Постанова
від 30.06.2010 по справі 2а-1564/10/1170
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

< Список >

КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖН ИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

30 червня 2010 року Справа № 2а-1564/10/1170

Кіровоградський окружн ий адміністративний суд у ск ладі головуючого судді Могил ан С.В., розглянувши у судовому засіданні о 18-30 год. адміністра тивну справу

за позовом: Кіровоградс ької об' єднаної державної п одаткової інспекції

до відповідача: Приватн ого підприємства «Єдина сист ема нерухомості-плюс»

про припинення підприємни цької діяльності юридичної о соби,

за участю:

секретаря судового засід ання - Канюки І.І.,

представників:

позивача - не з' явився,

відповідача - не з' явився,

Державна податкова інспе кція у м. Кіровограді звернул ася з позовом до Приватного п ідприємства «Єдина система н ерухомості-плюс» про припине ння підприємницької діяльно сті юридичної особи та зазна чила, що 05.03.2008 року відповідач з ареєстрований у виконавчому комітеті Кіровоградської мі ської ради та 06.03.2008 р. взятий на о блік ДПІ у м. Кіровограді. Від повідач більше року не подає податкову звітність, що супе речить п. 1 ст. 9 Закону України « Про систему оподаткування», а тому, згідно ч. 1 ст. 247 Господар ського кодексу України, у раз і здійснення суб' єктом госп одарювання діяльності, що су перечить закону, до нього мож е бути застосовано адміністр ативно-господарську санкцію у вигляді скасування держав ної реєстрації цього суб' єк та та його ліквідації.

02.06.2010 р. представником позива ча до суду подано уточнення д о адміністративного позову, в якому він просить припинит и підприємницьку діяльність ТОВ «Єдина система нерухомо сті-плюс»з підстави, визначе ної ч. 2 ст. 38 Закону України «Пр о державну реєстрацію юридич них осіб та фізичних осіб-під приємців»- наявності в Єдино му державному реєстрі запису про відсутність юридичної о соби за вказаним її місцезна ходженням.

Ухвалою Кіровоградського окружного адміністративног о суду від 30.06.2010 р. за клопотання м представника позивача допу щено заміну позивача - Держав ної податкової інспекції у м . Кіровограді - на її правона ступника - Кіровоградську о б' єднану державну податков у інспекцію.

В судове засідання п редставник позивача не з' яв ився, до суду надійшла заява п ро розгляд справи без його уч асті та про підтримання позо вних вимог у повному обсязі (а .с.26).

У судове засідання предст авник відповідача двічі не з ' явився, кореспонденція нап равлена за адресою, зазначен ою в Єдиному державному реєс трі підприємств та організац ій України: 25013, м. Кіровоград, ву л. Тореза, 27 В (а.с.23) повернулася до суду (а.с.20, 32).

У відповідності до ч. 8 ст. 35 КА С України, вважається, що пові стку вручено юридичній особі , якщо вона доставлена за адре сою, внесеною до відповідног о державного реєстру, або за а дресою, яка зазначена її пред ставником, і це підтверджуєт ься підписом відповідної слу жбової особи. Враховуючи те, щ о кореспонденція направлена відповідачеві за адресою за значеною в Єдиному державном у реєстрі підприємств та орг анізацій України, повернулас я до суду з відміткою, що орган ізація за вказаною адресою н е знаходиться (а.с.20, 32), суд вважа є повістку врученою належним чином.

На підставі ч. 3 ст. 160 КАС Укр аїни в судовому засіданні 30.06.20 10 р. проголошено вступну та ре золютивну частини постанови . Виготовлення постанови у по вному обсязі відкладено у ст рок до 05.07.2010 р., про що повідомлен о після проголошення вступно ї та резолютивної частини по станови в судовому засіданні з урахуванням вимог ч. 4 ст. 167 КА С України.

Дослідивши подані позива чем документи і матеріали, вс ебічно і повно з' ясувавши в сі фактичні обставини, на яки х ґрунтується позов, об' єкт ивно оцінивши докази, які маю ть значення для розгляду спр ави і вирішення спору по суті , адміністративний суд,

ВСТАНОВИВ:

Приватне підприємств о «Єдина система нерухомості -плюс»зареєстроване суб' єк том господарської діяльност і у виконавчому комітеті Кір овоградської міської ради 05.03 .2008 р. (а.с.6) та 06.03.2008 р. взяте на облік ДПІ у м. Кіровограді (а.с.16).

Відповідно до пункт у 2 ст. 9 Закону України «Про сис тему оподаткування»платник и податків і зборів (обов' яз кових платежів) зобов' язані подавати до державних подат кових органів відповідно до законодавства декларації, бу хгалтерську звітність та інш і документи та відомості, пов ' язані з обчисленням та спл атою податків і зборів (обов' язкових платежів).

У відповідності до ак ту №9903/10/15-10 від 17.05.2010 р. (а.с.17) відпові дач Приватне підприємст во «Єдина система нерухомост і-плюс»з 31.10.2008 року не подавало звітність, заборгованості із сплати податків та зборів (об ов' язкових платежів) не має .

Як встановлено матеріала ми справи, згідно витягу з Єди ного державного реєстру юрид ичних осіб та фізичних осіб - п ідприємців Серія АА №345966 держа вним реєстратором до Єдиного державного реєстру юридични х осіб та фізичних осіб-підпр иємців (а.с.6-7) внесено запис про відсутність ПП «Єдина систе ма нерухомості-плюс»за місце знаходженням.

Пунктом 1 ст. 59 Господарськог о кодексу України передбачен о, що припинення діяльності с уб' єкта господарювання зді йснюється шляхом його реорга нізації (злиття, приєднання, п оділу, перетворення) або лікв ідації - за рішенням власник а (власників) чи уповноважени х ним органів, за рішенням інш их осіб - засновників суб' є кта господарювання чи їх пра вонаступників, а у випадках п ередбачених цим Кодексом - з а рішенням суду.

Відповідно до п. 1 ст. 24 7 Господарського кодексу Укр аїни у разі здійснення суб' єктом господарювання діяльн ості, що суперечить закону, до нього може бути застосовано адміністративно-господарсь ку санкцію у вигляді скасува ння державної реєстрації цьо го суб' єкта та його ліквіда ції.

Згідно з частиною 1 статті 33 Закону України «Про державн у реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємц ів»від 15.05.2004р. №755-IV юридична особ а припиняється в результаті передання всього свого майна , прав та обов' язків іншим юр идичним особам - правонасту пникам у результаті злиття, п риєднання, поділу, перетворе ння (реорганізації) або в резу льтаті ліквідації за рішення м, прийнятим засновниками (уч асниками) юридичної особи аб о уповноваженим ними органом , за судовим рішенням або за рі шенням органу державної влад и, прийнятим у випадках, перед бачених законом.

Підпунктами 4, 5 пункту 2 статт і 38 вищевказаного Закону визн ачено, що підставою для поста новлення судового рішення що до припинення юридичної особ и, що не пов' язано з банкрутс твом юридичної особи, зокрем а є неподання протягом року о рганам державної податкової служби податкових деклараці й, документів фінансової зві тності відповідно до закону та наявність в Єдиному держа вному реєстрі запису про від сутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженн ям.

Юридична особа є такою, що п рипинилася, з дати внесення д о Єдиного державного реєстру запису про державну реєстра цію припинення юридичної осо би.

Порядок державної реєстра ції припинення юридичної осо би на підставі судового ріше ння, що не пов' язано з банкру тством юридичної особи, визн ачений статтею 38 вищевказано го Закону.

Суд, який постановив рішенн я щодо припинення юридичної особи, що не пов' язане з банк рутством юридичної особи, у д ень набрання таким рішенням законної сили направляє його копію державному реєстратор у за місцезнаходженням юриди чної особи для внесення до Єд иного державного реєстру зап ису про судове рішення.

Дата надходження відповід ного судового рішення вносит ься державним реєстратором д о журналу обліку реєстраційн их дій.

Пунктом 4 частини 1 статті 17 К одексу адміністративного су дочинства України передбаче но, що компетенція адміністр ативних судів поширюється на спори за зверненням суб' єк та владних повноважень у вип адках, встановлених законом.

Відповідно до ст. 1 Закону Ук раїни «Про державну податков у службу в Україні»державні податкові інспекції в района х, містах, районах у містах вхо дять до системи органів держ авної податкової служби.

Повноваження позивача, в то му числі і звернення до суду, п ередбачені ст. 11 Закону Україн и «Про державну податкову сл ужбу в Україні», яка передбач ає право органів державної п одаткової служби звертатися до суду з заявою про скасуван ня державної реєстрації суб' єкта підприємницької діяльн ості і не містить повноважен ь щодо звернення до суду із по зовною заявою про припинення підприємницької діяльності юридичної особи.

Проте, суд вважає, що позива ч має право на звернення до су ду з позовом про припинення п ідприємницької діяльності ю ридичної особи у зв' язку з н еподанням останньою протяго м року органам державної под аткової служби звітності про отримані доходи. Даний висно вок суду ґрунтується на підс таві наступних законодавчих актів.

Відповідно до ч. 2 ст. 124 Консти туції України, юрисдикція су дів поширюється на всі право відносини, що виникають у дер жаві. Згідно ст. 2 Закону Украї ни «Про судоустрій», суд здій снює правосуддя на засадах в ерховенства права, забезпечу є захист гарантованих Консти туцією України та законами п рав і законних інтересів юри дичних осіб. Пунктом 3 статті 3 зазначеного закону встановл ено, що судова система забезп ечує доступність правосуддя для кожної особи в порядку, вс тановленому Конституцією Ук раїни та законами. Відповідн о до п. 1 ст. 6 Закону України «Пр о судоустрій», усім суб' єкт ам правовідносин гарантуєть ся захист їх прав і законних і нтересів незалежним і неупер едженим судом. Відповідно до п. 3 ст. 6 зазначеного закону, ні хто не може бути позбавлений права на розгляд його справи у суді, до підсудності якого в она віднесена процесуальним законом.

Рішенням Конституційного Суду України від 9 липня 2002 року по справі №1-2/2002 визначено, що ча стина 2 статті 124 Конституції У країни передбачає право юрид ичної особи на захист судом с воїх прав, встановлює юридич ні гарантії їх реалізації, на даючи можливість кожному зах ищати права будь-якими не заб ороненими засобами. Кожна ос оба має право вільно обирати не заборонений законом засі б захисту прав, у тому числі су довий захист. Право на судови й захист своїх прав не може бу ти обмежене. Суб' єкти право відносин, у тому числі юридич ні особи, у разі виникнення сп ору можуть звертатися до суд у за його вирішенням. Юридичн і особи мають право на зверне ння до суду для захисту своїх прав безпосередньо на підст аві Конституції України. Дер жава має забезпечувати захис т прав усіх суб' єктів права власності, в тому числі у судо вому порядку. Право юридично ї особи на звернення до суду з а вирішенням спору не може бу ти обмежене законом, іншими н ормативно-правовими актами.

Пунктом 3 статті 10 Закону Укр аїни «Про державну податкову службу в Україні»визначено, що функцію по контролю за сво єчасністю подання платникам и податків бухгалтерських зв ітів і балансів, податкових д екларацій, розрахунків та ін ших документів, пов' язаних з обчисленням податків, інши х платежів, а також перевірку достовірності цих документі в щодо правильності визначен ня об' єктів оподаткування і обчислення податків, інших п латежів, покладено на держав ні податкові інспекції.

Отже, Державну податкову ін спекцію слід вважати органом , на який державою покладено о бов' язок щодо здійснення ді яльності у зазначених правов ідносинах, в тому числі і діял ьності спрямованої на захист інтересів держави, а тому суд приходить до висновку, що поз ивача слід вважати уповноваж еним органом держави, який ма є право на звернення до суду з позовними вимогами, що є пред метом спору у даній справі.

Таким чином, в судовому засі данні знайшов підтвердження факт наявності в Єдиному дер жавному реєстрі запису про в ідсутність юридичної особи з а вказаним її місцезнаходжен ням та неподання нею до Кіров оградської ОДПІ звітності пр о отримані доходи, а тому позо вні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Керуючись ст. ст. 86, 94, 159 - 163, 167 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Адміністративний позов задовольнити в повному обсязі.

2. Припинити підприємницьк у діяльність юридичної особи Приватного підприємства «Єд ина система нерухомості-плюс »(код ЄДРПОУ 35720641, адреса: 25000, м. Кі ровоград, вул. Тореза, 27 В).

Після набрання постановою законної сили, копію постано ви направити Державному реєс тратору виконавчого комітет у Кіровоградської міської ра ди для виконання вимог ст.38 За кону України „Про державну р еєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців” .

Постанова суду наби рає законної сили після закі нчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, я кщо таку заяву не було подано . Якщо було подано заяву про ап еляційне оскарження, але апе ляційна скарга не була подан а у строк, постанова суду наби рає законної сили після закі нчення цього строку.

Постанова суду може б ути оскаржена до Дніпропетро вського апеляційного адміні стративного суду через Кіров оградський окружний адмініс тративний суд шляхом подачі в 10-денний строк з дня її прого лошення, а в разі проголошенн я вступної та резолютивної ч астини постанови - з дня скл адення постанови у повному о бсязі відповідно до ст. 160 КАС У країни, заяви про апеляційне оскарження і поданням після цього протягом 20 днів апеляці йної скарги, або в порядку ч. 5 с т. 186 КАС України.

Дата складення повного те ксту постанови - 05 липня 2010 рок у.

Суддя

Кіровоградського окружн ого

адміністративного суду С.В. Могилан

Дата ухвалення рішення30.06.2010
Оприлюднено07.08.2010
Номер документу10276291
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1564/10/1170

Ухвала від 17.05.2010

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

С.В. Могилан

Ухвала від 30.06.2010

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

С.В. Могилан

Постанова від 30.06.2010

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

С.В. Могилан

Постанова від 30.06.2010

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

С.В. Могилан

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні