Рішення
від 28.12.2021 по справі 910/14924/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

28.12.2021Справа № 910/14924/21

За позовом Регіонального відділення Фонду державного майна по м. Києву

до Благодійної організації "Благодійний фонд "Брати наші менші"

за участю третьої особи , яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача - Державне підприємство "Виробничо-будівельне об`єднання"

про стягнення 367 740, 04 грн, розірвання договору та примусове виселення

Суддя: Людмила ШКУРДОВА

секретар с/з Лисенко А.І.

Представники сторін:

від позивача - Максюта Е.А., за статутом.

від відповідача - не з`явився

від третьої особи - не з`явився

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Господарським судом міста Києва розглядається справа №910/14924/21 за позовом Регіонального відділення Фонду державного майна по м. Києву до Благодійної організації "Благодійний фонд "Брати наші менші" за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача - Державне підприємство "Виробничо-будівельне об`єднання" про стягнення 367 740, 04 грн, розірвання договору та примусове виселення.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 20.09.2021р. відкрито провадження у справі №910/14924/21 за правилами спрощеного позовного провадження.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем зобов`язань за Договором оренди захисної споруди цивільного захисту, що належить до державної власності №8689 від 31.01.2020, в зв`язку з чим у відповідача перед позивачем виникла заборгованість в розмірі 328 398,50 грн за період з січня 2020 по вересень 2021 року. В зв`язку з порушенням відповідачем грошового зобов`язання за Договором позивач нарахував та просить суд стягнути з відповідача пеню в розмірі 19 523,47 грн, інфляційні втрати в розмірі 19 818,07 грн. В зв`язку з систематичним порушенням відповідачем умов Договору щодо сплати орендної плати позивач просить суд розірвати Договір оренди, виселити відповідача з нежитлового приміщення.

Відповідач у судове засідання не з`являвся, про час та місце розгляду справи був належним чином повідомлений, про причини своєї неявки суд не повідомив, своїм правом на надання відзиву не скористався.

У судовому засіданні 28.12.2021 було оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, заслухавши представників сторін у судових дебатах, Господарський суд м. Києва, -

ВСТАНОВИВ:

31.01.2020 між Регіональним відділенням Фонду державного майна України по м. Києву (орендодавець) та Благодійною організацією Благодійний фонд Брати наші менші (орендар) укладено Договір оренди нерухомого майна, що належить до державної власності №8689 (далі - Договір), відповідно до умов якого орендодавець передає, а орендар приймає в строкове платне користування захисну споруду цивільного захисту (далі Захисна споруда), обліковий №108768 - нежитлове приміщення загальною площею 214,0 м 2 , розташовані за адресою: 01135, м.Київ, проспект Перемоги, 10, літера Ч, що перебуває на балансі ДП Виробничо-будівельне об`єднання, код ЄДРПОУ 14072300 (далі - Балансоутримувач), вартість якого визначена згідно з висновком про вартість станом на 31 жовтня 2019 року і становить 3233510,00 грн. без ПДВ.

Майно передавалося в оренду з метою розміщення: 100,0 м 3 - громадської організації на площі, що не використовується для провадження підприємницької діяльності (зі збереженням цільового призначення захисної споруди); 114,0 м 2 - допоміжних приміщень закладу охорони здоров`я (зі збереженням цільового призначення захисної споруди).

Згідно з пунктом 11.1. Договір було укладено строком на 2 роки 11 місяців (що діє з 31 січня 2020 по 31 грудня 2022 включно).

Орендар взяв на себе зобов`язання використовувати орендоване майно відповідно до його призначення та умов цього договору, а також своєчасно та в повному обсязі сплачувати орендну плату (п. 5.1 та п. 5.3 Договору).

Відповідно до п.3.6. Договору передбачено, що орендна плата перераховується до державного бюджету та Балансоутримувача у співвідношенні 70 % до 30% щомісяця не пізніше 15 числа місяця, наступного за звітним відповідно до пропорцій розподілу, установлених Методикою розрахунку і чинних на кінець періоду, за який здійснюється платіж.

Звертаючись з позовом до суду позивач вказує, що відповідач не здійснив оплату орендної плати за період з січня 2020 по вересень 2021р., в зв`язку з чим у відповідача перед позивачем виникла заборгованість в розмірі 328 398,50 грн.

Згідно ч.1 ст.283 ГК України за договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності, тобто обов`язок зі сплати орендної плати закон покладає на орендаря, а право на отримання орендної плати закон надає орендодавцю.

Відповідно до ч.1 ст.762 Цивільного кодексу України за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму.

Частиною 1 ст.286 Господарського кодексу України визначено, що орендна плата - це фіксований платіж, який орендар сплачує орендодавцю незалежно від наслідків своєї господарської діяльності.

Згідно з ч.4 ст.286 ГК України строки внесення орендної плати визначаються в договорі.

Відповідно ст.526 ЦК України та ч.1 ст.193 ГК України зобов`язання мають виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог законодавства, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Так, за умовами договору відповідач взяв на себе зобов`язання сплачувати позивачу орендну плату.

Частиною 1 ст. 74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

З огляду на те, що відповідачем не надано доказів належного виконання зобов`язання зі здійснення орендної плати за спірний період, не спростовано доводів позивача щодо розміру заборгованості, суд вважає встановленою наявність заборгованості з орендної плати в розмірі 328 398,50 грн., в зв`язку з чим позовні вимоги в цій частині підлягають задоволенню.

В зв`язку з порушенням відповідачем грошового зобов`язання за Договором позивач нарахував та просить суд стягнути з відповідача пеню в розмірі 19 523,47 грн, інфляційні втрати в розмірі 19 818,07 грн.

Судом перевірено розрахунок інфляційних втрат за період з січня 2020 по липень 2021, в зв`язку з чим суд вважає за можливе задовольнити позовні вимоги в частині стягнення з відповідача інфляційних втрат в розмірі 19 818,07 грн.

Щодо вимог в частині стягнення з відповідача пені суд зазначає наступне.

Згідно зі ст.1 Закону України "Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов`язань" платники грошових зобов`язань сплачують на користь одержувачів цих коштів за прострочку платежу пеню в розмірі, що встановлюється за згодою сторін.

В той же час, умовами укладеного сторонами Договору сторони не передбачили відповідальність відповідача за невиконання грошового зобов`язання у вигляді пені.

Якщо у вчиненому сторонами правочині розмір та базу нарахування пені не визначено або вміщено умову (пункт) про те, що пеня нараховується відповідно до чинного законодавства, суму пені може бути стягнуто лише в разі, якщо обов`язок та умови її сплати визначено певним законодавчим актом.

З огляду на відсутність у Договорі, укладеному сторонами, умов про нарахування пені за невиконання грошового зобов`язання, а також, враховуючи відсутність спеціального нормативного акта, який регулює відповідні правовідносини та передбачає застосування пені за невиконання грошового зобов`язання, встановлює розмір та базу нарахування пені, суд приходить до висновку про відсутність підстав для задоволення вимоги позивача про стягнення з відповідача пені в розмірі 19 523,47 грн.

Відповідно до положень ст.ст. 610-611 ЦК України, порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання). У разі порушення зобов`язання, настають правові наслідки, встановлені договором або законом.

Згідно зі ст.782 ЦК України невнесення орендарем орендної плати протягом трьох місяців є підставою для дострокового розірвання договору оренди.

Відповідно до ч.2 ст. 651 ЦК України, договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Відповідно до ч.1 ст.27 Закону України Про оренду державного та комунального майна , у разі розірвання договору оренди орендар зобов`язаний повернути орендодавцеві об`єкт оренди на умовах, зазначених у договорі оренди.

Згідно з ч.2 ст.785 ЦК України, у разі припинення договору найму наймач зобов`язаний негайно повернути наймодавцеві річ у стані, в якому вона була одержана, з урахуванням нормального зносу, або у стані, який було обумовлено в договорі.

Матеріали справи не містять доказів повернення майна з оренди, враховуючи несплату орендарем орендної плати протягом 3-х місяців, керуючись положеннями ст.782 ЦК України суд приходить до висновку, що позовні вимоги про розірвання спірного договору оренди та виселити відповідача з орендованого майна підлягають задоволенню.

Керуючись ст.129, 236-238, 240 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити частково.

2. Розірвати Договір оренди нерухомого майна №8689 від 31.01.2020 року укладений між Регіональним відділенням Фонду державного майна України по м.Києву (01032, м.Київ, бульвар Тараса Шевченка, 50-Г, код ЄДРПОУ 19030825) та Благодійною організацією Благодійний фонд Брати наші менші (02002, м.Київ, вул.Марини Цвєтаєвої, 12, код ЄДРПОУ 39623424).

3. Виселити Благодійну організацію Благодійний фонд Брати наші менші (02002, м.Київ, вул.Марини Цвєтаєвої, 12, код ЄДРПОУ 39623424) з державного нерухомого майна - захисної споруди цивільного захисту, обліковий №108768 - нежитлового приміщення загальною площею 214,0 м 2 , розташованого за адресою: 01135, м.Київ, проспект Перемоги, 10, літера Ч, що перебуває на балансі ДП Виробничо-будівельне об`єднання , код ЄДРПОУ 14072300.

4. Стягнути з Благодійної організації Благодійний фонд Брати наші менші (02002, м.Київ, вул.Марини Цвєтаєвої, 12, код ЄДРПОУ 39623424) на користь Регіонального відділення Фонду державного майна України по м.Києву (01032, місто Київ, бульвар ТАРАСА ШЕВЧЕНКА, будинок 50-Г, код ЄДРПОУ 19030825) 328 398 (триста двадцять вісім тисяч триста дев`яносто вісім) грн 50 коп. - суму основного боргу, 19 818 (дев`ятнадцять тисяч вісімсот вісімнадцять) грн 07 коп - інфляційні втрати та 9 763 (дев`ять тисяч сімсот шістдесят три) грн 25 коп - витрати по сплаті судового збору.

5. В задоволенні іншої частини позову - відмовити.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили через 20 днів з моменту виготовлення повного тексту рішення в разі не оскарження його в установленому порядку. Рішення може бути оскаржене в 20-денний строк до Північного апеляційного господарського суду.

Суддя Людмила ШКУРДОВА

Дата складення судового рішення: 14.01.2022р.

Дата ухвалення рішення28.12.2021
Оприлюднено26.01.2022
Номер документу102728635
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 367 740, 04 грн, розірвання договору та примусове виселення

Судовий реєстр по справі —910/14924/21

Ухвала від 03.07.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Барсук М.А.

Ухвала від 19.05.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Барсук М.А.

Ухвала від 15.02.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Барсук М.А.

Рішення від 28.12.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шкурдова Л.М.

Рішення від 28.12.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шкурдова Л.М.

Ухвала від 25.11.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шкурдова Л.М.

Ухвала від 16.11.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шкурдова Л.М.

Ухвала від 19.10.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шкурдова Л.М.

Ухвала від 20.09.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шкурдова Л.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні