Постанова
від 06.07.2010 по справі 2а-2335/10/2470
ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 липня 2010 р. м. Чернівці Сп рава № 2а-2335/10/2470

11:33

Чернівецький окружний ад міністративний суд в складі:

головуючого судді - Боднарю ка О.В.;

при секретарі судового зас ідання - Романко М.І.;

з участю:

представника позивача - Чмоли І.І.;

представника відповідача - не з"явився;

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за адміністративним позовом Де ржавної податкової інспекці ї у м. Чернівці до Приватного підприємства "Мілагре-буд-се рвіс" про стягнення боргу,-

ВСТАНОВИВ :

Позивач звернувся до су ду з адміністративним позово м до приватного підприємства «Мілагре-буд-сервіс» (код ЄДР ПОУ 34913202) про примусове стягнен ня податкового боргу по єдин ому податку за рахунок актив ів боржника в сумі 4110,12 грн.

Представник позивача в суд овому засіданні підтримав по зовні вимоги у повному обсяз і та просив їх задовольнити.

Відповідач в судове засіда ння не з' явився та не забезп ечив явку свого представника , заперечень або пояснень по с уті позову не надав. Про дату, час та місце проведення судо вого засідання був повідомле ний за адресою, вказаною в Єди ному державному реєстрі підп риємств та організацій Украї ни, проте поштова кореспонде нція повернена до суду з відм іткою «за зазначеною адресою не проживає». Згідно ч.8 ст.35 КА С України вважається, що пові стку вручено юридичній особі , якщо вона доставлена за адре сою, внесеною до відповідног о реєстру. Отже, суд вважає, що відповідач був належним чин ом повідомлений про час і міс це судового засідання, не з' явлення у судове засідання, а не надання заперечення прот и позову не перешкоджає вирі шенню спору по суті за наявни ми в справі матеріалами.

Судом встановлені такі обс тавини.

Згідно податкового повідо млення рішення форми «Р» від 3 грудня 2009 року за № 3282680151/0 загаль на сума податкового зобов' я зання за платежем по єдиному податку з юридичних осіб скл адає 110, 12 грн.

Згідно розрахунку сплати є диного податку суб' єктом пі дприємницької діяльності ПП «Мілагре-буд-сервіс» від 20 сі чня 2010 року № 206512 за 2009 рік сума под аткових зобов' язань, що під лягають сплаті, складає 4000 грн .

Проте зазначені суми у вста новлений термін до 20 січня 2010 р оку належним чином не сплаче ні, в зв' язку з чим станом на 8 червня 2010 року утворилася заб оргованість зі сплати єдиног о податку в розмірі 4110,12 грн.

На виконання вимог ст.6 Зако ну України «Про порядок пога шення зобов' язань платникі в податків перед бюджетами т а державними цільовими фонда ми» № 2181-ІІІ на адресу відповід ача була направлена перша по даткова вимога від 18.12.2009 року № 1/1668 та друга податкова вимога в ід 25.01.2010 року № 2/155.

Пунктом 11 ч.1 ст.10 Закону Украї ни "Про державну податкову сл ужбу в Україні" від 04.12.1990р. №509-ХІІ передбачено право органів д ержавної податкової служби с тягувати заборгованість пер ед бюджетом і державними ціл ьовими фондами за рахунок ма йна платників податків. Так, р ішенням першого заступника н ачальника ДПІ у м. Чернівці ві д 16 березня 2010 року за № 9 вирішен о здійснити стягнення коштів та продаж інших активів, що пе ребувають у власності ПП «Мі лагре-буд-сервіс», в рахунок п огашення узгодженої суми под аткового боргу. Однак передб ачені чинним законодавством заходи не привели до погашен ня податкового боргу. Заборг ованість відповідача підтве рджується довідкою про подат кову заборгованість, корінця ми першої та другої податков ої вимоги, цим рішенням та мат еріалами справи.

До вказаних правовідносин слід застосувати такі полож ення діючого законодавства. Стаття 67 Конституції України передбачає, що кожен зобов'яз аний сплачувати податки і зб ори в порядку і розмірах, вста новлених законом.

Положенням п.3 ч.1 ст.9 Закону У країни "Про систему оподатку вання" від 25.06.1991р. №1251-ХІІ визначе но одним із обов' язків плат ників податків - обов' язок с плачувати належні суми подат ків і зборів (обов' язкових п латежів) у встановлені закон ом терміни.

Згідно пункту 3 Указу Презид ента України № 727/98 від 03.07.1998 року - суб'єкти підприємницької ді яльності - юридичні особи спл ачують єдиний податок щоміся ця не пізніше 20 числа наступно го місяця на окремий рахунок відділень Державного казнач ейства України. З моменту под ачі заяви та переходу на спро щену систему оподаткування п латник податків узгоджує сум у податкового зобов' язання , дату та порядок сплати.

Згідно п.5.1 ст.5 Закону № 2181 пода ткове зобов' язання, самості йно визначене платником пода тків у податковій декларації , вважається узгодженим з дня подання такої податкової де кларації.

Відповідно до п.п. 5.4.1 п. 5.4. ст. 5 З акону № 2181-III узгоджена сума под аткового зобов'язання, не спл ачена платником податків у с троки, визначені цією статте ю, визнається сумою податков ого боргу платника податків.

Крім того, п.п. 3.1.1 п. 3.1 ст. 3 Закон у № 2181 активи платника податкі в можуть бути примусово стяг нуті в рахунок погашення йог о податкового боргу виключно за рішенням суду. В інших випа дках платники податків самос тійно визначають черговість та форми задоволення претен зій кредиторів за рахунок ак тивів, вільних від заставних

У відповідності до п. 5 Указу суб' єкти малого підприємни цтва несуть відповідальніст ь за правильність обчислення , своєчасність подання розра хунків та сплати єдиного под атку згідно із законодавство м України.

Порушуючи вказані вимоги, в ідповідач не перераховує до бюджету належні до сплати су ми єдиного податку в доброві льному порядку і на день розг ляду справи в суді заборгова ність платника податків в ро змірі 4110,12 грн. не погашена.

Пунктом 11 статті 11 ЗУ «Про де ржавну податкову службу в Ук раїні» передбачено, що суми н едоїмки, пені, накладені (заст осовані) органами державної податкової служби України, с плачуються платниками подат ків добровільно або стягують ся у судовому порядку.

Таким чином, суд вважає вста новленим, що за відповідачем дійсно існує податковий бор г на загальну суму 4110,12 грн., про який він повідомлений та на д ень винесення рішення по спр аві ним не оспорений і не спла чений, а тому є підстави для пр имусового стягнення вказано ї заборгованості у рахунок п огашення його податкового бо ргу шляхом звернення стягнен ня на активи відповідача - пла тника податків, у межах суми з аборгованості.

Відповідно із вимогами ч. 4 с т. 94 КАС України, судові витрат и з відповідача не стягуютьс я.

На підставі викладеного, ке руючись п.п. 2, 5 Указу Президент а України "Про спрощену систе му оподаткування, обліку та з вітності суб' єктів малого п ідприємництва", ст. 5 Закону Ук раїни "Про порядок погашення зобов' язань платників пода тків перед бюджетами та держ авними цільовими фондами", ст .ст. 11, 71, 79, 86, 94, 158-163, 167 КАС України, суд , -

ПОСТАНОВИВ:

1. Адміністративний поз ов задовольнити в повному об сязі.

2. Стягнути з приватного під приємства «Мілагре-буд-серві с» (номер ЄДРПОУ 34913202) в дохід Де ржавного бюджету заборгован ість по сплаті єдиного подат ку та штрафної санкції в зага льній сумі 4110 гривень 12 копійок .

Постанова набирає закон ної сили після закінчення ст років подання заяви про апе л яційне оскарження та апеляці йної скарги, якщо вони не були подані у встановлені строки . У разі подання апеляційної с карги постанова, якщо її не ск асовано, набирає закон ної си ли після закінчення апеляцій ного розгляду справи.

Відповідно до частини перш ої статті 185, частини першої-тр етьої, п' ятої статті 186 Кодек су адміністративного судочи нства України, сторони які бе руть участь у справі, мають пр аво оскаржити в апеляційному порядку дану постанову повн істю або частково шляхом под ання заяви про апеляційне ос карження та апеляційної скар ги до Львівського апеляційно го адміністративного суду че рез Чернівецький окружний ад міністративний суд.

Заява про апеляційне оскар ження даної постанови подаєт ься протягом десяти днів з дн я її проголошення, а в разі скл адання постанови у повному о бсязі відповідно до статті 160 Кодексу адміністративного с удочинства України, з дня її с кладання. Апеляційна скарга на постанову суду подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційн е оскарження.

Апеляційна скарга може бут и подана без попереднього по дання заяви про апеляційне о скарження, якщо скарга подає ться у строк, встановлений дл я її подання.

Постанову в повному обсязі виготовлено 07 липня 201 0 року.

Суддя О.В. Бодн арюк

СудЧернівецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення06.07.2010
Оприлюднено06.08.2010
Номер документу10276637
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-2335/10/2470

Постанова від 06.07.2010

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Боднарюк Олег Васильович

Ухвала від 16.06.2010

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Боднарюк Олег Васильович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні