Ухвала
від 22.10.2021 по справі 757/56082/21-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/56082/21-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 жовтня 2021 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши в судовому засіданні в м. Києві клопотання прокурора відділу організації процесуального керівництва та підтримання публічного обвинувачення у кримінальних провадженнях щодо кіберзлочинності управління нагляду за додержанням законів органами центрального апарату Національної поліції України Департаменту нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 про арешт майнових прав інтелектуальної власності у кримінальному провадженні № 12021000000000435 -

ВСТАНОВИВ:

На розгляд слідчого судді надійшло клопотання прокурора відділу організації процесуального керівництва та підтримання публічного обвинувачення у кримінальних провадженнях щодо кіберзлочинності управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю Офісу генерального прокурора ОСОБА_3 про арешт майнових прав інтелектуальної власності.

Обґрунтовуючи клопотання, прокурор зазначає, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12021000000000435 за ч. 2 ст. 199, ч.3 ст. 229 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що невідомі особи на території України вчиняють шахрайське заволодіння грошовими коштами осіб у особливо великих розмірах, шляхом використання електронно-обчислювальної техніки.

Під час здійснення досудового розслідування, працівниками Управління протидії кіберзлочинам у місті Києві Департаменту кіберполіції Національної поліції України проведено моніторинг мережі Інтернет з метою виявлення веб-ресурсів, на яких здійснюється продаж алкогольної продукції без акцизних марок.

Проведеним моніторингом встановлено, що невстановлені слідством особи вчиняють кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 199 КК України: «Виготовлення, зберігання, придбання, перевезення, пересилання, ввезення в Україну з метою використання при продажу товарів, збуту або збут підроблених грошей, державних цінних паперів, білетів державної лотереї, марок акцизного податку чи голографічних захисних елементів», організували діяльність пов`язану з продажем алкогольної продукції без акцизних марок в упаковці та у пластиковій тарі використовуючи для цього створені ними веб-ресурси.

У ході моніторингу мережі Інтернет виявлено веб-ресурси, на яких здійснюється продаж алкогольної продукції без акцизних марок в упаковці та у пластиковій тарі.

Оглядом веб-ресурсів встановлено, що на них розміщені оголошення по продажу алкогольної продукції без акцизних марок, замовити товар можливо шляхом перерахування передплати на банківські картки. Відправка товару в більшості випадків здійснюється за допомогою послуг перевізника ТОВ «Нова Пошта» по передплаті на картковий рахунок або накладеним платежем та при особистій зустрічі.

Кошти, отримані в якості надприбутків, організаторами вказаних фінансових операцій в подальшому привласнюються та використовуються для придбання нерухомості, транспортних засобів, тощо.

Ураховуючи викладене, з метою припинення протиправної діяльності, у порядку ст. 170 КПК України, щодо таких веб-ресурсів, прокурор зазначає, що необхідно накласти арешт на майнові права інтелектуальної власності, які виникають у користувачів мережі інтернет при використанні веб-ресурсів:

1. alcoopt.in.ua

2. duty-free-alco.com.ua

3. alcotop.store

4. alco-tetrapal.com.ua

5. komok.market

6. stolichnyy.market

7. luxe96.com

8. alcoprostir.com

9. spirt-96.com

10. vodkatut.com.ua

11. elitochka.net

12. eurofood.in.ua

13.

ІНФОРМАЦІЯ_1 alcohol.com.ua

22. pshenichnaya.biz

23. elitplus.com.ua

24. alkolavka.com.ua

25. drink-time.com.ua

26. eurostore.kharkov.ua

27. alcofavorit.com.ua

28. alco.in.ua

29. itali.com.ua

30. www.euroalco.com.ua

31. vilaribo.kiev.ua

32. grand-market.com.ua

33. dadoo.com.ua

34. areti-hmelnizkij.all.biz

35. vina-mira.com.ua

36. elite-drink.net

37. pshenishnayavodka.com

38. produktoff.com

39. alco-duty-free.com.ua

40. alcostore.com.ua

41. artdrink.com.ua

42. wineandmore.com.ua

43. alconaft.com.ua

44. elite24.com.ua

45. freshopt.com.ua

46. shafran-cv.com.ua/ua

47. duty-free.com.ua

48. finka.in.ua

49. club-vodka.com.ua

50. alcoduty.biz.ua

51. luxespirt.com.

52.

ІНФОРМАЦІЯ_2 ua

63. drinktime.ua

64. napoli.ua

65. winefood.ua

66. luxgradus.com.ua

67. www.wine.ua

68. invino.com.ua

69. winebutik.com.ua

70. kosher-brodsky.com

71. hola.com.ua

72. alcotorg.com.ua

73. eliteclub.ua

74. tetramarket.com.ua

75. winestory.com.ua

76. pesto-italy.com.ua

77. artdrink.com.ua

78. impofood.com.ua

79. rumka.online

80. sweet-factory.com.ua

81. eurofood.in.ua

82. 81proof.com.ua

83. foodex24.com

84. tetrashop.com.ua

85. winelibrary.com.ua

86. pesto-italy.com.ua

87. alcomag.net.ua

88. all4us.com.ua

89. artdrink.com.ua

90. impofood.com.ua

91. jamon24.com.ua

92. rumka.online

93. winestory.com.ua

94. medar.club

95. beverage-distributor-221.business.site

96. okwine.ua

97. atribut.kiev.ua

98. sweet-factory.com.ua

99. eurofood.in.ua

100. magsmak.com.ua

101. eurovkus.com.ua

102. budvtrende.com.ua

103. lapasta.com.ua

104. beautymall.pro

105. zlatogor.ua

106. kramnychkadobra.com

107. bessarabia.shop

108. lordpigas.net

109. rumka.online

110. alco-opt.com

111. vodkatut.com.ua

112. imperial-lvi.com

113. vodka-market.com.ua

114. gorilochka.com.ua

115. jelzin.zone

116. dutylike.com.ua

117. podgradusom.com.ua

18. alcomag.ua

Постановою про визнання речовими доказами від 13.09.2021 вищевказані об`єкти права інтелектуальної власності визнано речовими доказами у кримінальному провадженні.

Регулювання питань роздрібної торгівлі, зокрема, алкогольними напоями або тютюновими виробами, здійснюється відповідно до Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв.

Так, відповідно до вимог зазначеного Закону роздрібна торгівля, зокрема, алкогольними напоями може здійснюватися суб`єктами господарювання (у тому числі іноземними суб`єктами господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) всіх форм власності, у тому числі їх виробниками, за наявності у них ліцензій на роздрібну торгівлю.

У заяві про видачу ліцензії додатково зазначаються адреса місця торгівлі, перелік РРО, ПРРО (книг обліку розрахункових операцій), які знаходяться у місці торгівлі, а також інформація про них: модель, модифікація, заводський номер, виробник, дата виготовлення; реєстраційні номери посвідчень РРО (книг обліку розрахункових операцій), фіскальні номери ПРРО, які знаходяться у місці торгівлі, та дата початку їх обліку в контролюючих органах.

Підпунктом 12 частини першої ст. 153 зазначеного Закону визначено, що продаж пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових та тютюнових виробів у невизначених для цього місцях торгівлі забороняється.

Відповідно до вимог статті 1 частини І зазначеного Закону, місце торгівлі місце реалізації товарів, у тому числі на розлив, в одному торговому приміщенні (будівлі) за місцем його фактичного розташування, для тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пива без обмеження площі, для алкогольних напоїв, крім пива, - торговельною площею не менше 20 кв. метрів, обладнане реєстраторами розрахункових операцій та/або програмними реєстраторами розрахункових операцій (незалежно від їх кількості), в яких фіксується виручка від продажу алкогольних напоїв, тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах, незалежно від того, чи оформляється через них продаж інших товарів.

Враховуючи зазначене, суб`єкт господарювання (у тому числі іноземний суб`єкт господарювання, який діє через свої зареєстровані постійні представництва) не може здійснювати продаж алкогольних напоїв (тютюнових виробів) через інтернет-магазин, оскільки відповідно до вимог зазначеного Закону здійснення роздрібної торгівлі такими виробами потребує наявності відповідного торгового приміщення.

Крім того, продавці повинні забезпечити дотримання вимог Закону щодо заборони продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів особами та особам, які не досягли 18 років, однак залишаються невизначеними питання контролю підтвердження віку осіб, якими здійснюється замовлення алкогольних виробів через інтернет-магазини, а так само і видача таких замовлень у випадку використання послуг компаній доставки вантажів по Україні.

Як зазначає прокурор, враховуючи те, що веб-сайт розроблений та створений за допомогою інтелектуальної, творчої діяльності людини, він є об`єктом права інтелектуальної власності.

Майновим правом інтелектуальної власності, крім іншого, є право на використання об`єкта права інтелектуальної власності, що зазначено у статті 424 Цивільного кодексу України. Враховуючи те, що веб-сайт є об`єктом права інтелектуальної власності, користувачі інтернет-ресурсів, які мають доступ до сайту, а також можуть розміщувати на ньому будь-яку інформацію, фактично набувають права інтелектуальної власності, тобто майнове право інтелектуальної власності.

У зв`язку з викладеним, прокурор просить накласти арешт на майнові права інтелектуальної власності, які виникають у користувачів мережі Інтернет при використанні наведених веб-ресурсів: шляхом зобов`язання інтернет-провайдерів: ПрАТ «ВФ Україна» (код ЄДРПОУ 14333937, адреса 01601, м. Київ, вул. Лейпцизька, будинок 15); ПрАТ «Київстар» (код ЄДРПОУ 21673832, адреса 03113, м. Київ, Шевченківський район, вулиця Дегтярівська, будинок 53); ТОВ «Лайфселл» (код ЄДРПОУ 22859846, адреса: м. Київ, вул. Солом`янська, 11А); ТОВ «Воля-Кабель» (код ЄДРПОУ 30777913, адреса 02094, м. Київ, вул. Магніторська, будинок 1, поверх 4); ТОВ «Комерційна Логістика» (Тріолан, код ЄДРПОУ 36123862, адреса: 04213, м. Київ, Оболонський район, вулиця Прирічна, будинок 25А); ПАТ «Укртелеком» (код ЄДРПОУ 21560766, адреса: м. Київ, бульвар Тараса Шевченка, 18); ТОВ «Інтертелеком» Інтернаціональні телекомунікації (код ЄДРПОУ 30109015, адреса: м. Одеса, вул. Мала Арнаутська, 66); ПрАТ «Дата Груп» (код ЄДРПОУ 31720260, адреса: м. Київ, вул. Смоленська, 31-33); ТОВ «Мережа Ланет» (код ЄДРПОУ 40373986, адреса: м. Київ, вул. Ревуцького, 46); ПрАТ «Фарлеп-Інвест» («Вега» код ЄДРПОУ 19199961, адреса: м. Київ, провулок Гуцала, 3); ТОВ «Фрінет» (код ЄДРПОУ 24592293, адреса: м. Київ, вул. Драгоманова, 17); ТОВ НВП «Тенет» (код ЄДРПОУ 22485498, адреса: м. Одеса, вул. Велика Арнаутська, 2А); Товариство з обмеженою відповідальністю «Мега Лінк», зареєстрована торгівельна марка Фрегат, ЄДРПОУ 33769837 (юридична адреса: 49083, м. Дніпро, вул. Собінова, 1); ФОП ОСОБА_4 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_1 ); ТОВ «НетМастер» (код ЄДРПОУ 38507188, адреса: м. Київ, вул. Стрийська, буд. 3, офіс 16); ТОВ «Київські оптичні мережі» (код ЄДРПОУ 33445543, адреса: АДРЕСА_2 ); ФОП ОСОБА_5 (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , адреса: АДРЕСА_3 ); ТОВ «Телекомунікаційні оптичні мережі та системи» (код ЄДРПОУ 35838294, адреса: АДРЕСА_4 ); Дочірнє підприємство Асоціації УРАН «Мережевий оператор УРАН» (код ЄДРПОУ 35123044, адреса: м. Київ, проспект Перемоги, буд. 37); ТОВ «Itplus» (код ЄДРПОУ 3230818231, адреса: м. Київ, вул. Лисенко, буд. 1, кв. 15); ТОВ «Телекомунікаційна компанія «Череда» (код ЄДРПОУ 43425298 Київська обл., м. Вишгород, вул. Набережна, будинок 7). ТОВ «Корбіна Телеком» (код ЄДРПОУ 36941404, адреса: м. Київ, вул. Ірпінська, буд. 63/5, кв. 31). ТОВ «Тріолан» (код ЄДРПОУ 36947830 адреса: м. Київ, вул. Старокиївська, буд. 26); ТОВ «Старгруп» (код ЄДРПОУ 37961987, адреса: м. Київ, вул. Симиренка, буд. 1/2); ТОВ «Скіф Київ юа» (код ЄДРПОУ 39595277, адреса: м. Київ, вул. Цулукідзе, буд. 3А); ТОВ «УОС» Українські оптичні системи та технології (код ЄДРПОУ 43457309, адреса: м. Київ, вул. Новопирогівська, буд. 50); ТОВ «Фауст» (код ЄДРПОУ 31567787, адреса: м. Київ, вул. Грушевського, буд. 9, кв. 66); ТОВ «Космонова» (код ЄДРПОУ 32074513, адреса: м. Київ, вул. Тропініна, буд. 1); ТОВ «Універсальна мережева компанія» (код ЄДРПОУ 32158624, адреса: м. Київ, вул. Лаврська, 6); ТОВ «ЗНЕТ» (код ЄДРПОУ 37347474, адреса: м. Київ, вул. Підлісна, 3); ТОВ «Київ нет» (код ЄДРПОУ 37499257, адреса: м. Київ, проспект Академіка Палладіна, буд. 7/60, офіс 1/5); ТОВ «Сім нет» (код ЄДРПОУ 41935612, адреса: м. Київ, вул. Симиренка, буд. 1/2); ТОВ «WNET» (код ЄДРПОУ 40363082, адреса: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, буд. 48А); ТОВ «Bilink» (код ЄДРПОУ 35331174, адреса: м. Київ, вул. Нивська, буд. 4Г); СКП «Київтелесервіс» (код ЄДРПОУ 31815760, адреса: м. Київ, вул. Хрещатик, буд. 10); ТОВ «МСЕ» (код ЄДРПОУ 32708438, адреса: м. Київ, вул. Велика Васильківська, буд. 13); ТОВ «Лакі Нет» (код ЄДРПОУ 38005980, адреса: м. Київ, вул. Червоноармійська, буд. 55Б, офіс 101); ТОВ «Найснет Плюс» (код ЄДРПОУ 35726575, адреса: м. Київ, вул. Петропавлівська, буд. 34А); ТОВ «Мобіком» (код ЄДРПОУ 32776335, адреса: м. Київ, вул. Бердичівська, буд. 1); ТОВ «Альфа Лінк» (код ЄДРПОУ 4359796, адреса: м. Київ, вул. Котельніківська, буд. 21А); ТОВ «Павутина Нет» (код ЄДРПОУ 35076618, адреса: м. Київ, вул. Заболотного, буд. 46, кв. 25); ТОВ «Санлайн.Нет.Юа» (код ЄДРПОУ 35977267, адреса: м. Київ, вул. Райдужна, буд. 13Б.); ТОВ «Укрдатаком» (код ЄДРПОУ 34476635, адреса: м. Київ, вул. Ентузіастів, буд. 11А, офіс 196); ТОВ «Інтрафік» (код ЄДРПОУ 34965219, адреса: м. Київ, вул. Зоологічна, буд. 4А, офіс 139); ФОП ОСОБА_6 (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 , адреса: АДРЕСА_5 ); ТОВ «Нашнет» (код ЄРПОУ 36100735, адреса: м. Київ, просп. Маяковського, буд. 73А); ТОВ «Хоумнет» (код ЄДРПОУ 37311102, адреса: м. Київ, бул. Вернадського, буд. 34/1, офіс 12); ТОВ «Вулкан» (код ЄДРПОУ 37244890, адреса: м. Київ, просп. Оболонський, буд. 14Ж); ТОВ «Андернет» (код ЄДРПОУ 37455272, адреса: м. Київ, просп. Лісовий, буд. 23, офіс 1); ТОВ «Іт-Телесеть» (код ЄДРПОУ 36820361, адреса: м. Київ, вул. Електротехнічна, буд. 5); ТОВ «Адамант» (код ЄДРПОУ 31413242, адреса: м. Київ, вул. Харківське Шосе, буд. 51А); ТОВ «Даталайн» (код ЄДРПОУ 33398404, адреса: м. Київ, вул. Соснова, буд. 50), інших інтернет-провайдерів, що здійснюють діяльність на території України, які відповідно до частини 2 статті 42 Закону України «Про телекомунікації» включені до реєстру операторів, провайдерів телекомунікацій й перелік яких міститься на офіційному веб-сайті Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв`язку та інформатизації: ІНФОРМАЦІЯ_3 закрити до них доступ.

На підставі ч. 2 ст. 172 КПК України розгляд клопотання здійснено без повідомлення власника майна, оскільки це необхідно з метою забезпечення арешту майна.

Слідчий суддя дослідивши подане клопотання та долучені до нього матеріали, дійшов наступного висновку.

Відповідно до ч.1 ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом кримінального правопорушення, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засуджено, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Частиною 2 ст. 170 КПК України визначено, що арешт майна допускається з метою: 1) забезпечення збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Згідно з ч.3 ст. 170 КПК України, у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

Статтею 98 КПК України встановлено, що речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Як вбачається з матеріалів клопотання, прокурором не наведено обґрунтування, за якого останній прийшов до висновку, що вищезазначені об`єкти права інтелектуальної власності відповідають критеріям, визначеним ст. 98 КПК України, та не можуть бути забезпечені шляхом меншого втручання в права особи, ніж арешт майна.

Із обґрунтувань слідчого натомість вбачається, що фактично метою накладення арешту в даному випадку є не забезпечення доказів, припинення діяльності веб-ресурсів, на яких здійснюється продаж алкогольної продукції, тобто припинення ймовірного кримінального правопорушення, що, з огляду на положення ч. 2 ст. 170 КПК України, не може бути підставою для накладення арешту.

Таким чином, слідчий суддя, враховуючи зазначені положення закону, виходячи з принципу диспозитивності кримінального провадження, відповідно до якого сторони кримінального провадження є вільними у використанні своїх прав у межах та у спосіб, передбачених КПК України, зважаючи, що сторона кримінального провадження, яка звернулась із означеним клопотанням, не довела необхідності застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження як арешт майна, а також розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження, надходить висновку, що клопотання задоволенню не підлягає.

Керуючись ст. ст. 108, 132, 170, 173, 309 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

В задоволенні клопотання прокурора відділу організації процесуального керівництва та підтримання публічного обвинувачення у кримінальних провадженнях щодо кіберзлочинності управління нагляду за додержанням законів органами центрального апарату Національної поліції України Департаменту нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю Офісу генерального прокурора ОСОБА_3 про накладення арешту на майнові права інтелектуальної власності у кримінальному провадженні № 12021000000000435 відмовити.

Ухвала слідчого судді може бути оскаржена протягом п`яти днів з дня її оголошення безпосередньо до Київського апеляційного суду.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудПечерський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення22.10.2021
Оприлюднено20.05.2024
Номер документу103032554
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —757/56082/21-к

Ухвала від 22.10.2021

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Шапутько С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні