Ухвала
від 01.02.2022 по справі 711/676/22
ПРИДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Придніпровський районний суд м.Черкаси

Номер провадження 1-кс/711/227/22

Справа № 711/676/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 лютого 2022 року слідчий суддя Придніпровського районного суду міста Черкаси ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участі слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Черкаси клопотання старшого слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Черкаській області, капітана поліції ОСОБА_4 у кримінальному провадженні №12019250000000299, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 06.11.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 191 КК України, про продовження строку досудового розслідування, -

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Черкаській області, капітан поліції ОСОБА_4 звернулася до слідчого судді Придніпровського районного суду м. Черкаси з клопотанням, погодженим прокурором відділу Черкаської обласної прокуратури ОСОБА_5 , про продовження строку досудового слідства у кримінальному провадженні № 12019250000000299 на шість місяців, тобто до 06.08.2022.

В обґрунтування клопотання вказує, що слідчим управлінням ГУНП в Черкаській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12019250000000299 від 06.11.2019 за фактом привласнення бюджетних коштів директором ПП «Архстрой Фасад» під час проведення ремонтних робіт.

Згідно заяви ГО «Захист прав ветеранів АТО», яка в своїй діяльності переслідую мету сприяння в подоланні злочинності та забезпечення дотримання всіма організаціями будь-якої форми власності, громадянами та іноземцями вимог законодавства України, тим самим сприяти розбудові правової держави, звертається із листом та просить врегулювати ситуацію.

Так, громадською організацією під час аналізу порталу державних закупівель prozorro.gov.ua, було встановлено, що 18.10.2018 Золотоніською центральною лікарнею було оголошено про проведення відкритих торгів з закупівлі послуги щодо проведення «капітального ремонту з утеплення та заміною покрівлі приміщень будівлі пологового відділення Золотоніської ЦРЛ по вул. Лікарняна, 2 в м.Золотоноша, Черкаської області.

26.11.2018 між Золотоніською центральною районною лікарнею (ЄДРПОУ - 02005303), в особі головного лікаря ОСОБА_6 та ПП «Архстрой фасад» (ЄДРПОУ 40224937), в особі директора ОСОБА_7 було укладено договір №1076/18т на проведення робіт капітального ремонту з утепленням та заміною покрівлі приміщень будівлі пологового відділення Золотоніської ЦРЛ по вул.Лікарняна, 2 в м. Золотоноша Черкаської області» на суму 13 101 596 гривень.

Також, під час перевірки даної інформації стало відомо, що директор ПП«Архстрой Фасад» ОСОБА_7 під час виконання робіт здійснює привласнення бюджетних коштів в особливо великих розмірах шляхом завищення обсягів виконаних робіт та за допомогою залучення до виконання будівельних робіт працівників субпідрядних організацій, де сам ОСОБА_7 являється директором, а саме: ПП «Авен строй», ПП «Матек», ПП «Агро Будмонтаж».

На адресу керівництва Золотоніської ЦРЛ направлено запит з метою отримання належним чином завірених документів по взаємовідносинам з ПП «Архстрой Фасад» за період з 01.01.2018 по 16.12.2019, а саме: договорів підряду з додатками та усіма додатковими угодами до них; проектної документації; експертизи проекту; кошторисної документації; платіжних доручень; актів за формами КБ-2 та КБ-3; дефектних актів; актів на закриття прихованих робіт; журналів робіт; журналів авторського нагляду; спеціальних журналів з окремих видів робіт; підсумкових відомостей ресурсів; наказів про призначення осіб відповідальних за технічний та авторський нагляд; за виконанням робіт; сертифікатів якості та відповідності на використані будівельні матеріали, паспортів на обладнання, технічної документації на придбане застосоване на об`єктах обладнання та устаткування; звіти про витрати основних матеріалів у порівнянні з виробничими нормами; накладні з відповідними податковими накладними на придбані будівельні матеріали, вироби, обладнання та устаткування, які були використані; товарно-транспорті накладні та калькуляції вартості машино-годин всіх машин та механізмів, які використовувались для виконання робіт; актів прийому передачі. Шляхових листів, рахунків на оплату, актів звірки взаєморозрахунків, листування між замовником та виконавцем.

20.01.2020 отримано відповідь директора Золотоніської ЦРЛ, згідно якої підстави надання копій документів, зазначених у запиті, відсутні.

Отримано ухвалу про дозвіл на тимчасовий доступ до документів, що перебувають у володіння КНП «Золотоніська районна багатопрофільна лікарня», яка виконана, та вилучено наявні вищезазначені документи.

До ГУ Пенсійного фонду України в Черкаській області направлено запит з метою отримання інформації відносно ПП «Архстрой Фасад», ПП «Агро Будмонтаж», ПП «Матек», ПП «Авек Строй», а саме відносно працівників, які працюють чи працювали на підприємстві в період з 01.01.2019 по 10.01.2020.

У відповідь на вказаний запит отримано відповідь із зазначенням кількості працівників працевлаштованих у вказаних підприємствах. Крім того, повідомлено, що підставою для отримання доступу до персональних даних є ухвала слідчого судді.

До ГУ ДПС у Черкаській області направлено запит з метою отримання інформації відносно ПП «Архстрой Фасад», ПП «Агро Будмонтаж», ПП «Матек», ПП «Авек Строй», а саме відомостей про діючі та закриті банківські рахунки, належним чином завірені копії актів перевірок, інформацію відносно працівників, які працюють та працювали на підприємствах, податкову звітність.

Отримано відповідь із зазначенням запитуваної інформації.

На адресу управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Черкаській області направлено запит з метою отримання інформації чи отримували ПП «Архстрой Фасад», ПП «Агро Будмонтаж», ПП «Матек», ПП «Авек Строй», ліцензії Державної архітектурно-будівельної інспекції України.

Згідно отриманої відповіді ПП «Архстрой Фасад» отримав ліцензію на провадження господарської діяльності, пов`язаної зі створенням об`єктів архітектури, з безстроковим терміном.

Допитаний свідком ОСОБА_7 пояснив, що він є єдиним засновником та директором приватного підприємства «Архстрой фасад» код ЄДРПОУ 40224937.

До видів діяльності вказаного підприємства належить: Код КВЕД 22.23 Виробництво будівельних виробів із пластмас (основний); Код КВЕД 25.12 Виробництво металевих дверей і вікон; Код КВЕД 43.32 Установлення столярних виробів; Код КВЕД 43.34 Малярні роботи та скління; Код КВЕД 43.39 Інші роботи із завершення будівництва; Код КВЕД 46.15 Діяльність посередників у торгівлі меблями, господарськими товарами, залізними та іншими металевими виробами; Код КВЕД 46.73 Оптова торгівля деревиною, будівельними матеріалами та санітарно-технічним обладнанням; Код КВЕД 46.90 Неспеціалізована оптова торгівля; Код КВЕД 47.52 Роздрібна торгівля залізними виробами, будівельними матеріалами та санітарно-технічними виробами в спеціалізованих магазинах; Код КВЕД 47.99 Інші види роздрібної торгівлі поза магазинами; Код КВЕД 41.20 Будівництво житлових і нежитлових будівель.

18.10.2018 було оприлюднене оголошення про проведення відкритих торгів щодо проведення робіт, а саме капітального ремонту з утеплення та заміною покрівлі приміщень будівлі пологового відділення Золотоніської ЦРЛ по вул. Лікарняна, 2 в м. Золотоноша Черкаської області» (коригування).

У вказаному аукціоні прийняло участь два учасника, а саме ТОВ "Основа-Будмонтаж" та ПП «Архстрой фасад», та саме ПП «Архстрой фасад» стало переможцем запропонувавши вартість робіт у розмірі 13 101 596,40 грн.

Згідно умов першого договору № 1076/18т від 26.11.2018 укладеного між ПП «Архстрой фасад» та Золотоніською центральною районною лікарнею, виконавець зобов`язується виконати роботи капітального ремонту з утеплення та заміною покрівлі приміщень будівлі пологового відділення Золотоніської ЦРЛ по вул. Лікарняна, 2 в м. Золотоноша Черкаської області» відповідно до проектно-кошторисної документації.

В подальшому, роботи були призупинені, та наразі не поновлені у зв`язку із відсутністю фінансування на залишок суми по договору фінансування.

Крім того, свідок являється засновником та директором ряду інших юридичних осіб, а саме ПП «Авек Строй» (код ЄДРПОУ 40224853), ПП «Матек» (код ЄДРПОУ 33828352) та ПП «Агро Будмонтаж» (код ЄДРПОУ 41369656), ПП «Каскад проект» (код ЄДРПОУ 41097871).

Роботи у Золотоніській ЦРЛ були розпочаті ще у 2017 році, на підставі виграного тендеру. Однак, в ході виконання робіт було з`ясовано, що проектна документації не відповідає нормам будівництва.

У зв`язку із викладеним, за ініціативою ПП «Архстрой фасад» вказаний договір було розірвано.

В подальшому, після коригування проектної документації, з боку Золотоніської ЦРЛ оголошено новий аукціон, у якому ПП «Архстрой фасад» отримало перемогу.

Під час виконання будівельних робіт були залучені спеціалісти з числа офіційно працевлаштованих осіб, а також особи з якими у ПП «Архстрой фасад» укладені договори цивільно-правового характеру. Зокрема, можу зазначити, що у ряді юридичних осіб, засновником яких я являюсь, працевлаштована певна кількість осіб, крім того до виконання робіт залучаються і інші особи, за індивідуальними договорами.

Ряд юридичних осіб було засновано для оптимізації управлінської функції, та до основної діяльності їх віднесено проведення ремонтних робіт. Так, всі зазначені підприємства приймають участь у тендерних конкурсних торгах, в частині з яких перемагають.

Для виконання умов договорів, щодо проведення будівельних та ремонтних робіт інколи з метою раціональності приймається рішення про звільнення особи з одного підприємства та працевлаштування у іншому, до обов`язків якого входить виконання зазначених робіт, у разі відсутності необхідної кількості працівників.

Стосовно виконання робіт з капітального ремонту з утеплення та заміною покрівлі приміщень будівлі пологового відділення Золотоніської ЦРЛ по вул. Лікарняна, 2 в м. Золотоноша Черкаської області» (коригування), до їх проведення було залучено лише осіб з числа працівників ПП «Архстрой фасад». Та до вказаного напрямку діяльності не залучались інші підприємства, засновником яких я являюсь.

26.02.2020 постановою слідчого призначено будівельно-технічну експертизу проведення, якої доручено судовому експерту ОСОБА_8 (свідоцтво про присвоєння кваліфікації судового експерта № 1734).

В ході її виконання до слідчого управління надійшло клопотання судового експерта про надання додаткових матеріалів.

З метою виконання клопотання експерта направлені запити до КНП «Золотоніська районна багатопрофільна лікарня», ПП «Архстрой фасад», з метою отримання наступних документів, а саме:

розрахунок договірної ціни по об`єкту будівництва «Капітальний ремонт з утепленням та заміною покрівлі приміщень будівлі пологового відділення Золотоніської ЦРЛ по вул. Лікарняна 2, в м. Золотоноша, Черкаської області» (коригування)», як невід`ємної частини Договору № 1076/18Т від 26.11.2018 на виконання робіт по зазначеному об`єкту; договір № 284/18Т від 04.04.2018 по об`єкту будівництва «Капітальний ремонт з утепленням та заміною покрівлі приміщень будівлі пологового відділення Золотоніської ЦРЛ по вул. Лікарняна, 2 в м. Золотоноша» з усіма невід`ємними додатками до нього (у т.ч. розрахунком договірної ціни); архітектурно-будівельну частину робочого проекту на капітальний ремонт з утепленням та заміною покрівлі приміщень будівлі пологового відділення Золотоніської ЦРЛ по вул. Лікарняна, 2 в м. Золотоноша, у складі креслень та пояснювальної записки; реєстр актів приймання виконаних будівельних робіт (примірна форма № КБ-2в) та довідок про вартість виконаних будівельних робіт та витрати (примірна форма № КБ-3) складених на виконання договорів № 284/18Т від 04.04.2018 та № 1076/18Т від 26.11.2018 по об`єкту будівництва «Капітальний ремонт з утеплення та заміною покрівлі приміщень будівлі пологового відділення Золотоніської ЦРЛ по вул. Лікарняна 2 в м. Золотоноша» та «Капітальний ремонт з утепленням та заміною покрівлі приміщень будівлі пологового відділення Золотоніської ЦРЛ по вул.. Лікарняна, 2 в м. Золотоноша, Черкаської області» (коригування», які є відповідним чином оплаченими підрядній організації.

01.12.2020 від КНП «Золотоніська районна багатопрофільна лікарня» отримано копії запитуваних документів, які скеровано судовому експерту.

У зв`язку з тривалим виконанням експертизи на адресу судового експерта ОСОБА_8 було скеровано лист на прискорення виконання експертизи, але жодної відповіді отримано не було.

В подальшому, судовому експерту ОСОБА_8 направлено лист з вимогою повернути матеріали кримінального провадження, оскільки за тривалий проміжок часу останнім експертиза виконана не була, висновок експерта не отримано, про терміни та результати дослідження невідомо.

Після повернення матеріалів кримінального провадження, 02.06.2021 винесено повторну постанову про призначення будівельно-технічної експертизи проведення якої доручено експертам Черкаського НДЕКЦ МВС України.

Від судового експерта Черкаського НДЕКЦ МВС України отримано клопотання про надання додаткових матеріалів необхідних для виконання експертизи.

На адресу КНП «Золотоніська районна багатопрофільна лікарня» ЗРР та ПП «Архстрой Фасад» направлено відповідний запит з метою отримання документів зазначених у клопотання експерта. Наразі відповідь не отримано.

На виконання клопотання експерта від КНП «Золотоніська районна багатопрофільна лікарня» ЗРР отримано відповідь згідно якої, окрім документів наданих слідству раніше вони не володіють іншими зазначеними у запиті.

Від ПП «Архстрой Фасад» наразі відповідь не отримано.

11.06.2021 отримано лист Черкаського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру про те, що у зв`язку із значним навантаженням експертів сектору будівельних, земельних досліджень та оціночної діяльності Черкаського НДЕКЦ МВС України, складання висновку за результатами проведення будівельно-технічної експертизи відповідно до постанови від 31.05.2021, враховуючи черговість її виконання буде можливо в термін понад 4 (чотири) місяці.

Наразі експертне дослідження не закінчено, натурне обстеження об`єкта не проводилось, висновок експерта не отримано.

03.08.2021 було отримано ухвалу слідчого судді Придніпровського районного суду м.Черкаси про продовження строку досудового розслідування до шести місяців.

06.02.2022 закінчується строк досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні.

В судовому засіданні слідчий ОСОБА_3 , який входить в слідчу групу органу досудового розслідування, клопотання підтримав та просив його задовольнити, продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №12019250000000299 від 06.11.2019 до шести місяців, оскільки, закінчити досудове розслідування неможливо, так як необхідна будівельно-технічна експертиза ще не проведена, на її проведення потрібен тривалий час, про що вказує і відповідь експерта.

Заслухавши пояснення слідчого ОСОБА_3 , дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Перевіривши надані матеріали клопотання, включаючи витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань №12019250000000299 від 06.11.2019, щодо кримінального провадження, у рамках якого було подане клопотання та дослідивши докази по даних матеріалах, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання слідчого підлягає до задоволення.

Відповідно до ч.1ст.219 КПК України строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Згідно п.2 ч.2ст.219 КПК Українистрок досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить: вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

В судовому засіданні встановлено, що відомості про кримінальне правопорушення, передбачене ч.3ст.191 КК Українивнесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12019250000000299 від 06.11.2019.

Відповідно дост. 12 КК Україникримінальне правопорушення, передбачене ч.3ст.191 КК Українивідноситься до категорії тяжких злочинів, за яке передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк від трьох до восьми років.

Ухвалою слідчого судді від 03.08.2021 строк досудового розслідування продовжено на шість місяці, тобто до 06.02.2022.

Таким чином, враховуючи положення частини другої статті 219 КПК України строк досудового розслідування у даному кримінальному провадженні закінчується 06.02.2022.

На даний час завершити досудове розслідування неможливо, у зв`язку з тим, що необхідно провести ряд слідчих дій, а саме: долучити до матеріалів провадження висновок будівельно-технічної експертизи, провести ряд інших процесуальні та слідчих дій, які можуть мати значення для досудового розслідування.

Тобто, на даний час існують об`єктивні причини, через які досудове розслідування не може бути завершене в терміни, передбачені п.2 ч.2 ст.219 КПК України, а проведення вказаних слідчих та процесуальних дій необхідно для всебічного, повного та об`єктивного розслідування у кримінальному провадженні.

Відповідно до ч.1ст.294 КПК України, якщо досудове розслідування злочину до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений у частині другійстатті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути продовжений неодноразово слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 2 і 3 частини четвертоїстатті 219 цього Кодексу.

Згідно із ч.1 ст.295-1 КПК Україниу випадках, передбаченихстаттею 294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Відповідно дост.28 КПК Українипід час кримінального провадження кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані або прийняті в розумні строки. Розумними вважаються строки, що є об`єктивно необхідними для виконання процесуальних дій та прийняття процесуальних рішень. Розумні строки не можуть перевищувати передбачені цим Кодексом строки виконання окремих процесуальних дій або прийняття окремих процесуальних рішень.

Проведення досудового розслідування у розумні строки забезпечує прокурор, слідчий суддя (в частині строків розгляду питань, віднесених до його компетенції), а судового провадження - суд.

В контексті кримінального провадження, Конституційний Суд України, у своєму рішенні від 30.01.2003 відзначив, що "поняття розумний строк досудового слідства є оціночним, тобто таким, що визначається у кожному конкретному випадку з огляду на сукупність усіх обставин вчинення і розслідування злочину". Визначення розумного строку досудового слідства залежить від багатьох факторів, включаючи обсяг і складність справи, кількість слідчих дій, число потерпілих та свідків, необхідність проведення експертиз та отримання висновків тощо. Але за будь-яких обставин строк досудового слідства не повинен перевищувати меж необхідності. Досудове слідство повинно бути закінчене у кожній справі без порушення права на справедливий судовий розгляд і права на ефективний засіб захисту, що передбачено ст.ст.6,13 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Враховуючи вказані слідчим обставини, які унеможливлюють закінчити досудове розслідування до 06.02.2022, складність кримінального провадження, яка обумовлена строками проведення слідчих та процесуальних дій в даному кримінальному провадженні, слідчий суддя вважає необхідним задовольнити клопотання та продовжити строк досудового розслідування в кримінальному провадженні №12019250000000299 на шість місяців, тобто до 06.08.2022.

Керуючись ст.ст.28,219,294,295-1,309,376 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання старшого слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Черкаській області, капітана поліції ОСОБА_4 у кримінальному провадженні №12019250000000299, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 06.11.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 191 КК України, про продовження строку досудового розслідування задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування до шести місяців, тобто до 06.08.2022.

Ухвала оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення01.02.2022
Оприлюднено19.01.2023

Судовий реєстр по справі —711/676/22

Ухвала від 01.02.2022

Кримінальне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Піковський В. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні