Постанова
від 01.07.2010 по справі 2а-2496/10/2370
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД



ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

                                                                                                 № 2а-2496/10/2370

01.07.2010 р.                                                                                    м. Черкаси  

10 год. 55 хв.                                                                                                                           

Черкаський окружний адміністративний суд в складі:

головуючого –судді Гаращенка В.В.,

при секретарі –Бондар Т.П.,

за участю:

представника позивача: не з’явився;

представника відповідача: не з’явився;

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Черкаси адміністративну справу за позовом державної податкової інспекції в Звенигородському районі Черкаської області до комунального підприємства водопровідно-каналізаційного господарства Звенигородської міської ради про стягнення податкового боргу,

ВСТАНОВИВ:

Державна податкова інспекція в Звенигородському районі Черкаської області звернулася до суду з адміністративним позовом до комунального підприємства водопровідно-каналізаційного господарства Звенигородської міської ради про стягнення податку на додану вартість в сумі 4725 грн. 56 коп.

Позивач стверджує, що відповідачем податковою декларацією за березень 2010 року узгоджено суму податку на додану вартість, проте не сплаченого повністю, а отже виник податковий борг в розмірі 4725 грн. 56 коп.

Приймаючи до уваги, що відповідач не перерахував зазначені кошти до бюджету, позивач просить стягнути їх в судовому порядку.

В судове засідання позивач не з’явився, представника не направив, проте подав клопотання про розгляд справи за відсутності представника.

Відповідач заперечень проти позову не надав, в судове засідання представника не направив, хоча належним чином повідомлений про дату, час і місце судового розгляду справи.

          Розглянувши подані документи і матеріали, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв’язок доказів у їх сукупності, суд приходить до такого висновку.

Комунальне підприємство водопровідно-каналізаційного господарства Звенигородської міської ради зареєстроване як юридична особа 21.10.2005 року, про що державним реєстратором Звенигородської районної державної адміністрації Черкаської області зроблено запис в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб підприємців, ідентифікаційний код 33679885, та є платником податку на додану вартість.

Спеціальними законами, що визначають порядок та строки подання декларацій та розрахунків, нарахування та сплати податку на додану вартість та інших податків та зборів є  Закон України «Про ПДВ»від 03.04.1997р. № 168/97-ВР (далі-Закон № 168/97) та Закон України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами»від 21 грудня 2000 року № 2181-III (далі - «Закон № 2181-III»).

            Відповідно до статті 14 Закону України «Про систему оподаткування»від 25 червня 1991 року № 1251-XII податок на додану вартість віднесено до загальнодержавних податків і зборів.

Порядок обчислення і сплати податку на додану вартість визначається, зокрема, пунктом ст. 7 Закону № 168/97, згідно якого платники податку зобов'язані вести окремий облік операцій з поставки та придбання товарів (послуг), які підлягають оподаткуванню цим податком, а також які не є об'єктами оподаткування згідно із статтею 3 та звільнених від оподаткування згідно із статтею 5 цього Закону. Зведені результати такого обліку відображаються у податкових деклараціях, форма і порядок заповнення яких визначаються відповідно до закону.

Порядок подання податкової декларації та визначення суми податкових зобов'язань визначено також п. 4.1.4 статті 4 Закону 2181-ІІІ, згідно якого податкові декларації подаються за базовий податковий (звітний) період, що дорівнює:

а) календарному місяцю (у тому числі при сплаті місячних авансових внесків), - протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця;

б) календарному кварталу або календарному півріччю (у тому числі при сплаті квартальних або піврічних авансових внесків), - протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (півріччя);

в) календарному року, крім випадків, передбачених підпунктом "г" підпункту 4.1.4 цього пункту, - протягом 60 календарних днів за останнім календарним днем звітного (податкового) року;

г) календарному року для платників податку на доходи фізичних осіб (прибуткового податку з громадян), - до 1 квітня року, наступного за звітним.

          Відповідачем подано декларацію з податку на додану вартість за березень 2010 року,  якою визначено податкове зобов’язання в сумі 28005 грн., проте зазначена сума відповідачем сплачена частково, залишок складає 4725 грн. 56 коп.

          Згідно пункту 5.1 статті 5 Закону № 2181-III податкове зобов'язання, самостійно визначене платником податків у податковій декларації, вважається узгодженим з дня подання такої податкової декларації. Зазначене податкове зобов'язання не може бути оскаржене платником податків в адміністративному або судовому порядку.

Згідно підпункту 5.3.1 пункту 5.3 статті 5 Закону № 2181-III платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом десяти календарних днів, наступних за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого підпунктом 4.1.4 пункту 4.1 статті 4 цього Закону для подання податкової декларації.

          Відповідно до п. 6.2 ст. 6 Закону № 2181-ІІІ, комунальному підприємству водопровідно-каналізаційного господарства Звенигородської міської ради направлялась перша податкова вимога від 03.11.2008 року № 1/233 та друга податкова вимога від 10.12.2008 року № 2/283 про сплату суми податкового боргу, а також рішення від 13.01.2009 року № 2/24-014/33679885 про стягнення коштів та продаж інших активів платника податків в рахунок погашення його податкового боргу, які отримані головним бухгалтером підприємства.

          Беручи до уваги, що відповідач, у встановлені законодавством строки, повністю не сплатив суму податкового боргу, суд приходить до висновку про обґрунтованість позовних вимог та вважає їх такими, що підлягають до задоволення.

          Керуючись ст.ст. 17, 60, 71, 159, 160, 162, 163, 186, 254 КАС України, суд –

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з комунального підприємства водопровідно-каналізаційного господарства Звенигородської міської ради, (20200, Черкаська область, м. Звенигородка, вул. Кримського, 37, ідентифікаційний код 33679885) в дохід бюджету через державну податкову інспекцію в Звенигородському районі Черкаської області, (20200, Черкаська область, м. Звенигородка, вул. Енгельса, 142) заборгованість з податку на додану вартість в сумі 4725 (чотири тисячі сімсот двадцять п’ять) грн. 56 коп.

Постанова може бути оскаржена до Київського апеляційного адміністративного суду через Черкаський окружний адміністративний суд шляхом подання заяви про апеляційне оскарження протягом десяти днів з дня проголошення постанови, а в разі проголошення вступної та резолютивної частини постанови з дня складення та підписання її повного тексту. Якщо постанову було проголошено у відсутності особи, яка бере участь у справі, то строк подання заяви про апеляційне оскарження обчислюється з дня отримання нею копії постанови.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження. Апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

Суддя                                                                                                    В.В. Гаращенко

СудЧеркаський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення01.07.2010
Оприлюднено05.08.2010
Номер документу10302337
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-2496/10/2370

Ухвала від 14.06.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.В. Гаращенко

Постанова від 01.07.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.В. Гаращенко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні