Ухвала
від 25.01.2022 по справі 761/1879/20
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/1879/20

Провадження № 1-кп/761/1604/2022

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 січня 2022 року Шевченківський районний суд м. Києва у складі: головуючого судді ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , обвинуваченого ОСОБА_4 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві кримінальне провадження № 320191000000006 93 внесеного 10.12.2019 до Єдиного реєстру досудових розслідувань, про обвинувачення:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Семенівка Арбузинського району Миколаївської області, громадянина України, раніше не судимого, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.205-1 КК України,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_4 обвинувачується в тому, що у травні 2018 року зустрівся у м. Києві з невстановленою особою, яка запропонувала йому за грошову винагороду внести завідомо неправдиві відомості у реєстраційні документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичних осіб, та документально значитись співзасновником і директором суб`єкта підприємницької діяльності - юридичної особи - ТОВ «Аграрний центр «Родос» (код ЄДРПОУ 42023376).

Усвідомлюючи противоправний характер дій, запропонованих невстановленою особою, обвинувачений ОСОБА_5 , перебуваючи у скрутному матеріальному становищі, діючи з корисливих мотивів та не маючи у дійсності пвгіру здійснювати господарську діяльність, погодився на таку незаконну щюпозицію, вступивши таким чином у попередню змову із зазначеною особою і до початку кримінального проступку домовився про спільне його вчинення.

Реалізовуючи спільний з невстановленою особою протиправний умисел, направлений на внесення завідомо неправдивих відомостей у документи, які мдповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичних осіб, а також умисне подання для проведення такої реєстрації документів, які містять завідомо неправдиві відомості, обвинувачений ОСОБА_5 через декілька днів надав згаданій невстановленій особі копію власного паспорту громадянина України серії НОМЕР_1 , виданий 26.01.2015 Арбузинським PC УДМС України в Миколаївській області, та копію довідки про присвоєння йому ідентифікаційного номеру № НОМЕР_2 , необхідні для складання установчих та реєстраційних документів підприємства.

Отримавши дані документи, невстановлена особа, реалізуючи спільні з обвинуваченим ОСОБА_6 протиправні наміри, у травні 2018 року у невстановленому місці за невстановлених обставин, забезпечила виготовлення у встановленій законом формі проекти установчих та реєстраційних документів щодо придбання обвинуваченим ОСОБА_6 суб`єкта підприємницької діяльності - юридичної особи - ТОВ «Аграрний центр «Родос», які містили завідомо неправдиві відомості про мету і предмет діяльності підприємства, його місцезнаходження, розмір майнового внеску, статутного капіталу тощо, а саме: договір купівлі- продажу часток у статутному капіталі ТОВ «Аграрний центр «Родос» від 22.05.2018 та заяву від 23.05.2018 про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу - ТОВ «Аграрний центр «Родос», що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

З метою подальшої реалізації попередньо обумовленого з невстановленою особою спільного протиправного умислу, направленого на внесення завідомо неправдивих відомостей у документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичних осіб, а також умисного подання для проведення такої реєстрації документів, які містять завідомо неправдиві відомості, обвинувачений ОСОБА_5 23.05.2018 прибув за адресою: АДРЕСА_2 , до кабінету приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_7 , де його зустріла невстановлена особа та надала на підпис заздалегідь підготовлені за наведених обставин проекти документів ТОВ «Аграрний центр «Родос», а саме: договір купівлі-продажу часток у статутному капіталі ТОВ «Аграрний центр «Родос» від 22.05.2018, відповідно до якого обвинувачений ОСОБА_5 придбав у ОСОБА_8 в особі ОСОБА_9 частку у статутному капіталі товариства у розмірі 2 000 грн., що становить 50%, та заяву від 23.05.2018 про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу - ТОВ «Аграрний центр «Родос», що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, які містили завідомо неправдиві відомості щодо:

- місцезнаходження підприємства за адресою: м. Київ, вул. Пушкінська, 25;

- майна підприємства, зокрема придбання ОСОБА_6 статутного капіталу

товариства у сумі 2 000 грн.;

- учасників підприємства, зокрема ОСОБА_10 , який володіє часткою у розмірі 50%

статутного капіталу;

- призначення ОСОБА_10 на посаду директора товариства;

фінансів, контролю та обліку діяльності підприємства, порядку розподілу прибутків та

відшкодування збитків, органів управління та інших рішень;

- мети діяльності, зокрема отримання прибутку, предмету діяльності, яким відповідно до

статуту є код КВЕД 46.21 «оптова торгівля зерном, необробленим тютюном, насінням і

кормами для тварин».

Усвідомлюючи відсутність навиків і досвіду для виконання обов`язків службової особи та засновника підприємства, а також підприємницької діяльності у цілому, не маючи наміру здійснювати таку діяльність від імені ТОВ «Аграрний центр «Родос», достовірно розуміючи, що надані йому на підпис проекти документів містять завідомо неправдиві відомості, ОСОБА_5 , продовжуючи реалізацію спільних з невстановленою особою протиправних намірів, діючи з корисливих мотивів, засвідчив їх, власноручно виконавши підписи кульковою ручкою у графі «Покупець: ОСОБА_4 » у договорі купівлі-продажу часток у статутному капіталі ТОВ «Аграрний центр «Родос» від 22.05.2018 та на сторінках 1,2,3,4,5,6,7 заяви від 23.05.2018 про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу - ТОВ «Аграрний центр «Родос», що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, наділивши їх таким чином необхідними реквізитами офіційних документів, тобто вчинив їх підроблення.

Завершуючи реалізацію спільних з невстановленою особою протиправних намірів, обвинувачений ОСОБА_5 отримав від приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_7 , яка не була обізнана про протиправні наміри обвинуваченого ОСОБА_10 та невстановленої особи, опис документів від 23.05.2018, що відповідно до закону надаються юридичною особою - ТОВ «Аграрний центр «Родос» державному реєстратору для проведення реєстраційної дії «Внесення змін до відомостей про юридичну особу, що не пов`язані зі змінами в установчих документах», після чого засвідчив його, власноручно виконавши кульковою ручкою підпис у графі «Заявник: ОСОБА_5 », після чого передав зазначеній невстановленій особі особисто підписані ним договір купівлі-продажу часток у статутному капіталі ТОВ «Аграрний центр «Родос» від 22.05.2018, заяву від 23.05.2018 про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу - ТОВ «Аграрний центр «Родос», що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, та опис документів від 23.05.2018, що відповідно до закону надаються юридичною особою - ТОВ «Аграрний центр «Родос» державному реєстратору для проведення реєстраційної дії «Внесення змін до відомостей про юридичну особу, що не пов`язані зі змінами в установчих документах».

У подальшому дана невстановлена особа, діючи за попередньою змовою з обвинуваченим ОСОБА_6 , забезпечила проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи - ТОВ «Аграрний центр «Родос» у державного реєстратора шляхом подачі цих документів через приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_7 до відділу (центру) надання адміністративних послуг Шевченківської районної в м. Києві державної адміністрації за адресою: м. Київ, бул. Тараса Шевченка, 26/4.

Підписання обвинуваченим ОСОБА_6 вищевказаних реєстраційних документів надало підстави для перереєстрації 24.05.2018 відділом (центром) надання адміністративних послуг Шевченківської районної в м. Києві державної адміністрації суб`єкта підприємницької діяльності - юридичної особи - ТОВ «Аграрний центр «Родос» на обвинуваченого ОСОБА_10 як його співзасновника.

Таким чином, ОСОБА_4 обвинувачується у внесенні завідомо неправдивих відомостей у документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, а також умисному їх поданні для проведення такої реєстрації, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 205-1 КК України.

У судовому засіданні прокурор звернувся із клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності ОСОБА_4 на підставі ст. 49 КК України.

Обвинувачений підтримав клопотання прокурора, просив суд звільнити його від кримінальної відповідальності за закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Суд, заслухавши доводи сторін кримінального провадження, дослідивши надані матеріали, дійшов висновку, що вказане клопотання є обґрунтованим та підлягає задоволенню з наступних підстав.

Приписами частини 3 статті 288 КПК України визначено, що суд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє обвинуваченого від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Згідно з ст. 44 КК України особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених Кримінальним кодексом.

Зокрема, п.2ч.1ст.49КК України(вред.на деньвчинення злочину)особа звільняєтьсявід кримінальноївідповідальності,якщо здня вчиненнянею злочинуневеликої тяжкості,за якийпередбачене покаранняу видіобмеження воліабо позбавленняволі,і додня набраннявироком законноїсили минулотри роки.

Як встановлено судом ОСОБА_4 обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, що мало місце у травні 2018 року.

Відповідно до положень ст. 12 КК (в ред. на день вчинення злочину) злочин, передбачений ч. 2 ст. 2051КК, був віднесений до злочинів невеликої тяжкості, оскільки найсуворішим покаранням за його вчинення було обмеження волі.

Враховуючи положення ч. 2 ст. 5 КК, відповідно до якої закон про кримінальну відповідальність, що посилює кримінальну відповідальність або іншим чином погіршує становище особи, не має зворотної дії в часі, до ОСОБА_4 мають бути застосовані норми закону про кримінальну відповідальність, які були чинними на травень 2018 року.

Інкриміноване ОСОБА_4 кримінальне правопорушення мало місце у травні 2018, тобто з дня його вчинення минуло понад три роки.

Прокурором не надано суду даних про зупинення або переривання перебігу давності.

Потерпілі у кримінальному провадженні відсутні.

Сукупність зазначеного свідчить про наявність передбачених законом підстав для звільнення обвинуваченого ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності.

На підставі ч. 2 ст. 12, ч. 1 ст. 49 КК України, керуючись підпунктом 1 п. 2 ст. 284, ч. 3 ст. 288, КПК України,

УХВАЛИВ:

Клопотання прокурора - задовольнити

Кримінальне провадження за обвинуваченням ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 205-1 КК України закрити на підставі ст..49 КК України у зв`язку із закінченням строків давності, звільнивши його від кримінальної відповідальності.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду протягом семи діб з дня її оголошення через Шевченківський районний суд м. Києва.

Суддя:

Дата ухвалення рішення25.01.2022
Оприлюднено16.01.2023
Номер документу102888317
СудочинствоКримінальне
Сутьобвинувачення: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Семенівка Арбузинського району Миколаївської області, громадянина України, раніше не судимого, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.205-1 КК України

Судовий реєстр по справі —761/1879/20

Ухвала від 25.01.2022

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Мєлєшак О. В.

Ухвала від 04.12.2020

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Мєлєшак О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні