Ухвала
від 24.01.2022 по справі 905/1728/14-908/4808/14
КАСАЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

24 січня 2022 року

м. Київ

cправа № 905/1728/14-908/4808/14

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Бенедисюка І.М. (головуючий), Львова Б.Ю., Селіваненка В.П.,

розглянувши матеріали касаційної скарги приватного акціонерного товариства "Комсомольське рудоуправління"

на ухвалу Східного апеляційного господарського суду від 27.09.2021

за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Мако-Трейдінг"

до товариства з обмеженою відповідальністю "Метінвест Холдинг"

про стягнення 203 872 161,60 грн,

ВСТАНОВИВ :

Ухвалою Верховного Суду від 29.11.2021 відмовлено у відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою приватного акціонерного товариства "Комсомольське рудоуправління" (далі - ПрАТ" Комсомольське рудоуправління", скаржник) на ухвалу Східного апеляційного господарського суду від 27.09.2021 у справі № 905/1728/14-908/4808/14, за обставин наявності судового рішення касаційної інстанції про відмову у відкритті касаційного провадження за зверненням цієї особи на зазначений вище судовий акт (ухвала Верховного Суду від 09.11.2021).

Ухвалою Верховного Суду від 15.12.2021 втретє подану касаційну скаргу ПрАТ "Комсомольське рудоуправління" на ухвалу Східного апеляційного господарського суду від 27.09.2021 у справі № 905/1728/14-908/4808/14 залишено без розгляду та застосовано до скаржника захід процесуального примусу за зловживання процесуальними правами у вигляді штрафу в розмірі 10 прожиткових мінімумів для працездатних осіб.

Ухвалою Верховного Суду від 17.01.2022 вчетверте подану касаційну скаргу ПрАТ "Комсомольське рудоуправління" на ухвалу Східного апеляційного господарського суду від 27.09.2021 у справі № 905/1728/14-908/4808/14 залишено без розгляду та застосовано до скаржника захід процесуального примусу за повторне зловживання процесуальними правами у вигляді штрафу в розмірі 50 прожиткових мінімумів для працездатних осіб.

18.01.2022 ПрАТ "Комсомольське рудоуправління" вп`яте звернулося до Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду з касаційною скаргою, з вимогами: скасувати ухвалу Східного апеляційного господарського суду від 27.09.2021, якою зупинено апеляційне провадження у цій справі за апеляційною скаргою ТОВ "Метінвест Холдинг" до повернення її матеріалів із суду касаційної інстанції; направити вказану справу до Східного апеляційного господарського суду для продовження розгляду.

Дослідивши матеріали касаційної скарги ПрАТ "Комсомольське рудоуправління", Верховний Суд дійшов висновку про залишення її без розгляду з огляду на таке.

Ухвалою Верховного Суду від 09.11.2021 відмовлено у відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою ПрАТ "Комсомольське рудоуправління" на ухвалу апеляційного господарського суду від 27.09.2021. Судовий акт касаційної інстанції мотивований тим, що касаційна скарга подана всупереч вимогам частини четвертої статті 287 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України). Вказане в силу пункту 1 частини першої статті 293 ГПК України стало підставою для визнання касаційної скарги необґрунтованою та відмови у відкритті касаційного провадження.

Ухвалою Верховного Суду від 29.11.2021 повторно відмовлено ПрАТ "Комсомольське рудоуправління" у відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою цієї особи на судовий акт апеляційного господарського суду від 27.09.2021 та зважаючи на імперативність вимог пункту 3 частини першої статті 293 ГПК України.

Ухвалами Верховного Суду від 15.12.2021 та від 17.01.2022 втретє та вчетверте подану касаційну скаргу ПрАТ "Комсомольське рудоуправління" на зазначений процесуальний акт апеляційної інстанції залишено без розгляду. За зловживання процесуальними правами та за повторне зловживання процесуальними правами зі скаржника стягнуто у дохід Державного бюджету України штрафи у розмірі 22 700 грн та у розмірі 124 050 грн відповідно.

Крім того, колегія суддів звертає увагу скаржника, що на порушення вимог частини третьої та пункту 2 частини четвертої статті 290 й статті 291 ГПК України касаційна скарга містить цілу низку недоліків. Так, до касаційної скарги не додано документів, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документів, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до Закону України "Про судовий збір", заявником не надіслано іншим учасникам справи копії скарг і доданих до неї документів листом з описом вкладення; відсутні докази повноважень представників скаржника. Вказане підтверджується актом Верховного Суду від 18.01.2022 № 29.1-11/36. При цьому, всупереч змісту статті 288 ГПК України, касаційну скаргу подано з порушенням процесуального строку для оскарження ухвали апеляційного суду без обґрунтованого клопотання про поновлення пропущеного строку.

Слід також відзначити, що зміст касаційної скарги зводиться до цитування окремих норм ГПК України та власного трактування законодавства України. Фактично ПрАТ "Комсомольське рудоуправління" веде до власного викладення обставин справи та до переоцінки доказів, що вже здійснено судом апеляційної інстанції та з огляду на статус Верховного Суду й повноваження не є підставою для відкриття касаційного провадження.

З огляду на процесуальну поведінку ПрАТ "Комсомольське рудоуправління" Касаційний господарський суд вважає за необхідне звернути увагу на таке.

За період часу з листопада 2021 по січень 2022 від ПрАТ "Комсомольське рудоуправління" п`ять разів поспіль надходили касаційні скарги на один і той самий процесуальний документ апеляційної інстанції.

За результатами розгляду таких касаційних скарг Верховним Судом двічі вже відмовлено у відкритті касаційного провадження на підставі пунктів 1, 3 частини першої статті 293 ГПК України та двічі постановлено ухвалу про залишення касаційної скарги без розгляду та застосування заходу процесуального примусу на підставі вимог статей 131, 135 ГПК України у вигляді штрафу в обсязі десяти та п`ятдесяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб відповідно.

Натомість ПрАТ "Комсомольське рудоуправління", вкотре нехтуючи процесуальними обов`язками стосовно належного користування процесуальними правами, намагається оскаржити до касаційної інстанції ухвалу Східного апеляційного господарського суду від 27.09.2021 у справі № 905/1728/14-908/4808/14. А тому, враховуючи попередню поведінку скаржника, Верховний Суд визнає повторним зловживанням процесуальними правами , що спрямоване на свідоме, невиправдане затягування судового процесу, яке можна кваліфікувати через критерій відсутності серйозного законного інтересу, тобто легітимного прагнення до отримання певних переваг, передбачених процесуальним законом.

Правовідносини суду з кожним учасником процесу підпорядковані досягненню головної мети - ухваленню законного та обґрунтованого рішення, а також створенню особам, що беруть участь у справі, процесуальних умов для забезпечення захисту їх прав і так само прав та інтересів інших осіб.

Господарський процесуальний обов`язок сторони - це належна поведінка сторони в господарському судочинстві, що вимагається та забезпечується процесуальним законом, а також кореспондує суб`єктивному процесуальному праву суду.

Згідно з частиною першою статті 43 ГПК України учасники судового процесу та їх представники повинні добросовісно користуватися процесуальними правами; зловживання процесуальними правами не допускається.

Залежно від конкретних обставин суд може визнати зловживанням процесуальними правами дії, що суперечать завданню господарського судочинства, зокрема подання скарги на судове рішення, яке не підлягає оскарженню, не є чинним або дія якого закінчилася (вичерпана), подання клопотання (заяви) для вирішення питання, яке вже вирішено судом, за відсутності інших підстав або нових обставин, заявлення завідомо безпідставного відводу або вчинення інших аналогічних дій, спрямованих на безпідставне затягування чи перешкоджання розгляду справи чи виконання судового рішення (пункт 1 частини другої статті 43 ГПК України).

Частиною третьою статті 43 ГПК України визначено, що якщо подання скарги, заяви, клопотання визнається зловживанням процесуальними правами, суд з урахуванням обставин справи має право залишити без розгляду або повернути скаргу, заяву, клопотання.

Статтею 131 ГПК України передбачено, що заходами процесуального примусу є процесуальні дії, що вчиняються судом у визначених цим Кодексом випадках з метою спонукання відповідних осіб до виконання встановлених в суді правил, добросовісного виконання процесуальних обов`язків, припинення зловживання правами та запобігання створенню протиправних перешкод у здійсненні судочинства. Заходи процесуального примусу застосовуються судом шляхом постановлення ухвали.

Згідно з пунктом 2 частини першої та частиною другою статті 135 ГПК України суд може, з урахуванням конкретних обставин, шляхом постановлення ухвали, стягнути в дохід державного бюджету з відповідного учасника судового процесу або відповідної іншої особи штраф у сумі від п`яти до п`ятдесяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб у випадку повторного чи неодноразового зловживання процесуальними правами, вчинення дій або допущення бездіяльності з метою перешкоджання судочинству.

Зважаючи на диспозитивність змісту статей 43, 131, 135 ГПК України, суд касаційної інстанції може вжити заходів процесуального примусу шляхом накладення штрафу не лише в процесі розгляду касаційної скарги, а й на стадії вирішення питання щодо відкриття касаційного провадження.

Так, Європейський суд з прав людини (далі - Європейський Суд) неодноразово наголошував, що це - роль національних судів організовувати судові провадження таким чином, щоб вони були без затримок та ефективними (див. рішення Європейського Суду в справі Шульга проти України від 02.12.2010 № 16652/04), і запобігання неналежній та такій, що затягує справу, поведінці сторін у цивільному процесі є завданням саме державних органів (див. рішення названого Суду у справі Мусієнко проти України від 20.01.2011 № 26976/06).

Таким чином, Касаційний господарський суд дійшов висновку про наявність підстав для застосування до ПрАТ "Комсомольське рудоуправління" заходу процесуального примусу за зловживання процесуальними правами і, зважаючи на повторюваний характер дій скаржника та обставини їх вчинення, застосовує захід у вигляді штрафу в розмірі 50 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, відповідно до закону, чинного на час вчинення окремої процесуальної дії (Закону України "Про Державний бюджет України на 2022 рік"), що узгоджується з вимогами змісту частини третьої статті 3 ГПК України та складає 124 050 грн.

Керуючись статтями 43, 131, 135, 234, 290, 314 ГПК України, Касаційний господарський суд, -

УХВАЛИВ:

1. Визнати подання касаційної скарги приватного акціонерного товариства "Комсомольське рудоуправління" на ухвалу Східного апеляційного господарського суду від 27.09.2021 зі справи № 905/1728/14-908/4808/14 повторним зловживанням процесуальними правами.

2. Касаційну скаргу приватного акціонерного товариства "Комсомольське рудоуправління" на ухвалу Східного апеляційного господарського суду від 27.09.2021 зі справи № 905/1728/14-908/4808/14 залишити без розгляду.

3. Стягнути з приватного акціонерного товариства "Комсомольське рудоуправління" (87534, Донецька обл., м. Маріуполь, просп. Нахімова, буд. 116А, код ЄДРПОУ 00191827) у дохід Державного бюджету України (стягувач - Державна судова адміністрація України, 01021, м. Київ, вул. Липська, 18/5, код ЄДРПОУ 26255795) за зловживання процесуальними правами штраф у сумі 124 050 грн (сто двадцять чотири тисячі п`ятдесят) грн.

Ухвала є виконавчим документом, набирає законної сили з моменту її підписання, є остаточною, не може бути оскаржена та підлягає негайному виконанню.

Суддя І. Бенедисюк

Суддя Б. Львов

Суддя В. Селіваненко

Дата ухвалення рішення24.01.2022
Оприлюднено26.01.2022
Номер документу102736140
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 203 872 161,60 грн

Судовий реєстр по справі —905/1728/14-908/4808/14

Ухвала від 31.01.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Чернова Оксана Володимирівна

Ухвала від 12.01.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Чернова Оксана Володимирівна

Ухвала від 09.01.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Слободін Михайло Миколайович

Постанова від 21.11.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Слободін Михайло Миколайович

Постанова від 21.11.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Слободін Михайло Миколайович

Ухвала від 20.11.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Слободін Михайло Миколайович

Судовий наказ від 06.11.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Слободін Михайло Миколайович

Постанова від 31.10.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Слободін Михайло Миколайович

Постанова від 31.10.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Слободін Михайло Миколайович

Ухвала від 18.10.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Слободін Михайло Миколайович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні