСОБА_4 входили до іншої групи, яка перебувала у Гайворонському районі Кіровоградської області та прибувала до Одеської області для здійснення незаконної порубки дерев лише за вказівкою ОСОБА_9 у визначені ним лісовій ділянці та період часу.

Визначивши собі роль керівника організованої групи, ОСОБА_9 , розподілив функції між усіма її учасниками, визначивши за собою організацію основних напрямків злочинної діяльності, а саме: планування та прийняття остаточних рішень з питань визначення місця незаконної порубки дерев, визначення маршруту перевезення незаконно зрубаних дерев та безпосереднього збуту деревини, здійснення загального керівництва злочинним об`єднанням, розроблення плану, схеми та способу вчинення злочину, розподіл незаконно отриманих від злочинної діяльності грошових коштів, про що довів до відома усіх учасників групи.

Згідно злочинного плану і розподілу функцій між членами організованої групи, кожний з її учасників виконував відведені йому функції, а саме:

ОСОБА_9 ,обравши собіроль керівникаорганізованої групи,визначив тапідшукав їїучасників,розробив їїструктуру та з метою ефективності функціонування, виділив два окремих підрозділи, відвів керівні ролі окремих груп ОСОБА_10 та ОСОБА_14 ,розробив планпротиправної діяльності;визначив схемуреалізації злочинногоплану;керував іпланував діямиусіх членіворганізованої групи;визначав предметзлочину,місця тачас здійсненняпротиправної діяльності;розробляв схемиприховування незаконноїдіяльності відвикриття правоохороннимиорганами;встановлював правилаконспірації підчас веденняпротиправної діяльності;встановлював правиладисципліни міжучасниками організованоїгрупи іконтролював їхсуворе дотримання,забезпечував членівгрупи грошовимикоштами,обладнанням,транспортом,інструментами таіншим длязабезпечення веденняпротиправної діяльності,орендував житлодля проживаннячленів структурноїчастини злочинноїорганізації ОСОБА_14 , ОСОБА_15 та ОСОБА_4 , здійснював під прикриттям діяльності ФОП « ОСОБА_16 » та ФГ «Войт-Агро» збут незаконно зрубаної деревини та організовував доставку її покупцям, розподіляв незаконно отриманні грошові кошти між членами організованої групи.

ОСОБА_10 , будучи учасником організованої групи, згідно відведеної йому ролі, керував діями членів структурної частини злочинної організації, а саме групою у складі: ОСОБА_11 , ОСОБА_12 та ОСОБА_13 , вів облік незаконно зрубаних дерев, забезпечував доставку членів групи до місця скоєння злочину, за вказівкою організатора придбав необхідний інвентар для незаконної порубки дерев (бензопили, паливно-мастильні матеріали, колуни, сокири, пили та ланцюги), керуючи автомобілями «КАМАЗ 43101» та «ГАЗ66», перевозив незаконно зрубані дерева від місця скоєння кримінального правопорушення до визначеного ОСОБА_9 місця зберігання, як член організованої групи отримував частину грошових коштів, які надходили від незаконної діяльності.

ОСОБА_14 , будучи учасником організованої групи, згідно відведеної йому ролі, керував діями членів структурної частини групи, а саме: ОСОБА_15 та ОСОБА_4 , вів облік незаконно зрубаних дерев, забезпечував доставку членів групи до місця скоєння злочину, за вказівкою організатора отримував необхідний інвентар для незаконної порубки дерев (бензопили, паливно-мастильні матеріали, колуни, сокири, пили та ланцюги), використовуючи автомобіль «ГАЗ 66», забезпечував перевезення незаконно зрубаних дерев від місця скоєння кримінального правопорушення до визначеного ОСОБА_9 місця зберігання, як член організованої групи отримував частину грошових коштів, які надходили від незаконної діяльності.

ОСОБА_11 , ОСОБА_12 та ОСОБА_13 , ОСОБА_15 та ОСОБА_4 , будучи членами організованої групи, згідно плану злочинної діяльності та відведених їм ролей виконавців, здійснювали незаконну порубку дерев, завантаження/розвантаження та перевезення, з метою зберігання та/або переробки і подальшого збуту лідером організованої групи, як члени групи отримували частину грошових коштів, які надходили від незаконної діяльності.

Так, члени утвореної та керованої ОСОБА_9 організованої групи до складу якої увійшли: ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 та ОСОБА_4 , у період з грудня 2020 року по 31.08.2021, скоїли триваюче кримінальне правопорушення, пов`язане з незаконною порубкою дерев у лісових насадженнях, перевезенням, зберіганням незаконно зрубаних дерев та збутом незаконно зрубаних дерев, чим спричинили державі матеріальну шкоду на загальну суму 9.924.554,37грн.

Так, відповідно до положень ст. 4 Лісового кодексу України до лісового фонду України належать лісові ділянки, площею не менше 0,1 гектара.

Відповідно до пп. 3 п. 2, пп. 1 п. 7 Порядку поділу лісів на категорії та виділення особливо захисних лісових ділянок, затвердженого Постановою КМУ № 733 від 16.05.2007, до лісів відноситься захисні ліси, тобто лісові ділянки, що виконують функцію захисту навколишнього природного середовища та інженерних об`єктів від негативного впливу природних та антропогенних факторів, зокрема лісові насадження лінійного типу (полезахисні лісові смуги, державні захисні лісові смуги, лісові смуги уздовж забудованих територій населених пунктів).

Відповідно п. 1 ч. 1 ст. 67,ч. 1 ст. 69 Лісового кодексу України, заготівля деревини може здійснюватися у порядку спеціального використання лісових ресурсів; спеціальне використання лісових ресурсів на виділеній лісовій ділянці проводиться за спеціальним дозволом - лісорубний квиток або лісовий квиток, що видається безоплатно.

Згідно п.п. 2, 3, 8 Порядку видачі спеціальних дозволів на використання лісових ресурсів, затвердженого Постановою КМУ № 761 від 23.05.2007, лісорубний або лісовий квиток є основним документом, на підставі якого: здійснюється спеціальне використання лісових ресурсів; ведеться облік дозволених до відпуску запасів деревини та інших продуктів лісу, встановлюються строки здійснення лісових користувань та вивезення заготовленої продукції, строки і способи очищення лісосік від порубкових решток, а також облік природного поновлення лісу, що підлягає збереженню; ведеться облік плати, нарахованої за використання лісових ресурсів; лісорубний квиток видається органом виконавчої влади з питань лісового господарства Автономної Республіки Крим, територіальними органами Держлісагентства на заготівлю деревини під час проведення рубок головного користування на підставі затвердженої в установленому порядку розрахункової лісосіки; лісовий квиток видається власником лісів або постійним лісокористувачем.

Так, приблизно на початку грудня 2020 року, більш точної дати не встановлено, утворивши на території Одеської області організовану групу, ОСОБА_9 , знаючи, що усі ліси на території України, незалежно від того, на землях яких категорій за основним цільовим призначенням вони зростають, та незалежно від права власності на них, становлять лісовий фонд України і перебувають під охороною держави, відповідно до відведеної йому ролі організатора та згідно розробленого ним плану злочинної діяльності, маючи намір на незаконну порубку дерев породи «дуб» та «ясен», підшукав ділянки з лісовим насадженням дерев вказаної породи, а саме земельну ділянку з кадастровим номером: 5120685400:01:001:0497 з лісовим насадженням, площею 53,8 га, яка розташована у північно-західному напрямку від села Пасат, Подільського району, Одеської області, при цьому межує по периметру, у напрямку «північ схід південь захід» з земельним ділянками, які мають наступні кадастрові номери: 5120689500:01:003:0310; 5120685400:01:001:0381; 5120689500:01:001:0366; 5120685400:01:001:0338; 5120685400:01:001:0053; 5120685400:01:001:0101; 5120685400:01:001:0098; 5120685400:01:001:0097; 5120682600:01:001:0712, та земельну ділянку вкриту лісом, без визначеного кадастрового номеру, яка розташована в південно-східному напрямку від села Новополь, Подільського району Одеської області, по периметру якої в напрямку північ-схід-південь-захід, розташовані земельні ділянки з кадастровими номерами: 5120688800:01:001:0945, 5120688800:01:001:0907, 5120688800:01:001:0886, 5120688800:01:001:0158, 5120688800:01:001:0215, 5120688800:01:001:0909, 5120688800:01:001:0897, 5120688800:01:001:0199, 5120688800:01:001:0522, 5120688800:01:001:0323, 5120688800:01:001:0005, 5120688800:01:001:0394, 5120688800:01:001:0254, 5120688800:01:001:0253, 5120688800:01:001:0038, 5120688800:01:001:0380, 5120688800:01:001:0269, 5120688800:01:001:0910, визначивши дерева породи «дуб», які зростали на вказаних земельних ділянках, безпосереднім предметом злочину.

Установлено, що з метою досягнення протиправної мети, ОСОБА_9 , будучи організатором створеної ним організованої групи, у період часу з грудня 2020 року по 31.08.2021, надавав вказівки ОСОБА_10 та ОСОБА_14 про необхідність разом з іншими учасниками групи, які їм були підпорядковані, а саме: ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_15 , ОСОБА_4 та залученим неповнолітнім ОСОБА_17 , який не входив до складу організованої групи, здійснити незаконну порубку дерев, які зростають на вищевказаних ділянках з лісовим насадженнями, після чого перевезти незаконно зрубані дерева на автомобілях «КАМАЗ 43101» з реєстраційним номерним знаком НОМЕР_1 та «ГАЗ 66» з реєстраційним номерним знаком НОМЕР_2 на територію складського приміщення, розташованого на ділянці з реєстраційним номером НОМЕР_3 , за адресою: Одеська область, Балтський район, межі Пасатської сільської ради та частину зрубаних дерев до місця ведення ОСОБА_9 незаконної підприємницької діяльності, пов`язаної з виготовленням деревного вугілля, територія якого розташована близько до крайньої західної межі с. Шумилове (Червона Зірка) Подільського району Одеської області, де членом організованої групи ОСОБА_13 здійснювалась переробка незаконно зрубаних дерев, шляхом їх термічної обробки та виготовлення деревного вугілля.

Члени організованоїгрупи,а саместруктурна їїчастина ускладі: ОСОБА_18 , ОСОБА_15 та ОСОБА_4 ,діючи умисно,відповідно доплану злочинноїдіяльності тавказівок лідераорганізованої групи ОСОБА_9 ,використовуючи заздалегідьзаготовлені бензопили,сокири,ручні пилита іншійінвентар,на автомобілі«ГАЗ 66»з реєстраційнимномерним знаком НОМЕР_2 ,всупереч вимогамЛісового кодексуУкраїни,Порядку поділулісів накатегорії тавиділення особливозахисних лісовихділянок,затвердженого ПостановоюКМУ від16.05.2007№ 733та Порядкувидачі спеціальнихдозволів навикористання лісовихресурсів,затвердженого ПостановоюКМУ №761від 23.05.2007,не отримавшиспеціального дозволуна використаннялісових ресурсів-лісорубного квитка,або лісовогоквитка,тобто немаючи праваздійснювати порубкудерев,усвідомлюючи протиправністьсвоїх дійта настаннясуспільно небезпечнихнаслідків,бажаючи їхнастання,в ранковийчас доби29.06.2021,30.06.2021,01.07.2021,09.07.2021,з корисливихмотивів,здійснили незаконнупорубку,відділивши стовбуривказаних дереввід їхкоріння,з земельноїділянки зкадастровим номером:5120685400:01:001:0497з лісовимнасадженням,площею 53,8га,а самез діаметромдерев твердолистяних, переважно породи дуб, у корі біля шийки: сироростучих: 26,1-30 см 2; 30,1-34 см- 2 дерева; 34,1-38 см- 5 дерев; 38,1-42 см - 5 дерев; 42,1-46 см - 5 дерев, 46,1-50 см 4 дерева, 52 см - 1 дерево; 53 см - 1 дерево; 55 см -3 дерева; 58 см -1 дерево; 59 см -1 дерево; 88 см 1 дерево, чим спричинили шкоду державі на загальну суму 364253,78 грн.; сухостійні: 22,1-26 см-1 дерево; 26,1-30 см- 2 дерева; 30,1-34 см- 3 дерева; 34,1-38 см- 2 дерева; 38,1-42 см- 1 дерево, чим спричинилишкоду державіна загальнусуму 28427,31 грн.; сироростучих плодових черешня: 18,1-22 см 1 дерево, чим спричинилишкоду державіна загальнусуму 5059,32 грн.;

Після чого, на автомобілях «КАМАЗ 43101» з реєстраційним номерним знаком НОМЕР_1 та «ГАЗ 66» з реєстраційним номерним знаком НОМЕР_2 члени організованої групи перевезли частину вказаних дерев на територію складського приміщення, розташованого на ділянці за адресою: Одеська область, Балтський район, межі Пасатської сільської ради, з реєстраційним номером 1986034451206.

Також, іншу частину вказаних дерев, член організованої групи ОСОБА_10 , діючи на виконання наказів лідера злочинного об`єднання ОСОБА_9 , на автомобілі марки «КАМАЗ 43101» з реєстраційним номерним знаком НОМЕР_1 , з метою подальшого незаконного зберігання, здійснював перевезення незаконно зрубаних дерев з місця порубки до місця ведення ОСОБА_9 незаконної підприємницької діяльності, пов`язаної з виготовленням деревного вугілля, територія якого розташована близько до крайньої західної межі с. Шумилове (Червона Зірка) Подільського району Одеської області, де членами злочинного об`єднання здійснювалась переробка незаконно зрубаних дерев, шляхом їх термічної обробки та виготовлення деревного вугілля.

Також, у період часу з грудня 2020 року по 31.08.2021, лідер організованої групи ОСОБА_9 , з метою отримання незаконного прибутку за рахунок збуту незаконно зрубаних дерев, залучив як водія ОСОБА_19 , який не був обізнаний про протиправну діяльність членів організованої групи, та не входив до її складу, який на автомобілі марки «MAN» з реєстраційним номерним знаком НОМЕР_4 та причепі марки «КОGEL SNCO 24» з реєстраційним номерним знаком НОМЕР_5 , перевозив незаконно зрубані дерева до м. Одеси, м. Білгород-Дністровський Одеської області, де ОСОБА_9 , діючи відповідно до обраної собі ролі та на виконання плану злочинної діяльності організував збут незаконно зрубаної деревини.

Крім того, продовжуючи свій злочинний намір, лідер злочинної організації ОСОБА_9 , приблизно наприкінці серпня 2021 року, більш точної дати не встановлено, усвідомлюючи, що усі ліси на території України, незалежно від того, на землях яких категорій за основним цільовим призначенням вони зростають, та незалежно від права власності на них, становлять лісовий фонд України і перебувають під охороною держави, відповідно до відведеної йому ролі організатора та згідно розробленого ним протиправного плану погодженого усіма членами організованої групи, з метою збільшення прибутку за рахунок незаконної порубки дерев породи «дуб», підшукав нову ділянку з лісовим насадженням дерев вказаної породи без визначеного кадастрового номеру, яка розташована в південно-східному напрямку від села Новополь, Подільського району Одеської області, по периметру якої в напрямку північ-схід-південь-захід, розташовані земельні ділянки з кадастровими номерами: 5120688800:01:001:0945, 5120688800:01:001:0907, 5120688800:01:001:0886, 5120688800:01:001:0158, 5120688800:01:001:0215, 5120688800:01:001:0909, 5120688800:01:001:0897, 5120688800:01:001:0199, 5120688800:01:001:0522, 5120688800:01:001:0323, 5120688800:01:001:0005, 5120688800:01:001:0394, 5120688800:01:001:0254, 5120688800:01:001:0253, 5120688800:01:001:0038, 5120688800:01:001:0380, 5120688800:01:001:0269, 5120688800:01:001:0910, визначивши дерева породи «дуб» та «клен», які зростали на вказаній земельній ділянці, об`єктом свого злочинного посягання.

З метою досягнення спільної протиправної мети, ОСОБА_9 , будучи організатором створеної ним організованої групи, приблизно в кінці серпня 2021 року, надав вказівку члену організованої групи ОСОБА_10 про необхідність разом з іншими учасниками керованої ним групи структурної частини: ОСОБА_11 , ОСОБА_12 та ОСОБА_13 , а також неповнолітнім ОСОБА_17 , який не входив до складу організованої групи, здійснити незаконну порубку дерев, які зростають на вищевказаній ділянці з лісовим насадженням, після чого перевезти незаконно зрубані дерева на автомобілі «КАМАЗ 43101» з реєстраційним номерним знаком НОМЕР_1 на територію складського приміщення, розташованого на ділянці з реєстраційним номером 1986034451206, за адресою: Одеська область, Балтський район, межі Пасатської сільської ради.

Так, 31.08.2021, структурний підрозділ організованої групи до якого входили: ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_13 та ОСОБА_12 , а також неповнолітній ОСОБА_17 , який не входив до складу організованої групи, на автомобілі марки «КАМАЗ 43101» з реєстраційним номерним знаком НОМЕР_1 , прибули до вищевказаної ділянки, де в період з 06.00 годин по 09.30 годин, діючи умисно, відповідно до плану злочинної діяльності та вказівок організатора злочинної групи ОСОБА_9 , використовуючи заздалегідь заготовлені бензопили, сокири, ручні пили та іншій інвентар, всупереч вимогам Лісового кодексу України, Порядку поділу лісів на категорії та виділення особливо захисних лісових ділянок, затвердженого Постановою КМУ від 16.05.2007 № 733 та Порядку видачі спеціальних дозволів на використання лісових ресурсів, затвердженого Постановою КМУ № 761 від 23.05.2007, не отримавши спеціального дозволу на використання лісових ресурсів - лісорубного квитка або лісового квитка, тобто не маючи права здійснювати порубку дерев, усвідомлюючи протиправність своїх дій та настання суспільно небезпечних наслідків, з корисливих мотивів, здійснили незаконну порубку одинадцяти дерев породи «дуб» та «клен», а саме: сироростучих: 10 см та менше 2 дерева; 10,1-14 см 1 дерево; 14,1-18 см 2 дерева, 18,1-22 см - 1 дерево; 22,1-26 см- 1 дерево 30,1-34 см- 1 дерево; 63см - 1 дерево; 70 см - 1 дерево; 77 см - 1 дерево.

Продовжуючи свої протиправні дії, діючи у складі організованої групи та згідно плану протиправної діяльності, знаходячись на місці вчинення злочину, ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_13 та ОСОБА_12 , а також неповнолітній ОСОБА_17 , який не входив до складу організованої групи, використовуючи спеціальне обладнання, розпочали розділяти незаконно зрубані ними дерева на частини, готуючи їх до завантаження в автомобіль марки «КАМАЗ 43101» з реєстраційним номерним знаком НОМЕР_1 , однак були затримані співробітниками поліції та незаконна діяльність членів злочинної організованої групи під керівництвом ОСОБА_9 припинена.

Внаслідок вищевказаних протиправних дій учасників організованої групи під керівництвом ОСОБА_9 , а саме: ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_4 та неповнолітнього ОСОБА_17 , який не входив до складу організованої групи, у період з грудня 2020 року по 31.08.2021 року, державі завдано матеріальну шкоду на суму 9.924.554,37 грн., що перевищує шістдесят неоподаткованих мінімумів громадян та є тяжкими наслідками.

21.01.2022 ОСОБА_4 повідомлено пропідозру ускоєнні кримінальногоправопорушення,передбаченого ч.3ст.27,ч.3ст.28,ч.4ст.246 КК України. а саме: незаконна порубка дерев у лісових насадженнях, перевезення, зберігання та збут незаконно зрубаних дерев, що спричинило тяжкі наслідки, вчинені організованою групою.

Слідчий звернувся до суду із клопотанням про застосування стосовно підозрюваного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою у зв`язку з тим, що останньому було повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення та існують ризики, передбачені ст.177 КПК України.

Прокурор в судовому засіданні підтримав клопотання слідчого та просив його задовольнити.

Підозрюваний та його захисник заперечували проти задоволення клопотання слідчого та просили застосувати більш м`який запобіжний захід, посилаючись на недоведеність ризиків, передбачених ст.177 КПК України.

Дослідивши клопотання та матеріали, які обґрунтовують його доводи, заслухавши учасників судового розгляду, приходжу до наступного.

Як встановлено в судовому засіданні, ОСОБА_4 обґрунтовано підозрюється у вчиненні тяжкого злочину проти довкілля, який карається позбавленням волі на строк до семи років.

Згідно із ч.2 ст.8 КПК України, принцип верховенства права у кримінальному провадженні застосовується з урахуванням практики Європейського суду з прав людини.

Згідно з рішенням ЄСПЛ у справах «Фокс, Камбел і Харлі проти Об`єднаного Королівства» від 30.08.1990, «Мюррей проти Об`єднаного Королівства» від 28.10.1994, вимога розумності підозри передбачає наявність доказів, які об`єктивно зв`язують підозрюваного з певним злочином і вони не повинні бути достатніми, щоб забезпечити засудження, але мають бути достатніми, щоб виправдати подальше розслідування.

Стороною обвинувачення дотримано вимогу розумної підозри, оскільки наявні на даний час докази у кримінальному провадженні свідчать про об`єктивний зв`язок підозрюваного із вчиненням кримінального правопорушення та виправдовують необхідність подальшого розслідування у цьому провадженні з метою дотримання імперативних завдань кримінального провадження, визначених ст.2 КПК України.

Наявність обгрунтованої підозри ОСОБА_4 у вчиненні інкримінованого йому кримінального правопорушення підтверджується зібраними у кримінальному провадженні доказами, які долучені до матеріалів клопотання, а саме: протоколами оглядів місця події; показами свідка ОСОБА_20 ; розсекреченими матеріалами НСРД; висновками експерта №8445/21 від 18.01.2022.

Слідчий суддя вважає, що на даному етапі досудового розслідування вказані докази наявні в матеріалах кримінального провадження є вагомими та такими, що об`єктивно зв`язують підозрюваного з інкримінованим йому злочином.

ОСОБА_4 зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , має малолітню дитину ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , офіційно не працевлаштований, раніше не судимий.

Наведені обставини щодо особи підозрюваного, тяжкість покарання, яке йому загрожує, свідчать про наявність ризиків, передбачених ст.177 КПК України, і в обґрунтування застосування запобіжного заходу ставиться необхідність запобігання переховуванню від органів досудового розслідування або суду з метою уникнення кримінальної відповідальності.

Утім, застосування більш м`якого запобіжного заходу, ніж тримання під вартою, може забезпечити відповідну процесуальну поведінку підозрюваного в майбутньому з точки зору виконання покладених на нього процесуальних зобов`язань, тому доцільно обрати щодо підозрюваного запобіжний захід у вигляді домашнього арешту.

За таких обставин, на підставі наданих матеріалів, оцінюючи всі встановлені під час розгляду клопотання обставини, приходжу до висновку, що запобіжний захід у вигляді домашнього арешту зможе забезпечити належну поведінку підозрюваного під час досудового розслідування.

Керуючись ст.ст.132, 176, 177, 178, 179, 182, 183, 186, 193, 194, 196, 205 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Відмовити в задоволенні клопотання слідчого СУ ГУНП в Одеській області ОСОБА_6 про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою стосовно підозрюваного ОСОБА_4 .

Застосувати до підозрюваного ОСОБА_4 запобіжний захід у вигляді домашнього арешту в межах строку досудового розслідування за місцем проживання: АДРЕСА_1 .

Покласти на підозрюваного обов`язки, передбачені ч.5 ст.194 КПК України:

- прибувати до слідчого, прокурора чи суду за першим викликом у розумні строки;

- не залишати житло, розташоване за адресою: АДРЕСА_1 ,цілодобово без дозволу слідчого, прокурора чи суду;

Строк дії ухвали слідчого судді обчислюється з моменту повідомлення про підозру, тобто з 21.01.2022.

Ухвала слідчого судді про застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту припиняє свою дію 21.03.2022.

Ухвала слідчого судді щодо застосування запобіжного заходу підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Апеляційна скарга, на ухвалу слідчого судді, може бути подана протягом п`яти днів з дня її оголошення. Для особи, яка перебуває під вартою, строк подачі апеляційної скарги обчислюється з моменту вручення їй копії судового рішення.

Подання апеляційної скарги на ухвалу слідчого судді зупиняє набрання нею законної сили, але не зупиняє її виконання.

Слідчий суддя:

24.01.2022

Дата ухвалення рішення24.01.2022
Оприлюднено16.01.2023
Номер документу102713935
СудочинствоКримінальне
Сутьзастосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою стосовно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,уродженця с.Котовка,Гайворонського району,Кіровоградської області,українця,громадянина України,маючого неповнолітнюдитину ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ,зареєстрованого заадресою: АДРЕСА_1 ,раніше несудимого,підозрюваного увчинені кримінальногоправопорушення,передбаченого ч.2ст.27,ч.3ст.28, ч.4 ст.246 КК України

Судовий реєстр по справі —522/19371/21

Ухвала від 10.02.2022

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Кравець Ю. І.

Ухвала від 10.02.2022

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Кравець Ю. І.

Ухвала від 24.01.2022

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 24.01.2022

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 24.01.2022

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 29.12.2021

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 29.12.2021

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 29.12.2021

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 29.12.2021

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 29.12.2021

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні