Рішення
від 27.01.2022 по справі 904/9166/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27.01.2022м. ДніпроСправа № 904/9166/21

Господарський суд Дніпропетровської області у складі судді Манько Г.В. за участю секретаря судового засідання Фіцай Я.П.

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "ТЕХНООПТТОРГ-ТРЕЙД"

до Фізичної особи-підприємеця Шмуратової Ірини Вікторівни

про стягнення 45 679 грн. 72 коп.

Представники:

від позивача Левадний Б.Л.

від відповідача не з`явився.

СУТЬ СПОРУ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "ТЕХНООПТТОРГ-ТРЕЙД" звернулося до Господарського суду Дніпропетровської області з позовом про стягнення з фізичної особи - підприємця Шмуратової Ірини Вікторівни заборгованості в розмірі 34 500 грн., пені 3309 грн. 53 коп., штраф 5175 грн., 3% за користування грошовими коштами 1035 грн., інфляційні втрати 1036 грн. 05 коп., 3% річних 624 грн. 14 коп., судовий збір 2270 грн.

Позивач наполягав на задоволенні позову в повному обсязі. Вважає, що наданими у справі доказами у повному обсязі підтверджені позовні вимоги. Зазначив, що усі докази, що є підставою позовних вимог надав до господарського суду. У судовому засіданні підтримав доводи, викладені у позовній заяві.

Відповідач в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином. З заявами та клопотаннями до суду не звертався.

У судовому засіданні на підставі ст. 240 Господарського процесуального кодексу України оголошено вступну та резолютивну частину рішення.

Розглянувши наявні матеріали справи, дослідивши надані докази, заслухавши пояснення представника позивача, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

Між товариством з обмеженою відповідальністю "ТЕХНООПТТОРГ-ТРЕЙД" та фізичню особу - підприємця Шмуратовою Іриною Вікторівною укладено договір №74/21/4 договір поставки товару та/або на умовах відстрочення платежу (далі Договір).

Згідно п. 1.1 договору, постачальник зобов`язується в зумовлені Сторонами строки передати у власність (поставити) покупцеві автомобільні товари в асортименті (товар), а покупець зобов`язується прийняти та сплатити вказаний товар в порядку та на умовах, визначених цим Договором. Поставка Товару за цим Договором здійснюється окремими партіями.

Пунктом 1.2 договору визначено, що кількість, найменування, одиниці виміру, загальна вартість, асортимент та ціни кожної партії товару погоджуються сторонами у видаткових накладних та/або специфікаціях (додатках), які є невід`ємною частиною цього договору. Видаткові накладні підписуються керівниками або представниками сторін, уповноваженими на отримання й видачу товару.

Вид, обсяг, комплекс та загальна вартість послуг вказується в рахунках фактурах та/або актах виконаних робіт (наданих послуг), оформлених на підставі узгодженої сторонами усної чи письмової заявки покупця (п. 1.5 Договору).

Підписаними Сторонами товарно-транспортна та/або видаткова накладна є достатнім і допустимим доказом, що підтверджує факт передання (поставки) Покупцю Товару за цим Договором у відповідності з визначеною кількістю та встановленою якістю, а також всіх документів, що стосуються Товару та підлягають переданню разом з товаром (п. 2.4 Договору).

Загальна сума цього Договору орієнтовно становить 600 000 грн. (Шістсот тисяч гривень 00 копійок), включаючи податок на додану вартість 100 000,00 грн. (Сто тисяч гривень 00 копійок), та визначається вартістю Товару та/або Послуг, поставленого/наданих протягом всього строку (терміну) дії цього Договору (п. 3.1 Договору).

Оплата Товару та/або Послуг здійснюється в порядку безготівкових розрахунків або іншим не забороненим способом перерахування відповідних грошових коштів на поточний рахунок Постачальника. Оплата Товару та/або Послуг за цим Договором здійснюється в національній валюті України - гривні. Покупець, виконуючи безготівкові розрахунки, повинен в платіжному дорученні (у розділі "призначення платежу") зазначити номер і дату цього Договору. При недотриманні цієї вимоги платіж, здійснений Покупцем, може бути не зарахований в оплату по даному Договору (п. 3.2 Договору).

Оплата вартості Товару та/або Послуг здійснюється Покупцем у строк не пізніше ніж 14 днів з дати поставки Товару/надання Послуг, якщо інше не передбачено додатками до цього Договору, підписаними уповноваженими особами Сторін (п. 3.3 Договору).

Сторони погоджуються, що у разі наявності дебіторської заборгованості Покупця перед Постачальником, грошові кошти, які надходять від покупця, в першу чергу зараховуються в оплату існуючої дебіторської заборгованості незалежно від призначення платежу (п. 3.6 Договору).

Пунктом 5.2 договору встановлено, що у випадку порушення строків оплати вартості товару та/або послуг покупець, на вимогу постачальника, сплачує постачальнику пеню в розмірі 0,2 % від суми фактичної заборгованості (але не менше подвійної облікової ставки НБУ, яка діє на момент її нарахування) за кожен день прострочення у межах трирічного строку позовної давності. Пеня нараховується з дня порушення відповідної умови договору до моменту повного виконання такого зобов`язання покупцем. При цьому Покупець зобов`язаний сплатити Постачальнику визначену пеню протягом 3 банківських днів із моменту отримання письмового повідомлення від постачальника. У випадку прострочення виконання грошових зобов`язань понад 15 днів додатково стягується штраф у розмірі 15 % від суми фактичної заборгованості. Виплата винною Стороною неустойки (пені, штрафів, збитків) не звільняє її від незалежного виконання своїх зобов`язань за цим Договором.

Пунктом 5.3 договору встановлено, що у випадку несвоєчасної оплати постачальник має право на підставі ст.692 ЦК України вимагати від покупця оплати товару та/або послуг та 3% від несвоєчасної сплаченої суми за користування грошовими коштами постачальника з моменту переходу прав власності на несвоєчасно оплачений товар та/або з моменту надання послуги.

Цей Договір набирає чинності з моменту його підписання сторонами і діє до 31.12.2021р., але в будь-якому разі до повного виконання Сторонами своїх зобов`язань (п. 7.2 Договору).

Згідно видаткової накладної №22788 від 19.04.2021р. здійснено поставку товару на суму 41 850 грн.

Згідно платіжного доручення №19 від 04.06.2021р. відповідачем перераховано позивачу 1 850 грн.

Згідно платіжного доручення №19 від 11.06.2021р. відповідачем перераховано позивачу 1 000 грн.

Згідно платіжного доручення №47 від 05.08.2021р. відповідачем перераховано позивачу 1 500 грн.

Згідно платіжного доручення №47 від 13.10.2021р. відповідачем перераховано позивачу 3000 грн.

Відповідно до вимог ст.ст. 525, 526 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Виконання зобов`язань, реалізація, зміна та припинення певних прав у договірному зобов`язанні можуть бути зумовлені вчиненням або утриманням від вчинення однією із сторін у зобов`язанні певних дій чи настанням інших обставин, передбачених договором, у тому числі обставин, які повністю залежать від волі однієї із сторін.

Відповідно до вимог ст. 629 Цивільного кодексу України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Згідно вимог ст. 625 Цивільного кодексу України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Відповідно до вимог ст. 530 Цивільного кодексу України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов`язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події. Якщо строк (термін) виконання боржником обов`язку не встановлений або визначений моментом пред`явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов`язок у семиденний строк від дня пред`явлення вимоги, якщо обов`язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

На час розгляду справи заборгованість відповідачем не сплачено.

Наявні у справі докази є підставою для задоволення позовних вимог.

Згідно вимог ст. 129 Господарського процесуального кодексу України судові витрати покладаються на сторони пропорційно задоволених позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 73, 74, 123, 129, 232, 233, 236-241 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ :

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з фізичної особи - підприємця Шмуратової Ірини Вікторівни ( АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 ) на користь товариства з обмеженою відповідальністю "Технооптторг-Трейд" (49106, Дніпропетровська область, м. Дніпро, вул. Камська, буд. 64, ідентифікаційний код 31497076) заборгованість 34 500 грн., пеню 3309 грн. 53 коп., штраф 5175 грн., 3% за користування грошовими коштами 1035 грн., інфляційні втрати 1036 грн. 05 коп., 3% річних 624 грн. 14 коп., судовий збір 2270 грн.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили у відповідності до приписів ст. 241 Господарського процесуального кодексу України та може бути оскаржена в порядку та строк, передбачений ст. ст. 254, 256 Господарського процесуального кодексу України .

Повне рішення складено 02.02.2022

Суддя Г.В. Манько

Дата ухвалення рішення27.01.2022
Оприлюднено04.02.2022
Номер документу102938166
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 45 679 грн. 72 коп

Судовий реєстр по справі —904/9166/21

Судовий наказ від 22.02.2022

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

Рішення від 27.01.2022

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

Ухвала від 28.12.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

Ухвала від 01.12.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні