Ухвала
від 21.01.2022 по справі 756/19936/21
ОБОЛОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

21.01.2022 Справа № 756/19936/21

Справа №756/19936/21

Провадження №1-кс/756/91/22

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21січня 2022 року слідчий суддя Оболонського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участі секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві скаргу директора Товариства з обмеженою відповідальністю «Профтех-Сервіс» ОСОБА_3 на бездіяльність посадових осіб Оболонського УП ГУНП у м. Києві, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявою представника Товариства з обмеженою відповідальністю «Профтех-Сервіс» від 16.12.2021 року,

У С Т А Н О В И В:

Директор Товариства з обмеженою відповідальністю «Профтех-Сервіс» ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді Оболонського районного суду м. Києва зі скаргою на бездіяльність посадових осіб Оболонського УП ГУНП у м. Києві, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань за його заявою, як представника Товариства з обмеженою відповідальністю «Профтех-Сервіс», від 16.12.2021 року,

Скарга обґрунтована тим, що 16.12.2021 він звернувся до Оболонського УП ГУНП у м. Києві з заявою про вчинення посадовими особами ТОВ «БІЗНЕС КОМПАНІ ГРУП» кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 190 КК України, за фактом заволодіння грошовими коштами ТОВ «Профтех-Сервіс» шляхом обману.

Проте, станом на 27.12.2021 Оболонським УП ГУНП у м. Києві відомості до ЄРДР за вказаною заявою не внесені, що, на думку заявника, є бездіяльністю.

У зв`язку з чим заявник просить визнати незаконною бездіяльність уповноважених посадових осіб Оболонського УП ГУНП у м. Києві, яка виразилась у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань за його заявою від 16.12.2021 року та зобов`язати уповноважених осіб Оболонського УП ГУНП у м. Києві внести відомості про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань за вказаною заявою від 16.12.2021.

Заявник у судове засідання надав заяву про розгляд скарги за його відсутності.

Прокурор Оболонської окружної прокуратури м. Києва у судове засідання не з`явився, надіслав суду заяву про розгляд скарги за його відсутності, не заперечував проти задоволення скарги.

Представник Оболонського УП ГУНП у м. Києві у судове засідання не з`явився, про день та час розгляду скарги був повідомлений у встановленому законом порядку.

Неявка вказаних осіб не перешкоджає розгляду скарги.

Слідчий суддя, дослідивши матеріали скарги, приходить до наступного висновку.

Судом встановлено, що 16.12.2021 директор ТОВ «Профтех-Сервіс» ОСОБА_3 звернувся до Оболонського УП ГУНП у м. Києві з заявою про вчинення посадовими особами ТОВ «БІЗНЕС КОМПАНІ ГРУП» кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 190 КК України, за фактом заволодіння грошовими коштами ТОВ «Профтех-Сервіс» шляхом обману.

24.12.2021заявником отримана відповідь, з якої вбачається, що вищевказана заява була зареєстрована в ЖЄО Оболонського УП ГУНП у м. Києві за №66332 від 20.12.2021. За результатами перевірки матеріалів ЖЄО №66332 від 20.12.2021було зроблено висновок про відсутність у фактах, викладених у заяві представника ТОВ «Профтех-Сервіс» від 16.12.2021, ознак кримінального правопорушення та наявність ознак цивільно-правових відносин.

Таким чином, станом на день розгляду вказаної скарги інформація щодо внесення вказаних відомостей до ЄРДР відсутня.

На підставі п.1 ч.1ст.303 КПК Українина досудовому провадженні може бути оскаржена бездіяльність слідчого, дізнавача, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Відповідно до ч.1ст.214 КПК Українислідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

За змістом ч.1ст.214 КПК Українибездіяльність слідчого, дізнавача, прокурора полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань впродовж 24 годин після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Частиною 4статті 214 КПК Українипередбачено, що слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

Наявність або відсутність події кримінального правопорушення та складу злочину в діях особи може бути встановлено лише в ході проведення досудового розслідування, згідно зрозділом ІІІ КПК України.

Доказів внесення вказаного повідомлення про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань слідчому судді не надано. Стадія його перевірки поза межами досудового розслідування законодавством не передбачена.

Якщо зі звернення особи вбачається, що вона порушує перед органом досудового розслідування питання про вчинення кримінального правопорушення, ініціюючи здійснення ним дій, визначених КПК України, то навіть за умови, що результати аналізу наведених особою відомостей свідчать про відсутність ознак складу злочину, такі відомості мають бути внесені до ЄРДР з подальшим вирішенням питання про порядок здійснення досудового розслідування або закриттям кримінального провадження відповідно до ст. 284 КПК.

З урахуванням викладеного, беручи до уваги те, що на час розгляду даної скарги процесуальне рішення з приводу викладених у заяві директора ТОВ«Профтех-Сервіс» ОСОБА_3 від 16.12.2021 фактів не прийняте, слідчий суддя приходить до висновку про необхідність задоволення скарги та зобов`язання уповноважених посадових осіб Оболонського УП ГУНП у м. Києві внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості, викладені у вищезазначеній заяві.

Що стосується вимоги скаржника про визнання незаконною бездіяльності уповноважених осіб Оболонського УП ГУНП в м. Києві, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявою представника ТОВ «Профтех-Сервіс» від 16.12.2021 року, слідчий суддя зауважує наступне.

Частина 2 ст.307 КПК України, містить вичерпний перелік ухвал слідчого судді за результатами розгляду скарги на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування, а саме: 1) скасування рішення слідчого чи прокурора; 2) зобов`язання припинити дію; 3) зобов`язання вчинити певну дію; 4) відмову в задоволенні скарги.

Відповідно до ч.3 ст. 26 КПК України слідчий суддя у кримінальному провадженні вирішує лише ті питання, які винесені на його розгляд сторонами та віднесені до його повноважень цим Кодексом.

Отже, оскільки до повноважень слідчого судді при розгляді скарг на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування не віднесено прийняття рішення про визнання незаконною бездіяльності посадових/службових осіб, а тому вимога скарги щодо визнання незаконною бездіяльність уповноважених осіб Оболонського УП ГУНП в м. Києві, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявою ТОВ «Профтех-Сервіс» від 16.12.2021 року, не підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст.2,214,306,307,336 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

Скаргудиректора Товариства з обмеженою відповідальністю «Профтех-Сервіс» ОСОБА_3 на бездіяльність посадових осіб Оболонського УП ГУНП у м. Києві, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявою представника Товариства з обмеженою відповідальністю «Профтех-Сервіс» від 16.12.2021 року, задовольнити частково.

Зобов`язати уповноважених посадових осіб Оболонського УП ГУНП у м. Києві внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості, викладені у заяві директора Товариства з обмеженою відповідальністю «Профтех-Сервіс» ОСОБА_3 від 16.12.2021 року, про що надати заявнику відповідний витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

В іншій частині у задоволенні скарги відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчийсуддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення21.01.2022
Оприлюднено16.01.2023
Номер документу102718906
СудочинствоКримінальне
Сутькримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявою представника Товариства з обмеженою відповідальністю «Профтех-Сервіс» від 16.12.2021 року

Судовий реєстр по справі —756/19936/21

Ухвала від 21.01.2022

Кримінальне

Оболонський районний суд міста Києва

Тиха О. О.

Ухвала від 29.12.2021

Кримінальне

Оболонський районний суд міста Києва

Тиха О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні