Ухвала
від 09.08.2021 по справі 450/1523/20
ПУСТОМИТІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 450/1523/20 Провадження № 1-кп/450/162/21

УХВАЛА

підготовчого судового засідання

09 серпня 2021 року Пустомитівський районний суд Львівської області в складі:

головуючого судді ОСОБА_1

при секретарі судових засідань ОСОБА_2

за участі прокурора ОСОБА_3

захисника ОСОБА_4

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні обвинувальний акт у кримінальному провадженні внесеному в Єдиний реєстр досудових розслідувань за №12020140270000523 від 02.05.2020 року відносно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч. 3 ст. 185 КК України, -

в с т а н о в и в :

в провадженні Пустомитівського районного суду Львівської області перебуває обвинувальний акт у кримінальному провадженні внесеному в Єдиний реєстр досудових розслідувань за №12020140270000523 від 02.05.2020 року відносно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч. 3 ст. 185 КК України.

У підготовчому судовому засіданні прокурор заявив клопотання про проведення стаціонарної судово-психіатричної експертизи обвинуваченому ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , дот проведення якої залучити експертів 5-го відділення КЗ «ЛОДКПЛ» (комунального закладу Львівської обласної клінічної психіатричної лікарні), для проведення стаціонарної судово-психіатричної експертизи. Своє клопотання мотивує тим, що в ході проведення судового розгляду органом обвинувачення встановлено, що до Комунального некомерційного підприємства «Львівської обласної ради «Львівська обласна клінічна психіатрична лікарня» 04.12.2020 року було поміщено ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , згідно ухвали Сихівського районного суду Львівської області від 04.12.2020 року про зміну запобіжного заходу з тримання під вартою на поміщення до психіатричного закладу зі звичайним наглядом, що виключають його небезпечну поведінку.

23.02.2021 р. канцелярією КНП ЛОР ЛОКПЛ отримано Ухвалу Галицького районного суду м. Львова від 07.12.2020 року, яка набрала законної сили 11.01.2021 р. про застосування щодо ОСОБА_5 , примусових заходів медичного характеру у вигляді госпіталізації до психіатричного закладу із звичайним наглядом, яка була прийнята до виконання.

09.04.2021 року, канцелярією КНП ЛОР ЛОКПЛ отримано Ухвали Сихівського районного суду м. Львова від 28.01.2021 року про застосування щодо ОСОБА_5 примусових заходів медичного характеру у вигляді госпіталізації до психіатричного закладу зі звичайним наглядом, та ухвалу Львівського апеляційного суду від 22.03.2021 р., які були негайно прийняті до виконання.

Захисник проти задоволення клопотання прокурора не заперечив.

ОСОБА_5 не заперечив проти задоволення вказаного клопотання.

Представник потерпілого ОСОБА_6 підтримав клопотання про призначення судової психіатричної експертизи обвинуваченому ОСОБА_5 .

Оглянувши матеріали кримінального провадження, заслухавши думку учасників судового провадження, суд приходить до наступного.

Судом встановлено, що ухвалами Галицького районного суду м. Львова від 07.12.2020 року, Сихівського районного суду м. Львова від 28.01.2021 року та ухвалою Львівського апеляційного суду від 22.03.2021 до ОСОБА_5 було застосовано примусові заходи медичного характеру у вигляді госпіталізації до психіатричного закладу із звичайним наглядом. Станом на час розгляду вказаного клопотання останній перебуває у КНП ЛОР ЛОКПЛ.

Оскільки визначення психічного стану обвинуваченого, відповідно до п.4 ч.1 ст.91 КПК України є обставиною, що підлягає доказуванню у кримінальному провадженні, іншим способом психічний стан обвинуваченого ОСОБА_5 на даний час встановити не можливо, суд дійшов висновку, що потреби судового розгляду кримінального провадження виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи та дають підстави для призначення судової психіатричної експертизи у даному кримінальному провадженні для визначення психічного стану обвинуваченого ОСОБА_5 .

Стаття 1Закону України«Про судовуекспертизу» передбачає, що судова експертиза це дослідження експертом на основі спеціальних знань матеріальних об`єктів, явищ і процесів, які містять інформацію про обставини справи, що перебуває у провадженні органів досудового розслідування чи суду.

Згідно ч. 1 ст.332КПК України під час судового розгляду суд за клопотанням сторін кримінального провадження або потерпілого за наявності підстав, передбачених статтею 242 цього Кодексу, має право своєю ухвалою доручити проведення експертизи експертній установі, експерту або експертам.

Відповідно до положень ч. 2 ст. 332 КПК України, суд має право своєю ухвалою доручити проведення експертизи експертній установі, експерту або експертам незалежно від наявності клопотання, якщо:

1) суду надані кілька висновків експертів, які суперечать один одному, а допит експертів не дав змоги усунути виявлені суперечності;

2) під час судового розгляду виникли підстави, передбачені частиною другою статті 509 цього Кодексу;

3) існують достатні підстави вважати висновок експерта (експертів) необґрунтованим чи таким, що суперечить іншим матеріалам справи або викликає інші обґрунтовані сумніви в його правильності.

Відповідно до ч. 1 ст.242КПК України експертиза проводиться експертом за зверненням сторони кримінального провадження або за дорученням слідчого судді чи суду, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання.

Зі змісту частини другої вказаної статті слідує, що проведення експертизи є обов`язковим для визначення психічного стану підозрюваного, обвинуваченого, за наявності відомостей, які викликають сумнів щодо його осудності, обмеженої осудності.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст.509КПК України у разі, якщо під час кримінального провадження будуть встановлені обставини, які дають підстави вважати, що особа під час вчинення суспільно небезпечного діяння була в неосудному або в обмежено осудному стані або вчинила кримінальне правопорушення в осудному стані, але після його вчинення захворіла на психічну хворобу, яка позбавляє її можливості усвідомлювати свої дії або керувати ними призначення експертизи є обов`язковим. У разі необхідності здійснення тривалого спостереження та дослідження особи може бути проведена стаціонарна психіатрична експертиза, для чого така особа направляється до відповідного медичного закладу на строк не більше двох місяців. Питання про направлення особи до медичного закладу для проведення психіатричної експертизи вирішується під час досудового розслідування - ухвалою слідчого судді за клопотанням сторони кримінального провадження в порядку, передбаченому для подання та розгляду клопотань щодо обрання запобіжного заходу, а під час судового провадження - ухвалою суду.

Наказом МОЗ№ 865від 08.05.2018року «Прозатвердження порядкупроведення судово-психіатричноїекспертизи» встановлено, що СПЕ проводять державні спеціалізовані судово-психіатричні установи Міністерства охорони здоров`я України.

Оскільки, визначення психічного стану обвинуваченого, відповідно до п. 4 ч. 1 ст.91КПК України є обставиною, що підлягає доказуванню у кримінальному провадженні, іншими способами психічний стан обвинуваченого на даний час встановити неможливо, суд дійшов висновку, що потреби судового розгляду кримінального провадження виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи та дають підстави для призначення повторної комплексної стаціонарної судової психолого-психіатричної експертизи для визначення психічного стану обвинуваченого ОСОБА_5 .

Враховуючи положення ч. 6 ст. 244 КПК України, проведення експертизи слід доручити лікарям-експертам, з поставленням перед ними запитань, які вказані у заявлених клопотаннях.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 91, 242, 332, 509 КПК України, суд -

п о с т а н о в и в :

клопотання прокурора Пустомитівської окружної прокуратури ОСОБА_3 про призначення стаціонарної судової психіатричної експертизи обвинуваченому ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 - задоволити.

Призначити стаціонарному судово-психіатричну експертизу обвинуваченому ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , до проведення якої залучити експертів 5-го відділення КЗ «ЛОДКПЛ» (комунального закладу Львівської обласної клінічної психіатричної лікарні).

На вирішення експерта поставити такі питання :

1. Чи страждає ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 психічними захворюваннями, якщо так, то якими саме ?

2.Чи страждав ОСОБА_5 на момент вчинення даного злочину якими-небудь психічним захворюванням?

3.Чи перебував ОСОБА_5 на момент вчинення злочину в стані паталогічного сп`яніння, викликаного вживанням алкогольних чи наркотичних речовин?

4. Чи міг ОСОБА_5 усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними під час інкримінованого йому діяння?

5.Чи потребує ОСОБА_5 з приводу психічного захворювання, застосування примусових заходів медичного характеру?

6.Чи є ОСОБА_5 осудним (обмежено осудним)?

7.Чи страждає ОСОБА_5 хронічним алкоголізмом чи наркоманією?

8.Чи потребує ОСОБА_5 лікування від хронічного алкоголізму чи наркоманії?

9. які індивідуально-психологічні особливості, якості й провідні мотиваційні чинники поведінки має ОСОБА_5 , та у якому зв`язку вони знаходяться з обставинами, що досліджуються у справі (здатність розуміти юридично значущий результат вчинюваних дій)?

10 Чи могли суттєво вплинути та чи вплинули індивідуально-психологічні особливості ОСОБА_5 на його поведінку під час вчинення інкримінованого йому діяння?

11.Чи має підозрюваний індивідуально-психологічні особливості, що суттєво могли вплинути на характер його показань у справі?

12.Чи здатний ОСОБА_5 з урахуванням індивідуально-психологічних і вікових особливостей та стану розумового ровитку, правильно сприймати обставини, що мають значення у справі та давати щодо них правдиві показання (як під час досудового слідства так і в ході судового слідства) ?

13.Чи не виявляє ОСОБА_5 патологічні схильності до фантазування та псевдології?

Проведення експертизи доручити Львівській обласній клінічній психіатричній лікарні комунального некомерційного підприємства Львівської обласної ради (м. Львів, вул. Кульпарківська, 95).

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України.

Контроль за виконанням ухвали покласти на прокурора Пустомитівської окружної прокуратури ОСОБА_3 .

В розпорядження експертів надати матеріали даного кримінального провадження.

Для проведення стаціонарної судово-психіатричної експертизи скерувати ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвала остаточна та оскарженню не підлягає.

СуддяОСОБА_1

Дата ухвалення рішення09.08.2021
Оприлюднено13.02.2023
Номер документу103039496
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Крадіжка

Судовий реєстр по справі —450/1523/20

Ухвала від 09.08.2021

Кримінальне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Мельничук І. І.

Ухвала від 09.08.2021

Кримінальне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Мельничук І. І.

Ухвала від 28.07.2021

Кримінальне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Мельничук І. І.

Ухвала від 19.03.2021

Кримінальне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Мельничук І. І.

Ухвала від 26.05.2020

Кримінальне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Мельничук І. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні