Ухвала
від 01.02.2022 по справі 757/5086/22-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/5086/22-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 лютого 2022 року м. Київ

Слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю слідчого ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання старшого слідчого в ОВС ГСУ НП України ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12020000000000780 від 12.08.2020 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 204, ч. 2 ст. 209, ч.4 ст. 190 КК України,

В С Т А Н О В И В :

1 лютого 2022 року до провадження слідчого судді надійшло клопотання старшого слідчого в ОВС ГСУ НП України ОСОБА_3 , яке погоджене прокурором відділу Офісу Генерального прокурора ОСОБА_4 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12020000000000780 від 12.08.2020 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 204, ч. 2 ст. 209, ч.4 ст. 190 КК України, на строк до 12 місяців.

В обґрунтування клопотання слідчий зазначає, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України розслідується кримінальне провадження № 12020000000000780 від 12.08.2020 відносно посадових осіб суб`єктів господарської діяльності приватного права, які здійснюють незаконне виготовлення підакцизних товарів дизельного палива, яке шахрайським способом під виглядом «абсорбенту» (компонент для виробництва дизельного палива, який не є підакцизним товаром) реалізуються для суб`єктів господарювання, та як наслідок, легалізують грошові кошти, отримані від протиправної діяльності, за фактом вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 204, ч. 2 ст. 209, ч.4 ст. 190 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що що громадянами України ОСОБА_5 , ОСОБА_6 і ОСОБА_7 створено механізм незаконного продажу вуглеводнів за готівкові кошти, без сплати будь - яких податкових платежів, з їх подальшою легалізацією за допомогою продажу документів на пальне з наступним конвертуванням отриманих за це значних безготівкових коштів у готівку шляхом використання різного роду афілійованих контрагентів.

З цією метою, для забезпечення безперебійності функціонування вищевикладеного, фігурантами провадження створено ряд підприємств: ТОВ «Брітіш Петроліум» (ЄДРПОУ 40028849), ТОВ «Мозир Україна» (ЄДРПОУ 41692853), ТОВ «ЕНЕРГАУМ» (ЄДРПОУ 43434826), ТОВ «Роял Петрол» (ЄДРПОУ 43048983) тощо, які безготівковим шляхом здійснюючи закупівлю пального у ПАТ «Укртатнафта» (ЄДРПОУ 00152307), ТОВ «АЛЬЯНС ОЙЛ ТРЕЙДІНГ» (ЄДРПОУ 38955529), Coral Energy PTE LTD (Сингапур), Wexler Global LP (Великобританія) та ПП «ТД «Фонтекс Агро» (ЄДРПОУ 38510009), для заниження прибутку власних товариств, шляхом тінізації проведених операцій здійснюють його подальшу реалізацію в агрофермерський сектор (понад 70%) виключно за готівкові кошти за так званою «формою 2».

Для виконання системного контролю та аналізу стану таких операцій, ОСОБА_5 , ОСОБА_6 і ОСОБА_7 організовано чітку ієрархію службових осіб-виконавців, зокрема залучено близько 8 бухгалтерів (які забезпечують чистість документів та ведуть облік реалізованого «за формою 2» пального), понад 20 менеджерів (т.зв. «кураторів», які забезпечують безперебійний пошук фермерських товариств, що купуватимуть паливо по заниженій вартості без документів на нього) та водіїв бензовозів (понад 20, які забезпечують доставку ресурсу до фермерських товариств, а взамін, отримавши готівку за доставлені вуглеводні, особисто, виконуючи роль кур`єрів і везуть кошти до головного офісу в м. Київ).

Злагоджені дії керівного та особового складу, а також розподіл чіткої відповідальності за реалізацію нафтопродуктів «по формі 2» фактично дає змогу організаторам схеми акумулювати значну кількість необлікованих готівкових коштів, поява яких не відображена в жодному документі через документальну відсутність проведення таких операцій, що призводить до недоотримання державним бюджетом значних грошових коштів та тінізації економіки в цілому.

Крім цього, ОСОБА_5 , ОСОБА_6 і ОСОБА_7 організовано центр з конвертації безготівкових грошових коштів у готівку, шляхом продажу офіційних документів на отримане пальне, яке фактично вже продане агрофермерським товариствам за готівку.

Так, контрагенти реального сектору економіки, які виступають замовниками послуг мінімізації податкових навантажень, з метою неправомірного завищення податкового кредиту, шляхом укладення фіктивних договорів з ТОВ «Брітіш Петроліум» (ЄДРПОУ 40028849), ТОВ «Мозир Україна» (ЄДРПОУ 41692853), ТОВ «ЕНЕРГАУМ» (ЄДРПОУ 43434826), ТОВ «Роял Петрол» (ЄДРПОУ 43048983) та іншими афілійованими товариствами фігурантів провадження, здійснюють офіційний переказ грошових коштів на їх рахунки за ніби то поставку пального, яке фактично вже продано фермерам по «формі № 2» за готівку.

В подальшому, з метою легалізації отриманих в якості оплати за документи на пальне безготівкових коштів, ОСОБА_5 , ОСОБА_6 і ОСОБА_7 створено додатковий ланцюг афілійованих фіктивних підприємств (понад 20) ТОВ «Інтергаз», ТОВ «Джетта», ТОВ «Будіндустрія-9», ТОВ «Будіндустрія-3», ТОВ «Джетенерджі», ТОВ «НікАгрос», ТОВ «БАС Холдинг» тощо, які під виглядом ніби то проведення різного роду операцій між собою, забезпечують їх реалізацію у відповідних бухгалтерських документах шляхом проведення відповідних сплат за послуги, які фактично не надавались.

За проведення таких операцій та взяття на себе наявних ризиків викриття злочинної діяльності з боку правоохоронної системи, ОСОБА_5 , ОСОБА_6 і ОСОБА_7 акумулюють власну так звану премію в 7-9% від загальної суми безготівкових коштів, що зайшли на рахунки їх компаній за продані документи на пальне. Використання такої схеми легалізації фігуранти провадження називають «продаж за формою 3».

Таким чином, з урахуванням викладеного, ОСОБА_5 , ОСОБА_6 і ОСОБА_7 фактично організовано замкнутий цикл закупівлі та реалізації пального «за формою 2» до агро-фермерських підприємств, з подальшою легалізацією отриманих грошових коштів «за формою 3».

Тобто, вищевказані особи фактично здійснюють незаконні дії з конвертації грошових коштів у готівку з безпідставним формуванням податкового кредиту з податку на додану вартість і завищення витрат реально діючих суб`єктів господарювання за рахунок відображення в обліку операцій, які фактично не проводились.

З метою завуалювання злочинної діяльності та організації протиправної схеми з обігом грошових коштів під час реалізації паливно-мастильних матеріалів, які отримуються від ряду нафтотрейдерів у безготівковій формі після розмитнення та здійснення оплати за зовнішньоекономічними контрактами, громадянами ОСОБА_5 , ОСОБА_6 і ОСОБА_7 створено і придбано ряд суб`єктів господарювання, в тому числі й ТОВ «Будіндустрія-3», на балансі якого знаходиться нафтобаза, що розташована за адресою: м. Київ, вул. Віскозна, 3.

Окрім цього встановлено, що неправомірних дій з боку керівництва ПрАТ «Будіндустрія-3», які виразилися у порушенні правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою, що спричинило загибель однієїлюдини, нанесення тілесних ушкоджень іншої та мало місце приблизно о 09 год. 25 хв. 09.09.2020 за адресою: м. Київ, вул. Віскозна, 3.

Так, в ході досудового розслідування вказаного кримінального провадження проводились та проводяться всі необхідні процесуальні дії, з метою встановлення обставин, які згідно статті 91 КПК України підлягають доказуванню.

Зокрема, 30 жовтня 2020 року на підставі ухвал слідчого судді Печерського районного суду на території м. Києва проведено обшуки в тому числі: нафтобази та офісних приміщень, а також та за місцем проживання осіб, які причетні до вчинення кримінальних правопорушень, під час яких виявлено та вилучено документацію, печатки та оргтехніку (електронні носії інформації), проведено допити свідків, отримано частину розтаємнених протоколів за результатами проведених негласних (слідчих) розшукових дій, здійсненно огляди частини виявленої та вилученої комютерної техніки, призначені відповідні експертизи, висновки по яким не отримані.

Окрім цього під час досудового розслідування були надані доручення в порядку ст. 40 КПК України, допитані свідки, надані запити на отримання документів, а також здійснюються огляди виявлених та влучених предметів і документів.

Так, строк досудового розслідування цього кримінального провадження відповідно до ст. 219 КПК України закінчується 12 лютого 2022 року. Однак, завершити досудове розслідування до вказаного строку не представляється можливим, внаслідок особливої складності кримінального провадження, значної кількості проведених негласних слідчих (розшукових) дій, які потребують розтаємнення, отримання усіх висновків спеціалістів та проведенні допитів і слідчих експериментів.

Для цього у кримінальному провадженні необхідно виконати:

- вилучити інформацію з банківських установ про рух коштів юридичних осіб, які здійснювали реалізацію палива;

- здійснити тимчасовий доступ до інформації яка перебуває у операторів мобільного зв`язку та проаналізувати її з метою встановлення усіх учасників злочину;

- вирішити питання щодо подальшого призначення експертиз (судово-економічних, почеркознавчих та ін.);

- за результатами оглядів вилучених речей (бухгалтерські документи, мобільні телефони, електронні носії інформації, чорнові записи) визначити роль кожного з учасників вчинення злочинів;

- провести допити як свідків усіх учасників, яким можуть бути відомі обставини вчинення злочинів;

- за наявності підстав, в разі розбіжностей у показаннях провести одночасні допити між учасниками кримінального провадження;

- за наявності підстав, з урахуванням здобутих доказів та отриманих фактичних даних, вирішити питання про зміну правової кваліфікації кримінального правопорушення;

- скласти протоколи проведених негласних слідчих (розшукових) дій;

- розсекретити та долучити до матеріалів кримінального провадження матеріали негласних слідчих (розшукових) дій;

- в установленому законом порядку отримати ухвали на проведення обшуків та провести обшуки у осіб, причетних до вчинення вказаного злочину;

- надати оцінку здобутим доказам та вирішити питання щодо повідомлення про підозру особам;

- провести інші необхідні слідчі (розшукові) та процесуальні дії, з метою з`ясування всіх фактичних даних, на підставі яких буде встановлено наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню;

- за наявності підстав, виконати вимоги ст. 290 КПК України, відкрити матеріали досудового розслідування, ознайомити сторони провадження з матеріалами кримінального провадження, надати запит стороні захисту про надання матеріалів, які можуть бути використані як докази у суді.

Зазначені слідчі та процесуальні дії мають істотне значення для кримінального провадження, а також для ухвалення законного, обґрунтованого та справедливого процесуального рішення під час судового розгляду кримінального провадження.

У ході розслідування відпрацьовуються й інші суб`єкти господарювання, що здійснюють свою діяльність у сфері незаконного обігу нафтопродуктів у більшості регіонів України, що також потребує додаткового часу.

Обставинами, що не дозволили виконати вказані слідчі та процесуальні дії у зазначений в пункті 1 частини 2 ст. 219 КПК України строк, є складність кримінального провадження, яка обумовлена труднощами у збиранні доказів (проведенні експертиз, допиті свідків в межах території України, тощо).

Кримінальні правопорушення, передбачені ч. 2 ст. 204, ч. 2 ст. 209, ч.4 ст. 190 КК України є тяжкими злочинами, відповідно до ч. 5 ст. 12 КК України.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав, просив його задовольнити з підстав у ньому зазначених.

Слідчий суддя, заслухавши думку слідчого, дослідивши матеріали клопотання та додані до нього документи, дійшов таких висновків.

Згідно ч. 1 ст. 294 КПК України, якщо досудове розслідування злочину або кримінального проступку до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений в абзаці другому частини першої статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 1-3 частини другої статті 219 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1 ст. 219 строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження. Строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить: шість місяців - у кримінальному провадженні щодо кримінального проступку; дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо злочину невеликої або середньої тяжкості; вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Згідно ст.295-1 КПК України, слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про продовження строку досудового розслідування до повідомлення особі про підозру у разі його протиправності та необґрунтованості.

З урахуванням пояснень наданих слідчим у судовому засіданні, враховуючи ті слідчі та процесуальні дії, які слід вчинити в кримінальному провадженні, виняткову складність здійснення досудового розслідування у кримінальному провадженні, слідчий суддя вважає клопотання слідчого про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12020000000000780 обґрунтованим, а відтак наявними підстави для його задоволення.

Керуючись, ст. ст. 219, 294, 295-1 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В :

Клопотання старшого слідчого в ОВС ГСУ НП України ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12020000000000780 від 12.08.2020 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 204, ч. 2 ст. 209, ч.4 ст. 190 КК України, задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному № № 12020000000000780 від 12.08.2020 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 204, ч. 2 ст. 209, ч.4 ст. 190 КК України, на дванадцять місяців, тобто до 12.02.2023 року включно.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає і набирає законної сили з моменту її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення01.02.2022
Оприлюднено16.01.2023
Номер документу102934341
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12020000000000780 від 12.08.2020 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 204, ч. 2 ст. 209, ч.4 ст. 190 КК України

Судовий реєстр по справі —757/5086/22-к

Ухвала від 01.02.2022

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Батрин О. В.

Ухвала від 01.02.2022

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Батрин О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні