Ухвала
від 28.01.2022 по справі 953/1006/22
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 953/1006/22

н/п 1-кс/953/795/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"28" січня 2022 р. Слідчий суддя Київського районного суду м. Харкова ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань в приміщенні суду скаргу ОСОБА_3 на бездіяльність уповноважених Слідчого управління Головного Управління Національної поліції в Харківській області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви про вчинення кримінального правопорушення від 24.01.2022 року,-

ВСТАНОВИВ:

В провадження Київського районного суду м. Харкова надійшла вищевказана скарга, у якій скаржник просить зобов`язати уповноважених осіб Слідчого управління Головного Управління Національної поліції в Харківській області на підставі заяви ОСОБА_3 від 24.01.2022 року про кримінальне правопорушення внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про кримінальне правопорушення та розпочати досудове розслідування.

В обґрунтування скарги зазначено, що 24.01.2022 заявник,що є головою ГО «НОН-СТОП» звернувся до Слідчого управління Головного Управління Національної поліції в Харківській області із заявою про вчинення злочину, в якій заявник повідомив, щодо вчинення юридичними особами, зокрема ТОВ «Брент ОЙЛ-95» які здійснюють продаж пального низької якості та здійснюють свою діяльність без відповідної ліцензії на території земельної ділянки з кадастровими номерами: 6310137500:06:002:0014 по шосе Салтівському, 147А, на території Московського району у м.Харків, проте відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань не внесено та розслідування за заявою ОСОБА_3 не здійснюється.

Заявник, в судове засідання не прибув, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, від заявника до суду надійшло клопотання про розгляд справи за відсутності заявника, в якій вимоги скарги підтримав в повному обсязі, просив задовольнити.

Уповноважена особа Слідчого управління Головного Управління Національної поліції в Харківській області у судове засідання не з`явилася, відомостей щодо внесення заяви ОСОБА_3 від 24.01.2022 до суду не надано.

Згідно з вимогами частини 3статті 306 КПК Українинеявка слідчого та прокурора у судове засідання не перешкоджає розгляду скарги по суті.

Вивчивши доводи поданої скарги та надані докази у їх сукупності, слідчий суддя приходить до таких висновків.

Порядок оскарження рішень, дій, бездіяльності слідчого, прокурора під час досудового розслідування передбаченийглавою 26 КПК України,

Пунктом 1 ст. 303 КПК Українипередбачено, що на досудовому провадженні можуть бути оскаржені такі рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора: бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Слідчим суддею встановлено, що 24.01.2022 року від ОСОБА_3 надійшла шляхом направлення на офіційну електронну адресу до Слідчого управління Головного Управління Національної поліції в Харківській області заява про вчинення злочину, в якій заявник повідомив, про вчинення ТОВ «Брент ОЙЛ-95» які здійснюють продаж пального низької якості та здійснюють свою діяльність без відповідної ліцензії на території земельної ділянки з кадастровими номерами: 6310137500:06:002:0014 по АДРЕСА_1 ,

До суду даних, про те, що вищезазначена заява ОСОБА_3 від 24.01.2022 була розглянута та про прийняте рішення Слідчого управління Головного Управління Національної поліції в Харківській області щодо реєстрації її до Єдиного реєстру досудових розслідувань не представлено.

Даних щодо прийняття рішення на час розгляду скарги у слідчого судді немає.

Відповідно до частини 1статті 214 КПК України, слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до ЄРДР, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з ЄРДР.

Вказана норма закону є імперативною оскільки не передбачає права слідчого, прокурора не вносити відомості до ЄРДР.

Відповідно до частини 4статті 214КПК України слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

В межах даної скарги встановлено, що в супереч вимог статті214 КПК України, відомості про кримінальне правопорушення за заявою ОСОБА_3 до ЄРДР не внесені, відомості на спростування зазначеного до суду не подано.

З огляду на зазначене, скарга ОСОБА_3 щодо невнесення в ЄРДР відомостей про кримінальне правопорушення підлягає задоволенню.

Крім того, слідчий суддя зазначає, що з метою належного дотримання процесуальних вимог щодо розгляду скарг на бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, враховуючи вимоги частини 2статті 26 КПК України, слідчі судді не наділені повноваженнями здійснювати оцінку обґрунтованості заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, а передбачають лише обов`язок уповноважених органів здійснити фіксацію наданих особою відомостей про кримінальне правопорушення, які вона надає усвідомлено для реалізації відповідними органами завдань кримінального провадження.

Отже, якщо зі звернення особи вбачається, що вона порушує перед органом досудового розслідування питання про вчинення кримінального правопорушення, ініціюючи здійснення ним дій, визначенихКПК України, то навіть за умови, що результати аналізу наведених особою відомостей свідчать про відсутність ознак складу кримінального правопорушення, такі відомості мають бути внесені до ЄРДР з подальшим закриттям провадження, відповідно достатті 284 КПК України.

На підставі викладеного, керуючись вимогами ст.ст.214,303 - 307,309,369 - 372,376 КПК України, слідчий суддя,

ПОСТАНОВИВ:

Скаргу ОСОБА_3 на бездіяльність уповноважених осіб Слідчого управління Головного Управління Національної поліції в Харківській області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви про вчинення кримінального правопорушення від 24.01.2022 року задовольнити.

Зобов`язатиуповноважених осібСлідчого управління ГоловногоУправління Національноїполіції вХарківській області внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявою ОСОБА_3 від 24.01.2022 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя - ОСОБА_1

СудКиївський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення28.01.2022
Оприлюднено16.01.2023
Номер документу102863645
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за скаргами на дії та рішення правоохоронних органів, на дії чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового розслідування бездіяльність слідчого, прокурора стосовно невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань

Судовий реєстр по справі —953/1006/22

Ухвала від 28.01.2022

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Губська Я. В.

Ухвала від 26.01.2022

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Губська Я. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні