Ухвала
від 26.01.2022 по справі 450/294/22
ПУСТОМИТІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 450/294/22 Провадження № 1-кс/450/126/22

УХВАЛА

про продовження строку досудового розслідування

"26" січня 2022 р. слідчий суддя Пустомитівського районного суду Львівської області ОСОБА_1 при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Пустомити клопотання слідчого СВ ВП №3 Львівського РУП №2 ГУНП у Львівській області, старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором Пустомитівської окружної прокуратури Львівської області ОСОБА_4 , яке надійшло на розгляд слідчого судді 24.01.2022 року, про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12021140270000052 від 30.01.2021 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 382 КК України, -

в с т а н о в и в :

Суб`єкт звернення просить продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні за №12021140270000052 від 30.01.2021 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 382 КК України на 6 місяців.

Слідчий в судове засідання не з`явився, хоч був належним чином повідомлений про дату та час судового засідання, причин неявки суду не повідомив.

Прокурор в судове засідання не з`явився, подав до суду заяву про розгляд клопотання у його відсутності, клопотання підтримав, просив задоволити.

За загальним правилом щодо розгляду клопотань слідчим суддею неприбуття слідчого та/або прокурора у судове засідання не перешкоджає судовому розгляду.

У зв`язку з тим, що учасники справи у судове засідання не з`явилися, відповідно дост. 107 КПК України фіксування судового процесу не здійснюється.

Проаналізувавши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав:

З клопотання слідчого слідує, щослідчим відділом ВП №3 ЛРУП №2 ГУНП у Львівській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12021140270000052 від 30.01.2021 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 382 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 29.01.2021 року до Пустомитівського ВП ГУНП у Львівській області надійшло повідомлення Пустомитівського районного відділу державної виконавчої служби про вчинення кримінального правопорушення, а саме умисне невиконанням директором ПП «ВАЛЕНС ГРУП» ОСОБА_5 рішення суду, яке набрало законної сили, що містить ознаки злочину, передбачені ч. 1 ст. 382 КК України.

Так, на примусовому виконанні Пустомитівського районного відділу державної виконавчої служби Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів) перебуває зведене виконавче провадження №64019945 з примусового виконання наказу №914/1280/19 від 03.12.2019 року, виданого Господарським судом Львівської області про стягнення з ПП «Валенс Груп» на користь Управління капітального будівництва Львівської обласної державної адміністрації 1561785,00 грн. невикористаного авансу та 23426,78 грн. судового збору; наказу №914/986/20 від 08.10.2020 року, виданого Господарським судом Львівської області про стягнення з ПП «Валенс Груп» на користь Управління капітального будівництва Львівської обласної державної адміністрації 256089,93 грн.; наказу №914/2078/19 від 23.12.2019 року, виданого Господарським судом Львівської області про стягнення з ПП «Валенс Груп» на користь ТОВ «Бетонікс» боргу в сумі 21611,17 грн.; наказу №914/986/20 від 08.10.2020 року, виданого Господарським судом Львівської області про стягнення з ПП «Валенс Груп» на користь Львівської обласної державної адміністрації судового збору в сумі 3841,35 грн.; наказу №914/2593/19 від 24.12.2020 року, виданого Господарським судом Львівської області про стягнення з ПП «Валенс Груп» на користь Львівської обласної прокуратури 26637,85 грн. судового збору. За вказаними виконавчими документами боржником є ПП «Валенс Груп», ЄДРПОУ 35327079.

В ході досудового розслідування допитано в процесуальному статусі свідка ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який зареєстрований та проживає АДРЕСА_1 .

Також, слідчим в порядку ст. ст. 40, 41 КПК України направлялось доручення оперативному підрозділу ВП №3 ЛРУП №2 ГУНП у Львівській області для проведення слідчих (розшукових) дій.

Строк досудового розслідування спливає 30.01.2022 року.

Враховуючи конкретні обставини справи не виявилось можливим провести у встановлений строк досудового розслідування у кримінальному провадженні щодо нетяжкого злочину ряд слідчих дій, а саме:

-повторно допитати в якості свідка ОСОБА_5 з приводу з`ясування обставин про стягнення з ПП «Валенс Груп» коштів на користь Управління капітального будівництва Львівської обласної державної адміністрації;

-дати доручення в СКП ВП №3 ЛРУП №2 ГУНП у Львівській області

-допитати керівника Управління капітального будівництва Львівської обласної державної адміністрації з приводу заборгованості;

-допитати керівника ТОВ «Бетонікс».

Враховуючи те, що строк досудового розслідування спливає 30.01.2022 року, а також те, що в ході досудового розслідування в повному обсязі провести вищевказані слідчі та процесуальні дії у передбачений законом строк не виявилося можливим з об`єктивних причин, орган досудового розслідування вважає за необхідне звернутись до слідчого судді з клопотанням про продовження строку досудового розслідування, оскільки жодній особі не повідомлено про підозру у вказаному кримінальному провадженні; минає допустимий строк досудового розслідування, а як наслідок закриття кримінального провадження може призвести до невиконання завдань кримінального провадження.

Частиною 1 статті 382 КК України передбачено, що умисне невиконання вироку, рішення, ухвали, постанови суду, що набрали законної сили, або перешкоджання їх виконанню, карається штрафом від п`ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк до трьох років.

За ч. 4 ст. 12 КК України нетяжким злочином є передбачене цимКодексом діяння(діячи бездіяльність),за вчиненняякого передбаченеосновне покаранняу видіштрафу врозмірі небільше десятитисяч неоподатковуванихмінімумів доходівгромадян абопозбавлення воліна строкне більшеп`яти років.

Отже, кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 382 КК України, є нетяжким злочином.

Відповідно до п.1 ч.2 ст. 219 КПК України строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо нетяжкого злочину.

Проведеними слідчими діями у строки визначені п. 1 ч. 2 ст. 219 КПК України (дванадцять місяців у кримінальному провадженні щодо нетяжкого злочину) встановити особу, яка вчинила кримінальне правопорушення не представилось можливим, тому відповідно до п. 10 ч. 1 ст.284 КПК слідчий, дізнавач, прокурор зобов`язані закрити кримінальне провадження у разі, коли строк досудового розслідування, визначений ст. 219 КПК України, закінчився та жодній особі не було повідомлено про підозру.

Відповідно до ч. 1 ст. 294 КПК України, якщо досудове розслідування злочину до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений участині другійстатті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути продовжений неодноразово слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановленийпунктами 2і3частини четвертої статті 219 цього Кодексу, а саме на строк шість місяців для нетяжкого злочину.

З матеріалів кримінального провадження вбачається, що в процесі проведення досудового розслідування слідчим не були належним чином досліджені всі обставини кримінального провадження та не зібрані докази відповідно до ст. 93 КПК України, на підставі яких слідчий мав би встановити наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню, а саме не проведено ряду слідчих (розшукових)та інших процесуальний дій в даному кримінальному провадженні, з метою отримання достатніх даних, які б вказували на наявність у діях певних осіб ознак складу вказаного кримінального правопорушення, надання оцінки доказам, отриманим в ході досудового розслідування, вжиття заходів забезпечення кримінального провадження, для встановлення об`єктивної істини у кримінальному провадженні, події кримінального правопорушення та інших обставин, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні.

Завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура (ст. 2 КПК України).

Проведення вказаних слідчих дій має істотне значення для встановлення обставин вчинення даного кримінального правопорушення, надасть змогу володіти потрібною для розслідування інформацією про його вчинення, та забезпечить належний захист прав потерпілої сторони у даному кримінальному провадженні.

На переконання слідчого судді, для здійснення зазначених слідчим заходів, доцільність продовження строку досудового розслідування на 6 (шість) місяців є доведена.

Керуючись практикою Європейського суду із захисту прав людини та сприяючи реалізації принципу публічності, що згідно зі ст.25 КПК Українипередбачає, що прокурор, слідчий зобов`язані вжити всіх передбачених законом заходів для встановлення події кримінального правопорушення та особи, яка його вчинила, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання підлягає задоволенню та строк досудового розслідування необхідно продовжити на шість місяців, тобто до 30.07.2022 року.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 219, 294, 295-1, 372, 376 КПК України, слідчий суддя,-

п о с т а н о в и в :

клопотання слідчого СВ ВП №3 Львівського РУП №2 ГУНП у Львівській області, старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором Пустомитівської окружної прокуратури Львівської області ОСОБА_4 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12021140270000052 від 30.01.2021 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 382 КК України, - задоволити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12021140270000052 від 30.01.2021 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 382 КК України, на 6 (шість) місяців, тобто до 30 липня 2022 року.

Ухвала остаточна та окремому оскарженню не підлягає.

Слідчий суддяОСОБА_1

Дата ухвалення рішення26.01.2022
Оприлюднено16.01.2023
Номер документу102785085
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12021140270000052 від 30.01.2021 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 382 КК України

Судовий реєстр по справі —450/294/22

Ухвала від 26.01.2022

Кримінальне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Кукса Д. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні