Вирок
від 31.01.2022 по справі 709/89/22
ЧОРНОБАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

709/89/22

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31 січня 2022 року Чорнобаївський районний суд Черкаської області в складі головуючого судді ОСОБА_1 , розглянувши в спрощеному провадженні кримінальне провадження, внесене до ЄРДР 15 травня 2021 року, № 12021255320000324 за обвинуваченням

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця

с.Вікторівка Ніжинськогорайону Чернігівськоїобласті,українця,громадянина України,освіта середня,не одруженого,на утриманнідітей немаючого,не працюючого,зареєстрованого по АДРЕСА_1 ,проживає в АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

- у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 249 КК України,-

В С Т А Н О В И В:

26 січня 2022 року до суду надійшов обвинувальний акт з додатками та клопотанням прокурора про розгляд обвинувального акту у спрощеному провадженні.

Під час досудового розслідування ОСОБА_2 у присутності свого захисника адвоката ОСОБА_3 , беззаперечно визнав свою винуватість в інкримінованому кримінальному правопорушенні, не оспорював встановлені в результаті досудового розслідування обставини і надав згоду на розгляд обвинувального акту за його відсутності.

Враховуючи зазначене, суд у відповідності до ч. 2 ст. 381 КПК України, визнає можливим розглядати обвинувальний акт щодо вчинення ОСОБА_2 кримінального проступку без проведення судового розгляду в судовому засіданні за відсутності учасників судового провадження, оскільки обвинувачений не оспорює встановлені під час дізнання обставини і згідний з розглядом обвинувального акта в такому порядку.

Вивчивши обвинувальний акт та додані до нього матеріали в порядку ч. 1 ст. 382 КПК України судом встановлено наступне.

ОСОБА_2 в період часу з 14 травня 2021 року 23-00 по 15 травня 2021 року 04-00 годину, діючи з єдиним злочинним умислом, у порушення вимог п.п. 3.15., 4.13.3 «Правил любительського та спортивного рибальства», затверджених наказом Державного комітету рибного господарства України № 19 від 15 лютого 1999 року, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 28 квітня 1999 року за № 269/3562, без належного дозволу, умисно, займався незаконним рибним добувним промислом у акваторії Сулинської затоки неподалік с. Лящівка Золотоніського району Черкаської області, використовуючи заборонене знаряддя лову - мисинові риболовецькі сітки, в результаті чого добув велику кількість риби породи синець в кількості 79 штук, вартістю 150 гривень за 1 штуку на суму 11850 гривень, породи карась 93 штуки, вартістю 30 гривень за 1 штуку на суму 2790 гривень, що згідно з висновком судової інженерно-екологічної експертизи

№ 674/21-23 від 21 травня 2021 року, завдало істотну шкоду водним біоресурсам України та становить прямі матеріальні збитки 14640 гривень.

Суд визнає доведеним наведене формулювання обвинувачення та кваліфікує дії обвинуваченого ОСОБА_2 за ч. 1 ст. 249 КК України як незаконне зайняття рибним добувним промислом, що заподіяло істотну шкоду.

При призначенніпокарання суд,у відповідностідо положеньст.ст. 65-67 КК України, враховує ступінь тяжкості та конкретні обставини вчинення кримінального правопорушення, дані, які характеризують особу обвинуваченого, наявність обставин, що пом`якшують та обтяжують покарання.

В якості ознак, що характеризують особу обвинуваченого, суд враховує, що на спеціальних обліках ОСОБА_2 не перебуває, раніше не судимий, не одружений, на утриманні неповнолітніх дітей не має, не працює, за місцем проживання характеризується позитивно.

У відповідності до ст. 66 КК України обставинами, що пом`якшують покарання, суд враховує щире каяття обвинуваченого у скоєному, активне сприяння у розкритті злочину.

Обставин, що обтяжують покарання, згідно ст. 67 КК України, судом не встановлено.

Оскільки обвинувачений не працює, суд вважає, що призначення покарання у вигляді штрафу є недоцільним.

Відтак, беручи до уваги обставини справи та особу обвинуваченого, наявність пом`якшуючих обставин та відсутність обтяжуючих обставин, виходячи з основних засад призначення покарання, передбачених ст.ст.50,65 КК України, суд вважає за необхідне призначити покарання у виді обмеження волі в межах, наближених до мінімальної межі санкції статті.

Також суд вважає можливим застосувати ст. 75 КК України, звільнивши обвинуваченого від відбуття покарання з випробуванням з іспитовим строком та покладенням обов`язків, передбачених п. 1, 2 ч. 1, п. 2 ч. 2 ст. 76 КК України.

На думку суду, таке покарання буде справедливим та достатнім для виправлення обвинуваченого та попередження нових кримінальних правопорушень та відповідатиме його меті, гуманності, справедливості і не потягне за собою порушення засад виваженості, що включає наявність розумного балансу між охоронюваними інтересами суспільства та правами особи, яка притягається до кримінальної відповідальності.

Разом з обвинувальним актом до суду надійшов цивільний позов прокурора Чорнобаївського відділу Золотоніської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Іркліївської сільської ради про відшкодування збитків, заподіяних рибному господарству у розмірі 14640,00 грн.

Відповідно до ч. 5 ст. 128 КПК України, цивільний позов у кримінальному провадженні розглядається судом за правилами, встановленими цим Кодексом. Якщо процесуальні відносини, що виникли у зв`язку з цивільним позовом, цим Кодексом не врегульовані, до них застосовуються норми Цивільного процесуальногокодексу України за умови, що вони не суперечать засадам кримінального судочинства.

Згідно ч. 1, 2 ст.22 ЦК України, особа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування, а збитками є витрати, які особа зробила для відновлення свого порушеного права.

В силу вимог ч. 1 ст.1166ЦК України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

В ході судового розгляду встановлено, що ОСОБА_2 своїми незаконними діями, а саме незаконним рибним добувним промислом, завдав істотну шкоду водним біоресурсам України на загальну суму 14640 грн. 00 коп., а тому сума шкоди підлягає стягненню з останнього.

Процесуальні витрати в сумі 1372,88 грн. за проведення інженерно-екологічної експертизи підлягають стягненню з обвинуваченого ОСОБА_2 (ст. 124 КПК України).

Згідно ч.1 ст. 96-1 КК України добута риба підлягає спеціальній конфіскації у власність держави.

Питання щодо інших речових доказів слід вирішити в порядку ч. 9 ст. 100 КПК України.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 373, 374, 381, 382, 394 КПК України, суд, -

З А С У Д И В:

ОСОБА_2 визнати винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 249 КК України, і призначити йому покарання у виді 1 (одного) року обмеження волі.

На підставі ст. 75 КК України звільнити ОСОБА_2 від відбування покарання з випробуванням із встановленням іспитового строку один рік.

Відповідно до п. 1, 2 ч. 1, п. 2 ч. 2 ст. 76 КК України зобов`язати ОСОБА_2 :

-періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;

-повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання;

-не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.

Цивільний позов прокурора Чорнобаївського відділу Золотоніської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Іркліївської сільської ради про відшкодування збитків, заподіяних рибному господарству задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь держави в особі Іркліївської сільської ради завдані незаконним рибним добувним промислом збитки в сумі 14640 грн. 00 коп.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь держави процесуальні витрати у сумі 1372,88 грн.

Речові докази:

-мисинова риболовнасіткадовжиною 70 м, розмір вічка 40*40 мм та мисинова риболовна сітка довжиною 50 м, розмір вічка 70*70 мм, які передано на зберігання до камери речових доказів Золотоніського РВП ГУНП в Черкаській області знищити;

- рибу синець в кількості 79 штук, карась в кількості 93 штуки, що передана для реалізації до ТОВ «Рибкогосп» (ЄДРПОУ 34503878) конфіскувати в дохід держави.

Вирок може бути оскаржений в апеляційному порядку, з урахуванням особливостей, передбачених ст. 394 КПК України, до Черкаського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги через Чорнобаївський районний суд Черкаської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після прийняття рішення судом апеляційної інстанції.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення31.01.2022
Оприлюднено16.01.2023
Номер документу102934068
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —709/89/22

Вирок від 31.01.2022

Кримінальне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Кваша І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні