Ухвала
від 25.01.2022 по справі 536/114/22
КРЕМЕНЧУЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №536/114/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 січня 2022 року м. Кременчук

Суддя Кременчуцького районного суду Полтавської області Колотієвський О.О. розглянувши заяву ОСОБА_1 про забезпечення позову по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 , до Товариства з обмеженою відповідальністю ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ КРЕДИТ-КАПІТАЛ , треті особи: приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Остапенко Євген Михайлович; Приватний виконавець виконавчого округу Полтавської області Райда Олександр Сергійович, - про визнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню,

ВСТАНОВИВ:

Вказану заяву обґрунтував зокрема тим, що нею подано позовну заяву до ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ КРЕДИТ-КАПІТАЛ , треті особи: приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Остапенко Євген Михайлович та приватний виконавець виконавчого округу Полтавської області Райда Олександр Сергійович про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню.

Предметом спору по даній справі є визнання таким, що не підлягає виконанню виконавчого напису вчинений приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Остапенко Євгеном Михайловичем 14.05.2021 року, зареєстрований в реєстрі за № 38273 про звернення стягнення з ОСОБА_1 , на користь ТОВАРИСТВАЗ ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ КРЕДИТ-КАПІТАЛ , ідентифікаційний код юридичної особи 35234236, місцезнаходження: 79018, Львівська, область, місто Львів, вулиця Смаль-Стоцького, будинок 1, корпус 28 в сумі 45680 грн.

22.09.2021 року приватний виконавець Виконавчого округу Полтавської області Райда О.С., відкрив виконавче провадження за вказаним виконавчим написом, також постановив стягнути з нього на свою користь основну винагороду приватного виконавця у розмірі 500 грн.

Заявником зазначено, що метою забезпечення позову є вжиття судом заходів щодо охорони матеріально-правових інтересів позивача від можливих недобросовісних дій з боку відповідача, щоб забезпечити позивачу реальне та ефективне виконання судового рішення, якщо воно буде прийняте на користь позивача, в тому числі з метою запобігання потенційним труднощам у подальшому виконанні такого рішення.

Оскільки, в даному випадку, ним оскаржується виконавчий документ та в разі задоволення позовних вимог повернення грошових коштів буде фактично неможливим просив суд:

-забезпечити позов шляхом зупинення стягнення у виконавчому провадженні № 6692075, відкритого на підставі виконавчого напису № 38273, виданого 14.05.2021 року Приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Остапенко Євгеном Михайловичем .

Суд, дослідивши надані матеріали заяви, дійшов наступного висновку.

Так, ОСОБА_1 звернувся з цивільним позовом до ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ КРЕДИТ-КАПІТАЛ , треті особи: приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Остапенко Євген Михайлович та приватний виконавець виконавчого округу Полтавської області Райда Олександр Сергійович.

Предметом спору по даній справі є визнання таким, що не підлягає виконанню виконавчого напису вчинений приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Остапенком Євгеном Михайловичем 14.05.2021 року, зареєстрований в реєстрі за № 38273.

З додатків до позовної заяви судом встановлено, що постановою від 22.09.2021 року приватним виконавцем Виконавчого округу Полтавської області Райдою О.С., винесено постанову ВП № 66920752 про розмір мінімальних витрат та виконавчого провадження яким проводиться стягнення з боржника ОСОБА_1 коштів на користь ТОВ ФК ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ КРЕДИТ-КАПІТАЛ у сумі 45680 грн.

Заявником вказано, що у разі відмови у забезпеченні позову, вподальшому з нього можуть бути безпідставно стягнуті кошти з заробітної плати за його основним місцем роботи.

Згідно з ст. 149 ЦПК України , суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених статтею 150 цього Кодексу заходів забезпечення позову.

Згідно до п. 6 ч. 1 ст. 150 ЦПК України позов забезпечується серед іншого зупиненням стягнення на підставі виконавчого документа, який оскаржується боржником у судовому порядку.

Європейський суд з прав людини у рішенні від 29 червня 2006 року у справі Пантелеєнко проти України зазначив, що засіб юридичного захисту має бути ефективним, як на практиці, так і за законом.

У рішенні від 31 липня 2003 року у справі Дорани проти Ірландії Європейський суд з прав людини зазначив, що поняття ефективний засіб передбачає запобігання порушенню або припиненню порушення, а так само встановлення механізму відновлення, поновлення порушеного права.

При вирішенні справи Каіч та інші проти Хорватії (рішення від 17 липня 2008 року) Європейський Суд з прав людини вказав, що для Конвенції було б неприйнятно, якби стаття 13 декларувала право на ефективний засіб захисту але без його практичного застосування. Таким чином, обов`язковим є практичне застосування ефективного механізму захисту. Протилежний підхід суперечитиме принципу верховенства права.

Враховуючи викладене, наведені докази та обґрунтування заявлених вимог у клопотанні щодо забезпечення позову, наявність зв`язку між заходом до забезпечення позову та предметом позовних вимог, з метою запобігання порушенню прав та охоронюваних законом інтересів позивача в майбутньому, суд вважає що клопотання про забезпечення позову є таким, що підлягає задоволенню.

Відповідно до ч. 1 та ч. 2 ст. 157 ЦПК України ухвала суду про забезпечення позову має відповідати вимогам до виконавчого документа, встановленим законом. Така ухвала підлягає негайному виконанню з дня її постановлення незалежно від її оскарження і відкриття виконавчого провадження. Примірник ухвали про забезпечення позову залежно від виду вжитих заходів одночасно з направленням заявнику направляється судом для негайного виконання всім особам, яких стосуються заходи забезпечення позову і яких суд може ідентифікувати, а також відповідним державним та іншим органам для вжиття відповідних заходів.

Керуючись ст. ст. 149-154, 157, 353 ЦПК України, Законом України Про виконавче провадження , суд,-

У Х В А Л И В :

Заяву ОСОБА_1 про забезпечення позову по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 , до Товариства з обмеженою відповідальністю ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ КРЕДИТ-КАПІТАЛ , треті особи: приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Остапенко Євген Михайлович; Приватний виконавець виконавчого округу Полтавської області Райда Олександр Сергійович, - про визнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню - задовольнити.

Зупинити стягнення у виконавчому провадженні № 6692075, відкритого на підставі виконавчого напису № 38273, виданого 14.05.2021 року Приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Остапенко Євгеном Михайловичем про звернення стягнення з ОСОБА_1 на користь ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ КРЕДИТ-КАПІТАЛ заборгованості за в сумі 45680 грн - до набрання законної сили судовим рішенням в цивільній справі № 536/114/21.

Копію ухвали направити сторонам по справі для інформування.

Копію ухвали для виконання направити всім особам, яких стосуються заходи забезпечення позову.

Ухвала підлягає негайному виконанню.

Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається до Полтавського апеляційного суду через Кременчуцький районний суд Полтавської області протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на ухвалу суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги на ухвалу суду, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Оскарження ухвали про забезпечення позову не зупиняє її виконання.

СуддяОлександр Олександрович Колотієвський

Дата ухвалення рішення25.01.2022
Оприлюднено31.01.2022

Судовий реєстр по справі —536/114/22

Рішення від 11.08.2022

Цивільне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Колотієвський О. О.

Ухвала від 25.01.2022

Цивільне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Колотієвський О. О.

Ухвала від 25.01.2022

Цивільне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Колотієвський О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні