Ухвала
від 04.02.2022 по справі 753/1442/22
ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КИЄВА

справа № 753/1442/22

провадження № 1-кп/753/1045/22

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"04" лютого 2022 р. Дарницький районний суд м. Києва у складі:

головуючого - судді ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду клопотання захисника про закриття кримінального провадження

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки Миколаївської області, громадянки України, проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 ,

на підставі п. 10 ч. 1 ст. 284 КПК України,

за участю:

секретаря судового засідання ОСОБА_3 ,

прокурора ОСОБА_4 ,

обвинуваченої: ОСОБА_2 ,

захисника ОСОБА_5 ,

в с т а н о в и в:

У Дарницькому районному суді м. Києва перебуває кримінальне провадження по обвинуваченню ОСОБА_2 у вчинені кримінального проступку, передбаченого ч. 1 ст. 309 КК України.

Під час підготовчого судового засідання захисником ОСОБА_5 було заявлено клопотання про закриття кримінального провадження відносно ОСОБА_2 на підставі п. 10 ч. 1 ст. 284 КПК України, оскільки, на його переконання, обвинувальний акт подано до суду поза межами строку досудового розслідування.

Вказане клопотання підтримала ОСОБА_2 .

Прокурор категорично заперечував проти задоволення даного клопотання, вказуючи, що обвинувальний акт подано в межах досудового розслідування, а доводи захисника є вільним тлумаченням норм КПК України.

Заслухавши клопотання захисту, думки учасників судового провадження, суд приходить до наступного висновку.

Відповідно до п. 2 ч. 3 ст. 314 КПК України, у підготовчому судовому засіданні суд має право прийняти рішення про закриття провадження у випадку встановлення підстав, передбачених пунктами 4-8, 10 частини першої або частиною другою статті 284 цього Кодексу.

Згідно з п. 10 ч. 1 ст. 284 КПК України, кримінальне провадження закривається в разі, якщо після повідомлення особі про підозру закінчився строк досудового розслідування, визначений статтею 219 цього Кодексу, крім випадку повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого чи особливо тяжкого злочину проти життя та здоров`я особи.

Пунктом п`ятим частини першої ст.3КПК України визначено, що досудове розслідування - це стадія кримінального провадження, яка починається з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР і закінчується закриттям кримінального провадження або направленням до суду обвинувального акта, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотання про звільнення особи від кримінальної відповідальності.

Статтею 283КПК України встановлено форми закінчення досудового розслідування, однією з яких є звернення до суду з обвинувальним актом.

З наведених правових норм слідує, що початок та кінець досудового розслідування закон пов`язує із вчиненням чітко визначеної процесуальної дії: початок - з моментом внесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР, а закінчення - зокрема, з направленням до суду обвинувального акту.

Як вбачається з матеріалів справи, обвинувальний акт у даному кримінальному провадженні стосовно ОСОБА_2 , обвинуваченої у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч. 1 ст.309КК України надійшов до суду 21 січня 2022 року.

Відповідно до ч. 1 ст.219КПК України строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Частина 2 ст. 219 КПК України передбачає, що строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей до ЄРДР до дня повідомлення особі про підозру становить: 12 місяців у провадженні щодо нетяжкого злочину; 18 місяців у провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

За приписами ч. 3 ст.219КПК України з дня повідомлення особі про підозру досудове розслідування повинно бути закінчене, зокрема:

1) протягом сімдесяти двох годин - у разі повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку або затримання особи в порядку ч. 4 ст. 298-2 цього Кодексу;

2) протягом двадцяти діб - у разі повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку у випадках, якщо підозрюваний не визнає вину або необхідності проведення додаткових слідчих (розшукових) дій, або вчинення кримінального проступку неповнолітнім, тощо.

Згідно ч. 1 ст. 301 КПК України, дізнавач зобов`язаний у найкоротший строк, але не пізніше сімдесяти двох годин з моменту затримання особи в порядку, передбаченому частиною четвертою статті 298-2 цього Кодексу, подати прокурору всі зібрані матеріали дізнання разом із повідомленням про підозру, про що невідкладно письмово повідомляє підозрюваного, його захисника, законного представника, потерпілого

Як убачається з долучених захисником матеріалів, ОСОБА_2 була затримана 6 грудня 2021 року о 03 год. 48 хв. Проте, в цей же день, остання була звільнена з ізолятора тимчасового тримання, оскільки в 24-годинний термін не представлялося за можливе повідомити особі про підозру (а.с. 36), а тому, суд погоджується з думкою прокурора, що в такому випадку необхідно керуватися нормами п. 1 ч. 3 ст. 219 КПК України, та вважати, що досудове розслідування повинно бути закінчено протягом 72 год. з дня повідомлення особі про підозру, а не затримання.

Так, з реєстру матеріалів досудового розслідування вбачається, що ОСОБА_2 було повідомлено про підозру 20 січня 2022 року.

В цей же день прокурором ОСОБА_4 було складено обвинувальний акт, з яким останній звернувся до суду 21 січня 2022 року.

Отже, оскільки прокурором були дотримані строки, передбачені п. 1 ч. 3 ст. 219 КПК України, суд уважає, що обвинувальний акт щодо ОСОБА_2 подано до суду у межах досудового розслідування, а тому клопотання захисника задоволенню не підлягає.

Керуючись ст.ст. 284, 314, 315 КПК України, суд

у х в а л и в:

у задоволенні клопотання захисника про закриття кримінального провадження щодо ОСОБА_2 на підставі п. 10 ч. 1 ст. 284 КПК України відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали оголошено 7 лютого 2022 року о 16 год. 00 хв.

Суддя ОСОБА_1

СудДарницький районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення04.02.2022
Оприлюднено17.01.2023
Номер документу103001788
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів та інші злочини проти здоров'я населення Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту

Судовий реєстр по справі —753/1442/22

Ухвала від 17.06.2022

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Рудюк О. Ю.

Ухвала від 24.01.2022

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Рудюк О. Ю.

Ухвала від 05.10.2022

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Рудюк О. Ю.

Ухвала від 11.02.2022

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Рудюк О. Ю.

Ухвала від 04.02.2022

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Рудюк О. Ю.

Ухвала від 04.02.2022

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Рудюк О. Ю.

Ухвала від 04.02.2022

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Рудюк О. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні