Ухвала
від 01.02.2022 по справі 757/36346/19-ц
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Апеляційне провадження

№ 22-ц/824/41/2022

У Х В А Л А

01 лютого 2022 року місто Київ

справа № 757/36346/19-ц

Київський апеляційний суд в складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ: головуючого судді: Борисової О.В.

суддів: Ратнікової В.М., Левенця Б.Б.

за участю секретаря судового засідання - Савлук І.М.

розглянув питання про надання доручення іноземному суду щодо вручення документів у справі за апеляційною скаргою позивача Державної корпорації розвитку ВЕБ.РФ на рішення Печерського районного суду міста Києва від 26 січня 2021, ухвалене під головуванням судді Бусик О.Л., у справі за позовом Державної корпорації розвитку ВЕБ.РФ до Товариства з обмеженою відповідальністю Еверест Істейт , Приватного підприємства Едельвейс-2000 , Приватного акціонерного товариства Фортуна , Приватного акціонерного товариства ЮБК-Інвест , Товариства з обмеженою відповідальністю Нива-Тур , Товариства з обмеженою відповідальністю ІММЕ , Приватного підприємства Планета , Товариства з обмеженою відповідальністю Крим Дівелопмент , Приватного акціонерного товариства Аеробуд , Товариства з обмеженою відповідальністю Приватофіс , Товариства з обмеженою відповідальністю Дайріс , Товариства з обмеженою відповідальністю Ділайн ЛТД , Товариства з обмеженою відповідальністю Телерадіокомпанія Жиса , Товариства з обмеженою відповідальністю Приватленд , Товариства з обмеженою відповідальністю з іноземними інвестиціями Дан-панорама , Товариства з обмеженою відповідальністю Санаторій Енергетики , Товариства з обмеженою відповідальністю Компанія з управління активами Фінансовий капітал , Товариства з обмеженою відповідальністю Компанія з управління активами Фінансовий вектор , ОСОБА_1 , Російської Федерації в особі в особі Міністерства юстиції Російської Федерації, треті особи: Відділ примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України, Публічне акціонерне товариство Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк , Товариство з обмеженою відповідальністю Інвіктум про зняття арешту,-

В С Т А Н О В И В:

Рішенням Печерського районного суду міста Києва від 26 січня 2021 року позов Державної корпорації розвитку ВЕБ.РФ залишено без задоволення.

Не погоджуючись з вказаним рішенням суду першої інстанції, позивач Державна корпорація розвитку ВЕБ.РФ подав апеляційну скаргу.

Ухвалою Київського апеляційного суду від 29 березня 2021 року апеляційну скаргу Державної корпорації розвитку ВЕБ.РФ визнано неподаною та повернуто заявнику.

Постановою Верховного Суду від 01 вересня 2021 року ухвалу Київського апеляційного суду від 29 березня 2021 року скасовано, а справу направлено до суду апеляційної інстанції для продовження розгляду.

24 вересня 2021 року на адресу Київського апеляційного суду надійшла вказана цивільна справа.

Ухвалою Київського апеляційного суду від 13 жовтня 2021 року відкрито провадження у даній справі.

Ухвалою Київського апеляційного суду від 16 листопада 2021 року призначено справу до розгляду.

Судом апеляційної інстанції поставлено на обговорення питання про направлення доручення компетентному органу Російської Федерації про вручення документів відповідачу Російській Федерації в особі Міністерства юстиції Російської Федерації.

В судовому засіданні апеляційного суду представник позивача заперечував проти направлення судового доручення до компетентному органу Російської Федерації.

Представник відповідачів: ТОВ Крим Дівелопмент , ПрАТ Аеробуд , ТОВ Приватофис , ТОВ Дайріс , ТОВ Ділайн ЛТД , ТОВ Телерадіокомпанія Жиса в судовому засіданні апеляційного суду не заперечував проти направлення доручення компетентному органу Російської Федерації про вручення документів відповідачу Російській Федерації в особі Міністерства юстиції Російської Федерації.

Представник третьої особи Відділу примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України вирішення питання залишив на розсуд суду.

Відповідачі: ТОВ Еверест Істейт , ПП Едельвейс-2000 , ПрАТ Фортуна , ПрАТ ЮБК-Інвест , ТОВ Нива-Тур , ТОВ ІММЕ , ПП Планета , ТОВ Приватленд , ТОВ з іноземними інвестиціями Дан-панорама , ТОВ Санаторій Енергетики , ТОВ Компанія з управління активами Фінансовий капітал , ТОВ Компанія з управління активами Фінансовий вектор , ОСОБА_1 та треті особи: ПАТ Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк , ТОВ Інвіктум у судове засідання не з`явилися, про день, час та місце розгляду справи повідомлялися належним чином.

Від Російської Федерації в особі Міністерства юстиції Російської Федерації повернулися документи, які були їм надіслані Київським апеляційним судом для належного оформлення судового доручення.

Колегія суддів вважає можливим розглядати питання про направлення доручення компетентному органу Російської Федерації про вручення документів відповідачу Російській Федерації в особі Міністерства юстиції Російської Федерації у відсутності осіб, які не з`явилися у судове засідання.

Заслухавши думку осіб, які з'явилися в судове засідання, дослідивши матеріали справи, колегія суддів приходить до висновку про направлення доручення компетентному органу Російської Федерації про вручення документів відповідачу Російській Федерації в особі Міністерства юстиції Російської Федерації, з наступних підстав.

З матеріалів справи вбачається, що одним із відповідачів у справі є Російська Федерація в особі Міністерства юстиції Російської Федерації, що знаходиться за адресою: 119991, Російська Федерація, ГСП-1, місто Москва, вул. Житня, 14.

Згідно статті 496 ЦПК України, іноземці, особи без громадянства, іноземні юридичні особи, іноземні держави (їх органи та посадові особи) та міжнародні організації (далі - іноземні особи) мають право звертатися до судів України для захисту своїх прав, свобод чи інтересів.

Іноземні особи мають процесуальні права та обов`язки нарівні з фізичними і юридичними особами України, крім випадків, передбачених Конституцією та законами України, а також міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

Частиною першою статті 498 ЦПК України, яка кореспондується із положеннями частини першої статті 80 Закону України Про міжнародне приватне право передбачено, що у разі якщо в процесі розгляду справи суду необхідно вручити документи, отримати докази, провести окремі процесуальні дії на території іншої держави, суд України може звернутися з відповідним судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави (далі - іноземний суд) у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

Питання про надання правової допомоги між державами СНД є врегульованими Конвенцією про правову допомогу та правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах, яку було підписано 22 січня 1993 року у місті Мінську (набула чинності 08 серпня 1993 року, ратифікована Верховною Радою України 10 листопада 1994 року і набула чинності 14 квітня 1995 року).

Вимоги щодо складання та оформлення документів передбачені Інструкцією про порядок виконання міжнародних договорів з питань надання правової допомоги в цивільних справах щодо вручення документів, отримання доказів та визнання і виконання судових рішень, затвердженою наказом Міністерства юстиції України, Державної судової адміністрації від 27 червня 2008 року № 1092/5/549 (зі змінами).

Відповідно до пункту 2.1 вказаної Інструкції у разі, якщо при розгляді цивільної справи у суду України виникне необхідність у врученні документів або отриманні доказів, у проведенні окремих процесуальних дій за кордоном, суд України складає доручення про надання правової допомоги за кордоном. Доручення складається судом України, який розглядає цивільну справу, і повинно містити інформацію та документи, передбачені міжнародним договором України. Доручення адресується компетентному суду запитуваної держави.

Право суду на звернення із відповідним судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави закріплене в частині 1 статті 80 Закону України Про міжнародне приватне право .

Оскільки відповідач у справі є Російська Федерація в особі Міністерства юстиції Російської Федерації, що знаходиться за адресою: 119991, Російська Федерація, ГСП-1, місто Москва, вул. Житня, 14 та з урахуванням вимог Конвенції про правову допомогу та правові відносини в цивільних, сімейних та кримінальних справах 1993 року (Мінської конвенції), Київський апеляційний суд вважає за необхідне направити доручення компетентному органу Російської Федерації про вручення документів, надіславши його до Головного територіального управління юстиції у місті Києві для передачі до запитуваної держави - Російської Федерації.

Відповідно до пункту 8 частини першої статті 252 ЦПК України у разі звернення із судовим дорученням про вручення виклику до суду чи інших документів до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави, суд може зупинити провадження у справі.

Таким чином, провадження у цій справі необхідно зупинити до надходження відповіді від компетентного органу Російської Федерації на судове доручення про вручення документів відповідачу Російській Федерації в особі Міністерства юстиції Російської Федерації.

Керуючись ст.ст.252, 498 ЦПК України, Київський апеляційний суд в складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ,-

У Х В А Л И В:

Доручити компетентному органу Російської Федерації виконати судове доручення шляхом вручення судових документів відповідачу Російській Федерації в особі Міністерства юстиції Російської Федерації, що знаходиться за адресою: 119991, Російська Федерація, ГСП-1, місто Москва, вул. Житня, 14 та провести певні процесуальні дії, а саме:

- вручити копію апеляційної скарги з додатками, ухвалу про відкриття апеляційного провадження у справі;

- надати відповідачу Російській Федерації в особі Міністерства юстиції Російської Федерації можливість подати відзив на апеляційну скаргу;

- вручити виклик (повідомлення) про день судового розгляду справи у Київському апеляційному суді.

Після виконання доручення зібрані матеріали направити на адресу Київськогоапеляційногосуду(03110, місто Київ, вул. Солом`янська, 2-А).

Провадження у справі зупинити до отримання відповіді на судове доручення.

Ухвала суду апеляційної інстанції набирає законної сили з моменту її прийняття та може бути оскаржена в частині зупинення провадження у справі в касаційному порядку протягом тридцяти днів з дня її проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину ухвали зазначений строк обчислюється з дня складання повного тексту ухвали.

Повний текст ухвали складено 04 лютого 2022 року.

Головуючий:

Судді:

Дата ухвалення рішення01.02.2022
Оприлюднено07.02.2022

Судовий реєстр по справі —757/36346/19-ц

Постанова від 01.12.2022

Цивільне

Київський апеляційний суд

Борисова Олена Василівна

Ухвала від 26.09.2022

Цивільне

Київський апеляційний суд

Борисова Олена Василівна

Ухвала від 01.02.2022

Цивільне

Київський апеляційний суд

Борисова Олена Василівна

Ухвала від 16.11.2021

Цивільне

Київський апеляційний суд

Борисова Олена Василівна

Ухвала від 13.10.2021

Цивільне

Київський апеляційний суд

Борисова Олена Василівна

Ухвала від 28.09.2021

Цивільне

Київський апеляційний суд

Борисова Олена Василівна

Ухвала від 29.03.2021

Цивільне

Київський апеляційний суд

Лапчевська Олена Федорівна

Ухвала від 17.03.2021

Цивільне

Київський апеляційний суд

Лапчевська Олена Федорівна

Постанова від 15.03.2021

Цивільне

Київський апеляційний суд

Лапчевська Олена Федорівна

Рішення від 26.01.2021

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Бусик О. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні