Рішення
від 27.01.2022 по справі 392/1704/21
МАЛОВИСКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 392/1704/21

Провадження № 2/392/226/22

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 січня 2022 року Маловисківський районний суд Кіровоградської області у складі:

Головуючої - судді Кавун Т.В.

при секретарі Стець Т.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження в м.Мала Виска справу за позовом ОСОБА_1 до Комунального закладу "Маловисківський ліцей імені Юрія Кондратюка" Маловисківської міської ради Кіровоградської області про скасування наказу, поновлення на роботі та виплату заробітної плати, -

ВСТАНОВИВ:

16.11.2021 року позивач звернулася до суду з вказаним позовом, посилаючись на те, що вона працює вчителем німецької мови у Комунальному закладі "Маловисківський ліцей імені Юрія Кондратюка" Маловисківської міської ради Кіровоградської області. Наказом відповідача від 08.11.2021 року № 68-к її було відсторонено від роботи без збереження заробітної плати з 08.11.2021 року до проходження повного курсу вакцинації. При цьому, її не було повідомлено про зміну істотних умов трудового договору у вигляді необхідності профілактичного щеплення проти COVID-19. Крім того, вакцинація від COVID-19 для працівників є добровільною. Вважає, що її відсторонення від роботи є незаконним та таким, що суперечить правам, закріпленим у чинному законодавсті, тому просить суд скасувати наказ Комунального закладу "Маловисківський ліцей імені Юрія Кондратюка" Маловисківської міської ради Кіровоградської області від 08.11.2021 року № 68-к "Про відсторонення від роботи", без збереження заробітної плати з 08.11.2021 року, поновити її на роботі вчителя Комунального закладу "Маловисківський ліцей імені Юрія Кондратюка" Маловисківської міської ради Кіровоградської області з 08.11.2021 року, а також зобов`язати Комунальний заклад "Маловисківський ліцей імені Юрія Кондратюка" Маловисківської міської ради Кіровоградської області виплатити їй середню заробітну плату за весь час вимушеного прогулу, починаючи з 08.11.2021 року і до фактичного поновлення її на роботі.

Позивач в судове засідання не з`явилася, надіслала заяву про розгляд справи у її відстутність, позов підтримала.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, надіслав заяву про розгляд справи у його відсутність, позов не визнав, відзив на позов не подав.

Дослідивши матеріали справи, судом встановлено наступні обставини.

Кабінет Міністрів України Постановою від 9 грудня 2020 року № 1236 "Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2" (зі змінами) встановив карантин на території України з 19 грудня 2020 року до 31 березня 2022 року, продовживши дію карантину, встановленого постановами Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 року № 211 "Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2", від 20 травня 2020 року № 392 "Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2" та від 22 липня 2020 року № 641 "Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2".

Згідно зазначеної постанови, керівникам державних органів (державної служби), керівникам підприємств, установ та організацій забезпечити:

1) контроль за проведенням обов`язкових профілактичних щеплень проти COVID-19 працівниками та державними службовцями, обов`язковість профілактичних щеплень яких передбачена переліком професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов`язковим профілактичним щепленням, затвердженим наказом Міністерства охорони здоров`я від 4 жовтня 2021 р. № 2153;

2) відсторонення від роботи (виконання робіт) працівників та державних службовців, обов`язковість профілактичних щеплень проти COVID-19 яких визначена переліком та які відмовляються або ухиляються від проведення таких обов`язкових профілактичних щеплень проти COVID-19 відповідно до статті 46 Кодексу законів про працю України, частини другої статті 12 Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб" та частини третьої статті 5 Закону України "Про державну службу", крім тих, які мають абсолютні протипоказання до проведення таких профілактичних щеплень проти COVID-19 та надали медичний висновок про наявність протипоказань до вакцинації проти COVID-19, виданий закладом охорони здоров`я;

3) взяття до відома, що:

на час такого відсторонення оплата праці працівників та державних службовців здійснюється з урахуванням частини першої статті 94 Кодексу законів про працю України, частини першої статті 1 Закону України "Про оплату праці" та частини третьої статті 5 Закону України "Про державну службу";

відсторонення працівників та державних службовців здійснюється шляхом видання наказу або розпорядження керівника державного органу (державної служби) або підприємства, установи, організації з обов`язковим доведенням його до відома особам, які відсторонюються;

строк відсторонення встановлюється до усунення причин, що його зумовили.

З наказу директора Комунального закладу "Маловисківський ліцей імені Юрія Кондратюка" Маловисківської міської ради Кіровоградської області від 08.11.2021 року № 68-к встановлено, що ОСОБА_1 , вчителя німецької мови, відсторонено від роботи, як таку, що ухиляється від профілактичних щеплень проти гострої респіраторної хвороби COVID-19, обов`язковість яких встановлена наказом МОЗ від 04.10.2021 року № 2153, з 08.11.2021 року до отримання щеплення від COVID-19. На час відсторонення за ОСОБА_1 зберігається посада вчителя німецької мови, але період відсторонення не оплачується.

Даний наказ видано відповідно до ст.46 КЗпП та ч.2 ст.13 Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб" від 06.04.2020 року № 1645-ІІІ.

Зі змісту ч.2 ст.12 Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб" від 06.04.2020 року № 1645-ІІІ вбачається, що працівники окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких може призвести до зараження цих працівників та (або) поширення ними інфекційних хвороб, підлягають обов`язковим профілактичним щепленням також проти інших відповідних інфекційних хвороб. У разі відмови або ухилення від обов`язкових профілактичних щеплень у порядку, встановленому законом, ці працівники відсторонюються від виконання зазначених видів робіт. Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов`язковим профілактичним щепленням проти інших відповідних інфекційних хвороб, встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров`я.

Відповідно до наказу МОЗ "Про затвердження Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов`язковим профілактичним щепленням" від 04.10.2021 року № 2153, обов`язковим профілактичним щепленням проти гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, на період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, підлягають працівники, зокрема, закладів вищої, післядипломної, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної), загальної середньої, у тому числі спеціальних, дошкільної, позашкільної освіти, закладів спеціалізованої освіти та наукових установ незалежно від типу та форми власності.

Згідно зі ст.3 Конституції України людина, її життя і здоров`я, честь і гідність, недоторканість і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Зважаючи на це, не освіта, а саме життя, здоров`я і безпека людини, визнаються найвищою соціальною цінністю в Україні.

Водночас, відсторонюючи працівника, керівник повинен діяти в спосіб та в межах повноважень, передбачених законом.

Тому в наказі про відсторонення мають бути зазначені підстави та строк такого відсторонення. Керівник має ознайомити з таким наказом працівника. Якщо працівник відмовляється ознайомитись з наказом та поставити свій підпис, про це складається акт. На період відсторонення за працівником зберігається робоче місце.

Крім того, відповідно до вимог статті 7 Закону України Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення (далі - Закон 4004) підприємства, установи і організації зобов`язані усувати за поданням відповідних посадових осіб державної санітарно-епідеміологічної служби від роботи, навчання, відвідування дошкільних закладів осіб, які є носіями збудників інфекційних захворювань, хворих на небезпечні для оточуючих інфекційні хвороби, або осіб, які були в контакті з такими хворими, з виплатою у встановленому порядку допомоги з соціального страхування, а також осіб, які ухиляються від обов`язкового медичного огляду або щеплення проти інфекцій, перелік яких встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров`я.

Відповідно до частини другої статті 27 Закону, обов`язковим профілактичним щепленням для запобігання поширенню інших інфекційних захворювань підлягають окремі категорії працівників у зв`язку з особливостями виробництва або виконуваної ними роботи. У разі необґрунтованої відмови від щеплення за поданням відповідних посадових осіб державної санітарно-епідеміологічної служби вони до роботи не допускаються.

Порядок внесення посадовими особами державної санітарно-епідеміологічної служби України подання про відсторонення осіб від роботи або іншої діяльності згідно з Законом України Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення , а також форма подання та терміни відсторонення встановлені Інструкцією про порядок внесення подання про відсторонення осіб від роботи або іншої діяльності, затвердженою наказом Міністерства охорони здоров`я України від 14.04.1995 р. № 66, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 01 серпня 1995 року за № 270/806.

Пунктом 2.3 Інструкції встановлено, що подання про відсторонення від роботи або іншої діяльності - це письмовий організаційно-розпорядчий документ державної санітарно-епідеміологічної служби України, який зобов`язує роботодавців у встановлений термін усунути від роботи або іншої діяльності зазначених у поданні осіб.

Згідно з підпунктом 1.2.5 пункту 1.2 Інструкції особами, які відмовляються або ухиляються від профілактичних щеплень, визнаються громадяни та неповнолітні діти, а також окремі категорії працівників у зв`язку з особливостями виробництва або виконуваної ними роботи, які необґрунтовано відмовились від профілактичного щеплення, передбаченого Календарем профілактичних щеплень в Україні, затвердженим наказом Міністерства охорони здоров`я України від 16.09.2011 р. № 59, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 10 жовтня 2011 року за № 1159/19897.

Відповідно до 2.2 Інструкції, право внесення подання про відсторонення від роботи або іншої діяльності надано головному державному санітарному лікарю України, його заступникам, головним державним санітарним лікарям Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва, Севастополя та їх заступникам, головним державним санітарним лікарям водного, залізничного, повітряного транспорту, водних басейнів, залізниць, Міністерства оборони України, Міністерства внутрішніх справ України, Адміністрації Державної прикордонної служби України, Державної пенітенціарної служби України, Державного управління справами, Служби безпеки України та їх заступникам, іншим головним державним санітарним лікарям та їх заступникам, а також іншим посадовим особам державної санітарно-епідеміологічної служби, що уповноважені на те керівниками відповідних служб.

Пунктом 2.5 Інструкції визначено, що подання про відсторонення від роботи або іншої діяльності складають у двох примірниках, один з яких направляється роботодавцю, що зобов`язаний забезпечити його виконання, а другий зберігається у посадової особи, яка внесла подання.

Подання про відсторонення від роботи або іншої діяльності складається за формою згідно з додаток 1 до Інструкції .

Згідно з пунктом 2.7 Інструкції термін, на який відсторонюється особа, залежить від епідеміологічних показань та встановлюється згідно з додатком № 2 до цієї Інструкції.

Частиною другою статті 19 Конституції України встановлено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Отже, посадові особи державної санітарно-епідеміологічної служби зобов`язані вносити подання про усунення працівників від роботи у визначений законодавством спосіб.

Статтею 43 Конституції України, гарантовано, кожному право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується.

Відповідно до ч.1 та ч.6 ст. 12 Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб", профілактичні щеплення проти дифтерії, кашлюка, кору, поліомієліту, правця, туберкульозу є обов`язковими і включаються до календаря щеплень.

Профілактичні щеплення проводяться після медичного огляду особи в разі відсутності у неї відповідних медичних протипоказань. Повнолітнім дієздатним громадянам профілактичні щеплення проводяться за їх згодою після надання об`єктивної інформації про щеплення, наслідки відмови від них та можливі поствакцинальні ускладнення. Особам, які не досягли п`ятнадцятирічного віку чи визнані у встановленому законом порядку недієздатними, профілактичні щеплення проводяться за згодою їх об`єктивно інформованих батьків або інших законних представників. Особам віком від п`ятнадцяти до вісімнадцяти років чи визнаним судом обмежено дієздатними профілактичні щеплення проводяться за їх згодою після надання об`єктивної інформації та за згодою об`єктивно інформованих батьків або інших законних представників цих осіб. Якщо особа та (або) її законні представники відмовляються від обов`язкових профілактичних щеплень, лікар має право взяти у них відповідне письмове підтвердження, а в разі відмови дати таке підтвердження - засвідчити це актом у присутності свідків.

Статтею 46 КЗпП передбачено, що відсторонення працівників від роботи власником або уповноваженим ним органом допускається у разі: появи на роботі в нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп`яніння; відмови або ухилення від обов`язкових медичних оглядів, навчання, інструктажу і перевірки знань з охорони праці та протипожежної охорони; в інших випадках, передбачених законодавством.

Директором КЗ "Маловисківськиц ліцей імені Юрія Кондратюка" Маловисківської міської ради Кіровоградської області 08 листопада 2021 року видано наказ про відстронення вчителя німецької мови, ОСОБА_1 , як таку, що ухиляється від профілактичних щеплень проти гострої респіраторної хвороби COVID-19, керуючись ст. 46 КЗпП України та ч.2 ст. 13 Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб" від 06.04.2000 року.

Згідно ч.1 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Отже, директором ліцею, за відсутності належним чином оформленого подання відповідної посадової особи державної санітарно-епідеміологічної служби, відстронено працівника від роботи.

Крім того, представником відповідача не надано до суду доказів відмови чи то ухилення позивачем від проведення профілактичних щеплень проти COVID-19, попередження про відсторонення у разі не проведення щеплень, а також матеріали справи не містять письмове підтвердження лікаря про відмову від профілактичних щеплень позивачем.

За таких обставин, наказ Комунального закладу "Маловисківський ліцей імені Юрія Кондратюка" Маловисківської міської ради Кіровоградської області від 08.11.2021 року № 68-к про відсторонення ОСОБА_1 від роботи без збереження заробітної плати з 08.11.2021 року підлягає скасуванню.

При цьому, суд не приймає до уваги посилання позивача на вимоги ст. 32 КЗпП України, як підставу скасування оскаржуваного наказу, оскільки, відсторонення позивача від роботи відбулося не у зв`язку із зміною істотних умов праці.

Оскільки право позивача на працю з відповідною оплатою було безпідставно порушене суд вважає за необхідне, з урахуванням положень ст. 235 КЗпП України, зобов`язати Комунальний заклад "Маловисківський ліцей імені Юрія Кондратюка" Маловисківської міської ради Кіровоградської області виплатити ОСОБА_1 середню заробітну плату за весь час вимушеного прогулу, починаючи з 08.11.2021 року і до фактичного дня допущення до роботи.

Що стосується позовної вимоги про поновлення ОСОБА_1 на роботі вчителя Комунального закладу "Маловисківський ліцей імені Юрія Кондратюка" Маловисківської міської ради Кіровоградської області з 08.11.2021 року, то вона задоволенню не підлягає з тих підстав, що наказ про відсторонення не тотожний наказу про звільнення, адже при відстороненні від роботи за працівником зберігається його робоче місце.

За таких обставин, позов підлягає частковому задоволенню.

Керуючись, ст. ст. 258, 265, 273 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Комунального закладу "Маловисківський ліцей імені Юрія Кондратюка" Маловисківської міської ради Кіровоградської області про скасування наказу, поновлення на роботі та виплату заробітної плати - задовольнити частково.

Скасувати наказ Комунального закладу "Маловисківський ліцей імені Юрія Кондратюка" Маловисківської міської ради Кіровоградської області від 08.11.2021 року № 68-к "Про відсторонення від роботи працівників, що ухиляються від вакцинації проти COVID-19", відповідно до якого ОСОБА_1 відсторонено від роботи з 08.11.2021 року.

Зобов`язати Комунальний заклад "Маловисківський ліцей імені Юрія Кондратюка" Маловисківської міської ради Кіровоградської області виплатити ОСОБА_1 середню заробітну плату за весь час вимушеного прогулу, починаючи з 08.11.2021 року і до фактичного допущення до роботи.

Допустити рішення суду в частині стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу за один місяць до негайного виконання.

В іншій частині позовних вимог відмовити.

Стягнути з Комунального закладу "Маловисківський ліцей імені Юрія Кондратюка" Маловисківської міської ради Кіровоградської області на користь держави судовий збір в сумі 1816 грн.

Повне рішення складено 01.02.2022 року.

На рішення суду може бути подано апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Датою ухвалення рішення є дата його проголошення (незалежно від того, яке рішення проголошено - повне чи скорочене). Датою ухвалення рішення, ухваленого за відсутності учасників справи, є дата складення повного судового рішення.

Учасники справи:

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , паспорт серії НОМЕР_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_2 , місце проживання: АДРЕСА_1 .

Комунальний заклад "Маловисківський ліцей імені Юрія Кондратюка" Маловисківської міської ради Кіровоградської області, код ЄДРПОУ: 22226710, місцезнаходження: м.Мала Виска Кіровоградської області, вул.Велігіна, 4/82А.

Суддя Т.В. Кавун

СудМаловисківський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення27.01.2022
Оприлюднено08.02.2022
Номер документу102992244
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —392/1704/21

Постанова від 21.07.2022

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Черненко В. В.

Ухвала від 21.07.2022

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Черненко В. В.

Ухвала від 14.03.2022

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Черненко В. В.

Ухвала від 14.03.2022

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Черненко В. В.

Ухвала від 27.02.2022

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Черненко В. В.

Рішення від 27.01.2022

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кавун Т. В.

Рішення від 27.01.2022

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кавун Т. В.

Ухвала від 19.11.2021

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кавун Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні