Постанова
від 01.07.2010 по справі 2-а-2326/092370
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИ Й АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа: № 2-а-2326/092370 Гол овуючий у 1-й інстанції: Гаран ь С.М.

Суддя-доповідач: Ізмайло ва Т.Л.

ПОСТАНОВА

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"01" липня 2010 р.

Колегія суддів Київсь кого апеляційного адміністр ативного суду у складі:

головуючого судді Ізмай лової Т.Л.

суддів Костю к Л.О., Шостака О.О.

при секретарі Тара дайко Е.О.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні у м. Києві а пеляційні скарги Смілянсько го міжрайонного прокурора Че ркаської області, Смілянсько ї об' єднаної державної пода ткової інспекції Черкасько ї області на постанову Черка ського окружного адміністра тивного суду від 21.05.2009 року у сп раві за позовом Смілянського міжрайонного прокурора в ін тересах держави в особі Сміл янської об' єднаної державн ої податкової інспекції Черк аської області до Військової частини А 0963 про стягнення под аткової заборгованості, -

ВСТАНОВИЛА :

Смілянський міжрайон ний прокурор звернувся до Че ркаського окружного адмініс тративного суду в інтересах держави в особі Смілянської об' єднаної державної подат кової інспекції Черкаської о бласті з адміністративним по зовом до Військової частини А 0963 про стягнення податкової заборгованості в сумі 45431грн.

Постановою Черкаського о кружного адміністративного суду від 21.05.2009 року у задоволен ні позовних вимог відмовлено .

Не погоджуючись з вищезазн аченою постановою, Смілянськ ий міжрайонний прокурор та С мілянська ОДПІ Черкаської об ласті подали апеляційні скар ги, в яких просять скасувати н езаконну, на їх думку, постано ву суду першої інстанції та п остановити нову, якою задово льнити позовні вимоги в повн ому обсязі. В своїх апеляційн их скаргах апелянти посилают ься на незаконність та необґ рунтованість оскаржуваного рішення. Вважає, що судом перш ої інстанції неповно з' ясов ані обставини, що мають істот не значення для справи, а вста новлені висновки не відповід ають обставинам справи, що є п ідставою для скасування ріше ння.

Заслухавши суддю-доп овідача, перевіривши матеріа ли справи, доводи апеляційни х скарг, колегія суддів вважа є, що апеляційні скарги підля гають задоволенню, виходячи з наступного.

Завданням адміністративно го судочинства є захист прав , свобод та інтересів фізични х осіб, прав та інтересів юрид ичних осіб у сфері публічно-п равових відносин від порушен ь з боку органів державної вл ади, органів місцевого самов рядування, їхніх посадових і службових осіб, інших суб' є ктів при здійсненні ними вла дних управлінських функцій н а основі законодавства, в том у числі на виконання делегов аних повноважень (ч. 1 ст. 2 КАС У країни).

Як вбачається з матеріалів справи, військова частина А 09 63 зареєстрована як юридична о соба та перебуває на обліку у Смілянській об' єднаній дер жавній податковій інспекції з 06.02.1992 року як платник податкі в.

Смілянська ОДПІ у Черкаськ ій області у відповідності д о п. 6.2 ст. 6 Закону України «Про п орядок погашення зобов' яза нь платників податків перед бюджетами та державними ціль овими фондами» (далі - Закон ) була винесена перша податко ва вимога: від 17.04.2008 року № 1/127 на с уму 11358 грн., яка отримана відпо відачем 24.04.2008 року, а друга пода ткова вимога від 26.05.2008 року № 2/174 н а суму 11358 грн., яка була отриман а відповідачем 29.05.2008 року.

Вище вказані податкові вим оги не були оплачені відпові дачем, а тому Смілянською ОДП І Черкаської області 01.07.2008 рок у було прийнято рішення № 23/24-024/0 7758480 про стягнення коштів та пр одаж інших активів платника податку в рахунок погашення його податкового боргу.

Відповідачем добровільно не сплачено податковий борг, а тому позивач звернувся до с уду з позовом про стягнення п одаткової заборгованості за рахунок активів платника по датку на загальну суму 45431 грн.

Суд першої інстанції при в инесенні оскаржуваного ріше ння прийшов до висновку про н еобхідність відмови в задово ленні позовних вимог, виходя чи з того, що відповідач відпо відно до вимог ст. 14 Закону Укр аїни «Про збройні сили Украї ни» звільнений від сплати ус іх видів податків відповідно до законів з питань оподатку вання. Колегія суддів не може погодитися з такими висновк ами суду першої інстанції, ви ходячи з наступного.

Згідно п.п.5.4.1 п. 5.4 ст. 5 Закону № 2 181 встановлено, що узгоджена с ума податкового зобов`язання , не сплачена платником подат ків у строки, визначені цією с таттею, визнається сумою под аткового боргу платника пода тків.

Відповідно до п.п.6.2.1 п. 6.2 ст. 6 За кону № 2181 у разі коли платник по датків не сплачує узгоджену суму податкового зобов`язанн я в установлені строки, подат ковий орган надсилає такому платнику податків податкові вимоги.

Відповідно п.п. «а» п.п.6.2.3 п.6.2 с т. 6 Закону № 2181 перша податкова вимога надсилається не рані ше першого робочого дня післ я закінчення граничного стро ку сплати узгодженої суми по даткового зобов`язання. Перш а податкова вимога містить п овідомлення про факт узгодже ння податкового зобов`язання та виникнення права податко вої застави на активи платни ка податків, обов' язок пога сити суму податкового боргу та можливі наслідки непогаше ння його у строк.

Згідно п.п «б» п.п6.2.3 п. 6.2 ст. 6 Зак ону № 2181, друга податкова вимог а надсилається не раніше три дцятого календарного дня від дня направлення (вручення) пе ршої податкової вимоги, у раз і непогашення платником пода тків суми податкового боргу у встановлені строки.

Відповідно до вимог п.п 10.1.1 п. 10.1 ст. 10 Закону № 2181 у разі коли ін ші, передбачені цим Законом, з аходи з погашення податковог о боргу не дали позитивного р езультату, податковий орган здійснює за платника податкі в та на користь держави заход и щодо залучення податкових джерел погашення суми податк ового боргу шляхом стягнення коштів, які перебувають у йог о власності, а за їх недостатн ості - шляхом продажу інших активів платника податків, щ о і було зроблено Смілянсько ю ОДПІ у Черкаській області т а винесено рішення № 23/24-024/07758480 від 01.07.2008 року про стягнення коштів та продаж інших активів плат ника податків в рахунок пога шення його податкового боргу .

Згідно п.п. 3.1.1 п. 3.1 ст. 3 Закону № 2181 активи платника податків м ожуть бути примусово стягнен і в рахунок погашення його по даткового боргу виключно за рішенням суду. В інших випадк ах платники податків самост ійно визначають черговість т а форми задоволення претензі й кредиторів за рахунок акти вів, вільних від заставних зо бов`язань забезпечення боргу .

Згідно ч.2 ст. 14 Закону Україн и «Про збройні сили України» , земля, води, інші природні ре сурси, а також майно, закріпле ні за військовими частинами, військовими навчальними зак ладами, установами та органі заціями Збройних Сил України , є державною власністю, належ ить їм на праві оперативного управління та звільняються від сплати усіх видів податк ів відповідно до законів з пи тань оподаткування.

Проте, Законом України «Про систему оподаткування» від 25.06.1991 року № 1251 із змінами та допо вненнями визначено принцип п обудови системи оподаткуван ня в Україні, податки і збори ( обов' язкові платежі) до бюд жетів та державних цільових фондів, а також права, обов' я зки і відповідальність платн иків податків. Частинами пер шою і третьою ст. 1 Закону пере дбачено, що встановлення і ск асування податків і зборів (о бов' язкових платежів) до бю джетів та державних цільових фондів, а також пільг їх платн икам здійснюється Верховною Радою України, Верховною Рад ою АР Крим і сільськими, селищ ними, міськими радами відпов ідно цього Закону, інших зако нів України про оподаткуванн я. Ставки, механізм справлянн я податків і зборів (обов' яз кових платежів), за винятком о собливих видів мита, і пільги щодо оподаткування не можут ь установлюватися іншими зак онами України, крім законів п ро оподаткування.

Відповідно до ст. 1 Закону Ук раїни «Про податок з власник ів транспортних засобів та і нших самохідних машин» № 1963-Х11 від 11.12.1991 року платниками подат ку з власників транспортних засобів є, зокрема, підприємс тва, установи та організації , які є юридичними особами, іно земні юридичні особи, а також громадяни України, іноземні громадяни, які мають зареєст ровані в Україні згідно з чин ним законодавством власні тр анспортні засоби, які відпов ідно до ст. 2 цього Закону є об' єктами оподаткування. Вичерп ний перелік осіб, які звільня ються від сплати податку з вл асників транспортних засобі в та інших самохідних машин і механізмів, визначено в ст. 4 ц ього Закону. Будь-яких пільг щ одо сплати цього податку вій ськовим частинам не надано.

Крім того, Законом України « Про внесення змін до деяких з аконів України щодо фінансув ання дорожнього господарств а» від 16.07.1999 року установи та ор ганізації Міністерства обор они України виключено з пере ліку пільгових установ і орг анізацій, що звільняються ві д сплати податку з власників транспортних засобів та інш их самохідних машин і механі змів.

Таким чином, колегія суддів не погоджується з висновкам и суду першої інстанції, про т е, що Закон України «Про Зброй ні Сили України» є спеціальн им законом по відношенню до з аконодавства з питань по опо даткуванню, оскільки саме За кон України «Про систему опо даткування» є спеціальним за коном про оподаткування, яки й встановлює особливості рег улювання спірних правовідно син і підлягає переважному з астосуванню.

Згідно зі ст. 198 ч. 1 п. 4 та с т. 202 КАС України суд апеляційн ої інстанції скасовує постан ову суду першої інстанції та приймає нове рішення, якщо вс тановить порушення норм мате ріального або процесуальног о права, що призвело до неправ ильного вирішення справи або питання.

Враховуючи вищевикладене, колегія суддів Київського а пеляційного адміністративн ого суду дійшла висновку, що а пеляційні скарги Смілянсько го міжрайонного прокурора Че ркаської області, Смілянсько ї об' єднаної державної пода ткової інспекції Черкасько ї області на постанову Черка ського окружного адміністра тивного суду від 21.05.2009 року у сп раві за позовом Смілянського міжрайонного прокурора в ін тересах держави в особі Сміл янської об' єднаної державн ої податкової інспекції Черк аської області до Військової частини А 0963 про стягнення под аткової заборгованості - за довольнити, а постанову суду першої інстанції - скасува ти.

На підставі викладеного, ке руючись ст.ст.196, 198, 202, 205 та 207 КАС Ук раїни, колегія суддів,-

ПОСТАНОВИЛА:

Апеляційні скарги Смілянс ького міжрайонного прокурор а Черкаської області, Смілян ської об' єднаної державної податкової інспекції Черка ської області - задовольни ти.

Постанову Черкаського окр ужного адміністративного су ду від 21.05.2009 року - скасувати т а постановити нову, якою позо вні вимоги Смілянського міжр айонного прокурора в інтерес ах держави в особі Смілянськ ої об' єднаної державної под аткової інспекції Черкасько ї області до Військової част ини А 0963 про стягнення податко вої заборгованості - задово льнити.

Стягнути з військової част ини А 0963 (20700 Черкаська область, м . Сміла, вул. Зарічна, 32, код 07758480) на користь держави податковий борг з податку з власників тр анспортних засобів та інших самохідних машин і механізмі в в сумі 45 431 грн.

Постанова набирає закон ної сили з моменту проголоше ння та може бути оскаржена пр отягом одного місяця шляхом подачі касаційної скарги до Вищого адміністративного су ду України.

Головуючий суддя

Судді

Повний текст ухвали виго товлено та підписано 06.07.2010 року .

Дата ухвалення рішення01.07.2010
Оприлюднено11.08.2010
Номер документу10299733
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-2326/092370

Постанова від 01.07.2010

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Ізмайлова Т.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні