Ухвала
від 01.02.2022 по справі 757/5237/22-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/5237/22-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 лютого 2022 року м. Київ

Слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю слідчого ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_4 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні за № 12020180000000249 від 03.08.2020 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України,

В С Т А Н О В И В :

1 лютого 2022 року до провадження слідчого судді надійшло клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_4 , яке погоджене прокурором відділу Офісу Генерального прокурора ОСОБА_5 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні з№ 12020180000000249 від 03.08.2020 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, на 12 місяців.

В обґрунтування клопотання слідчий зазначає, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України розслідується кримінальне провадження № 12020180000000249 від 03.08.2020 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України.

У ході досудового розслідування встановлено, що на території Рівненської області зорганізувалась злочинна група з числа посадових осіб Служби автомобільних доріг у Рівненській області (далі - САД у Рівненській області), та окремих суб`єктів підприємницької діяльності, зокрема ТОВ «Комбінат комунальних підприємств, ПАТ «Рівнеавтошляхбуд», TOB «ВВВ Монтаж», ТзОВ «Енергетично-дорожнє будівництво»), ФОП ОСОБА_6 та інших, які вчиняють заволодіння чужим майном - бюджетними коштами, виділеними на будівництво та ремонт автомобільних доріг Рівненської області, шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем.

Посадовими особами САД у Рівненській області, під час вчинення злочину, до схеми заволодіння бюджетними коштами, виділеними на будівництво та ремонт автомобільних доріг Рівненської області, залучаються наступні суб`єкти господарювання, а саме: ТОВ «Комбінат комунальних підприємств» (директор - ОСОБА_7 , юридична адреса: Рівненська обл., місто Здолбунів, вул. 8 Березня, будинок 37), ПрАТ «Рівнеавтошляхбуд» (директор - ОСОБА_8 , юридична адреса: місто Рівне, вул. Соборна, будинок 446), ТОВ «ВВВ Монтаж» (директор ОСОБА_9 , юридична адреса: місто Київ, Вул. смольна, будинок 9 Б), ТзОВ «Енергетично-дорожнє будівництво» (директор - ОСОБА_10 , юридична адреса; Черкаська обл,, місто Канів, вул. Енергетиків, будинок 65), НВП «Шляхбуд» (представник - ОСОБА_11 , юридична адреса: м. Рівне, вул. Д. Галицького, 19, офіс 419), ФОП ОСОБА_6 , та інші.

Зокрема встановлено, що на замовлення САД у Рівненській області, проводяться наступні ремонтно-будівельні роботи:

1. «Поточний середній ремонт автомобільної дороги державного значення Н-25 Городище - Рівне - Старокостянтинів на ділянці км 95+000 - км 100+000».

2. «Поточний середній ремонт автомобільної дороги державного значення Н-25 Городище - Рівне - Старокостянтинів на ділянці км 175+950 - км 178+000».

3. «Поточний середній ремонт автомобільної дороги Городище - Рівне - Старокостянтинів на ділянці км 100+000 - км 112+000».

4. «Поточний середній ремонт автомобільної дороги державного значення Н-25 Городище-Рівне-Старокостянтинів на ділянці км 0+000 - км 12+000».

5. «Капітальний ремонт автомобільної дороги Н-25 Городище - Рівне - Старокостянтинів на ділянці км 74+630 - км 82+600».

6. Поточний середній ремонт автомобільної дороги державного значення Т-18-01 Рівне - Здолбунів - Мізоч - Дубно (окремими ділянками).

7. Експлуатаційне утримання та поточний дрібний ремонт автомобільної дороги М-06 Київ - Чоп на ділянці км 352+700 - км 432+000 (ремонт руйнувань та деформацій покриття проїзної частини).

У результаті вжитих заходів, встановлено, що під час виконання робіт на вищевказаних об`єктах службовими особами окремих СПД, штучно завищується вартість ТМЦ (в т.ч. піску, щебеню, асфальтобетону та ін.) шляхом використання транзитних підприємств, використовується асфальтобетонне покриття нижніх шарів покриттів (вирівнюючих шарів) та верхніх шарів, що не відповідають вимогам ДБН, ДСТУ, ГОСТ, СНиП, ТУ, а також не відповідає проектно- кошторисній документації та тендерній документації замовника, застосовуються подвійні розцінки, вносяться недостовірні відомості до актів виконаних робіт, та інше.

Встановлено, що під час виконання робіт на вищевказаних об`єктах, вищезазначені СПД отримують асфальтобетонні суміші з асфальтного заводу ТОВ «Рівненський асфальтний завод» (код ЄДРПОУ 40292064), який знаходиться за адресою: Рівненська область, Рівненський район, с. Нова Любомирка, вул. Промислова 4. Відпуск та реалізація асфальтобетону відбувається через ТОВ НВП «Шляхбуд», ТзОВ «Торгова компанія «Дорсервіс».

Дані асфальтобетонні суміші, завідомо для виконавців робіт та замовника, не відповідають вимогам ДБН, ДСТУ, ГОСТ, СНиП, ТУ, проектно-кошторисній документації та тендерній документації замовника.

Отже, посадові особи ТОВ НВП «Шляхбуд», ТзОВ «Торгова компанія «Дорсервіс» та ТОВ «Рівненський асфальтний завод», за попередньою змовою із службовими особами САД у Рівненській області, вчиняють дії спрямовані на заволодіння бюджетними коштами, виділеними на виконання робіт по вищевказаних об`єктах шляхом використання ТМЦ, що не відповідають вимогам проектно-кошторисної документації та внесення недостовірних відомостей до актів приймання виконаних робіт, чим завдають збитків державному бюджету України в особливо великих розмірах.

30.12.2021 заступником Генерального прокурора ОСОБА_12 доручено розслідування вказаного кримінального провадження Головному слідчому управлінню Національної поліції України.

Строк досудового розслідування у кримінальному провадженні завершується 03.02.2022, проте, закінчити досудове розслідування у визначений термін неможливо, у зв`язку з виявленням додаткових фактів діяльності фігурантів учинення кримінальних правопорушень, внаслідок особливої складності даного провадження та великим обсягом процесуальних, слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, які необхідно проводити в різних регіонах України, проведення та завершення яких потребує додаткового часу, зокрема:

- встановити та допитати свідків вчинення вказаного злочину;

- у разі необхідності для з`ясування причин розбіжностей провести між указаними особами одночасні допити осіб;

- аналіз результатів негласних слідчих (розшукових) дій;

- звернутись до слідчого судді з клопотаннями про отримання та провести огляди об`єкти ремонтно-будівельних робіт;

- звернутись до слідчого судді з клопотаннями про тимчасовий доступ речей і документів телефонних з`єднань (трафік) стосовно фігурантів, проведення радіорозвідки та моніторингу телефонних з`єднань;

- у випадку необхідності призначити судові експертизи;

- у випадку необхідності звернутись до Київського апеляційного суду з клопотаннями про проведення негласних слідчих (розшукових) дій;

- з урахуванням отриманих доказів, оголосити про підозру фігурантам учинення кримінальних правопорушень, відносно яких будуть наявні достатні докази для оголошення підозри;

- виконати вимоги ст. 290 КПК України;

- скласти обвинувальний акт та реєстр матеріалів досудового розслідування;

- виконати інші слідчі (розшукові), негласні слідчі (розшукові) та процесуальні дії, а також заходи забезпечення кримінального провадження, спрямовані на досягнення завдання кримінального провадження, визначеного ст. 2 КПК України та встановлення обставин, які підлягають доказуванню, вичерпаний перелік яких наведений у ст. 91 КПК України.

Таким чином, результати проведення слідчих та процесуальних дій мають значення для судового розгляду, оскільки їх імплементація дозволить повно та неупереджено дослідити обставини кримінального провадження, виявити обставини, що викривають, так і ті, що виправдовують майбутніх підозрюваних осіб, а також обставини, що пом`якшують чи обтяжують покарання, надати їм належну правову оцінку та забезпечити прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав, просив його задовольнити з підстав у ньому зазначених.

Слідчий суддя, заслухавши думку слідчого, дослідивши матеріали клопотання та додані до нього документи, дійшов таких висновків.

Згідно ч. 1 ст. 294 КПК України, якщо досудове розслідування злочину або кримінального проступку до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений в абзаці другому частини першої статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 1-3 частини другої статті 219 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1 ст. 219 строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження. Строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить: шість місяців - у кримінальному провадженні щодо кримінального проступку; дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо злочину невеликої або середньої тяжкості; вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Згідно ст.295-1 КПК України, слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про продовження строку досудового розслідування до повідомлення особі про підозру у разі його протиправності та необґрунтованості.

З урахуванням пояснень наданих прокурором у судовому засіданні, враховуючи ті слідчі та процесуальні дії, які слід вчинити в кримінальному провадженні, виняткову складність здійснення досудового розслідування у кримінальному провадженні, слідчий суддя вважає клопотання слідчого про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12020180000000249 обґрунтованим, а відтак наявними підстави для його задоволення.

Керуючись, ст. ст. 219, 294, 295-1 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В :

Клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_4 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні за № 12020180000000249 від 03.08.2020 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12020180000000249 від 03.08.2020 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, на дванадцять місяців, тобто до 03 лютого 2023 року включно.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає і набирає законної сили з моменту її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення01.02.2022
Оприлюднено19.01.2023

Судовий реєстр по справі —757/5237/22-к

Ухвала від 01.02.2022

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Батрин О. В.

Ухвала від 01.02.2022

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Батрин О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні