Рішення
від 07.02.2022 по справі 904/9235/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07.02.2022м. ДніпроСправа № 904/9235/21

за позовом Комунального підприємства "КРИВБАСВОДОКАНАЛ", м.Кривий Ріг

до Приватного підприємства "ЕЛІГМА", м.Кривий Ріг

про стягнення заборгованості за скид стічних вод з понаднормативними забрудненнями до систем централізованого водовідведення в сумі 14 106,76 грн.

Суддя Красота О.І.

Без участі представників сторін

СУТЬ СПОРУ:

Комунальне підприємство "КРИВБАСВОДОКАНАЛ" звернулося до господарського суду з позовом до Приватного підприємства "ЕЛІГМА" і просить суд стягнути заборгованість з плати за скид стічних вод з понаднормативними забрудненнями до систем централізованого водовідведення у розмірі 12 276,45 грн., 110,28 грн. - 3% річних, 257,81 грн. - інфляційних витрат, 602,87 грн. - пені, 859,35 грн. - 7% штрафу та судовий збір.

Позовні вимоги мотивовані неналежним виконанням Відповідачем зобов`язань за Договором №314 про надання послуг з централізованого постачання питної води і водовідведення від 21.11.2012 в частині оплати послуг.

Ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 06.12.2021 відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи за наявними у справі матеріалами.

Відповідач відзив на позов, а також докази повної оплати до суду не надав, повідомлення про поштове відправлення 49300 1846787 0 повернуто до суду з відміткою поштового зв`язку Укрпошта за закінченням терміну зберігання , в зв`язку із чим, керуючись ч. 9 ст. 165 ГПК України, справа вирішується за наявними матеріалами.

Відповідно до ч.5 ст.252 Господарського процесуального кодексу України, суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше.

Розглянувши матеріали справи, оцінивши надані докази в їх сукупності, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

21.11.2012 між Комунальним підприємством "КРИВБАСВОДОКАНАЛ" (далі-Позивач, Виробник) та Приватним підприємством "ЕЛІГМА" (далі-Відповідач, Споживач) укладено Договір про надання послуг з централізованого постачання питної води і водовідведення №314 (далі - Договір, а.с.16-19).

Відповідно до пункту 1.1 Договору предметом договору є надання Виробником Споживачу послуг з централізованого постачання питної води та водовідведення до межі балансової належності мереж.

Пунктом 1.2 передбачено, що Виробник зобов`язується забезпечити Споживача питною водою, виробництво якої здійснює ДПП «Кривбаспромводопостачання» , та прийняти від нього стічні води (на підставі правил № 2202).

Згідно пункту 2.4 Договору об`єкти користування послугами централізованого постачання питної води та водовідведенням: магазин «Птиця» за адресою м. Кривий Ріг, вул. Леоніда Бородича, 2 а.

Пунктом 2.7 Договору визначено, що вода подається споживачу при наявності водовимірювальних приладів, встановлених за рахунок споживача, своїми силами, згідно з технічними умовами виробника.

Засоби обліку води беруться виробником на абонентський облік після їх опломбування представником виробника в місцях їх приєднання до трубопроводів. Неопломбовані засоби обліку до експлуатації не допускаються (пункт 2.11 Договору).

Відповідно до пункту 2.13 Договору усі засоби обліку обумовлені законодавством строки підлягають періодичній повірці. Задовільні результати повірки підтверджують свідоцтвом про повірку або записом з відбитком повірочного тавра у відповідному розділі експлуатаційної документації. Засоби обліку опломбовуються нанесенням відбитка повірочного тавра у відповідному розділі експлуатаційної документації. Засоби обліку опломбовуються з нанесенням відбитка повір очного тавра в місцях, що передбачені експлуатаційною документацією. У випадку тривалості повірки понад місяць об`єм питної води та прийнятих стічних вод визначається відповідно до п. п. 3 Правил № 190.

Згідно до пункту 12.6 Договору кількість стічних вод, що надходять до каналізації, визначається за кількістю води, що надходить із комунального водопроводу та інших джерел водопостачання (з врахуванням втрат води на технологічні потреби), згідно з показниками приладів обліку.

За кількісний та якісний склад стічних вод субабонента повну відповідальність несе споживач (пункт 2.17 Договору).

За приписами пункту 3.1 Договору тарифи на послуги водопостачання та водовідведення на день підписання договору затверджені постановою Національної комісії регулювання ринку комунальних послуг № 222 від 20.10.2011 та складає: за 1м 3 з ПДВ: вода питна - 3,74 грн; стоки - 4,24 грн.

Пунктом 4.2. Договору передбачено, що розрахунки за надані послуги водопостачання та водовідведення здійснюються споживачем у грошовій формі протягом трьох банківських днів після пред`явлення платіжного доручення, рахунку або квитанції. Можливі інші форми оплати наданих послуг, які не суперечать діючому законодавству України.

При розрахунку об`єму скинутих стічних вод Споживача враховується додатковий обсяг стічних вод, що потрапляє у періоди дощів та сніготанення в мережі водовід ведення Споживача або через зливоприймачі і колодязі на мережах водовідведення, які розташовані на території Споживача, у мережі Виробника. Додатковий обсяг стічних вод визначається:

а. при загальносплавній системі водовідведення - відповідно до площі території, що займає споживач, за нормами ДСТУ 3013-95 «правила контролю за відведенням дощових і снігових стічних вод з територій міст і промислових підприємств» та даними гідрометслужби;

б. при роздільній системі водовідведення - розмірі 20 % від додаткового обсягу стічних вод, розрахованого згідно з підпунктом «а» цього пушту.

Якщо при роздільній системі водовідведення на території Споживача встановлені та зафіксовані актом за участю представника підприємства Виробника наявність провалів ґрунту біля люків колодязів, відсутність кришок люків, а також пряме підключення зливових вод до мереж щодо відведення, якість додаткового обсягу стічних вод визначається згідно з підпунктом «а» цього пункту (пункт 4.6 Договору).

Пунктом 4.7 Договору встановлено, що величина плати за перевищення Споживачем обсягів скидання стічних вод, визначених п. 2.3. цього Договору або та понаднормативне скидання стічних вод у комунальну каналізаційну мережу розраховується згідно розділу 6 Правил № 2202.

Відповідно до умов пункту 5.2 Договору Споживач взяв на себе зобов`язання, зокрема: своєчасно вносити плату за надані послуги на умовах договору; не перешкоджати здійсненню контролю "Кривбасводоканал" за технічним станом водопровідних мереж та обладнання; забезпечити можливість проведення "Кривбасводоканал" у будь-який час доби контролю за скидом стічних вод включаючи надання необхідних відомостей та присутність свого представника.

Згідно пункту 5.3 Договору відповідальною особою за водопостачання та водовідведення об`єктів Споживача, цілісність пломб на них та пристроїв водомірного вузла Споживача призначено Савченко Д.М. (тел. НОМЕР_1 ).

Точки розподілу, в яких здійснюється передача послуг від виробника до споживача зазначені у актах розмежування балансової належності, які є невід`ємною частиною договору (пункт 7.1 Договору).

Пунктом 10.1 передбачено, що даний договір набирає чинності з 21.11.2012 і діє в частині надання послуг водопостачання і водовідведення до 21.11.2015, а в частині здійснення розрахунків за надані послуги до повного погашення заборгованості.

Договір вважається щороку продовженим, якщо за місяць до закінчення терміну дії договору жодна сторона не заявить про намір його розірвати або внести в нього зміни (пункт 10.2 Договору).

Актом розмежування балансової приналежності мереж водовідведення та експлуатаційної відповідальності сторони погодили, серед іншого, контрольні колодязі для взяття проб стічних вод - КК3 - КК4 (а.с.20).

25.01.2021 з метою здійснення контролю за якістю стічних вод, що надходять до системи централізованого водовідведення м. Кривого Рогу, у контрольному колодязі споживача, КК-3, згідно Акту розподілу балансової належності мереж водовідведення й експлуатаційної відповідальності сторін від 10.11.2012 на об`єкті ПП «Елігма» , за адресою: вул. Леоніда Бородича, 2-А у присутності представника Споживача здійснено відбір проб стічних вод, про що складено відповідний Акт про відбір проб стічних вод № 68 від 25.01.2021 (а.с.21), підписаний в одностороньому порядку, Споживач від підпису відмовився.

Згідно результатів хімічного аналізу проб стічних вод ПП «Елігма» , відібраних 15.01.2020 у каналізаційному колодязі КК3, виконаного хіміко-бактеріологічною лабораторією КП "Кривбасводоканал", про що складено протокол №73 від 01.02.2021 дослідження якості стічних вод, яким встановлено, що якість стічних вод не відповідає вимогам правил № 79 приймання стічних вод до систем централізованого водовідведення м. Кривого Рогу за показником фосфати (а.с.23).

У відібраних пробах з контрольного колодязя (КК3) ПП «Елігма» 25.01.2021 за адресою: вул. Леоніда Бородича, 2-А в результаті випробувань виявлено перевищення допустимихконцентрацій вмісту забруднюючих речовин за наступними показниками: фосфати - 12,9 мг/дм 3 , при допустимій концентрації 3,9 мг/дм 3 .

Листом за вих. №1098 від 03.02.2021 Відповідача повідомлено про виявлені порушення та необхідність застосування заходів по приведенню якості стічних вод відповідача у відповідність до Правил № 79. Додатками до цього листа є протокол дослідження якості стічних №73 від 01.11.2021. На підтвердження направлення вказаного листа на адресу відповідача позивачем наданий фіскальний чек підприємства зв`язку від 04.02.2021.

Позивачем була нарахована Відповідачу додаткова плата за скид Споживачем стічних вод з перевищенням допустимих концентрацій забруднюючих речовин, що встановлено контрольним аналізом актом про відбір проб стічних вод №68 від 25.01.2021 та протоколом №73 від 01.02.2021 дослідження якості стічних вод у розмірі 5 596,54 грн за період з 28.10.2020 по 25.01.2021.

На адресу відповідача направлено рахунок №226 від 18.06.2021 на суму 5 596,54 грн. (а.с.32, 33, 35).

31.03.2021 з метою здійснення контролю за якістю стічних вод, що надходять до системи централізованого водовідведення м. Кривого Рогу, у контрольному колодязі споживача, КК-3, згідно Акту розподілу балансової належності мереж водовідведення й експлуатаційної відповідальності сторін від 10.11.2012 на об`єкті ПП «Елігма» , за адресою: вул. Леоніда Бородича, 2-А у присутності представника Споживача здійснено відбір проб стічних вод, про що складено відповідний Акт про відбір проб стічних вод №226 від 31.03.2021 (а.с.27), підписаний в одностороньому порядку, Споживач від підпису відмовився.

Згідно результатів хімічного аналізу проб стічних вод ПП «Елігма» , відібраних 15.01.2020 у каналізаційному колодязі КК3, виконаного хіміко-бактеріологічною лабораторією КП "Кривбасводоканал", про що складено протокол №354 від 05.04.2021 дослідження якості стічних вод, яким встановлено, що якість стічних вод не відповідає вимогам правил № 79 приймання стічних вод до систем централізованого водовідведення м. Кривого Рогу за показником фосфати (а.с.28).

У відібраних пробах з контрольного колодязя (КК3) ПП «Елігма» 31.03.2021 за адресою: вул. Леоніда Бородича, 2-А в результаті випробувань виявлено перевищення допустимихконцентрацій вмісту забруднюючих речовин за наступними показниками: фосфати - 17,9 мг/дм 3 , при допустимій концентрації 3,9 мг/дм 3 , жири - 30,0 мг/дм 3 при допустимій концентрації 20,0 мг/дм 3 .

Позивачем нарахована Відповідачу додаткова плата за скид споживачем стічних вод з перевищенням допустимих концентрацій забруднюючих речовин, що встановлено контрольним аналізом актом про відбір проб стічних вод №226 від 31.03.2021 та протоколом №354 від 05.04.2021 дослідження якості стічних вод у розмірі 6 679,91 грн за період з 26.01.2021 по 22.06.2021.

На адресу відповідача направлено рахунок №212 від 11.06.2021 на суму 6 679,91 грн.

Зазначені рахунки Відповідач не оплатив, що і стало причиною виникнення спору.

Приймаючи рішення господарський суд виходив з наступного.

Предметом доказування є обставини, пов`язані з дотриманням відповідачем договірних зобов`язань щодо плати за спожиті послуги, зокрема за понаднормативне скидання стічних вод у комунальну каналізаційну мережу, сам факт такого скидання відповідачем, правомірність відбору стічних вод, результатів аналізу й розрахунку плати.

Згідно з частиною другою статті 11 Цивільного кодексу України серед підстав виникнення цивільних прав та обов`язків є договори та інші правочини.

За частиною першою статті 626 Цивільного кодексу України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків. Договір є обов`язковим для виконання сторонами (стаття 629 ЦК України).

За приписами статей 525, 526 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до статті 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Рішенням виконавчого комітету Криворізької міської ради № 2202 від 29.09.2004 затверджено Правила приймання стічних вод до систем централізованого водовідведення м. Кривого Рогу (далі - Правила № 2202).

02.02.2018 набрали чинності Правила приймання стічних вод до систем централізованого водовідведення, затверджені наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 01.12.2017 № 316 (далі - Правила № 316), зареєстровані в Міністерстві юстиції України 15.01.2018 за № 56/31508.

Відповідно до пункту 2 Правил № 316 останні поширюються на суб`єктів господарювання, які надають послуги з централізованого водовідведення (відведення та/або очищення стічних вод) (далі - виробники), на юридичних осіб незалежно від форм власності та відомчої належності, фізичних осіб - підприємців, фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність і взяті на облік як самозайняті особи у контролюючих органах згідно з Податковим кодексом України, які скидають стічні води до систем централізованого водовідведення або безпосередньо у каналізаційні очисні споруди (далі - споживачі).

На підставі цих Правил виробник розробляє місцеві Правила приймання, в яких враховують місцеві особливості приймання та очищення стічних вод, а також визначають ДК забруднюючих речовин, що можуть скидати до системи централізованого водовідведення. Місцеві правила приймання затверджуються органами місцевого самоврядування та є обов`язковими для виробників та споживачів (пункт 4 Правил № 316).

Рішенням виконавчого комітету Криворізької міської ради № 79 від 13.02.2019 відповідно до Правил № 316 затверджено Правила приймання стічних вод до систем централізованого водовідведення м. Кривого Рогу (далі - Правила № 79).

Правила № 2202 втратили чинність відповідно до рішення виконавчого комітету Криворізької міської ради № 1689 від 12.06.2017 "Про втрату чинності рішення міської ради від 29.09.2004 №2202 "Про затвердження Правил приймання стічних вод у комунальну каналізаційну мережу м. Кривого Рогу".

За змістом пунктів 2.1, 2.2 Правил № 79 приймання стічних вод споживачів до систем централізованого водовідведення м. Кривого Рогу або безпосередньо на каналізаційні очисні споруди здійснюється виключно на підставі договору. Виробник приймає стічні води споживача до системи централізованого водовідведення м. Кривого Рогу за умови, що показники якості стічних вод споживача відповідають вимогам Правил та умовам укладеного з виробником договору.

Перелік речовин, заборонених до скиду в системи централізованого водовідведення м. Кривого Рогу (п. 2.23 та додаток 2 до Правил) є єдиним для стічних вод усіх категорій споживачів (п. 2.4 Правил № 79).

Відповідно до пункту 2.5 Правил № 79 стічні води субспоживача є складовою стічних вод споживача.

Споживачі несуть установлену законодавством відповідальність за порушення Правил і за аварійні ситуації, що можуть виникнути на системах централізованого водовідведення м. Кривого Рогу і на каналізаційно-очисних спорудах (КОС) внаслідок скидання споживачами до них забруднень, що кількісно та якісно не відповідають вимогам Правил (п. 2.22 Правил № 79).

Пунктом 4.1 Правил № 79 встановлено, що споживачі письмово під час укладення договору визначають не менше двох представників із зазначенням номерів телефонного зв`язку, уповноважених представляти їх під час відбору проб стічних вод і в подальшому забезпечують присутність таких уповноважених представників на об`єкті споживача безпосередньо під час відбору проб стічних вод виробником.

З метою контролю якості стічних вод споживачів виробник здійснює відбір контрольних проб. Виявлені в цих пробах перевищення ДК у стічних водах є достатньою підставою для нарахування додаткової плати за скид стічних вод з понаднормативними забрудненнями (у разі виявлення перевищення ДК) (п. 4.2 Правил № 79).

Відбір проб стічних вод споживачів здійснюється з контрольного колодязя (каналізаційного випуску, лотка, камери), розташування якого визначено в актах/схемах розмежування балансової належності мереж водопостачання та водовідведення, що є невід`ємною частиною договору. У разі відсутності в споживача таких актів/схем розмежування балансової належності мереж водопостачання та водовідведення, відбір проб стічних вод здійснюється з останнього елемента каналізаційної мережі споживача (пункт 4.3 Правил № 79).

За змістом пунктів 4.6, 4.7, 4.8, 4.9, 4.10 Правил № 79 відбір контрольних проб стічних вод споживачів виконує раптово уповноважений представник виробника протягом доби, не погоджуючи зі споживачами заздалегідь. Результати відбору контрольних проб стічних вод споживача фіксується в акті відбору проб стічних вод (додаток 4), який підписують як представник виробника, так і представник споживача.

Акти складаються у двох примірниках - для виробника й споживача. У разі відмови підписати акт представником споживача, він підписується представниками виробника із зазначенням прізвища представника споживача, який відмовився підписати акт.

Акт відбору проб та інші документи, підготовлені виробником, підписуються однією стороною (повноважними представниками виробника) у разі зволікання з допуском уповноваженого представника виробника на територію споживача (більше ніж 30 хвилин після прибуття представника виробника) або створення представниками споживача перешкод виробнику у відборі проб чи обстеженні об`єкта водопостачання та водовідведення.

Об`єм відібраної виробником контрольної проби має бути достатнім для виконання контрольного та арбітражного аналізу.

За ініціативи споживача та в його посуд виробником відбирається паралельна проба. У такому випадку проби відбираються за одночасною присутністю представників виробника та споживача. При цьому в акті відбору проб стічних вод (додаток 4) робиться примітка про паралельний відбір проб для виконання паралельного аналізу.

За умовами пункту 4.11 Правил № 79 якість контрольної проби визначається контрольним аналізом лабораторії виробника, у разі її відсутності - інших лабораторій, що здійснюють діяльність у цій галузі відповідно до Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» і вимог чинного законодавства України, та підтверджується документами встановленого зразка: актом відбору проб стічних вод (додаток 4) і протоколом дослідження якості стічних вод (додаток 5).

Аналіз контрольної проби проводиться за показниками, зазначеними в додатку 1 до Правил. Виробник має право провести аналіз контрольної проби не за всіма показниками, в залежності від виду діяльності споживача (п. 4.12 Правил № 79).

Паралельний аналіз виконує споживач у будь-якій лабораторії, що здійснює діяльність у цій галузі відповідно до Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» і вимог чинного законодавства України. Споживач невідкладно за результатами паралельного аналізу повідомляє виробника телефонограмою або факсограмою про результати вимірювання паралельної проби, виконані лабораторією. При встановленні факту розбіжності результатів контрольного аналізу та паралельного аналізу за ініціативи споживача, у разі його незгоди з результатами контрольного аналізу, проводиться арбітражний аналіз (п.п. 4.13, 4.14, 4.15 Правил № 79).

Згідно з пунктом 4.19 Правил № 79 арбітражний аналіз проводиться в лабораторії виробника. А в разі незгоди споживача з проведенням арбітражного аналізу в лабораторії виробника, споживач має право звернутися до незалежної лабораторії, що здійснює діяльність у цій галузі відповідно до вимог Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» , для проведення аналізу арбітражної проби. Усі витрати, пов`язані з транспортуванням, арбітражним аналізом стічної води, сплачуються споживачем.

Пунктом 4.26 Правил № 79 встановлено, що при виявленні перевищення ДК стічних вод споживача, що скидаються до систем централізованого водовідведення м. Кривого Рогу, установлених Правилами або договором, виробник у 7-денний термін після закінчення аналізу направляє споживачу лист-повідомлення про виявлені перевищення ДК у стічних водах з додаванням протоколу дослідження якості стічних вод та акта відбору проб стічних вод (у разі його відсутності в споживача).

Відповідно до пункту 6.2 Правил № 79 кількість стічних вод споживачів, які підлягають оплаті, визначають за фактичними обсягами, зафіксованими засобами вимірювальної техніки, що занесені до Державного реєстру або пройшли державну метрологічну атестацію.

У разі відсутності засобів обліку стічних вод у споживачів, які скидають стічні води до систем централізованого водовідведення м. Кривого Рогу, їх облік здійснюється такими методами: за допомогою засобів обліку на водозаборах; за паспортною продуктивністю насосів на водозаборах; за паспортним дебітом усіх свердловин та проектною потужністю поверхневого водозабору; на підставі витрат води на технологічні потреби; на підставі замірів кількості стічних вод, що надходять до мереж водовідведення (пункт 6.3 Правил № 79).

Метод визначення кількості стічних вод споживачів, які скидають стічні води до систем централізованого водовідведення м. Кривого Рогу, установлюється виробником (п. 6.4 Правил №79).

Акти про відбір проб стічних вод №68 від 25.01.2021, №226 від 31.03.2021 складені повноважними представниками Позивача за формою відповідно до додатку 4 до Правил № 79 та з відображенням відомостей щодо здійснення відбору контрольної та арбітражної проби, як то передбачено пунктами 4.6, 4.9 цих Правил.

Акт про відбір проб стічних вод №68 від 25.01.2021, №226 від 31.03.2021 підписані лише представниками Позивача.

Відсутність підпису споживача в акті не впливає на факт здійсненого відбору контрольної проби та не змінює результатів її аналізу.

За змістом пунктів 4.2, 4.3 договору саме споживач зобов`язаний забезпечити можливість проведення виробником у будь-який час доби контролю за скидом стічних вод та забезпечити присутність свого представника і саме відповідач є відповідальною особою за водопостачання та водовідведення об`єктів, які контролюються позивачем.

Саме відповідач, як споживач, відповідно до пункту 4.1 Правил № 79 повинен визначати представників із зазначенням номерів телефонного зв`язку, уповноважених представляти його під час відбору проб стічних вод і в подальшому забезпечувати присутність таких уповноважених представників на своєму об`єкті безпосередньо під час відбору проб стічних вод виробником.

Тому ризики настання наслідків невиконання договірних зобов`язань повинен нести відповідач.

Неявка споживача не може перешкоджати діяльності позивача здійснювати контрольні функції за рівнем шкідливих речовин у стічних водах.

Наведене узгоджується з правовою позицією, яка викладена у постанові Вищого господарського суду України від 21.12.2016 у справі № 911/1805/16.

Протоколи досліджень якості стічних вод №73 від 01.02.2021, №226 від 31.03.2021, міститься інформація про найменування джерела відбору проб, його місце, дату відбору, найменування показників, фактичне їх значення, відомості про методику виконання вимірювань, а також висновки за підписом представників лабораторії. В цілому протоколи відповідає за формою додатку 5 до Правил № 79.

Відповідно до статті 55 Конституції України кожному гарантується право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб.

Відповідач не скористався своїм правом на оскарження дій службових осіб позивача щодо контрольної перевірки. Визначення відповідності акта відбору проб стічних вод та протоколу їх досліджень національним стандартам і методикам при дослідженні проб стічних вод не є предметом позову в даній справі.

Виявлені у відібраних пробах перевищення ДК забруднюючих речовин у стічних водах є достатньою підставою для нарахування плати за скид понаднормативних забруднень.

Відповідно до пункту 6.8 Правил № 79 величину плати за скид стічних вод у систему централізованого водовідведення виробника (Pc) розраховує виробник за формулою:

Pc = T Ч Qd + 5Т Ч Qpd + Kk Ч Т Ч Qpz,

де: Т - тариф, установлений за надання послуг централізованого водовідведення споживачам, віднесеним до відповідної категорії, грн./м 3 ;

Qd - об`єм скинутих споживачем стічних вод у межах, обумовлених договором, м 3 ;

Qpd - об`єм скинутих споживачем стічних вод понад обсяги, обумовлені договором, м3;

Qpz - об`єм скинутих споживачем стічних вод з понаднормативними забрудненнями, м3;

Kk - коефіцієнт кратності, який ураховує рівень небезпеки скинутих забруднень для технологічних процесів очищення стічних вод та екологічного стану водойми.

Відповідно до пункту 6.16 Правил № 79 у разі встановлення виробником факту одночасного скиду до системи централізованого водовідведення кількох забруднень у концентраціях, що перевищують ДК, застосовується коефіцієнт кратності

Коефіцієнт кратності при перевищенні ДК однієї речовини не може перевищувати 5, крім випадків, передбачених пунктами 6.9, 6.10.

Додаткова плата за скид споживачем стічних вод з перевищенням ДК, що встановлено контрольним та/або арбітражним аналізом і підтверджено актом відбору проб стічних вод та протоколом дослідження якості стічних вод (додатки 4, 5), стягується за період від попереднього відбору контрольної проби, проведеного виробником, до дати зафіксованого порушення, але не більше дев`яноста днів. Додаткова плата стягується за весь обсяг стічних вод, скинутих споживачем за цей період з певного об`єкта (пункт 6.17 Правил № 79).

Плата за скид стічних вод з понаднормативним забрудненням у сумі грн розрахована позивачем за вищезазначені періоди у повній відповідності до пунктів 6.8, 6.14, 6.17 Правил № 79.

Пунктом 4.2. Договору передбачено, що розрахунки за надані послуги водопостачання та водовідведення здійснюються споживачем у грошовій формі протягом трьох банківських днів після пред`явлення рахунку.

Тож, враховуючи отримання рахунків:

- №226 від 18.06.2021 на суму 5 596,54 грн. за період з 28.10.2020 по 25.01.2021;

- №212 від 11.06.2021 на суму 6679,91 грн. за період з 26.01.2021 по 31.03.2021.

Станом на час розгляду справи доказів сплати заборгованості у повному обсязі в сумі 12 276,45 грн. від представників сторін не надійшло.

З урахуванням викладеного, господарський суд дійшов висновку, що позовні вимоги Позивача щодо стягнення з Відповідача заборгованості за отримані послуги підлягають задоволенню у розмірі заборгованість з плати за скид стічних вод з понаднормативними забрудненнями до систем централізованого водовідведення у розмірі 12 276,45 грн.

Відповідно до положень ст. 610 Цивільного кодексу України, порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Статтею 611 Цивільного кодексу України передбачено, що у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема сплата неустойки.

Згідно з ч. 2 ст. 218 Господарського кодексу України, учасник господарських відносин відповідає за невиконання або неналежне виконання господарського зобов`язання. У разі, якщо інше не передбачено законом або договором, суб`єкт господарювання за порушення господарського зобов`язання несе господарсько-правову відповідальність.

Відповідно до ч. 1. ст. 216 Господарського кодексу України, учасники господарських відносин несуть господарсько-правову відповідальність за правопорушення у сфері господарювання шляхом застосування до правопорушників господарських санкцій на підставах і в порядку, передбачених цим Кодексом, іншими законами та договором.

У сфері господарювання, згідно з ч. 2 ст. 217 та ч. 1 ст. 230 Господарського кодексу України, застосовуються господарські санкції, зокрема, штрафні санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов`язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов`язання.

Відповідно до ст. 549 Цивільного кодексу України, неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання.

Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання.

Відповідно до пункту 6.1 Договору Споживач, окрім іншого, несе відповідальність згідно із законодавством та цим договором. За порушення строків виконання зобов`язань, передбачених пунктом 3.1 договору, споживач сплачує пеню у розмірі облікової ставки НБУ за весь строк прострочення, а за прострочення понад тридцять днів додатково сплачує штраф у розмірі 7% вартості.

За прострочення сплати отриманих послуг Позивач нарахував та просить стягнути з Відповідача пеню за період з 06.07.2021 по 31.10.2021 у сумі 294,85 грн. та за період з 22.07.2021 по 31.10.2021 у 308,02 грн.

Суд, перевіривши правильність розрахунку пені у сумі 602,87 грн . зазначає, що вказаний розрахунок Позивачем зроблено вірно та вказана вимога підлягає задоволенню у повному обсязі в сумі 602,87 грн .

У зв`язку з несвоєчасним виконанням Відповідачем своїх зобов`язань щодо поставки товару, Позивачем останньому нараховано 7% штрафу у розмірі 859,35 грн.

Суд, перевіривши наданий Позивачем розрахунок 7% штрафу , приходить до висновку, що позовні вимоги Позивача щодо стягнення з Відповідача 7% штрафу зроблено вірно, тому підлягають задоволенню.

Відповідно до частини 2 статті 625 Цивільного кодексу України, боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь часпрострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Також, Позивач нарахував та просить стягнути з Відповідача 3% річних за період з 06.07.2021 по 31.10.2021 у сумі 54,28 грн. та за період з 22.07.2021 по 31.10.2021 в сумі 56,00 грн.

Суд, перевіривши правильність розрахунку 3% річних у загальній сумі 110,28 грн . зазначає, що вказаний розрахунок Позивачем зроблено вірно та вказана вимога підлягає задоволенню у повному обсязі в сумі 110,28 грн .

Позивач нарахував та просить стягнути з Відповідача інфляційні витрати за період з липня 2021 по жовтень 2021 у сумі 117,53 грн. та за період з липня 2021 по жовтень 2021 в сумі 140,28 грн.

Суд, перевіривши правильність розрахунку інфляційних витрат у сумі 257,81 грн. зазначає, що вказаний розрахунок Позивачем зроблено не вірно, згідно перерахунку зробленого судом, позовна вимога щодо стягнення з Відповідача інфляційних витрат підлягає задоволенню частково в розмірі 246,56 грн. В решті позовних вимог в сумі 11,25 грн. - відмовити.

З огляду на викладене, позовні вимоги Позивача підлягають задоволенню частково зі стягненням з Відповідача 12 276,45 грн. - заборгованість з плати за скид стічних вод з понаднормативними забрудненнями до систем централізованого водовідведення , 110,28 грн. - 3% річних , 246,56 грн. - інфляційних витрат , 602,87 грн. - пені , 859,35 грн. - 7% штрафу . В решті позовних вимог - відмовити.

Відповідно статті 129 Господарського процесуального кодексу України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

З огляду на вищевикладене, керуючись ст. ст.123, 129, 231, 232, 233, 236-241 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити частково.

Стягнути з Приватного підприємства "ЕЛІГМА", (50086, м.Кривий Ріг, вул.Леоніда Бородича, буд.2А, ЄДРПОУ 35006179) на користь Комунального підприємства "КРИВБАСВОДОКАНАЛ", (50027, м.Кривий Ріг, вул.Єсеніна, 6а, ЄДРПОУ 03341316) заборгованість з плати за скид стічних вод з понаднормативними забрудненнями до систем централізованого водовідведення у розмірі 12 276,45 грн ., 110,28 грн . - 3% річних, 246,56 грн . - інфляційних витрат, 602,87 грн . - пені, 859,35 грн . - 7% штрафу та судовий збір у розмірі 2 268,19 грн.

В решті позовних вимог - відмовити.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закритті апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного провадження.

Апеляційну скаргу на рішення суду може бути подано протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення до Центрального апеляційного господарського суду.

Суддя О.І. Красота

Повне рішення складено

07.02.2022.

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення07.02.2022
Оприлюднено08.02.2022
Номер документу102994625
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/9235/21

Судовий наказ від 10.05.2022

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Красота Олександр Іванович

Рішення від 07.02.2022

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Красота Олександр Іванович

Ухвала від 06.12.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Красота Олександр Іванович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні