Рішення
від 28.01.2022 по справі 569/20104/21
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/20104/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 січня 2022 року м. Рівне

Рівненський міський суд Рівненської області в складі:

головуючого судді: Кучиної Н.Г.,

при секретарі судового засідання Добровчан К.Ю.,

за участю

позивача ОСОБА_1 ,

представника відповідача ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного провадження цивільну справу №569/20104/21 за позовом ОСОБА_1 до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Клима Савури 14А", третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача Товариство з обмеженою відповідальністю "Управлінська компанія "Дім" про визнання недійсним рішення правління ОСББ, оформленого протоколом, із моменту його прийняття ,-

ВСТАНОВИВ :

ОСОБА_1 звернувся до Рівненського міського суду з позовом до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Клима Савури 14А", третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача Товариство з обмеженою відповідальністю "Управлінська компанія "Дім" про визнання недійсним рішення правління ОСББ, оформленого протоколом, із моменту його прийняття .

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що він є власником квартири АДРЕСА_1 . Вказує, що 01.07.2019 року засіданням Правління ОСББ Клима Савури, 14 - А було прийнято протокол № 1, яким з 01.08.2019 року затверджено новий кошторис витрат на управління будинком, а саме тариф у розмірі 3 грн. 70 коп. за 1 кв. м. Відповідно до Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирних будинків до компетенції правління відноситься підготовка кошторису, балансу об`єднання та річного звіту, розпорядження коштами об`єднання відповідно до затвердженого загальними зборами об`єднання кошторису, однак воно позбавлене правомочності затверджувати кошторис витрат на утримання будинку самостійно.

Вважає, що протокол № 1 прийнято з порушенням вимог статті 10 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирних будинків .

Просив визнати недійсним рішення правління Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Клима Савури - 14 , оформленого протоколом №1 від 01.07.2019 року, з моменту його прийняття.

Ухвалою суду від 06 жовтня 2021 року вказаний позов був залишений без руху.

20 жовтня 2021 року на виконання вимог ухвали суду від 06 жовтня 2021 року позивач усунув недоліки.

Ухвалою суду від 22 жовтня 2021 року прийнято до розгляду та відкрито спрощене позовне провадження у справі.

09 листопада 2021 року представник відповідача ОСББ Клима Савури 14-А та третьої особи ТзОВ Управлінська компанія Дім адвокат Кхатер Ф.Е. подав до суду відзиви на позов, вказавши, що відповідно до протоколу від 01 липня 2019 року було вирішено затвердити новий кошторис витрат на управління будинком у сумі 3,70 грн./кв. м з 01 серпня 2019 року згідно додатку № 1, а не затвердження нового розміру внесків та платежів. Відповідне рішення про затвердження тарифу на утримання будинку та його індексації було прийнято рішенням загальних зборів від 16 грудня 2014 року. Відтак, з 01 серпня 2019 року позивач отримує та користується послугами, з утримання будинку за тарифом про прийнятий відповідно до умов чинного законодавства в розмірі 3, 70 грн./кв. м., проте жодних претензій щодо наданих послуг ОСОБА_1 не висловлював. Вважає, що підстав для задоволення позову не має, оскільки рішення, оформлене протоколом № 1 від 01.07.2019 року прийняте відповідно до вимог статті 10 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирних будинків .

15 листопада 2021 року позивач подав до суду відповідь на відзив, в якій зазначив, що рішення, затверджене протоколом № 1 від 01 липня 2019 року, на підставі якого було затверджено новий кошторис витрат на управління будинком у сумі 3,70 грн./кв. м прийнято з порушення норм чинного законодавства, оскільки таке рішення на його думку має прийматися на загальних зборах членів об"єднання.

23 листопада 2021 року представником відповідача та третьої особи подано до суду заперечення на відповідь на відзив та пояснення третьої особи, в яких зазначено, що 16 грудня 2014 року рішенням загальних зборів було встановлено суму внесків на управління (утримання) будинком в розмірі 3.70 грн за 1 кв. м. від загальної площі квартир (житлових приміщень). 30 грудня 2014 року, рішенням загальних зборів було затверджено відповідний кошторис та затверджено процедуру внесення змін до нього, а саме дозволено правлінню ОСББ, самостійно вносити необхідні зміни в затвердження кошториса в межах встановленого розміру суми внесків на управління (утримання) будинком для житлових та нежитлових приміщень, з урахуванням індексації та змін (підвищення) мінімальної заробітної плати, без додаткового затвердження співвласниками на Загальних зборах.

Судом було долучено до матеріалів справи та прийнято до розгляду подані відповідачем відзив на позов та заперечення, а позивачем - відповідь на відзив, які були надані суду з дотриманням відповідних процесуальних строків. При цьому, з приводу клопотання позивача про залишення документів без розгляду, поданих відповідачем 19.11.2021 р., суд зауважує, що подання таких доказів відповідачем було зумовлено необхідністю спростування доводів позивача, викладених у відповіді на відзив, та поданих останнім документів, а тому такі докази приймаються судом до розгляду з метою дотримання принципу рівності учасників справи.

Ухвалою від 10 січня 2022 року у задоволенні клопотання позивача ОСОБА_1 про призначення судово-технічної експертизи у справі відмовлено.

В судовому засіданні позович позовні вимоги підтримав, з підстав викладених у позові та відповіді на відзив. Посилався на те , що рішення прийняте протоколом № 1 засідання правління ОСББ Клима Савури 14-а від 01 липня 2019 року повинні були затверджуватися загальними зборами.

Представник відповідача та третьої особи адвокат Кхатер Ф.Е. в судовому засіданні заперечив проти задоволення позову, з підстав викладених у відзивах та запереченнях на відповідь на відзив.

Суд, вислухавши пояснення сторін у справі, вивчивши матеріали справи та дослідивши письмові докази, приходить до наступних висновків.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 є власником квартири АДРЕСА_1 .

Відповідно до вимог Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку власниками квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку, що розташований за адресою: АДРЕСА_2 , створено ОСББ Клима Савури 14-А .

Відповідно до частини першої статті 1 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку об`єднання співвласників багатоквартирного будинку це юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна.

Частиною першою статті 4 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку передбачено, що об`єднання створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов`язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами.

Органами управління об`єднання є загальні збори співвласників, правління, ревізійна комісія об`єднання. Вищим органом управління об`єднання є загальні збори.

Відповідно до ч. 4 ст. 4 ЗУ Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку основна діяльність об`єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання.

Статтею 7 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку визначено, що статут об`єднання складається відповідно до типового статуту, який затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної житлової політики і політики у сфері житлово-комунального господарства.

Як вбачається з долучених до матеріалів справи копій документів, Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Клима Савури, 14-А , у своїй діяльності керується статутом, затвердженим установчими зборами засновників ОСББ.

Відповідно до п. 11.3 Статуту, ч. 1 ст. 15 Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку" учасники об`єднання зобов`язані своєчасно і в повному обсязі сплачувати платежі для забезпечення його діяльності.

При цьому, як вбачається з п. 2.3 Статуту, абз. 6 ч. 9 ст. 10 Закону України "Про об"єднання співвласників багатоквартирного будинку" встановлення розмірів платежів і внесків членів об`єднання покладено на Загальні збори.

01 липня 2019 року протоколом № 1 засідання Правління ОСББ Клима Савури 14-а , який оскаржується позивачем, вирішено затвердити новий кошторис витрат на управління будинком у сумі 3,70 грн./кв. м з 01 серпня 2019 року, згідно додатку № 1, 2.

Відповідно до абз. абз. 4, 6 ч. 9 ст. 10 Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку" до виключної компетенції загальних зборів співвласників відноситься затвердження кошторису, балансу об`єднання та річного звіту, а також визначення порядку сплати, переліку та розмірів внесків і платежів співвласників.

Так, за змістом ст.10 ЗУ Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку вищим органом управління об`єднання є загальні збори його членів, до виключної компетенції яких, зокрема, належить затвердження кошторису, балансу об`єднання та річного звіту; визначення розмірів внесків і платежів членами об`єднання. За результатами розгляду питань, віднесених до компетенції загальних зборів, приймається рішення, яке може бути оскаржено в судовому порядку.

Згідно з ч. 2 ст. 11 Закону України Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" вартість послуг з управління багатоквартирним будинком визначається за рішенням зборів співвласників (загальних зборів об`єднання співвласників багатоквартирного будинку) і згодою управителя та зазначається у договорі з управителем.

Аналогічне положення закріплене і п. п. 5) п. 4.5 Статуту, згідно з яким до виключної компетенції загальних зборів членів об`єднання належить визначення розмірів внесків та платежів членів об`єднання.

Також п. п. 5.5 Статуту закріплено, що питання про визначення розміру внесків та платежів членів об`єднання приймаються загальними зборами кваліфікованою більшістю голосів (3/4 голосів присутніх на зборах членів об`єднання).

Таким чином, суд прийшов до висновку, що визначення розміру внесків і платежів належить до виключної компетенції загальних зборів.

З дослідженого протоколу № 3 загальних зборів членів ОСББ за адресою: АДРЕСА_2 від 16 грудня 2014 року, який не є предметом спору вбачається, що загальними зборами вирішено впродовж 6 (шести) календарних місяців з дня введення будинку в експлуатацію та створення ОСББ встановити розмір суми внесків на управління (утримання) будинком у розмірі - 2.05 грн. за 1 м. кв. загальної площі квартири та встановити розмір внесків на утримання будинком у розмірі - 3,70 грн. за 1 кв. м загальної площі квартири.

Разом з тим, до матеріалів справи третьою особою ТзОВ Управлінська компанія ДІМ долучено довідку - розрахунок від 05.11.2021 року ОСОБА_1 , яка містить примітку про те, що розмір суми внесків на утримання багатоквартирного будинку до 07.2019 р. нараховувався у розмірі 2,04 грн. за 1м/кв. загальної площі житлового приміщення та розмір внесків на утримання багатоквартирного будинку з 08.2019 року - у розмірі 3,70 грн. за 1 м/кв. загальної площі житлового приміщення.

Крім цього, листом ТОВ "Управлінська компанія "Дім" вих. № 41 від 19.11.2019 року, зокрема повідомило власника квартири АДРЕСА_1 ОСОБА_1 про те, що з 01 серпня 2019 року вступив в дію Кошторис витрат на утримання та управління будинком з новим розміром внесків - 3,70 грн. за 1 кв. м.

Також з долученої позивачем довідки - розрахунку заборгованості, яка містить примітку вбачається, що тариф складає 2,05 грн./кв. м згідно до Договору № 1 від 19.10.2015 року, та тариф - 3,70 грн./кв. м згідно протоколу № 1 засідання правління ОСББ.

Так, знайшли своє підтвердження аргументи позивача, що саме витрати на утримання та управління будинком з новим розміром внесків - 3,70 грн. за 1 кв. м. були затверджені шляхом прийняття оскаржуваного протоколу № 1 від 01 липня 2019 року засідання правління ОСББ, а не загальними зборами членів об"єднання, до виключної компетенції яких належить визначення розмірів внесків та платежів членів об"єднання.

Разом з тим, суд зауважує, що матеріали справи не містять протоколу Загальних зборів ОСББ Клима Савури 14 - А", прийнятого після 01.08.2019 року, на яких мало б вирішуватися питання щодо збільшення розміру внесків та платежів членів ОСББ "Клима Савури 14 А» відповідно до затвердженого оскаржуваним протоколом № 1 від 01 липня 2019 року нового кошторису витрат.

Таким чином, правління ОСББ "Клима Савури 14 - А" має правомочністьздійснювати підготовку кошторису, однак воно позбавлене правомочностізатверджувати кошторис витрат на утримання будинку, оскільки це належить довиключної компетенції Загальних зборів .

Заперечуючи проти позову, відповідач покликається на те, що 16 грудня 2014 року рішенням загальних зборів було встановлено суму внесків на управління (утримання) будинком в розмірі 3,70 грн. за 1 кв. м від загальної площі квартир. 30 грудня 2014 року, рішенням Загальних зборів було затверджено новий кошторис та затверджено процедуру внесення змін до нього, а саме дозволено правлінню ОСББ самостійно вносити необхідні зміни в затверджений кошторис в межах встановленого розміру суми внесків на управління будинком без додаткового погодження співвласників на Загальних зборах. Протоколом № 1 засідання правління ОСББ від 01 липня 2019 року було затверджено новий кошторис витрат на управління будинком, проте протоколом № 1/1 від 01 липня 2019 року було внесено зміни в протокол № 1, а саме виправлено допущені помилки та описки, згідно якого було внесено зміни до затвердженого кошторису на загальних зборах ОСББ.

Проте, такі покликання відповідача не заслуговують на увагу, оскільки визначення розміру внесків і платежів вирішені не уповноваженим на це органом і це суперечить п. 2.3. Статуту ОСББ Клима Савури 14-А , де зазначено , що визначення порядку сплати, переліку та розмірів внесків і платежів співвласників відноситься до виключної компетенції загальних зборів Об`єднання та п.6 ч.9 ст. 10 Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку".

Крім того, відповідно до абзацу 2 п. 3.5 Типового договору № 12-12-18 про надання послуги з управління багатоквартирним будинком від 12.12.2018 року, укладеного між ТОВ "Управлінська компанія "Дім" та ОСББ "Клима Савури 14 А" , новий кошторис витрат погоджується співвласниками шляхом прийняття відповідного рішення у порядку, встановленому законом, з подальшим внесенням змін до цього договору.

За приписами статті 1 Закону України Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку , співвласником багатоквартирного будинку є власник квартири або нежитлового приміщення у багатоквартирному будинку; управління багатоквартирним будинком - вчинення співвласниками багатоквартирного будинку дій щодо реалізації прав та виконання обов`язків співвласників, пов`язаних з володінням, користуванням і розпорядженням спільним майном багатоквартирного будинку.

Частиною 2 статті 7 ЗУ Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку встановлено, що кожний співвласник несе зобов`язання щодо належного утримання, експлуатації, реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна багатоквартирного будинку пропорційно до його частки співвласника.

На думку позивача, рішення, затверджене протоколом № 1 від 01 липня 2019 року лише головою правління та одним його членом прийняте з порушенням вимог статті 10 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирних будинків . Через неправомірно прийняте рішення, було незаконно покладено на позивача обов`язок сплачувати збільшений розмір щомісячних внесків на утримання будинком.

Згідно з ч. 20 ст. 10 Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку" до компетенції правління відноситься підготовка кошторису, балансу об`єднання та річного звіту, розпорядження коштами об`єднання відповідно до затвердженого загальними зборами об`єднання кошторису.

Аналогічні положення закріплені й п. п. 1, 3 п. 4.6, п. 7.1 Статуту.

Зокрема, відповідно до п. 7.1 Статуту Правління об`єднання складає щорічний кошторис надходжень і витрат на наступний фінансовий рік і визначає розміри платежів кожного члена об`єднання. Кошторис об`єднання складається до 25 грудня поточного року з подальшим затвердженням на чергових загальних зборах членів об`єднання.

Відповідно до п. 5.1 Статуту, абзацу 4 ст. 10 Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку" Загальні збори скликаються не рідше одного разу на рік.

Таким чином, Правління, діючи в межах наданих йому положеннями п. 6 п. п. 4.6 Статуту повноважень, мало компетенцію на скликання та проведення Загальних зборів із 01.08.2019 року по сьогодні для затвердження нового розміру внесків членів об`єднання співвласників багатоквартирного будинку.

Крім того, відповідно до абзацу 19 ст. 10 Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку" порядок обрання та відкликання членів правління, їхкількісний склад та строки обрання встановлюються загальними зборами .

В свою чергу, положеннями Статуту не визначено кількісний склад членів правління ОСББ "Клима Савури 14 А", однак у п. 4.7 Статуту зазначено, що Правління об`єднання зі свого складуобирає голову правління і його заступника. Таким чином, правління ОСББ "Клима Савури 14 А" складається із голови, його заступника та члена (членів) правління, які й обирають голову правління та заступника голови правління об`єднання співвласників багатоквартирного будинку. Відтак, мінімальна кількість осіб, з яких складається правління, становить 3 (три) особи.

Окрім цього, додатковим підтвердженням того, що мінімальна кількість членів Правління ОСББ "Клима Савури 14 А" становить 3 особи є наявність у п. 4.9 Статуту положення про те, що рішення Правління ОСББ "Клима Савури 14 А" приймається 2/3 голосів від загальної чисельності членів правління.

Відповідно до Протоколу № 1 Установчих зборів ОСББ "Клима Савури 14 А" від 10.11.2014 року обрано членів правління ОСББ "Клима Савури" у складі: ОСОБА_3 (голови правління), ОСОБА_4 та ОСОБА_5 як членів правління.

В свою чергу, як вбачається із тексту оскаржуваного протоколу, на засіданні Правління ОСББ "Клима Савури 14 А" були присутні ОСОБА_6 (голова Правління), ОСОБА_5 (член правління) та ОСОБА_7 як секретар зборів. Таким чином, на засіданні правління ОСББ "Клима Савури 14 А", лише затверджувався кошторис шляхом прийняття оскаржуваного протоколу, були присутні лише 2 члени Правління (головаправління та 2 члени Правління), а відтак вказане єпорушенням процедури прийняття протоколу № 1 від 01 липня 2019 року.

Відповідно до ч.9 ст.10 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирних будинків до виключної компетенції загальних зборів співвласників відноситься:

-обрання членів правління об`єднання;

-питання про використання спільного майна;

-затвердження кошторису, балансу об`єднання та річного звіту;

-попереднє (до їх укладення) погодження умов договорів, укладених на суму, що перевищує зазначену в статуті об`єднання, договорів, предметом яких є цінні папери, майнові права або спільне майно співвласників чи їх частина;

-визначення порядку сплати, переліку та розмірів внесків і платежів співвласників;

-визначення розміру матеріального та іншого заохочення голови та членів правління.

Відповідно до частини 14 статті 10 зазначеного Закону рішення про визначення переліку та розмірів внесків і платежів співвласників, вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало не менш як дві третини загальної кількості усіх співвласників, а в разі якщо статутом не передбачено прийняття таких рішень, - більшістю голосів. З інших питань рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало більше половини загальної кількості співвласників.

Таким чином, рішення прийняте протоколом № 1 від 01 липня 2019 року мало прийматися не менш двох третин загальної кількості усіх співвласників (не присутніх на зборах, а від загальної кількості власників).

Таким чином, суд враховуючи, що рішення про визначення переліку та розмірів внесків і платежів співвласників , порядок управління та користування спільним майном, передачу у користування фізичним та юридичним особам спільного майна, а також про реконструкцію та капітальний ремонт багатоквартирного будинку або зведення господарських споруд вважається прийнятим , якщо за нього проголосувало не менш як дві третини загальної кількості усіх співвласників , прийшов до висновку, що рішення прийняте протоколом № 1 від 01 липня 2019 року з порушенням вимог Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирних будинків

Рішення загальних зборів, прийняте відповідно до Статуту, є обов`язковим для всіх співвласників. Рішення загальних зборів мають вищу юридичну силу щодо рішень інших органів управління об`єднання. Загальні збори своїм рішенням можуть у будь- який час скасувати або визнати таким, що втратило чинність, рішення будь- якого іншого статутного органу об`єднання, зокрема, правління та ревізійної комісії об`єднання.

Рішення загальних зборів оприлюднюється шляхом розміщення його тексту в місцях загального користування будинку.Співвласники мають право знайомитися з рішеннями (протоколами) загальних зборів, затвердженими такими рішеннями документами та за власний рахунок робити з них копії та виписки.

Доказів того, що дана процедура була дотримана відповідачем, суду не надано.

Відповідно до положень ст. 10 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку рішення загальних зборів, прийняте відповідно до статуту, є обов`язковим для всіх співвласників.

Затвердження оскаржуваного протоколу призвело до покладення на позивача обов`язку сплачувати збільшений розмір щомісячних внесків на утримання будинком у розмірі 3,70 грн.

Згідно ч.ч. 1-4 ст. 12 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини,які маютьзначення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень,крім випадків,встановлених цим Кодексом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи не вчиненням нею процесуальних дій.

Згідно ст. 80 ЦПК України достатніми є докази,які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи,які входять до предмета доказування. Питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Відповідно до п. 27 Постанови Пленуму ВСУ № 14 від 18.12.2009 року Про судове рішення у цивільній справі під час судового розгляду предметом доказування є факти, якими обґрунтовують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше юридичне значення для вирішення справи і підлягають встановленню при ухваленні рішення.

Суд вважає, що позивач надав суду належні і допустимі докази в обґрунтування заявлених ними позовних вимог.

Представник відповідача та третьої особи не спростував доводи, викладені позивачем у позові та не надав доказів протилежного.

Крім того, оскільки позивач є співвласником у багатоквартирному будинку, затвердження оскаржуваного рішення ОСББ призвело до порушення його права на доцільне визначення цін і тарифів на управління будинком з урахуванням його інтересів.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Згідно зі ч. 1 ст. 3 ЦПК Україникожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Згідно з вимогами ст.ст.124, 129 Конституції України, задачами цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою захисту порушених, невизнаних, прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави. Основними засадами судочинства є законність, рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом, забезпечення доведеності вини, змагальність сторін та свобода в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості, гласність судового процесу та його повне фіксування технічними засобами, забезпечення апеляційного та касаційного оскарження та обов`язковість рішень суду до виконання.

Зважаючи на викладене вище, оцінюючи належність, допустимість і достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів в їх сукупності, враховуючи те, що обставини, на які посилаються позивач( порушення процедури затвердження оскаржуваного протоколу ), як на підставу для задоволення позову, знайшли своє підтвердження у судовому засіданні, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню.

Судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. (ч. 1 ст. 141 Цивільного процесуального кодексу України).

Керуючись Законом України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку , Закону України Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку , ст. ст. 3-5, 12-13, 76-92, 95, 141, 258-259, 268, 264-265, 272-273, 352, 354-355 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Клима Савури 14А", третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предметаспору, на стороні відповідача Товариство з обмеженою відповідальністю "Управлінська компанія "Дім" про визнання недійсним рішення правління ОСББ, оформленого протоколом, із моменту його прийняття - задовольнити.

Визнати недійсним рішення правління Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Клима Савури 14-а , оформленого протоколом № 1 від 01.07.2019 року, із моменту його прийняття.

Стягнути з об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Клима Савури 14А"судовий збір у розмірі 908 грн. 00 коп.

Рішення може бути оскаржене до Рівненського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було проголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи:

Позивач - ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , адреса проживання: АДРЕСА_3 .

Відповідач - Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Клима Савури 14А", ЄДРПОУ 39505445, місцезнаходження: м. Рівне, вул. Клима Савури, б. 14-А.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предметаспору, на стороні відповідача Товариство з обмеженою відповідальністю "Управлінська компанія "Дім", код ЄДРПОУ 38416999, місцезнаходження: м. Рівне, вул. Макарова, б. 24 А.

Суддя Рівненського міського суду Н.Г. Кучина

Дата ухвалення рішення28.01.2022
Оприлюднено31.01.2022
Номер документу102827118
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання недійсним рішення правління ОСББ, оформленого протоколом, із моменту його прийняття

Судовий реєстр по справі —569/20104/21

Постанова від 20.12.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Сакара Наталія Юріївна

Постанова від 17.01.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Сакара Наталія Юріївна

Ухвала від 08.09.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Сакара Наталія Юріївна

Рішення від 28.07.2022

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Шимків С. С.

Постанова від 28.07.2022

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Шимків С. С.

Ухвала від 19.06.2022

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Шимків С. С.

Ухвала від 07.04.2022

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Шимків С. С.

Рішення від 28.01.2022

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Кучина Н. Г.

Рішення від 28.01.2022

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Кучина Н. Г.

Ухвала від 10.01.2022

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Кучина Н. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні