Ухвала
від 25.01.2022 по справі 557/1870/21
ГОЩАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження 2/557/97/2022

Справа 557/1870/21

У Х В А Л А

про призначення експертизи та

зупинення провадження у справі

25 січня 2022 року смт Гоща

Гощанський районний суд Рівненської області у складі:

судді Оленич Ю.В.,

секретар судового засідання Лисанець М.В.,

номер справи 557/1870/21,

учасники справи:

позивач ОСОБА_1 ,

відповідач Гощанська селищна рада,

розглянувши у підготовчому засіданні в залі суду в смт Гоща в загальному позовному провадженні цивільну справу за позовом ОСОБА_2 , який діє в інтересах ОСОБА_1 , до Гощанської селищної ради про визнання протиправним та нечинним рішення,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 , в інтересах якого діє ОСОБА_2 , звернувся до суду з позовом до Гощанської селищної ради про визнання протиправним та нечинним рішення Липківської сільської ради Гощанського району Рівненської області №493 від 07 травня 2019 року Про затвердження генерального плану та плану зонування території села Липки Гощанського району Рівненської області в частині розміщення в графічній частині генерального плану АДРЕСА_1 на належній ОСОБА_1 земельній ділянці, площею 0,32 га, кадастровий номер 5621284400:03:005:0051, за цільовим призначенням - для ведення особистого селянського господарства, розташованої за адресою: село Липки Гощанського району Рівненської області.

Водночас представником позивача було подано клопотання про витребування в порядку ст. 84 ЦПК України у Гощанській селищній раді оригіналу генерального плану села Липки, затвердженого рішенням Липківської сільської ради від 07 травня 2019 року №493, для огляду у судовому засіданні та надання експерту для проведення експертизи, а також клопотання про призначення в даній справі судової земельно-технічної експертизи з метою точного та достовірного встановлення того факту, що межі АДРЕСА_1 дійсно проходять по землі позивача, що потребує необхідності спеціальних знань у сфері іншій, ніж право, без яких встановити обставини, що входять до предмета доказування, неможливо. Проведення експертизи представник просив доручити Рівненському відділенню Львівського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України, на вирішення якої поставити наступні питання: 1. По яких земельних ділянках проходять межі АДРЕСА_1 , будівництво якого запроектовано відповідно до Генерального плану села Липки, затвердженого рішенням Липківської сільської ради №493 від 07 травня 2019 року? 2. Чи проходять межі провулку Проектного - 4 по земельній ділянці з кадастровим номером: 5621284400:03:005:0051, яка належить на праві власності ОСОБА_1 .? 3. У якому співвідношенні межі АДРЕСА_1 накладаються на межі земельної ділянки з кадастровим номером: 5621284400:03:005:0051?

Сторони, будучи повідомленими про час та місце розгляду справи, в підготовче засідання не з`явилися, клопотань про його відкладення не подали.

Представник позивача у заяві від 24 грудня 2021 року просив задовольнити подані ним попередньо клопотання у даній справі та не заперечував щодо вирішення таких у його відсутності та відсутності позивача.

Ознайомившись з клопотаннями сторони позивача про проведення експертизи та витребування доказів, а також матеріалами позову, суд дійшов наступних висновків.

У підготовчому засіданні суд, в тому числі, вирішує питання про призначення експертизи (п. 8 ч. 2 ст. 197 ЦПК України).

Згідно ч. 1 ст. 103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: 1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; 2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Враховуючи, що між сторонами існує спір щодо правомірності рішення органу місцевого самоврядування про затвердження генерального плану та плану зонування території села Липки Гощанського району Рівненської області в частині розміщення в графічній частині генерального плану АДРЕСА_1 на належній ОСОБА_1 земельній ділянці, та ці питання входять до предмета доказування, сприяючи повному, всебічному розгляду справи, для встановлення, обставин, що мають значення для правильного, всебічного й об`єктивного розгляду справи потрібні спеціальні знання, суд вважає за необхідне призначити по справі судову земельно-технічну експертизу.

На вирішення експертизи необхідно поставити питання, які випливають із змісту і меж позовних вимог.

Витрати за проведення експертизи слід покласти на позивача, представник якого ініціює призначення зазначеної вище експертизи.

Оскільки для проведення судової земельно-технічної експертизи потрібний значний проміжок часу, на час проведення експертизи провадження у справі, на переконання суду, слід зупинити, що не суперечить приписам п. 5 ч. 1 ст. 252 та п. 9 ч. 1 ст. 253 ЦПК України.

Вирішуючи клопотання позивача про витребування доказів, суд зазначає наступне.

Відповідно до положень ч. 1 ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення (ч.ч. 1, 2 ст. 77 ЦПК України).

Відповідно до вимог ч.ч. 1, 3 ст. 84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази.

Суд вважає, що всі учасники цивільного процесу рівні в своїх процесуальних правах на представлення доказів, якими вони обґрунтовують свої вимоги або заперечення, перед безстороннім та незалежним судом, оцінку яким суд дає виключно в нарадчій кімнаті.

Враховуючи, що надання потрібних доказів позивачем є ускладненим, та ним вчинено дії, спрямовані на отримання таких доказів, з метою повного та всебічного дослідження всіх обставин справи, суд вважає за необхідне задовольнити клопотання представника позивача та витребувати належним чином завірену копію зазначеного в клопотанні доказу.

Керуючись ст.ст. 84, 103, 196-198, 200, 252 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання представника позивача - адвоката Луцюка Миколи Івановича про призначення судової земельно-технічної експертизи - задовольнити.

Призначити в цивільній справі за позовом ОСОБА_2 , який діє в інтересах ОСОБА_1 , до Гощанської селищної ради про визнання протиправним та нечинним рішення судову земельно-технічну експертизу, на вирішення якої поставити наступні питання:

- По яких земельних ділянках проходять межі АДРЕСА_1 , будівництво якого запроектовано відповідно до Генерального плану села Липки, затвердженого рішенням Липківської сільської ради №493 від 07 травня 2019 року?

- Чи проходять межі АДРЕСА_1 по земельній ділянці з кадастровим номером: 5621284400:03:005:0051, яка належить на праві власності ОСОБА_1 ?

- У якому співвідношенні межі АДРЕСА_1 накладаються на межі земельної ділянки з кадастровим номером: 5621284400:03:005:0051?

Проведення експертизи доручити експертам Рівненського відділення Львівського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України (33013, м. Рівне, вул. Небесної Сотні, 10), попередивши їх про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на них обов`язків, передбачену ст. ст. 384, 385 КК України.

Оплату за проведення експертизи покласти на позивача ОСОБА_1 (місце реєстрації: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 , тел. НОМЕР_2 ).

У розпорядження експертів надати матеріали справи №557/1870/21 (провадження № 2/557/97/2022).

Роз`яснити сторонам положення ст. 109 ЦПК України про наслідки ухилення від участі в експертизі, відповідно до якої у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

На час проведення експертизи провадження по справі зупинити.

Клопотання представника позивача - адвоката Луцюка Миколи Івановича про витребування доказів - задовольнити.

Витребувати у Гощанській селищній раді належним чином завірену копію генерального плану села Липки, затвердженого рішенням Липківської сільської ради від 07 травня 2019 року №493, яку у подальшому надати у розпорядження експертів.

Роз`яснити, що відповідно до ч.ч. 7-9 ст. 84 ЦПК України особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені ЦПК України. Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

На ухвалу суду першої інстанції в частині зупинення провадження може бути подана апеляційна скарга до Рівненського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя Ю.В. Оленич

СудГощанський районний суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення25.01.2022
Оприлюднено27.01.2022
Номер документу102739979
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —557/1870/21

Ухвала від 22.06.2022

Цивільне

Гощанський районний суд Рівненської області

Оленич Ю. В.

Ухвала від 17.05.2022

Цивільне

Гощанський районний суд Рівненської області

Оленич Ю. В.

Ухвала від 25.01.2022

Цивільне

Гощанський районний суд Рівненської області

Оленич Ю. В.

Ухвала від 26.11.2021

Цивільне

Гощанський районний суд Рівненської області

Оленич Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні