Рішення
від 09.06.2021 по справі 760/4355/20
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

С О Л О М ' Я Н С Ь К И Й Р А Й О Н Н И Й С У Д М І С Т А К И Є В А

вул. Максима Кривоноса, 25, м. Київ, 03037; тел. (044) 249-79-26, факс:249-79-28;

вул. Полковника Шутова, 1, м. Київ, 03113; тел.: (044) 456-51-65; факс: 456-93-08

e-mail:inbox@sl.ki.court.gov.ua, web: https://sl.ki.court.gov.ua

Код ЄДРПОУ: 02896762


Провадження 2/760/1379/21

В справі 760/4355/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

(заочне)

І . Вступна частина

09 червня 2021 року в місті Києві

Солом`янський районний суд м. Києва

у складі головуючого судді Коробенка С.В.

за участю секретаря Семененко А.Д.

розглянув у судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Фінанс Інновація до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості.

ІІ. Описова частина

У лютому 2020 року ТОВ Фінансова компанія Фінанс Інновація звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості, в якому просить стягнути заборгованість за Договором № 190707-3799-7 від 07.07.2019 у розмірі 28250,00 грн. (5000,00 грн заборгованості за кредитом та 23250,00 грн заборгованості за процентами за користування кредитом) та судові витрати у розмірі 3102,00 грн.

На обґрунтування позовних вимог зазначав, що ТОВ Фінансова компанія Фінанс Інновація є фінансовою установою, що надає фінансові послуги по наданню грошових коштів у вигляді фінансового Кредиту на умовах строковості, зворотності, платності.

07.07.2019 між Позивачем та ОСОБА_1 був укладений договір №190707-3799-7, відповідно до якого Позивачем надано Відповідачу кредит у розмірі 5000,00 грн строком на 30 днів, шляхом переказу на його платіжну картку № НОМЕР_1 емітовану АТ Приватбанк зі сплатою відсотків за користування кредитом у розмірі 1,5 % від суми кредиту за кожен день користування та 3,5 % від залишку суми кредиту за кожен день прострочення терміну повернення кредиту.

Зазначає, що даний договір був укладений в електронному вигляді шляхом реєстрації відповідача на веб-сайті в мережі Інтернет https://monetka.com.ua та підписання договору електронним підписом з одноразовим ідентифікатором, відповідно до Закону України Про електронну комерцію .

Вказує, що Відповідач взяті на себе зобов`язання по договору позики не виконав, у зв`язку із чим станом на 06 лютого 2020 року виникла заборгованість у розмірі 28250,00 грн.

Зазначену заборгованість Позивач просить стягнути у примусовому порядку.

У судове засідання представник Позивача не з`явився, подав заяву про розгляд справи у його відсутність, проти ухвалення заочного рішення не заперечував.

Відповідач відзиву не подав, до суду не з`явився, про розгляд справи був повідомлений належним чином.

Суд вважає можливим розглянути справ у відсутність Сторін на підставі наявних матеріалів справи із постановленням заочного рішення.

ІІІ. Мотивувальна частина

З матеріалів справи вбачається, що Товариство з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Фінанс Інновація здійснює свою діяльність відповідно до Свідоцтва про реєстрацію фінансової установи ФК №898 виданого Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг на підставі Розпорядження № 1826 від 18.05.2017 та має право надавати грошові кошти у позику на умовах фінансового кредиту.

07 липня 2019 року між сторонами був укладений договір позики №190707-3799-7, відповідно до умов якого ОСОБА_1 Позивачем - ТОВ Фінансова компанія Фінанс Інновація - був наданий кредит у розмірі 5000,00 грн.

Відповідно до п. 1.3 договору строк надання кредиту та строк дії договору становить 30 днів.

Предметом судового розгляду є стягнення заборгованості за договором позики, укладеним в електронній формі.

Відповідно до ч. 1 ст. 626 ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Згідно з ч. 1 ст. 628 ЦК України зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Відповідно до положень ст. 638 ЦК України, договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору.

Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди.

У статті 3 Закону України Про електронну комерцію зазначено, що електронний договір - це домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав і обов`язків та оформлена в електронній формі.

Електронний договір укладається і виконується в порядку, передбаченому Цивільним та Господарським кодексами України, а також іншими актами законодавства.

Електронний договір, укладений шляхом обміну електронними повідомленнями, підписаний у порядку, визначеному статтею 12 цього Закону, вважається таким, що за правовими наслідками прирівнюється до договору, укладеного у письмовій формі. Кожний примірник електронного документа з накладеним на нього підписом, визначеним статтею 12 цього Закону, є оригіналом такого документа. Електронний договір вважається укладеним з моменту одержання особою, яка направила пропозицію укласти такий договір, відповіді про прийняття цієї пропозиції в порядку, визначеному частиною шостою цієї статті.

Відповідь особи, якій адресована пропозиція укласти електронний договір, про її прийняття (акцепт) може бути надана шляхом: надсилання електронного повідомлення особі, яка зробила пропозицію укласти електронний договір, підписаного в порядку, передбаченому статтею 12 цього Закону; заповнення формуляра заяви (форми) про прийняття такої пропозиції в електронній формі, що підписується в порядку, передбаченому статтею 12 цього Закону; вчинення дій, що вважаються прийняттям пропозиції укласти електронний договір, якщо зміст таких дій чітко роз`яснено в інформаційній системі, в якій розміщено таку пропозицію, і ці роз`яснення логічно пов`язані з нею (стаття 11 Закону України Про електронну комерцію ).

Відповідно до ч. 5 ст. 11 Закону України Про електронну комерцію пропозиція укласти електронний договір (оферта) може включати умови, що містяться в іншому електронному документі, шляхом перенаправлення (відсилання) до нього. Особі, якій адресована пропозиція укласти електронний договір (оферта), має надаватися безперешкодний доступ до електронних документів, що включають умови договору, шляхом перенаправлення (відсилання) до них.

Включення до електронного договору умов, що містяться в іншому електронному документі, шляхом перенаправлення (відсилання) до такого документа, якщо сторони електронного договору мали змогу ознайомитися з ним, не може бути підставою для визнання правочину нікчемним.

Правила надання грошових коштів у кредит ТОВ Фінансова компанія Фінанс Інновація перебувають в загальному доступі, будучи опублікованими на сайті https://monetka.com.ua.

Ці правила є публічною пропозицією (офертою) у розумінні ст.ст. 641, 644 ЦК України на укладення договору кредиту та визначають порядок і умови кредитування, права і обов`язки сторін, іншу інформацію, необхідну для укладення договору.

Відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 3 Закону України Про електронну комерцію електронний підпис одноразовим ідентифікатором - дані в електронній формі у вигляді алфавітно-цифрової послідовності, що додаються до інших електронних даних особою, яка прийняла пропозицію (оферту) укласти електронний договір, та надсилаються іншій стороні цього договору.

На підтвердження укладення договору №190707-3799-7 від 07.07.2019 Позивачем надано послідовність укладення даного договору із якої вбачається, що 07.07.2019 року о 10:42 Відповідачем здійснено авторизацію в особистому кабінеті на сайті веб-сайті позивача https://monetka.com.ua, обрано параметри кредиту: сума кредиту 5000 грн та строк 30 днів, після чого надіслано запит щодо можливості отримання кредиту шляхом натискання на посилання Отримати кредит . 07.07.2019 о 18:05 Відповідач ознайомився з умовами кредитного договору, Правилами надання грошових коштів у позику в тому числі і на умовах фінансового кредиту, умовами кредитування, після чого на фінансовий номер телефону НОМЕР_2 був надісланий одноразовий ідентифікатор: Для подтверждения согласия с условиями Договора введите 595219 . 07.07.2019 року о 18:05 Відповідачем введено одноразовий ідентифікатор 595219 та акцептовано пропозицію укласти кредитний договір. Позичальнику надіслане повідомлення про підписання кредитного договору: Vy podpisali Dogovor! Ego Nomer 190707-3799-7, ukazyvajte ego pri pogashenii kredіta (а.с. 7).

Статтею 12 Закону України Про електронну комерцію визначено, якщо відповідно до акта цивільного законодавства або за домовленістю сторін електронний правочин має бути підписаний сторонами, моментом його підписання є використання:

- електронного підпису або електронного цифрового підпису відповідно до Закону України "Про електронний цифровий підпис", за умови використання засобу електронного цифрового підпису усіма сторонами електронного правочину;

- електронного підпису одноразовим ідентифікатором, визначеним цим Законом;

- аналога власноручного підпису (факсимільного відтворення підпису за допомогою засобів механічного або іншого копіювання, іншого аналога власноручного підпису) за письмовою згодою сторін, у якій мають міститися зразки відповідних аналогів власноручних підписів.

Відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 3 Закону України Про електронну комерцію електронний підпис одноразовим ідентифікатором - дані в електронній формі у вигляді алфавітно-цифрової послідовності, що додаються до інших електронних даних особою, яка прийняла пропозицію (оферту) укласти електронний договір, та надсилаються іншій стороні цього договору.

З огляду на викладене вище, встановлено, що Відповідач підписав електронний договір шляхом використання електронного підпису одноразовим ідентифікатором, а тому суд приходить до висновку, що факт укладення договору №190707-3799-7 від 07.07.2019 підтверджується матеріалами справи та узгоджується із ст. ст. 6, 627 ЦК України та ст. ст. 11, 12 Закону України Про електронну комерцію .

Із запропонованими умовами Відповідач ознайомився та погодився з ними.

Уклавши даний договір на умовах, викладених у ньому, Відповідач тим самим засвідчив свою згоду та взяв на себе зобов`язання виконувати умови, які були в ньому закріплені.

Відповідно до ст. 629 ЦК України договір є обов`язковим до виконання сторонами.

За змістом ст.ст. 526, 615 ЦК України зобов`язання повинні виконуватись у встановлений термін, відповідно до вимог закону та умов договору.

Згідно ст. 599 ЦК України зобов`язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Відповідно до ст. 1054 ЦК України за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов`язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов`язується повернути кредит та сплатити проценти.

Згідно з ст. 525 ЦК України одностороння відмова від зобов`язання не допускається.

Відповідно до ст. 610 ЦК України, порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Порушення відповідачем умов договору є цивільним правопорушенням, оскільки ст. 629 ЦК України встановлюється принцип безумовності та обов`язковості виконання договору.

За змістом ч. 1 ст. 625 ЦК України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання.

Згідно ч. 1 ст. 612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Відповідно до п.1.2 Кредитного договору Позивач нараховує відсотки за користування кредитом в сумі 1,5% від суми кредиту за кожен день користування.

Відповідно до п.3.3 Кредитного договору у разі порушення строків повернення кредиту встановлених п.1.3, Позичальник сплачує Товариству плату за користування кредитом за підвищеною ставкою у розмірі 2,5% від суми несвоєчасно повернутого кредиту за кожен день користування кредитом понад встановлений строк.

У зв`язку із невиконанням відповідачем зобов`язань утворилася заборгованість в сумі 28250 грн, яка складається із заборгованості по кредиту в розмірі 5000 грн, заборгованості по нарахованих процентам за період з 07.07.2019 по 06.08.2019 за процентною ставкою 1,5 % за кожен день користування кредитом у розмірі 2025 грн та заборгованості за нарахованими процентами за період з 07.08.2019 по 12.02.2020 року за процентною ставкою 3,5 % за кожен день користування кредитом у розмірі 20300 грн, на підтвердження наявності такої заборгованості надано її розрахунок.

Перевіривши наданий Позивачем розрахунок заборгованості, суд приходить до висновку про порушення Відповідачем зобов`язань за кредитним договором, внаслідок чого із нього на користь Позивача підлягає стягненню заборгованість у розмірі 28250,00 грн.

Крім того, на підставі ст. 141 ЦПК України стягненню з ОСОБА_1 підлягає судовий збір в розмірі 2102 гривень та витрати на правничу допомогу, понесені Позивачем, в розмірі 1000 гривень.

IV. Резолютивна частина

Керуючись ст.ст. 3, 11, 12 Закону України Про електронну комерцію , ст. ст. 207, 526, 530, 549, 610, 633, 1054 Цивільного кодексу України, ст. ст. 4, 5, 12, 13, 76-81, 223, 259, 263-265, 268, 273 ЦПК України, суд вирішив:

1.Позов задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Фінанс Інновація заборгованість за Договором №190707-3799-7 від 07.07.2019 в сумі 28250,00 (двадцять вісім тисяч двісті п`ятдесят грн 00 коп.) гривень, з яких :

- 5000,00 гривень - заборгованість за тілом кредиту;

- 23250 гривень - заборгованість за нарахованими процентами.

2.Стягнути з ОСОБА_1 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Фінанс Інновація витрати, пов`язані з розглядом справи, в розмірі 3102,00 гривень.

3.Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом 30 днів з дня його проголошення.

4.Позивач: Товариство з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Фінанс Інновація , юридична адреса: 03124, м. Київ, бул. Вацлава Гавела, 4, офіс 520; код ЄДРПОУ: 41146462;

Відповідач: ОСОБА_1 ,зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 ;РНОКПП: НОМЕР_3 .

Суддя:

Дата ухвалення рішення09.06.2021
Оприлюднено03.02.2022
Номер документу102900285
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —760/4355/20

Ухвала від 03.02.2023

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Коробенко С. В.

Рішення від 09.06.2021

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Коробенко С. В.

Рішення від 09.06.2021

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Коробенко С. В.

Рішення від 09.06.2021

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Коробенко С. В.

Ухвала від 23.03.2020

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Коробенко С. В.

Ухвала від 23.03.2020

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Коробенко С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні