Вирок
від 31.01.2022 по справі 755/1048/22
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 755/1048/22

1кп/755/641/22

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"31" січня 2022 р. Дніпровський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

секретаря ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві кримінальне провадження №12021105040004544 за обвинуваченням

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки: м. Броварів, Київської обл., українки, громадянки України, з професійно-технічною освітою, непрацюючої, заміжньої, маючої на утриманні двох неповнолітніх дітей ІНФОРМАЦІЯ_2 та ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрованої та проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимої,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.191 КК України,

за участю учасників кримінального провадження:

прокурора ОСОБА_4 ,

представника потерпілого ОСОБА_5 ,

обвинуваченої ОСОБА_3 ,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_3 , згідно наказу № 190-к від 20.12.2021 року «Про прийняття на роботу» було прийнято на посаду фармацевта аптеки №3, що належить ТОВ «ІНКО-ТРЕЙД» (код ЄДРПОУ 34294488) та розташована за адресою: м. Київ, Харківське шосе, 19, з 21 грудня 2021 року, з окладом відповідно штатного розкладу.

Крім того, 20.12.2021 року, був укладений договір про повну матеріальну відповідальність між Товариством з обмеженою відповідальністю «ІНКО- ТРЕЙД» в особі директора ОСОБА_5 , яка діє на підставі Статуту, іменується надалі «Адміністрація», з одного боку, працівник ОСОБА_3 , який іменується надалі «Працівник».

Згідно Договору про повну матеріальну відповідальність, Працівник, який займає посаду фармацевта виконує роботу безпосередньо пов`язану з продажом матеріальних цінностей та має доступ до конфіденційної комерційної інформації, бере на себе повну відповідальність за забезпечення збереження довірених йому Адміністрацією матеріальних цінностей, а також нерозголошення конфіденційної та комерційної інформації і в зв`язку з вищевикладеним зобов`язується:

-дбайливо ставитись до переданих йому для збереження чи для другої мети матеріальних цінностей Товариства і вживати заходів для уникнення псування,

-своєчасно повідомляти Адміністрацію Товариства про всі обставини, які загрожують забезпеченню збереження ввірених йому матеріальних цінностей,

-вести облік, складати, подавати в установленому порядку товарно-грошові та інші звіти про рух та залишки довірених йому матеріальних цінностей,

-брати участь в інвентаризації довірених йому матеріальних цінностей,

-контролювати наявність і правильність оформлення документів на відпуск матеріальних цінностей,

-контролювати наявність Довіреності чи документів, які її заміняють, які підтверджують отримання товару Покупцем,

-не розголошувати відомості, які можуть нашкодити Товариству.

20.12.2021 року директором ТОВ «ІНКО-ТРЕЙД», в особі ОСОБА_5 , затверджено посадову інструкцію фармацевта.

Крім того, 20.12.2021 року ОСОБА_3 з положеннями вказаної посадової інструкції ознайомлена та затвердила власним підписом.

Так, згідно посадової інструкції фармацевта, розділу І. Загальні положення, встановлено, що дійсна посадова інструкція визначає функціональні обов`язки, права і відповідальність фармацевта. Відповідно посадової інструкції, фамацевт відноситься до категорії фахівців; на посаду фармацевта призначається особа, яка має середню фармацевтичну освіту, диплом за спеціальністю «Фармація»; призначення на посаду фармацевта і звільнення з неї здійснюється наказом керівника установи; фармацевт повинен знати: законодавство України, основи фармацевтичної справи, основи економіки і принципи організації фармацевтичної служби; правила зберігання та відпуску лікарських засобів в аптеці; номенклатуру лікарських засобів і виробів медичного призначення; правила надання першої долікарської медичної допомоги; законодавство про працю; правила внутрішнього трудового розпорядку; правила і норми охорони праці, техніки безпеки, виробничої санітарії та протипожежного захисту.

У II розділі «Завдання та обов`язки» посадової інструкції фармацевта зазначено: проводить заходи щодо організації лікарського забезпечення населення; бере участь у прийманні товару, його розподілі за місцем зберігання; здійснює відпуск лікарських засобів і виробів медичного призначення; забезпечує дотримання фармацевтичного порядку і санітарно-гігієнічного режиму на робочому місці; здійснює раціональну організацію праці.

Відповідно до розділу IV «Відповідальність» вищезазначеної інструкції, зазначається, що фармацевт несе відповідальність за неналежне виконання або невиконання своїх посадових обов`язків, помилкові дії чи бездіяльність, неприйняття рішень, що сходять у сферу його компетенції, а також за невикористання або неповне використання своїх функціональних прав, що передбачені цією посадовою інструкцією, а також правилами внутрішнього трудового розпорядку в межах, визначених чинним законодавством України про працю та кримінальним законодавством України. Правопорушення, скоєні в процесі здійснення своєї діяльності, в межах, визначених чинним адміністративним, кримінальним та цивільним законодавством України.

Так, 21.12.2021 року, ОСОБА_3 перебуваючи на своєму робочому місці, а саме: в приміщенні Аптеки №3, що належить ТОВ «ІНКО-ТРЕЙД» (код ЄДРПОУ 34294488) та знаходиться за адресою: м. Київ, Харківське шосе, 19, приступила до виконання своїх функціональних обов`язків фармацевта аптеки, згідно розкладу в денну зміну та знаходилась у приміщенні одна на протязі дня. Перебуваючи на робочому місці у ОСОБА_3 виник злочинний умисел направлений на привласнення чужого майна, яке перебувало в її віданні та яке належить ТОВ «ІНКО-ТРЕЙД», а саме: грошових коштів у розмірі 14700,00 гривень, що знаходились у сейфі аптеки та перебували у її віданні, з метою обернення його на свою користь, поліпшуючи безпосередньо за рахунок викраденого своє матеріальне становище.

Реалізуючи свій злочинний умисел, цього ж дня, в період часу з 09 години до 21 години, ОСОБА_3 , знаходячись на своєму робочому місці, в порушення посадової інструкції та договору про повну матеріальну відповідальність, діючи умисно, протиправно, керуючись корисливим мотивом підійшла до сейфу, який знаходився в службовому приміщенні Аптеки №3, поклала туди готівкову виручку у розмірі 5768,30 грн. за свою робочу зміну. 21.12.2021 року та 500,00 гривень розмінної монети, натомість, взяла з сейфу грошові кошти у розмірі 14700,00 гривень, отримані за реалізацію лікарських препаратів з попередніх днів та поклала до власної сумки. Після чого, взявши сумку, де знаходились привласнені гроші, зачинила приміщення аптеки та пішла, розпорядившись ними на власний розсуд, завдавши потерпілому ТОВ «ІНКО-ТРЕЙД» матеріальні збитки на суму 14700,00 гривень.

Так, згідно Витягу з касової книги ТОВ «ІНКО-ТРЕЙД» за період з 20.12.2021 року до 23.12.2021 року та Пояснень до витягу з касової книги аптеки №3, за адресою: АДРЕСА_2 , на початок робочого дня 21.12.2021 року, у сейфі Аптеки №3 знаходились готівкові кошти у розмірі 17609, 40 грн. Із цих коштів 500 грн. було видано фармацевту у вигляді розмінної монети, 2400,00 грн. були здані до банку, 14709, 40 грн залишались у сейфі Аптеки №3. На початок дня 22.12.2021 року, у сейфі Аптеки №3 було виявлено такий залишок коштів: 9,40 грн. залишок із попередніх днів, 500,00 грн. розмінної монети, 5768,30 грн. готівкова виручка за 21.12.2021 року. Нестача грошових коштів склала 14700,00 грн.

Отже, 21.12.2021 року у результаті своїх протиправних дій ОСОБА_6 , будучи матеріально-відповідальною особою умисно, привласнила грошові кошти, які перебували в її віданні та які належать «ІНКО- ТРЕЙД», у розмірі 14700,00 гривень.

Дії обвинуваченої ОСОБА_3 кваліфіковано за ч.1 ст.191 КК України, як привласнення чужого майна, яке перебувало в її віданні.

Обставиною, що пом`якшує покарання обвинуваченої, згідно ст.66 КК України, суд визнає щире каяття.

Обставин, що обтяжують покарання обвинуваченої, згідно ст.67 КК України, судом не встановлено.

Відповідно до п.1 ч.3 ст.314 КПК України у підготовчому судовому засіданні суд має право, зокрема, затвердити угоду або відмовити в затвердженні угоди.

У п.1 ст.468 КПК України вказано, що у кримінальному провадженні може бути укладена угода про примирення між потерпілим та підозрюваним чи обвинуваченим.

Згідно ч.1 ст.469 КПК України, угода про примирення може бути укладена за ініціативою потерпілого, підозрюваного або обвинуваченого. Домовленості стосовно угоди про примирення можуть проводитися самостійно потерпілим і підозрюваним чи обвинуваченим, захисником і представником або за допомогою іншої особи, погодженої сторонами кримінального провадження (крім слідчого, прокурора або судді).

Крім того, ч.3 ст.469 КПК України передбачено, що угода про примирення між потерпілим та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена у провадженні щодо кримінальних проступків, нетяжких злочинів та у кримінальному провадженні у формі приватного обвинувачення.

У підготовчому судовому засіданні учасниками кримінального провадження надано суду угоду про примирення у кримінальному провадженні №12021105040004544 від 23.12.2021 року, що укладена між представником потерпілого ОСОБА_5 та підозрюваною ОСОБА_3 .

Відповідно до умов вищезазначеної угоди представник потерпілого та підозрювана у кримінальному провадженні №12021105040004544, за спільною ініціативою та обопільною згодою у відповідності до вимог ст.ст. 468, 469, 471 КПК України уклали дану угоду про примирення, в якій виклали формулювання обвинувачення та його правову кваліфікацію, яка ніким не оспорюється, зазначили істотні обставини для даного кримінального провадження, підозрювана беззастережно визнала свою винуватість у зазначених діяннях. Представник потерпілого ОСОБА_5 відмовився заявляти цивільний позов. Також вказаною угодою визначено покарання, яке повинна понести ОСОБА_3 за ч.1 ст.191 КК України у виді 3 років позбавлення волі, із застосуванням ст.75 КК України, звільнивши ОСОБА_3 від відбування покарання з випобуванням. Також, у даній угоді роз`яснені зазначені представнику потерпілого та підозрюваній наслідки укладення та затвердження угоди, а також наслідки її невиконання.

Перевіривши угоду про примирення на її відповідність вимогам чинного КПК України, суд прийшов до висновку, що зазначена угода у повному обсязі відповідає вимогам чинного законодавства, оскільки вона містить всі необхідні реквізити, визначені статтею 471 КПК України, зокрема, найменування сторін, формулювання обвинувачення та його правову кваліфікацію із зазначенням частини статті закону України про кримінальну відповідальність, істотні для відповідного кримінального провадження обставини, розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, узгоджене покарання та згода сторін на призначення покарання, наслідки укладення та затвердження угоди, передбачені статтею 473 цього Кодексу, наслідки невиконання угоди, дата її укладення та підписи сторін.

При цьому судом з`ясовано, що обвинувачена цілком розуміє права визначені ч.5 ст.474 КПК України, наслідки укладення та затвердження даної угоди, передбачені ч.1 ст.473 КПК України, характер обвинувачення, вид покарання, а також інші заходи, які будуть застосовані до неї у разі затвердження угоди судом.

У підготовчому засіданні з`ясовано, що представник потерпілого розуміє наслідки затвердження угоди, передбачені п.2 ч.1 ст.473 КПК України.

Обвинувачена та представник потерпілого у підготовчому судовому засіданні підтвердили суду, що угода про примирення між ними укладена добровільно, не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дії будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді.

Прокурор у судовому засіданні не заперечував проти затвердження угоди про примирення.

Суд, дослідивши угоду про примирення, вислухавши доводи сторін, вважає, що укладена між представником потерпілого та підозрюваною угода відповідає вимогам КПК України, дії обвинуваченої ОСОБА_3 за ч.1 ст.191 КК України кваліфіковано правильно, умови угоди не суперечать інтересам суспільства і не порушуються права, свободи чи інтереси сторін або інших осіб, сторони примирились добровільно, обвинувачена може виконати взяті на себе за угодою зобов`язання, фактичні підстави для визнання винуватості наявні, узгоджена міра покарання відповідає загальним засадам призначення покарання, визначеним ст.65 КК України.

Із огляду на викладене, суд прийшов до висновку, що укладена представником потерпілого ОСОБА_5 та підозрюваною ОСОБА_3 угода про примирення підлягає затвердженню.

Речові докази у кримінальному провадженні відсутні.

Цивільний позов у кримінальному провадженні не заявлено.

Процесуальні витрати у кримінальному провадженні не понесені.

Керуючись ст.ст. 368, 370, 373, 374 КПК України, суд, -

у х в а л и в:

Затвердити угоду про примирення, укладену 18 січня 2022 року між представником потерпілого ОСОБА_5 та підозрюваною ОСОБА_3 , у кримінальному провадженні №12021105040004544 від 23.12.2021 року.

ОСОБА_3 визнати винною у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.191 КК України та призначити їй покарання у виді 3 /трьох/ років позбавлення волі.

На підставі ст.75 КК України звільнити ОСОБА_3 від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком на 1 рік.

Згідно ст.76 КК України покласти на ОСОБА_3 обов`язки: періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання; не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.

Запобіжний захід ОСОБА_3 не обрано.

Речові докази у кримінальному провадженні відсутні.

Цивільний позов у кримінальному провадженні не заявлено.

Процесуальні витрати у кримінальному провадженні не понесені.

Вирок може бути оскаржено до Київського апеляційного суду через Дніпровський районний суд м. Києва протягом 30 днів з дня проголошення.

Суддя:

Дата ухвалення рішення31.01.2022
Оприлюднено19.01.2023
Номер документу102883860
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —755/1048/22

Вирок від 31.01.2022

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Курило А. В.

Ухвала від 21.01.2022

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Курило А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні